Autor Zpráva
MildaVeliký
Profil *
Dobrý den,

prosím o názory na stránku www.proruby.cz . Nejsem žádný veliký programátor, tudíž trochu slitování. Nečekám jen kladné ohlasy.
Fantomasmag
Profil
MildaVeliký:
1) Nepoužívej vstupní stránku. Volba jazyka stránky se dá řešit lepšími způsoby.
2) Proč mají Tipy na výlet v TITLE Kultura?
3) Když nemáš další jazykové verze, neodkazuj na ně. Nějaký "Under Construction" nikoho nepotěší.
4) Chybí mi klikací logo (hlavička).
5) "Miloslav Přehnil™" - Tvé jméno je registrovaná obchodní značka? :)
6) když vypnu obrázky, nevidím menu.
janvoz
Profil *
Mě se to líbí, ale.....

1) vlaječky jsou moc velké (zmenši je)
2) fotky v hlavičce by mohli být větší
3) viz Fantomasmag
Mistr
Profil
MildaVeliký:
(1) Na titulní stránce máš vlajky českou - britskou - německou - nizozemskou a polskou. V úvodu stránky http://www.proruby.cz/CZ/index.php polská vlajka chybí. Proč?
(2) Ve stránce http://www.proruby.cz/CZ/index.php v sekci Krátký přehled historických dat: Ti nějak ujel první řádek pravděpodobné založení obce. Patří ke hradu Trutnov, později ke tvrzi Stanovické, kde sídlil Mikuláš z Nešetic. Při jeho zalomení se text dostane pod letopočet. To jiné položky nedělají.
(3) Pokud se jedná o obecní stránky, postrádám mnoho údajů o obci (starosta, místostarosta, zastupitelstvo, kontaktní údaje apod.).
Milan
Profil *
1) Používej entity na speciální znaky
2) Zkus si do CSS přidat něco jako div.fadeover img {border:none; width:202px; height:41px; } ušetříš spoustu kódu v sekci MENU
3) Místo table.id=mapy použij odkazy s img v divu s vlastností float:left, jinak pro img tam taky platí něco ve smyslu bodu 2 (<div style="float:left;..."><a><img></a></div>), a jelikož je <a> standardně inline prvek, přepiš jeho vlastnost v css na display:block. (platí zásada, že nemají být vloženy blokové prvky v rámci inline, ale že by se za to zabíjelo se taky říct nedá ;-)
4) Vlastní javascripty přesuň do extra souboru a nenechávej je zbytečně v html
5) Co je nejzávažnější - chyby definice html dokumentu
6) tag LINK nedávej v rámci BODY, ale v rámci HEAD

(to je tak v rychlosti). Každý se učí, žádnej učenej z nebe nespadnul... Jako prvotina (?) dobrý, ale jako učitel bych radostí nejásal ;-) Jinak design tak 10 let zpět možná dobrej, teď taky neuchvátí.

Doufám, že jsem ti nevzal motivaci, ale věř, že sám taky nejsem dokonalej :-)
MildaVeliký
Profil *
Potřeboval jsem, aby mi někdo našel chyby. Člověk jak na to kouká sám, tak už v tom nic nevidí a jen by to poupravoval - jiný věci - než ty, které vaděj.
Fantomasmag:
1) Vstupní stránku tam chtěli, navrhni mi prosím, jaké jiné řešení si našel.
2) Opravím, nevšiml jsem si
3) Takže smazat vlajky
4) Provedu
5) Není, smažu, upravím
6) Hm, hm, to opravdu nevím jak to vyřešit
Děkuju moc ;).

janvoz:
1) zmenším
2) zvětším
Děkuji moc :).

Mistr:
1) Doplním
2) Ajo, děkuji za upozornění
3) No jo, to musím pořešit - dobrá připomínka.
Už vím, proč si říkáš Mistr. Díky moc.

Milan:
Sakra, tak tys to na mě spustil, že nestíhám.
1) Nerozumím vůbec
2) To je asi na to menu, to nevím, jak to pořešit
3) tam jsem se opět ztratil...
4) Kéž bych věděl, jak to načítat z externího souboru, tak aby to fungovalo, už jsem se o to pokoušel.
5) Prosil bych o konkrétnost, jsem v pasti.
6) Jo, to bych snad zvládl.
Ne, nevzal si mi motivaci, rád bych to opravil, ale je to na mě příliš složité. Tobě to příjde jednoduché a prosté, ale jak sám říkáš, žádný učený z nebe nespadl. A vlastně je to prvotina, dřív jsem už udělal jedny stránky pouze v HTML a CSS, teď jsem tam přidal, javascript, php (jestli se tomu dá tak říct :D) a tu galerii. Design bylo to, na co jsem byl nejvíc pyšnej :D. Ale tak asi kuloví fix. Ale díky moc, opravím, co zvládnu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Milana:
Bodům 1, 3 a 5 moc nerozumím ani já.
Těmi skripty, co má dát do externího souboru, myslíš ten jeden devítiřádkový skript? To skoro nemá cenu, ne?


Reaguji na MilduVelikého:
„6) když vypnu obrázky, nevidím menu.“
6) Hm, hm, to opravdu nevím jak to vyřešit
Používej atribut alt.

Přečti si něco o sémantice v HTML, zejména bys měl používat nadpisy místo těch <span class="nadpis">.
Fantomasmag
Profil
MildaVeliký:
Vstupní stránku tam chtěli, navrhni mi prosím, jaké jiné řešení si našel.
Jiným řešením je např. detekce jazyka z HTTP hlavičky - viz více info zde: GNU Gettext - automatický výběr jazyka.
Milan
Profil *
ad 1) Entita je zástupný řetězec znaků, které se používají ve zdrojovém kódu místo speciálního znaku. Např. místo "C v kroužku" (copyright) se užívá &copy; ...

ad 2) To řešení je právě v tom bodě. Vlastnosti IMG, které máš v menu, přesuň do CSS tak, jak jsem psal, nemusíš pak u každého img opakovat border="0" height="xxx" width="yyy"

ad 3) na to, aby si nějaké prvky zarovnal vedle sebe, není třeba používat tabulku. Elegantnější je použít "plovoucí div" - <div style="float:left"> - má to i jeden dobrý důvod - vyhneš se časem vnořeným tabulkám, které vyloženě nesnáší vyhledávače

ad 4) Ano, i když je v kódu 9 řádků javascriptu, měl by být přesunut do extra souboru

ad 5) Kontrolovaný dokument neobsahuje DOCTYPE deklaraci. Chybu odstraníš tím, že na první řádek dokumentu vložíš např.:
<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Jinak pro začátek zkus třeba toto: http://validator.webylon.info/check?uri=www.proruby.cz - pochytáš tam spoustu fíglů :-) Netvrdím, že by dokument musel být stopro validní, jsou chyby, kterým se prostě někdy nevyhneš a jsou chyby, které lze poměrně jednoduše opravit :-)

Držím pěsti v další tvorbě :)
shaggy
Profil
Milan:
vyhneš se časem vnořeným tabulkám, které vyloženě nesnáší vyhledávače
Wow, to je nejaká novinka, že som o tom ešte nepočul? Mohol by si mi prosím dať odkaz na článok, kde o tom píšu?

MildaVeliký:
1) Vstupní stránku tam chtěli, navrhni mi prosím, jaké jiné řešení si našel.
Vyhovárať sa na klienta nie je dobré - dobrý webdizajnér by mu mal poradiť správne riešenie. Horšie je, keď ani ten webdizajnér nepozná iné riešenie (ale to už potom nie je dobrý).

Stránka vyzerá naozaj amatérsky, po grafickej stránke nie je moc pekná (logo sa nehodí k typu stránky, menu vyzerá detinsky). Pýtaš sa na veci, ktoré by si mal ovládať - neviem ako v ČR, ale minimálne na Slovensku by mohli mať obce problém, ak by si dali urobiť takúto stránku (za vážne porušenia pravidiel prístupnosti je teoreticky možné, že by dostali pokutu).
Railbot
Profil
Milan:
5) Co je nejzávažnější - chyby definice html dokumentu
Čemu konkrétně to tolik vadí?
Milan
Profil *
Railbot:
Pokud není definováno, jestli je to strict nebo transitional, některý prohlížeče by se s tím nemusely poprat. Je pravda, že valná většina si s tím poradí, ale to přece neznamená, že musíme psát kód jako prasata a co není důležité, to tam prostě dávat nebudeme...

shaggy:
SEO - sémantika a přístupnost. Viz. třeba http://seo-servis.cz/source-zdrojovy-kod/5024415
panther
Profil
Milan:
některý prohlížeče by se s tím nemusely poprat.
buď konkrétní, nebo neplácej.

že musíme psát kód jako prasata a co není důležité, to tam prostě dávat nebudeme.
co není důležité nebo povinné, se používat nemusí. A neznamená to, že kód píše nějaké prase - naopak, může to znamenat, že kód píše někdo, kdo se v oboru trochu vyzná.
_es
Profil
Milan:
Pokud není definováno, jestli je to strict nebo transitional, některý prohlížeče by se s tím nemusely poprat.
Ako sa s tým „nepoperou“? Všetky budú vykresľovcom režime quirk: www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html

Viz. třeba
Propagácia takýchto pochybných služieb tu nie sú veľmi obľúbená.
Milan
Profil *
Tak jo, místo abychom tu postrčili člověka s jeho prvotinou správným směrem, budeme se tu hádat… Sorry, tohohle se neúčastním.

Moderátor panther: Postrkávat správným směrem ano. Šířit bludy ne.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Milana:
Entita je zástupný řetězec znaků, které se používají ve zdrojovém kódu místo speciálního znaku
… v případě, že ten speciální znak nejde při použitém kódování zapsat jako normální znak. Pokud zapsat jde a autorovi to nečiní problémy, není k použití entity vůbec žádný důvod.

Ano, i když je v kódu 9 řádků javascriptu, měl by být přesunut do extra souboru
HTTP režie spojená s extra souborem bude podobně velká jako samotný soubor. Řekl bych, že i při standardně nastaveném kešování bude načtení pomalejší, než kdyby byl skript uvnitř.

(<div style="float:left;…"><a><img></a></div>), a jelikož je <a> standardně inline prvek, přepiš jeho vlastnost v css na display:block. (platí zásada, že nemají být vloženy blokové prvky v rámci inline, ale že by se za to zabíjelo se taky říct nedá ;-)
Ta zásada platí na úrovni HTML, ne v CSS. Viz nedávné povídání o blokovosti odkazu.
Element <img> je z hlediska HTML i CSS řádkový (v CSS tedy spíš nahrazovaný s chováním podobným jako display: inline-block).

Jinak pro začátek zkus třeba toto: http://validator.webylon.info/
Autor toho validátoru běžně píše kód jako prase s nadhledem :-)
Pochopitelně je dobré respektovat určitá pravidla, ale vyžadovat zrovna <!doctype> deklaraci je prakticky naprosto zbytečné.

některý prohlížeče by se s tím nemusely poprat
Které? A proč? V odkazované DTD není nic, co by HTML prohlížeč nemusel věděl. I pokud deklaruješ Strict, prohlížeče prokazatelně postupují v (přibližném) souladu s Transitional DTD.

Viz. třeba http://seo-servis.cz/source-zdrojovy-kod/5024415
Seo-servis.cz má SEO jen v názvu, většina jeho názorů se nekryje se skutečností (což sám autor dobře ví) a jen zanáší nepořádek do hlaviček začátečníků. Čím méně vysvětlený zmatek vytvoří, tím víc má zpětných odkazů — to je jeho hlavní účel.

místo abychom tu postrčili člověka s jeho prvotinou správným směrem, budeme se tu hádat
Až si ujasníme, co je ten správný směr, třeba bude postrčeno více lidí. Pokud debata zastíní původní téma, mohu ji oddělit do vlastního vlákna.
MildaVeliký
Profil *
Jo a prosím, jestli byste mi neukázali nějaké stránky obce, které jsou v pořádku. Se vším všudy. A nějaké - které vás zaujali DESIGNEM, když říkáte, že můj design je tak o 150 let zpět! :D
Plaváček
Profil
MildaVeliký:

Třeba http://www.trebihost.cz/ ?
MildaVeliký
Profil *
OU! Tak s takovým stěrem jsem nepočítal :D. Velmi pěkné ;). Kouknu na to a zkusím se z nich poučit. Děkuji.
janvoz
Profil
Plaváček:
Třeba http://www.trebihost.cz/ ?
Ty se mi teda moc nelíbí, ale lepší než proruby.... každému se líbí něco jiného :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: