« 1 2 »
Autor Zpráva
Louka
Profil
Ahoj,

mrkněte prosím na mé stránky.
Co bych chtěl slyšet je zda je lepší verze A nebo B

Verze A
Verze B

Vím, že JS kód je asi paskvil, ale zkoušel jsem udělat stránky v jednom s přepínáním pomocí JS a hrál jsem si s jQuery.
Logicky vím, že je to nepřístupné s vypnutým - neukamenujte mě prosím :).

Takže: jde mi opravdu jen o dojem ze stránek, bez ohledu na přístupnost (prozatím; až najdu čas, předělám to).
Díky moc.
Taurus
Profil
Asi spíš to bílé. Černá se musí umět, chyběl by jí tam jakoby víc detail, preciznost. Bílá je taková lehká, příjemná a u ní mi to tolik nevadí. Nepodtrhávej co není odkazem.
Louka
Profil
Taurus:
Díky :). Jseš první a získáváš jednoho bludišťáka.
Janvoz
Profil *
Oboje je moc pěkné :-)

Ale mě se naopak víc líbí to černé, o dost líp se mi čte text a to menu je výraznější :D
smonkey
Profil
Bílá. Taková lehká :) Černá taky není špatná, spíše mi tam jenom nesedí ty barvy tlačítek
jenikkozak
Profil
Louka:
Přikláním se k Taurově volbě. (Takže ta vede 3:1.)
- Menu působí dojmem, že tam něco chybí.
- Zmenší-li se okno, posune se to výrazné pozadí pod text, který se tak stane nečitelným.
- Zdvojená menu nemám příliš v lásce. Člověk prokliká to levé (dojde-li mu, že se jedná o navigaci) a pak aby dumal, které položky z toho pravého menu už prošel a které ne.
- Tabulka ve Vývoji aplikací je vinou zalamování řádků dosti nepřehledná.
Co se týče kódu, tak v HTML se nepárové značky neukončují mezerou a lomítkem
- Chtělo by to zvolit lepší kódování editoru, aby bylo možné diakritiku psát přímo a ne pomocí entit, zbytečně to prodlužuje kód.
- Nevím, jak na to reaguje Javascript, ale pro CSS je lepší, když idéčka nezačínají číslicí.
Petr ZZZ
Profil
Víc se mi líbí ta tmavá verze, ale kontrast bílého písma na černém pozadí je příliš vysoký, pohrál bych si s šedým stupněm písma.
Dost mi vadí, že nelze měnit velikost písma, aniž by se musela zoomovat celá stránka.
Písmo při delším textu leze do obrázku na pozadí a je pak téměř nečitelné (týká se spíš té tmavé verze).

„...kde momentálně studuji v maturitním ročníku prestižního gymnázia.“
Napsal bych, o které gymnázium se jedná, ale zda je prestižní, to bych ponechal úsudku/znalosti čtenáře. Je-li prestižní, je to všeobecně známo a není vhodné na to upozorňovat. A není-li prestižní, je divné to tvrdit.

„Samozřejmostí u všech mnou tvořených stránek je snaha vytěžit z nich co nejvíce - tedy optimalizace pro vyhledávače je vždy součástí projektu.“
Uvědomuješ si, jaká očekávání zde budíš? Jsi opravdu schopen je uspokojit? Řekl bych, že toto je už dlouho vysoce závislé na oboru a výběru klíčových slov. Troufám si tvrdit, že například na slovní spojení ubytování Praha nebo ubytování Vranovská přehrada je kvůli obrovské konkurenci reálně nemožné optimalizovat. Podobných termínů je nepřeberně a na specifická spojení typu truhlářka Claudia Příhodová není žádná optimalizace zapotřebí, na to stačí vyvarovat se hrubých chyb. Trochu zjednodušeně řečeno. Ještě jeden aspekt: Jak se zachováš, když uděláš deset webů deseti pekařům a všichni po tobě budou chtít optimalizovat rohlíky Praha?

„Výjimkou jsou weby, u nichž výsledek v Googlu či Seznamu nehraje roli (osobní vizitky online, informativní weby)“
A zrovna na takové weby se dá udělat SEO v mnoha případech poměrně snadno. ;-)

Až na těch pár drobností se mi to ale líbí. Líbí se mi to "rozsvěcování" nakliknutých odkazů a chválím, že to vypadá dobře (až na to mrňavé písmo) i v "šestce".
Louka
Profil
Pánové díky za názory. Nicméně stále nejsem přesvědčen ani o jedné verzi. (3:2?)

jenikkozak:
Menu působí dojmem, že tam něco chybí.
V jakém smyslu, a které menu - ty čtverce vlevo jsem zamýšlel jako takovou hlavní navigaci která by to zkrášlila, takový "nápad" (smím-li to tak říct) webu. No a pak jsem měl potřebu říct uživateli že vlastně jsou i jiné stránky, které by ho mohly zajímat, ale "nehodily se mi do krámu" u čtverců...

Zmenší-li se okno, posune se to výrazné pozadí pod text, který se tak stane nečitelným.
To vím, nicméně žádné řešení se mi nezdá být úplně nasnadě...

Zdvojená menu nemám příliš v lásce. Člověk prokliká to levé...
Bral jsem to tak, že pakliže ho nějaké slovo v pravém menu zaujme, klikne. Nemyslím, že uživatel toho na mém webu mnoho napřemýšlí. Co bys navrhoval?

Nevím, jak na to reaguje Javascript, ale pro CSS je lepší, když idéčka nezačínají číslicí.
V jakém smyslu lepší?

Petr ZZZ:
Prestiž gymnázia je vskutku ryze subjektivní, máš pravdu (ta ale ale taky subjektivní :D) - opravím. Nebudu psát ani název, pravděpodobně bude stačit samotné gymnázium.

Ad SEO: To je diskutabilní. S klientem o projektu nejdříve promluvím a případná úskalí mu bez prodlení vysvětlím. Nikdy bych nepřijal zakázku o které bych věděl předem, že je nenaplnitelná. Nemám ve zvyku brát si velká sousta. Tedy: Ano, připouštím, že text může být poněkud zavádějící, klient však nikdy nepřijde k újmě.

Jinak díky za pochvaly :) a další názory pochopitelně uvítám.
jenikkozak
Profil
Louka:
V jakém smyslu, a které menu
Teď si říkám, že obě. Ale možná to pravá je úmyslně nenastylované. To levé na mne však působí dojmem, jako by se čekalo, že se do těch načtou nějaké obrázky nebo obrázek na pozadí. Mně to připadá jako návrh stránky, který má říkat, že tam něco bude, a ne, že tam něco je.

To vím, nicméně žádné řešení se mi nezdá být úplně nasnadě...
Bude-li mít stránka nastavenou vlastnost min-width, alespoň v některých novějších prohlížečích nedovolí pozadí, aby se dostalo pod text.

Nemyslím, že uživatel toho na mém webu mnoho napřemýšlí. Co bys navrhoval?
Já osobně bych to menu nezdvojoval. Myslím si totiž, že dvě menu nemohou mít pro návštěvníky žádnou výhodu. Na efekt je to samozřejmě hezké, že se zvýrazní aktivní položka v obou menu. Ale měl bych takový tip. Co kdyby se hover efekt zobrazoval na obou navigacích najednou? Že například při najetí myší na Reference v levém menu by se zvýraznily i Moje reference v tom pravém.

V jakém smyslu lepší?
Lepší v tom smyslu, že id začínající písmenem funguje ve více prohlížečích než id začínající číslem. Ale o které prohlížeče jde, bych musel vyzkoušet. Možná to také závisí na vykreslovacím módu.
panther
Profil
Louka:
- odrazuje mě už ten loader... proč se stránka nenačte hned jako všechny ostatní a cosi běhajícího mě tam obtěžuje?
- bílý text na černém pozadí je po delší dobu špatně čtitelný
- na světlejší prezentaci je špatně čtitelný text v pravé části (sv. modré odkazy)
- ani u jedné z prezentací jsi nedomyslel, co se stane, pokud bude mít uživatel nižší rozlišení, než jaké předpokládáš. Zkus si jej změnit, uvidíš sám, že z textů moc neuvidíš, pokud se město/tráva dostane pod něj.

Chtěl jsem napsat, že bez JS je veškerý obsah „podstránek“ nedostupný. Ovšem se mi ani nepodařilo dostat na HP - s vypnutým JS se totiž chvilka strpení, o kterou žádáš, změní v nekončící věčnost. Na to by sis měl dát, coby člověk, co chce v tomto oboru cokoliv nabízet, pozor. Ostatně, celý ten kód (html, css) stojí za houby - ještě bych se být tebou chvíli učil a pak nabízel.

Jen tak ze zvědavosti - zkus mi vysvětlit, proč jsou na konci metatagů, obrázků, řádkových zlomů, atp. lomítka. Jistě nebudeš mít problém na tento dotaz najít odpověď, když služby bezprostředně tohoto se týkající nabízíš.


Přiznám se, že názory výše jsou obsahově tak výživné, že jsem je prolétl jen zběžně, takže nevím, jestli jsem nenapsal něco, co již padlo.
Louka
Profil
jenikkozak:
Hover v obou je zajimavy napad - udelam.

Min width je hezke pro moderni browsery, ale tot vse. Upravim ten obrazek aby byl nizsi a text nastavim tak, aby se nikdy nedostal az na spodek. Zkusim co to udela...


panther:
Loader se mi tez nelibi, mas pravdu. Nevidim problem, kdyz se ho zbavim.

Problem obrazek x text - viz vyse.

Ano, lomitka. Uz vicekrat jsem cetl, ze se tam nedelaji, ale vzdycky zapomenu je vyhodit. Kdysi v dobach kdy se hodne mluvilo o xhtml jsem byl poucen, at je tam koukam delat. Tak jsem se dle toho ridil... trochu jsem zaspal a pisu je tam stale.

Nekolikrat jsi napsal, at nenabizim sluzby a radsi se ucim. Prosim, nehodnot mou praci jen podle techto stranek (je divne to rikat, ale prave moje prezentace je paskvil). Chtel jsem si na nich vyzkouset nove veci, tak se take stalo.

Pozn: neodpovedel jsi mi na hlavni otazku - cerna nebo bila ;-)? Za predpokladu ze se vyresi problem s obrazkem pod textem.

Jinak diky za nazory.
panther
Profil
Louka:
neodpovedel jsi mi na hlavni otazku - cerna nebo bila ;-)
odpověděl jsem - v tomto stavu ani jedna. Bílý text na černém pozadí se špatně čte, světle modrý text na bílém pozadí též.

Prosim, nehodnot mou praci jen podle techto stranek (je divne to rikat, ale prave moje prezentace je paskvil). Chtel jsem si na nich vyzkouset nove veci, tak se take stalo.
tohle není o zkoušení nebo nezkoušení. I když zkouším nové věci, nemusím mít kód limitně atakující úroveň lepšího amatéra. A není důvod soudit kvalitu dle klientů či prastaré osobní prezentace, ale nově vytvořený web - ať je pro kohokoliv - by měl vždy ukázat to nejlepší, co v tobě je.

Pokud si myslíš, že co je moje může být prasárna (nevím, jak potom vypadají klientské weby*), tak ti to brá nebudu - tento přístup však považuji za krajně neprofesionální. Toť vše.


*) tak už to vím - nepasující obrázky, modrý border kolem obrázkových odkazů, na HP nesedící odrážky, nemožnost zvětšit písmo v IE, bez obrázků nepoužitelné, tiskový styl žádný

Kurzívou označené platí nejen pro tuto jednu referenci, ale i výše hodnocený web.
Louka
Profil
Ano, je videt ze na mych pracich hledas chyby kde muzes ve snaze mi dat co proto. Tento pristup me trochu mrzi.

A stale jsi mi neodpovedel.

Koukam, ze posledni dobou je tu vice nazoru vylozene pro shozeni dotycneho.
panther
Profil
Louka:
nesnažím se tě shodit, snažím se ti pomoci zbavit se chyb, které se u tebe vyskytují. Pokud si je ale nechceš připustit, prosím. Chtěl jsi hodnocení, tak přišlo (byť jiné, než jsi asi očekával). Myslím, že je lepší krutá pravda, než milosrdná lež.

To, co jsem napsal, navíc nejsou nějaké marginální záležitosti, ale docela kardinální chyby. Dostatečný kontrast pozadí vs. text, přístupnost bez obrázků/JS, tiskový styl a možnost zvětšení písma ve všech prohlížečích považuji za základ každého kvalitního webu.


A stale jsi mi neodpovedel.
skutečně ne? Dej si dohromady následující útržky mých příspěvků:
[#10] „- bílý text na černém pozadí je po delší dobu špatně čtitelný“ => černá ne
[#10] „- na světlejší prezentaci je špatně čtitelný text v pravé části (sv. modré odkazy)“ => bílá ano, bude-li lépe provedená
[#12] „v tomto stavu ani jedna.“ - toto navazuje na dvojřádek výše.

To, že jsem vytáhnul zrovna web Sdružení pro Pardubice (který není primárním předmětem hodnocení, proto jen stručně v jednom řádku), bylo z několika prostých důvodů - víceméně to byla tvoje žádost a tento web je v tvých referencích na prvním místě.

Podle čeho tě tedy hodnotit, když ne podle vlastního webu (který k hodnocení předkládáš) ani realizovaných referencí?
Petr ZZZ
Profil
Louka:

1....ze se vyresi problem s obrazkem pod textem
Na to by snad stačilo dát bloku s textem černé pozadí a pomocí z-indexu zajistit, aby se obrázek, bude-li malé okénko, schoval za to černé pozadí. Jestli to bude pěkné, když se bude obrázek v menších oknech ořezávat, bys musel vyzkoušet, ale očekával bych, že by to ničemu vadit nemělo.

2. Piš prosím s diakritikou.Také tato diskuse je web a chce být hezká. Nehledě na to, že text bez diakritiky je špatně srozumitelný.
Louka
Profil
Panthere, ja tve vytky uznavam a samozrejme se chyb budu snazit vyvarovat. Nemyslim to zle, jen mi prijde ze za nekterymi nazory se skryva i touha hodnoceneho trochu snizit, tot vse.

4 veci (kontrast, js, tisk. styl, zvetsovani pisma) - kontrast se resil, ano, opravim, mam moc siroky monitor. Js - rikal jsem na zacatku, samozrejme ze bez js (chtel jsem napsat "je web polovicni", ale to ani neni :D) je web bezcenny. Tisk styl - ne, nepredpokladam ze si kdosi bude me stranky tisknout - avsak na strankach sdruzeni dodelam. Zvetsovani pisma - proc se u toho nesmi zvetsovat cela stranka?

Ja jsem za tve nazory vdecny, kdybych je nechtel slyset, nepisu sem. To ze se branim - snaha to konzultovat se svym nazorem se ti zda spatna?
Louka
Profil
Za diakritiku se omlouvám a stydím, ale pro dnešek mi to prosím odpusťte, píšu z telefonu a diakritika je zde porod :D...
Petr ZZZ
Profil
Louka:
Zvetsovani pisma - proc se u toho nesmi zvetsovat cela stranka?
Na některých webech bývají moc dlouhé řádky a je-li na řádku více než cca 80 znaků, oko řádek ztrácí. Na tvém webu jsou řádky krátké, tam by to problém nebyl, ale někdo chce třeba mít užší okno a musí-li kvůli písmu zoomovat, už se web do okna nemusí vejít.

pro dnešek mi to prosím odpusťte, píšu z telefonu a diakritika je zde porod
A nechceš tedy raději napsat zítra, až budeš u počítače? Tato diskuse se dlouhodobě archivuje a je škoda, když diakritika dlouhodobě chybí.
Louka
Profil
Dobře, polepším se, nicméně jsem se snažil psát srozumitelně i bez diakritiky.

Ještě někdo nějaký názor :)?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Louku:
V Exploreru 7 a 8 násilně vypínáš vyhlazování písma (tedy ClearType) u hlavního textu tím, že nastavuješ filter (patrně kvůli průhlednosti). Vypadá to ošklivě hranatě, zejména tučná písmenka na světlé verzi. Kdybych nechtěl ClearType, vypnu si ho v systému.

Na tvém webu nepracuje správně prohlížečové tlačítko Zpět, hodí mě na předchozí web, ne na předchozí část tvé stránky. Také nejde odkázat na konkrétní části webu. Na plynulé mizení a objevování nepotřebuješ, aby byl celý web uvnitř jediné stránky.

Vím, že JS kód je asi paskvil
To jsme dva. V Exploreru navíc vyhazuje chybu, protože se snažíš používat metodu indexOf na poli.
HTML také nic moc, to čtvercové menu by mohl být seznam s odkazy a mít :hover vyřešený pomocí CSS.

Pokud to měl být odvážný inovativní experiment, připadá mi to moc … jednoduché. A obyčejné. U podobné stránky není důvod přemýšlet nad přístupností dodatečně a odkládat ji, až najdeš čas. Stačilo by ji udělat úplně normálně a bude přístupná.

Texty mi připadají poměrně tuctové. Standardní směs všeho možného, co píší všichni ostatní. Efektivita, potenciál, profesionalita, motivace, produkt, implementace, inteligentní komunikace, inovace, intuitivita, nekonvenčnost… ještě bys mohl vyměnit všechny „kompletní“ za „komplexní“ :-)
pcmanik
Profil
Neviem ci sa mi to len zda, ale ty vyuzivas cely framework jQuery len na efekt fadeTo a este som nasiel addClass

Takze najprv sa ten framework nauc, takto ho len cely zbytocne spracovavas, kvoli dvom funkciam.
pek
Profil
Bílá varianta je hezčí. A ještě hezčí bude bez "Prosím o chvíli strpení ..."
Louka
Profil
Chamurappi:
Nastavuji filter? Toho si nejsem vědom. Musím se na to mrknout, opravdu netuším kde.

Tlačítko zpět nefunguje, to je mi jasné, ale na konktrétní stránku odkázat jde.

Experiment nemusí být vždy složitý, nebo se mýlím? Šlo mi o to, udělat něco jiného než doposud. Jinak samzřejmě souhlasím co se přístupnosti týče, nemá smysl se tu hájit kecy o tom, jak jsem.to děkal a blabla...

Texty tuctové. To neznamená nekvalitní, že?


pcmanik:
S jQuery màš správný postřeh. Koukal jsem že totéž jsi v poslední době kritizoval na mnoha vláknech :). Vidím, že tě to celkem irituje.

pek:
Díky za reakci. Preloader odstraním (viz diskuse).
Louka
Profil
Takže, pánové, díky všem za reakce. Možná více za ty negativní, protože jsem se rozhodl to opravdu kódově předělat.
Stránky jsou velice jednoduché, takový by mohl být i kód. Vezmu bílou variantu a udělám jí jako ostatní stránky, tj ne vše do jednoho, přehlednější zdroj, nezávislost na JS a obrázcích.

Trochu jste mi otevřeli oči, je fakt že ten web je takový těžkopádný.
pcmanik
Profil
Louka:

Zas tak moc to nekritizujem, ale kvoli dvom funkciam nacitat dalsiu haldu zbytocneho kodu, proste nezmysel. To je jednoduchsie si tie dve funkcie sam napisat.
Louka
Profil
Nápad:
Udělat jen jedno menu a to ve stylu toho levého? Začínalo by to více nahoře, aby se to tam vešlo. A asi bych dal % width a height, aby se to zmenšovalo podle okna a nemuselo se scrolovat. Co myslíte?
Louka
Profil
Nerad bych zakládal nové vlákno - www.louckamartin.name - můžete se na to prosím mrknout? Nevím, jak lépe udělat to menu...
jenikkozak
Profil
Když je to menu takhle rozdělené na dvě stylově odlišné části, nemohu říct, že by to bylo přehlednější než klasické menu pomocí <menu><li>, kde jsou všechny položky pod sebou. (Tedy ten typ menu, který je použit na „menu_ostatni“.)
Taurus
Profil
Nezmenšuj obrázky prohlížečem. Menu je dělané minimalisti_cky, ale nezapadá tam pak ten obrázek pozadí nahoře ve stránce. Zvol si jeden typ přístupu. Pak to bude ještě lepší.

P. S. co je to ten bludišťák? :-)

Dodatek: slovo "sti_cky je cenzurované, tím pádem i minimalisti_cky?
Louka
Profil
jenikkozak:
Přesně. Mám zkusit udělat to celé jen pomocí čtverců?
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: