Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Anonymní Profil * |
#1 · Zasláno: 3. 3. 2006, 12:05:50
Uvidíme...
|
||
Dero Profil |
#2 · Zasláno: 3. 3. 2006, 14:55:21
Chamurappi:
Hlasová čtečka je takový universální bubák :-) Vyjma loga jsou informace na Batečkově webu přístupné i nevidomým. Zde se mýlíš. Drtivá většina (90% minimálně) stránek je přístupná i nevidomým. A navíc těch zbylých deset procent jsou převážně staré stránky. O to nejde, chci říct, že důležitá je míra přístupnosti webu. Nebudu zmiňovat, že slabozraký čtenář díky nekontrastnímu textu si ani neškrtne, mluvíme-li o kódu. A právě tento hrubě nesémantický kód nevidomé uživatele významně omezuje. Moderní hlasové čtečky většinou na webové stránce zdůrazňují zejména čtyři elementy: title (ok), odkazy (ok), nadpisy a seznamy. A právě web, který nemá patřičně vyznačeny nadpisy (h1-h6) a seznamy (ol, ul, dl, menu), výrazně omezuje nevidomého čtenáře. Ten si totiž může čtečkou nechat přečíst pouze nadpisy. V případě seznamů je důležité vědět, kde tento začíná a končí, to nikdy pomocí divů čtečce nesdělíš. Proto říkám, že autor odvedl špatnou práci. Pokročilou sémantiku vem třebas čert (promiň, Timy), ale tu reálně užitečnou, na tu mi nesahejte. |
||
Timy Profil |
#3 · Zasláno: 3. 3. 2006, 15:05:46
Dero
Pokročilou sémantiku vem třebas čert (promiň, Timy), ale tu reálně užitečnou, na tu mi nesahejte. V pohodě, vždyť to vlastně říkám taky - "O odstavce mi v tomto případě nešlo, šlo mi především o ty nadpisy" |
||
Anonymní Profil * |
#4 · Zasláno: 3. 3. 2006, 15:26:45
Ok. Takže co mám dělat? Dát menu do <menu>, pro nadpisy používat <h1-5> a pro odstavce <p>?
|
||
Timy Profil |
#5 · Zasláno: 3. 3. 2006, 20:04:18
Anonymní
Ok. Takže co mám dělat? Dát menu do <menu>, pro nadpisy používat <h1-5> a pro odstavce <p>? Tak nějak. Uvidíš, že to nakonec bude jednodušší jak pro tebe, tak pro případné návštěvníky ;-). |
||
Anonymní Profil * |
#6 · Zasláno: 5. 3. 2006, 17:58:36
Timy
Máš pravdu. ;) Ok, nahradil jsem <div class="title> tagem <h1> a <div class="block"> tagem <p>. :P |
||
Anonymní Profil * |
#7 · Zasláno: 5. 3. 2006, 19:44:37
Co vy na to? :D
|
||
Anonymní Profil * |
#8 · Zasláno: 7. 3. 2006, 18:08:14
Hm, tak to vypadá, že tady jen někdo maže přispěvky...
|
||
Martin Kuželka Profil |
#9 · Zasláno: 7. 3. 2006, 18:11:35
Anonymní: ano, nicneříkající příspěvky mažu...
|
||
Tomik Profil |
#10 · Zasláno: 7. 3. 2006, 18:19:10 · Upravil/a: Tomik
To Timy
Gratuluji k vítězství :) To Anonymní Má to ještě jednu výhodu, používat správné semántické tagy (pokud to tu padlo omlouvám se, ale nezaznamenal jsem to) - vyhledávače. Ty se k hezkému kódu, semantickým sránkám stavějí daleko přívětivěji něž k hrůzám typu <div class="title">... |
||
Anonymní Profil * |
#11 · Zasláno: 7. 3. 2006, 20:27:32
Jo a ještě k tomu <menu>, je důležité to používat pro menu?
|
||
Anonymní Profil * |
#12 · Zasláno: 8. 3. 2006, 20:31:27
heh
|
||
Chamurappi Profil |
#13 · Zasláno: 8. 3. 2006, 21:08:41
Reaguji na Dera:
„Zde se mýlíš.“ Dokaž. Nenapsals nic, co by bylo v přímém rozporu s mými slovy. „O to nejde, chci říct, že důležitá je míra přístupnosti webu“ Jinými slovy: důležitá je použitelnost pro minority. Nenuťme nevidomého přemýšlet. „Ten si totiž může čtečkou nechat přečíst pouze nadpisy.“ Nebo pouze menu, které mu hodní webmasteři vyznačí značkou <menu>, že? :-) Reaguji na Tomika: „Má to ještě jednu výhodu, používat správné semántické tagy - vyhledávače“ Dokaž. Kdybych já psal vyhledávač, nedůvěřoval bych webmasterům natolik, abych na neviditelnou informaci bral zřetel. |
||
Timy Profil |
#14 · Zasláno: 8. 3. 2006, 21:27:31
Ani tady toho Yuhů moc o sémantických značkách nepíše... http://www.jakpsatweb.cz/vyhledavace.html#indexovani (vyjma těch nadpisů a titulků)
|
||
Časová prodleva: 19 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0