Autor Zpráva
RObinek
Profil *
Jak se vam libi www.tjkarate.wz.cz

CO by jste zmenily ?
prosim napiste mi co tam sedi a nesedi ? co barvy atd. jeste to neni dodelane.

diky
Lukáš M
hlavičká se mi celkem líbí, se zbytkem stránky je to horší. tahle šedá a bílá na mě působí divně, "nadpisy" v menu jsou zkosené, ve stránce zaoblené, i když celé je to jinak do hranata... no, nevím.

kód je nepřehledný - něco v css, zbytek v tabulkách, i když by to mohlo být v css celé. nemá to doctype, tudíž to není validní. nevím, jestli a k čemu tam používáte php - includujete tam např. to menu nebo děje se tam nějaký výpis článků z databáze nebo je tam to ".php" jen z "frajeřiny"? ;) u některých souborů totiž máte příponu .htm (správně by mělo být .html!) a někde .php...
halogan
> CO by jste zmenily ?
Muzi smi odpovidat?
http://halogan.php5.cz/jak-se-chovat-na-diskuznich-serverech.html#shod a-podmetu-s-prisudkem
caledon
RObinek

ja jenom takovej detailik... Tu reklamu od WZ bych dal na spod a nebo bych udal vstupni stranku... i kdyz to tady nikdo nema rad... jinak podel me docela pekny
RObinek
Profil *
To php je tam proto ze tam mam include a ne z frajeriny !!!
jo a mam jen jeden soubor .htm a nevidim duvod proc by to nemohlo byt .htm ???
Lukáš M
a proč když tam máte include řešíte tenhle problém? http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=1&topic=13 770

ad přípona - protože je to stejné jako všechno u microsoftu - není to sice správně, ale funguje to. a pokud to s něčím myslím vážně měl bych to dělat správně a ne "to je jedno jak, ono stejně funguje." ale nerad bych tu začínal flame kvůli "elku" na v názvu přípony. :) jen abych to ještě něčím, než svým skormným názorem podpořil: http://www.jakpsatweb.cz/soubory.html ale samozřejmě ani to není závazné.
JCh
Profil *
Lukáš M
ad *.htm - i když je dílem po všech stránkách zlého Microsoftu :-), není na ni nic nesprávného, je to naprosto platná přípona HTML dokumentu, běžně jí používá i W3C na svém webu
mat

> CO by jste zmenily ?
Muzi smi odpovidat?
http://halogan.php5.cz/jak-se-chovat-na-diskuznich-serverech.html#shod a-podmetu-s-prisudkem

promiň halogene, ale tvoje činnost je trochu hloupá - čeština prostě někomu jde a někomu ne, mně osobně jde tak dobře, že se jí i živím psaním textů ve svém knihkupectví apod.

někdo ale češtinou tak dobře nevládne, přitom má toho jistě mnoho co říct - buď halogene trochu shovívavý, nic ti ti neudělá...
Dero
mat: V zásadě jsem podobného názoru, ale u těchto elementárních věcí, jako je shoda podmětu s přísudkem, mi taková osvěta přijde záslužná - je to velká část učiva češtiny třetí třídy základní školy, každý by měl alespoň shodu ovládat.

Pokud někdo neumí skloňovat zájmena (konkrétně akuzativ u "ona" a dativ + lokál u "já"), tak prosím, jeho věc. Pokud někdo občas zazmatkuje v interpunkci - pro mě za mě, aťsi, ale věci jako shoda podmětu s přísudkem, vyjmenovaná slova či třeba velká písmena na začátku vět jsou naprostý základ alespoň trochu slušně psané konverzace. Vím, že základy češtiny se může naučit téměř kdokoliv, takže v drtivé většině případů se jedná jen o lenost ve zvládnutí psané formy mateřského jazyka. Použiji záměrně nadnesený příklad, ale málokomu z nás by se asi líbilo, kdyby se ho na ulici cizí člověk zeptal: "Hele, vole, nemáš šajn (tušení), kerá šalina (tramvaj) jede vocaď na roli (nádraží)?" (a to prosím v této větě považuji hantec za tu korektní část. :o)

No, tak asi nějak takhle na mě působí dotaz, kdy v jednom odstavečku najdu několik zcela základních hrubic. Netýká se to přímo tohoto topicu, mluvím obecně.
Lukáš M
JCh já se na microsoft nedívám jako na "po všech stránkcáh zlý" - jsem odkojený windows na věčné časy a nikdy jinak :) nicméně mi přijde nesprávné používat nějakou příponu, která vznikla z různých důvodů v dnes již historickém os. když si tak libujeme ve w3c: rozhodně jsem neříkal, že je zakázaná, ale rozhodně depraktikovaná. :)

mat mě osobně jde tak dobře to jste nám to zrovna moc nepředvedl :) mělo by tam být MNĚ ;)

Dero naprostý souhlas. už jsem chtěl reagovat, ale vzal jste mi to z úst. je vidět, že k češtině máte zdravý vztah. ;) jinak já jsem na mačkání shiftu na začátku věty líný, prasečinky v pravopise mě ale také vytáčí. ;)
JCh
Profil *
Lukáš M jj to s MS byla samozřejmě ironie na nenávist k po všech stránkách ďábelskému Billu Gatesovi a jeho firmě ;-) ale o použití .htm jsi napsal: "není to sice správně...", což obecně prostě není pravda - chápu, že osobně ti to přijde nevhodné či nesprávné, ale z toho se nedá vyvozovat obecné pravidlo natož někoho kárat; obě přípony jsou prostě správné a platné a můžeme se samozřejmě bavit o vhodnosti, ale když odhlédnu k moderní frikulínské nenávisti k MS, tak fakt nevidím jediný rozumný důvod k averzi k .htm (naopak šetří data, že - písmenko k písmenku... :-)
určitě by se ale každý měl rozhodnout používat buď jednu, nebo druhou příponu a rozhodně je v jednom projektu nemíchat

ad pravopis: taky souhlas s Derem, o to víc se stydím za dvojnásobnou chybu ve skloňování zájmena ona ve svém předchozím příspěvku (zbodal jsem lokál i akuzativ, ale co chcete v jednu v noci :-)
btw mat si jistě dělal srandu, to by jinak nemohl napsat to, co napsal; a jestli to nebyl šprým, tak ať se raděj živÝ v knihkupectví standardní činností, tj. prodejem knih :-)))
mat
Lukáš M

mat mě osobně jde tak dobře to jste nám to zrovna moc nepředvedl :) mělo by tam být MNĚ ;)

no tos mě nachytal na švestkách... 1:0 pro tebe

jo, a taky tam nemělo být živým, ale živím... raději jsem obojí opravil... je vidět, že v noci se pracovat nemá
Chamurappi
Reaguji na Lukáše M:
nemá to doctype, tudíž to není validní
A tudíž to není validní, tudíž to není validní, tudíž to není validní...
Validní by to teoreticky mohlo být i bez <!doctype>.

u některých souborů totiž máte příponu .htm (správně by mělo být .html!)
Tos vzal kde? Žádné doporučení W3C neupravuje tak malichernou věc, jako jsou běžné přípony souborů. V popisu MIME typů na IANA jsou vypsané užívané přípony a pro text/html je tam uvedena i ta trojpísmenná. Pro application/xhtml+xml je tam mimochodem uvedena také trojpísmenná varianta: „.xht“

ad přípona - protože je to stejné jako všechno u microsoftu
Co s ní má společného Microsoft?

a pokud to s něčím myslím vážně měl bych to dělat správně a ne "to je jedno jak, ono stejně funguje."
To tebou citované zapovězené pořekadlo není špatné proto, že by dodržování pravidel bylo slušné. Jeho problém spočívá v tom, že pokud jednomu cílovému zařízení „je jedno jak“, nějakému jinému zařízení to jednou jedno být nemusí. To je riziko nedodržení standardů (kvůli W3C platí bohužel i pro dodržení). Jenže přípona souborů není pro webový prohlížeč směrodatná, ten se řídí MIME typem. Přípona bude zajímat maximálně editor při nastavování asociací. Takže i kdyby byla „.html“ standardizovaná, funkčnost webu porušujícího tento standard nikdy ohrožena nebude. V tomto konkrétním případě by tudíž „správně“ a „špatně“ stejně neexistovalo.

depraktikovaná
Toto krásné české slůvko by si zasloužilo zavržení :-)

Reaguji na jCh:
běžně jí používá i W3C na svém webu
Nevybavuji si, že bych ji u nich viděl. Pravidla pro nastavování MIME typů mají na serveru poměrně konzistentní. Přestože tam mají jinak šílený bordel :-)
Lukáš M
mat
je vidět, že v noci se pracovat nemá souhlas, jinak by mi živým/živím neuniklo! :) ale od toho tu nejsme ;)
Lukáš M
Chamurappi
Validní by to teoreticky mohlo být i bez <!doctype> není validita stav, kdy dokument odpovídá nějaké normě? a jak víme, které normě odpovídá, když nebude deklarované, jakou normu "chcce" splňovat? ale jsme trochu mimo téma.

k příponě: předpokládám, že si ji vymyslel microsoft kvůli dos/win < 95. do standardů evidentně vidíte lépe. nemám racionální argumenty proti html. ale jsme trochu ot.

Toto krásné české slůvko by si zasloužilo zavržení :-) proč? "praktikovaný" + předpona "de-", ale pokud se budeme řídit
pravidly tak ok, nejen, že je zavržené, dokonce zakázané! :) ale to jsme trochu ot.

JCh
souhlasím s příponou. i s tím, že kritizovat nadávat na windows a používat je je minimáně pokrytectví či spíše nesvéprávnost a demence. snažím se módním trendům nepodléhat a microsoft kritizuji na poli webdesignu za msie (uznávám, s příponou jsem byl vedle), což je, snad oba uznáme, oprávněné. ad frikulín? čtete d-fense? ;) ale to jsme trochu ot.
JCh
Profil *
Chamurappi
tím jsem myslel, že HTML stránky na jejich webu mívají příponu htm i html -> do googlu: filetype:htm site:w3.org
mat
jedno češtinářské OT:

jaké i/y napíšete ve shodě podmětu s přísudkem ve větě "Děvčata se koupali/y??"
Lukáš M
mat děvčata se koupala. :) co to je za hádanku v 1:43 v noci?? :)
Chamurappi
Reaguji na Lukáše M:
není validita stav, kdy dokument odpovídá nějaké normě?
Validita (značkovacích jazyků) je stav, kdy dokument odpovídá určité definici typu dokumentu. Validní dokument nemusí odpovídat W3C doporučení. Může dodržovat DTD, kterou si napsal sám webmaster, nebo kterou stanovilo oficiální standardizační těleso (tím konsorcium není). A jinak validita obecně je synonymum českého slova platnost.

k příponě: předpokládám, že si ji vymyslel microsoft kvůli dos/win < 95
Vytvořil-li bych v době DOSu formát souboru, který by míval v jiném OS příponu třeba pět písmen, mívaly by tytéž soubory pod DOSem jen třípísmennou příponu. Znamená to, že si zkrácení mých přípon vymyslel Microsoft?
Krom toho: Momentálně tady nikde nemám Windows 3.1, abych si ověřil, že v něm bylo možné používat víceznakovou příponu (i když technické pozadí muselo být úplně jiné než ve Windows 95). Mám zde ovšem Mosaic 0.6 beta z té doby. Ve svém konfiguračním souboru má jakési nastavení přípon a zjevně zná příponu .jpeg, tj. čtyřpísmennou.

Mimochodem: to slůvko „deprecated“, které W3C tak rádo a tak neuměle užívá, znamená „zavržený“. Vzdálená podobnost s praktikováním je čistě náhodná. (Asi.)
Druhé mimochodem: Server Pravidla.cz nemá co se týče pravopisu moji důvěru. Tuším, že se neshoduje zcela s tištěnými PČP.

Reaguji na JCh:
Koukám. Zajímavé. To znamená, že mají na serveru nepořádek úplně ve všem :-)
Lukáš M
Chamurappi
ad validita: ano, ale pokud neuvedu, podle jaké "normy" (máte pravdu - přesněji dtd) dokument píši, pořád nemohu posoudit jeho validitu.

Znamená to, že si zkrácení mých přípon vymyslel Microsoft? no a nevymyslel si je tak trochu tím, že zavedl model 8+3?

Mimochodem: to slůvko „deprecated“, které W3C tak rádo a tak neuměle užívá, znamená „zavržený“ ano, ano. andilcky umím, jen kdybych nebyl líný a četl pořádně. :)
Timy
stránka může být validní i bez doctypu, respektive (přesněji) taková stránka není nevalidní, alespoň podle validátoru.

k webu:
- moc jsem nepochopil princip dvou menu
- novinky nemusejí být dělané obrázkem, navíc tam chybí alternativní text
- logo wede na úplně jiný server
- pokud kliknu na položku v horním menu, není ta položka poté zvýrazněna
Chamurappi
Reaguji na Lukáše M:
ano, ale pokud neuvedu, podle jaké dtd dokument píši, pořád nemohu posoudit jeho validitu
Pokud aplikace pracující s tímto dokumentem očekává dodržení předem dané DTD, nemusí být deklarována. Prohlížeč očekává cosi jako HTML 4.0 Transitional DTD, validátor na W3C očekává to, co mu vnutíš, aby očekával.

no a nevymyslel si je tak trochu tím, že zavedl model 8+3?
Pojem „vymyslel“ není dle mého názoru v tomto případě na místě. Je to funkční rys jedné staré implementace. Neskrývá se za ním záměr mršit budoucí zvyklosti. (Asi.)
A jak jsem již zmínil: Windows 3.1 nejspíše uměl nějak pracovat s delšími názvy souborů.
bohumil
Profil *
OT: Chamurappi, ty pres den spis a pres noc zijes? Podle casu tvych prispevku tu tak vypada :-) Nebo, ze uz by si vstal....
Chamurappi
Reaguji na bohumila:
Ne. Psaní provozuji zásadně při spaní.
A i když třeba někdy spím, tak jsem stále naživu. Zajímavé.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0