Autor Zpráva
Mároš
Profil
Ahoj,

rád bych znal názor, co si myslíte o mém CMS. Je to postavené na Nette frameworku a Doctrine2 (s doktrínou se učím právě na tomto CMS :) )

Nejsem designer, proto prosím nehodnoťte design. Použil jsem Bootstrap od Twitteru, pozdejš není problém předělat.

Výpis funkcí:

-Články:
--Možnost přidání článku (titulek, text na hlavní stránku, samotný obsah článku (Zatím v čistém HTML, není problém přidat něco jako TinyMCE) plus nastavení datumu a času, kdy bude článek publikován).
--Upravení článků: To samé co přidání, plus když se upraví titulek, automaticky se podle titulku nastaví slug.
--Mazání článků

-Stránky:
--Možnost přidání stránky (titulek, slug, meta description, meta keywords, samotný obsah stránky v HTML)
--Upravení stránky: To samé co přidání :)
--Mazání stránek

-Nastavení:
--<title>CMS, META description, META keywords, počet článků na stránce (stránkovač)

Stránkovač na hlavní stránce zatím není implementován, ale během dneška nebo zítřka tam bude :)
U článků se používá hlavní meta description a meta keywords (zatím). Hodlám to upravit na způsob stránek - pro každý článek zvlášť nastavení keywords i description.
Po přidání stránky se stránka automaticky zobrazí v menu. Hodlám přidat nějaký sorting, aby byla možnost si pořadí menu poupravit.

Asi důležitá otázka, proč jsem to vůbec dělal?
Odpověď zní, nevím :) Nejspíš proto, že jsem si chtěl vyzkoušet práci s Doctrine2 a možná taky proto, že si myslím, že by se to mohlo hodit na jednoduché firemní weby.

Pokud najdete nějakou chybu, sem s ní prosím :)

adresa CMS je www.legendik.cz - doménu neřešte, jediná moje volná :-) Adresa administrace je www.legendik.cz/admin. Uživatelské jméno je Admin a heslo je superHeslo.

Za každý názor moc díky !
Ugo
Profil
na tom není moc co názorovat, normální funkční úprava webu, s věcma co znáš (když se neučíš na tom doctrine) tak je to otázka max. hodiny, proto by mě docela zajímalo jak dlouho si tvořil (bez js serepetiček a ladění stylů), čili jak je ve skutečnosti nette s doctrine složitý na naučení.
Stránkovač evidentně v nette žádná sranda, není nad hotový modul no :) Možná by se hodilo víc věcí, například by mi asi chyběla položka "aktivní" při zadání url bych jako admin mohl vidět pro ladění, ale uživatel z venku by měl smůlu, to se hodí v cms kde nemůžeš kvůli okolním stylům vědět jak přesně co bude vypadat, dobrý by bylo přiřazení obrázků k článkům a další, ale to je maličkost všechno, jako základ pro normální web dobré ale zárověn jak jsem říkal nedávno u jiného systému.. pod pojmem CMS si představím drupal, joomlu, wordpress .. a do toho má toto zatraceně daleko, toto je proste administrace stránek jenž se běžně dělá na zakázku pro svojí jednoduchost (přibližně z takovýhohle základu)

Ovládání by zasloužilo přezkoumat, na to jak málo tam toho je tak je to uklikané.
Mároš
Profil
Ugo:
Jasně, napsal jsem to špatně, měl jsem na mysli funkčnost, nějaký nápady co přidat, jestli by se to na něco hodilo atd... :)
CMS jsem to nazval, protože mě nic jinýho nenapadlo :D

Přesně jak řikáš, jednoduchý weby na zakázku. Na to se to podle mě docela hodí :) Předěání designu je na pár hodin (pokud je nějakej design připravenej) :)

Dělám na tom tak dva tejdny. Ale ne v kuse, jen když se nudím třeba hoďku a pak jdu zase pryč, ale dneska jsem se rozhodl, že to dodělám do nějakýho funkčního draftu. Ještě včera tam nebyla editace, plus ve stránkách možnost nastavit meta tagy. Takže asi tak :)

Dík za názor
Ugo
Profil
Za mě teda určitě víc vymakaností, s tím Tiny bych ani nečekal, uživatel to ocení, nefunguje ti políčko "Editováno" ve zobrazení článků, editoval jsem a stále píše "Nikdy", dál mi nešel vložit článek, skončil jsem na chybě 500 zrovna tak u editace stránky, řekl bych že se jedná o to když mám v zadání nejakou chybu u stránky mi to spadlo když se pokouším zadat stejný Slug více stránkám. Tlačítko smazat by se mohlo ptát, případně by mohlo bejt dobrý nejprv tlačítko deaktivovat a za ním až smazat, aby se zmenšila šance náhodného trvalého smazání (stačí aby mi ujela ruka). Hezky to zničí phpko, žádná varianta mi neprošla ;)
Mároš
Profil
Ugo:

Ajó´, toho jsem si vůbec nevšiml. Editováno už funguje... Vložení článku už funguje, chyba byla v ukládání Datetime. Při pokusu o uložení již existujícího slugu to vyhodí chybu. Zkusím to rozdělit tak, aby to rozpoznalo existující slug a chybu vkládání. S dotazováním na smazání je to dobrej nápad, to ještě dodělám, díky :)
jenikkozak
Profil
Mároš:
„Administrátor 'Admin' nenalezen.“ No co naděláme?
K tomu, co je vidět, se zeptám - proč nepoužíváš jeden (číslicí 1) jazyk? „Administrační panel. Vytváření & editace článků etc... “ Co je to za podivnou míchanici?
Ivy
Profil
Připadá mi to velice nepřehledné, naprosto se v tom ztrácím. Přihlásit se nelze (The requested content cannot be loaded. Please try again later.)
Mároš
Profil
Omlouvám se, omylem se mi vymazal Admin účet :D Už to frčí. Administraci jsem poupravil, plus na FRONTEND část dávám jinej design, takže je tam zatím základní logo, plus defaultní patička v eng.
Rozhodl jsem se, že si z toho udělám Takovej svůj mini blog.
Ještě přidám možnost kategorií, a možnost mít víc účtů do administrace.
peta
Profil
Tam se neda prihlasit. Cerne menu prekryva vsechny policka, jestli tam pod nim nejaka jsou a couha jen tlacitko prihlasit.
Takze prohlizec - zobrazit stranku - bez stylu.
Ale bez stylu to vypada i pouzitelne. Se stylem se mi tam objevili jakesi male policka pro pridat clanek.
A co kdyz budu chtit udelat nahled clanku s obrazkem? A co s odkazem na nejaky dokument? Zobrazi se dokument spravne nebo bude mit na uvodni strance jinou url?
A co kdyz budu chtit zmenit sablonu pro zobrazeni? Da se tato sablona definovat nekde v systemu? Treba posledne jsem docela pracne prizpusoboval textpattern. Nebyl tam graficky editor, nechtel jsem zobrazovat vsechny clanky. Pracne se ta sablona nastavovala a hledala v menu.
Co si vzpominam na jine systemy, co jsem kdysi davno v nich neco delal, tam se sablony dokonce museli resit primo pres ftp, editaci souboru. To je velmi nesikovne, davat editorum pravo i pro ftp, aby si sablony mohli delat sami, kdyz to umi.
V textpaternu je tez tlacitko pro zobrazit clanek (nebo web), ktery edituji, primo ve strance, abych ho nemusel proklikavat na webu.
Kdybych chtel odstranit 50 clanku nebo komentaru, jak to udelam? Je tam vyhledavani? Treba vim, ze mi spamuje komentari konkretni ip nebo jmeno. Umi to vubec komentare?
Muzu zjistit, kdo a kdy mi clanek naposledy upravoval?
Vedes si nejaky log akci, co kdo kdy delal?

Prijde mi to nedodelane. Vzhled stranek neprehledny, vzhled administrace rozhazeny a prekryty tim menu.
Mároš
Profil
peta:
Moc díky za názor ;)

Nejde se přihlásit. Co tím myslíš? Píše to nějakou chybu? Zkoušel jsem to ve Firefoxu, v Auroře, v Opeře, v CHrome (všechno aktuální verze) a na problém jsem nenarazil.

Jak jsem psal na začátku, nejsem designer / grafik, zatím jsem tam nahodil Bootstrap od Twitteru a to mi prozatím stačí, než splaším něco intuitivnějšího.
Nahledy zatím nejsou možné, ale udělám to tak, že napíšeš článek, uložíš, podíváš se jestli se zobrazuje v pořádku (zobrazí se jen Adminovi), a pak se bude moct publikovat. TO by šlo, ne?
Článek se teď dá psát v klasickém HTML, ale jak psal někdo o pár příspěvků výše, nahodím tam nějaký WYSIWYG editor.
Ty šablony moc nechápu. Ale mohl bych třeba načítat nějakej aditional.css kterej by se dal upravovat, a do článku by se napsali dané classy. Není to uplně pro Běžného Frantu, ale nápad je to dobrej, dík :)
Vyhledávání tam zatím není, ale dobrej nápad, píšu si do TODO.
Podporu banování taky přidám, a teď se jdu pustit do toho logu, toje parádní nápad, díky za něj !

BTW mohl by si mi poslat screen co myslíš tím a prekryty tim menu.
Ještě jednou díky :-)
Mároš
Profil
Přidal jsem jednoduchý logger. Loguje to úspěšné / neúspěšné přihlášení, přidání / smazání článku / stránky. Zejtra přidám ještě logování editací. Možná bych mohl přidat do editačního formuláře políčko pro důvod editace, aby to bylo přehlednější.

Zprovoznil jsem paginator (stránkovač). V nastavení se dá nastavit, kolik článků se má zobrazovat.

U stránek se přidá do title název stránky, plus se dá do h1. U článků to samé :)

Při vytváření článku se musí nastavit kategorie. Vytváření kategorií zprovozním zítra. Bude se dát nekonečně zanořit :)

Plus zítra bych chtěl zprovoznit nějaký datagrid místo klasické tabulky. Vyřeší to vyhledávání, plus hromadné mazání / editace.

Až bude všechno výše zmíněné hotové, vrhnul bych se na banování :)

Další nápady? Mě napadly akorát komentáře k článkům :)
peta
Profil
peta> Kdybych chtel odstranit 50 clanku nebo komentaru, jak to udelam?
Mároš> Mě napadly akorát komentáře k článkům :)
:)

V tom textpatternu to funguje tak, ze obrazky, odkazy a clanky se daji skladovat do tabulek. Pak tam je mozne editovat css, sablonu stranky, sablony pro clanek, odkazy, vypis odkazu, vypis clanku, strankovani a pod. Ale to je jiny system a pouziva na to jakasi pravidla. uzivateli by mohlo stacit mit moznst nastavit si vzhled stranky pomoci css a obrazku v db. A mit moznost vybrat, jaka sablona se ma pouzit.
Sablona se mysli neco jako mas ve skole pravitko s kolecky a obdelnicky. Proste jakysi html kod. Pak mas funkci, renderovani, ktere predas pole s parametry, nazev sablony a ona z toho udela html. Php kod vypada treba takto
<?php
// prepise data z array do sablony string {klic} = hodnota
function render($_arr,$_str,$_enc=array("{","}"))
{
if (gettype($_arr)==="array" && gettype($_str)==="string" && count($_arr)>0)
    {
    $keys = array_keys($_arr);
    foreach($keys as $key=>$value)
        {
        $keys[$key] = $_enc[0].$value.$_enc[1];
        }
    return str_replace($keys,$_arr,$_str);
    }
return $_str;
}
echo render(array('aaa'=>"Ahoj",'bbb'=>"Nazdar"),'Neco{aaa}neco{bbb}');
?>
Ruzne sablonovaci systemy pak umoznuji i cykly a dalsi veci, treba pro vypis menu. Ja to resim, ze menu je blok a uzivatel se musi spokojit s mym kodem, nebude si predelavat sablonu. A kdyz chce, at si napise vlastni php kod pro menu. Co do slozitosti je to pak skoro jedno, zda php nebo tagy v sablone.

screenshoot - si pust firefox nebo pouzij online nastroj pro zobrazeni ve ff.
V ie9 se to zobrazi jinak. Nevim, zda spravne. Ale menu je vodorovne, vedle je jakesi logo, pak je tam velky napis administrace, text, neprihlasen, inputy, tlacitko, paticka.
Ve ff vidim velky cerny blok menu a pod nej couha nove pridana tabulka logu. A koukam, ze v IE mam jinou url, kam mne to presmerovalo, mozna to je to dalsi chyba, ze to ve ff nepresmerovalo. Kdyz pak adresu dam z IE do FF, tak vidim stejnou obrazovku jako vcera, z pod cerneho velkeho menu couha tlacitko. Log je pryc.
FF http://www.legendik.cz/admin/
IE http://www.legendik.cz/admin/sign-in/?_fid=9g3w
A jeste jsem prisel na jedno chovani. Kdyz ve FF prepnu na fullscreen, tak je menu vodorovne. Pak uz je videt i administrace, ale neni tam obrazek v pozadi, takova mrizka jako v ie pod administrace a neni tam ta hlaska, ze neprihlaseny uzivatel
Mároš
Profil
peta:
To mě vůbec nenapadlo použít nějakej online nástroj na screenshoty různých browserů. A máš pravdu, už to vidím :-) Napíšu issue na GitHub Twitter Bootstrap. Samozřejmě že v IE tě to přesměrovalo na přihlašovací stránku, vždyť si byl přihlášen jen ve FF. Když se přihlásíš, zase se ti log zobrazí. Každej nepřihlášenej uživatel se automaticky přesměruje na login form.

Fullscreen jsem nikdy nezkoušel, to mě nenapadlo teda :D Asi tam hodím nějaký jiný admin styl :-)

Jo takhle, už tě chápu. Tohle už je vyřešené v Nette (Latte). V presenteru si vytvořím proměnou, předám jí do template, a tam jí vykreslím jako {$promenna}, nebo neescapovanou jako {!$promenna}. Plus to má vlastní makra na cykly for, foreach atd... :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: