« 1 2 »
Autor Zpráva
Dero
Profil
Prosím o zhodnocení webu (http://ie-brouci.dero.name/) o implementačních chybách v prohlížeči Internet Explorer.

Upřímně, zařazuji web ke kritice jen proto, abych dal správné cílové skupině na vědomí existenci zdroje informací o chybách v IE v českém jazyce. Doufám, že občas zabrouzdáte a některý ze zatím publikovaných článků Vám přijde k duhu.

V této chvíli je zpracováno devět častých problémů, se kterými se začínající i pokročilí kodéři často potýkají, včetně ilustrací, ukázek zdrojových kódů, testovacích stránek, řešení a vysvětlení problému a odkazů na jiné zdroje. Řeknu Vám, bylo to těžší, než jsem čekal - a to se v myšlení IE poměrně dobře pohybuji.

Díky za návštěvu a Vaše postřehy. Pokud najdete jakoukoliv (nejlépe faktickou) chybu, sem s ní.

-- Dero

PS: Pro Chamurappiho - vím naprosto přesně, co bys k webu podotkl (jsou tam jisté nuance, které bys vypíchl), proto Tě prosím: Vezmi na vědomí, že jsem četl celý Webylon a svobodně jsem se rozhodl napsat ty články tak, jak jsem je napsal. :o)
zimmi
Profil
Dero: už bylo na čase to někde všechno sepsat, určitě to bude leckomu k užitku.
Grafika nic moc, ale u tohohle webu je přednější obsah.
Takže chválím a možná bys moh zkusit napsat Yuhůovi, třeba na tebe dá odkaz, protože tohle se fakt hodí.
Dero
Profil
zimmi: Díky, jen k té grafice: jediný obrázek v layoutu je logo, zbytek je čisté CSS, jde mi hlavně o správnou strukturu obsahu.
Charlie
Profil
Téměř nemám co vytknout, snad jen pár "blbostí":

~ Hodil by se nějaký slogan, hlavička působí prázdně a u článků ještě víc.
~ 1px margin už není v módě, ten hlavní div bych obalil stejně silným marginem, je #kod, kde je margin opravdu nádherný.
~ Zkusil bych trochu zaexperimentovat s pozadím, možná by se dala najít barva, která by více ladila k obsahu. Z vlastní zkušenosti vím, že je to těžké, ale tahle barva pro mě působí rušivě.
~ Možná by nebylo na škodu lehce zvětšit písmo v patičce, Clear Type metoda vyhlazováí písma vyhladí písmo tak, až jej rozmaže, takže se potom nedá vůbec číst.

Jinak nemám co dodat, pěkný obsah, dokonalá typografie... :)
Fred
Profil
U 3px bugu je dole na stránce špatný matoucí nadpis Řešení Float Bugu.
OT: ten hosting blbne, co že to je?
Fred
Profil
Clear Type metoda vyhlazováí písma vyhladí písmo tak, až jej rozmaže No jestli máš winy zapni modrý e (active-x) a jdi na tuner http://www.microsoft.com/typography/cleartype/tuner/Step1.aspx
Charlie
Profil
Fred, tohle už jsem tunil pěkně dlouho, bohužel, nic není dokonalé.
Dero
Profil
Charlie:
- nad sloganem jsem přemýšlel, pak jsem ho zavrhl - nebude, hlavička buude prázdná, pustá, osamocená, tiše melancholická, červy prolezlá...
- 1px margin se nikde nevyskytuje?
- s pozadím zaexperimentuji :o)
- patička: svatá pravda, zvětším
- děkuji za pochvalu typografie - od jisté doby si na ní dávám záležet. :o)

Fred:
- nápis: už není
- OT: pipni.cz
Charlie
Profil
Dero, promiň, na mně je skutečně vidět, že už se tomu nevěnuji tolik jako dřív. Omylem jsem zaměnil slovo "margin" a "border". :)

Oprava: 1px border už není v módě, ten hlavní div bych obalil stejně silným borderem, jako je #kod, kde je rámeček opravdu nádherný.
Dero
Profil
Charlie: To je zajímavá idea, ze setrvačnosti jsou použil 1px ... jo, zkusím to!
Dero
Profil
Co včil (teď), Charlie?
Charlie
Profil
Dero, teď mám o výhradu měně, moc pěkně sis s tím poradil.
Fred
Profil
Dero Neuvažuješ o verzích obou webů ke stažení?
Dero
Profil
Fred: Jakmile si dodělám homepage, určitě si přijdeš na své.
Timy
Profil
pěkný web:-) Ale taky přidám několik drobností:
- odkaz na hlavní stránku na hlavní stránce je zbytečný a matoucí (myslím ty první dvě slova v odstavci).
- nejsem sice expert na SEO, ale řekl bych, že je lepší odkazovat pouze na jednu hlavní stránku - logo vede na http://ie-brouci.dero.name/ ale odkaz "(na úvodní stránku)" vede na http://ie-brouci.dero.name/index.html , což, pokud si dobře vzpomínám není úplně nejlepší řešení
- v 1280x1024 mi připadá, že ten blok s textem je poněkud úzký

každopádně po obsahové stránce výborný web
Dero
Profil
Timy:

- drobnost, kterou jsem zapomněl opravit - místo odkazu tam měl být <strong>, díky
- máš pravdu, už se ti dva dohodli a svorně ukazují na http://ie-brouci.dero.name/
- také se mi zdá, je to záměr

Děkuju za postřehy, Timy!
Charlie
Profil
v 1280x1024 mi připadá, že ten blok s textem je poněkud úzký

V 1400 na 1050 taky, ale lepší, než jednořádkové odstavce :)
SuE
Profil
OT: dero, pls, neceš si dát na ty tvoje webiky odkaz z hlavní domeny dero.name? Kdo si to má pamatovat, takové adresy ...
Dero
Profil
SuE, máš pravdu. Učinil jsem tak a cítím se nyní mnohem šťastnější. :o)
YoSarin
Profil
Já nechci být za až moc velkého hnidopicha, ale:
A právě Internet Explorer a chyby, to jsou ta dvě slova, která k sobě v očích webmasterské veřejnosti neoddělitelně patří.
Je to hned na první stránce - buď bych nahradil "slova" za "pojmy" nebo změnil jejich počet na tři...
YoSarin
P.s.: mozna sem to taky jen blbe pochopil... :)
SuE
Profil
dík, i já jsem mnohem šťastnější
OT: ale jak jsi přišel na to, že mi v hrnku na kafe roste přes víkend v práci penicilín? Ale žádné řešení jsem tam nenašla :-(
Dero
Profil
buď bych nahradil "slova" za "pojmy" nebo změnil jejich počet na tři...

Jsi nechutný hnidopich, v důsledku čehož jsem neuposlechl ani jedné Tvé rady a přesto text změnil tak, že nyní budeš spokojen.

:o)
Dero
Profil
SuE: To řešení tam je. Zkus si vypilovat libovolný web k typografické dokonalosti a zjistíš, že Tvůj problém s plísní je vlastně naprosto a dokonale nepodstatný, ergo vyřešený.
YoSarin
Profil
ok, jsem spokojen...
hned zítra poběžím do obchoďáku koupit bílé tričko a fixem na textil si na něj napíšu:
"BACHA/n - /nHNIDOPICH"
:))

ale abych to trochu napravil - fakt pěknej a užitečnej web. ;)
Dero
Profil
Dobrá, dneska tedy přimhouříme očko... :o)

Ne, fakt díky za takové detaily.
habendorf
Profil
Řeknu to jednoduše - líbí se mi to.

Jen bych se chtěl zeptat, proč ten rozcestník na úvodce nemáš dělaný jako seznam? Ne že by to vadilo, ale je to IMHO nejjednodušší způsob. Takhle musíš dávat obrázek na pozadí, v seznamu bys ho měl jako odrážku. A taky se líp píše <li> než <div class="list">. Ale jak říkám, chyba to není.

Možná bych ještě zvážil použití barev v tiskovém stylu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Dera:
Tvé P.S. beru na vědomí.
Skutečné chyby Exploreru je vhodné popsat. Nejsem advokát Microsoftu, abych křičel pokaždé, když někdo šťouchá do modrého é.

Až na řeči o box modelu se mi obsah tvého webu líbí. Mám pouze pár připomínek:
1) „IE-Brouci“, to je krásný český název. Co myslíš, dokázal bys přeložit i „Unscrollable content bug“ nebo „Missing first letter bug“? Nejde o odborně definované pojmy, užití anglického názvu nepřidává na srozumitelnosti.
2) Bug je (myslím) spíše brouček nežli brouk. „IE-Broučci“ by bylo roztomilé :-)
3) Tohle je asi nakažlivé: <meta name="robots" content="all" />. Prozraď prosím, jaký má ten řádek smysl.
4) „/*<![CDATA[*/“ uvnitř externího stylopisu?
5) CSS hack „body > #page“ není spolehlivý. Explorer 4 se tím předpisem řídí. Jinak v něm tvůj web vypadá poměrně slušně.
6) Ukázka box modelů nedostatečně demonstruje padding. Chtělo by to dát do těch boxů nějaký obsah.

O problému box modelu se píše často a zpravidla nepřesně.
7) Kde se problém projevuje? Nikoliv jen v Exploreru. Opera se od verze 7 chová v tomto ohledu úplně stejně jako Explorer 6. Proč nikdo nepíše o této „chybě“ Opery?
8) Existuje ještě jedno poměrně spolehlivé řešení: přepnout vše na okrajový box model. Myslím, že je mnohem čistější a spolehlivější než ty slavné CSS hacky. Proč o něm nikdo nepíše?
9) Myslím si, že box modely si zaslouží objektivnější přístup. Dogmatické posouzení „správného“ a „špatného“ na web popisující vykreslovací chyby (= na web určený pro praxi) nepatří. Viz historické souvislosti. Chybou je, pokud v různých prohlížečích na téže stránce řádí různé box modely. Řešením této chyby je jakékoliv sjednocení. Ne jen sjednocení s W3C.
habendorf
Profil
Opera se od verze 7 chová v tomto ohledu úplně stejně jako Explorer 6.

???
Dero
Profil
Chamurappi: Vida ho!

1) Dokázal, ba dokázal. Moc jsem váhal, jestli překládat... rozhodl jsem se nepřekládat z jediného důvodu. Zavedl bych další termíny do jinak poklidných vod terminologie chyb IE. Pokud někoho trápí double margin bug a už o něm četl a chce si jen osvěžit paměť, tak do vyhledávače zadá "double margin bug", nikoliv "problém dvojitého okraje" či "problém dvojitého vnějšího odsazení" či snad hybrid "problém dvojitého marginu" nebo co když "problém s dvojitým marginem", či snad bude účelnější "dvojitý margin problém"? Taky s tím nejsem spokojený, ale přesto jsem se rozhodl zachovat označení víceméně totožné s tím na Position Is Everything. U každého bugu mám navíc vysvětlivku, v samotném textu taky nemluvím příliš anglicky. Jde mi o to, aby byl můj web k nalezení na určitá používaná klíčová slova.

2) Máš pravdu, chtěl jsem však být vyhraněně pejorativní. :o)

3) Mám jej v template, znamená pro mne 36 bajtů navíc. Ale co kdybych tam někdy chtěl napsat nofollow? Zapomněl bych! Souhlasím, že se jedná o zbytečný řádek.

4) To je, prosím, regulérní komentář. :o) Jasněže půjde pryč, často mám v kódu neškodné, zbytečné věci (viz 3).

5) S tím jsem počítal, žádný obsah snad nepřetéká. Uživatel IE4 si tu nudli zaslouží.

6) Padding neplechu nedělá, je tak široký, jak je definován. U ilustrace jsou šipečky, jde pouze o celkové rozměry boxu. Ale jo, i v tomhle Ti dám za pravdu, názornost je názornost.

7) Nemám tušení.

8) Zmiňuejš se o něm na Webylonu, ergo o něm píšeš Ty. :o)

9) Z tohoto důvodu jsem box model na titulní stránce doprovodil takto: ...ale i o odklonu od současných specifikací (Box Model).... Nemluvím o něm jako o chybě, neboť si právě těch historických souvislostí jsem vědom. Ty sám propaguješ praktické hledisko, já v tomto směru také - kodéři tvoří převážně podle W3C a toto chování je často zaráží => zaslouží si své místo na webu, který se zabývá odlišnostmi IE.


Díky za velice zajímavé postřehy, vážím si jich!
JCh
Profil
Chamurappi
naprostý souhlas, co se týče boxmodelu a IE, tohle téma se zbytečně démonizuje
nejen mně prostě připadá border-box mnohem logičtější a že neodpovídá doporučení W3C je mi opravdu šuma fuk
nejlepší by bylo, kdyby všechny prohlížeče implementovaly box-sizing z CSS3 (KHTML a Opera už tak učinily a Mozilla má zatím tu svoji pavlastnost), a tak si každý mohl vybrat, jakej boxmodel používat
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.