« 1 2
Autor Zpráva
Leo
Profil
Dival jsme se na stranky se zajmem, a zatim je jen letmo proletel, ale prijde mi, ze vysvetleni rady bugu a jejich reseni je neuplne a nepresne - napriklad gilotina se projevi v IE6 i tehdy, jestli je v nestandardnim modu, ale kontejner ma urcenou sirku (width); reseni 3px bugu jen pres margin-right: 3px je v nekterych pripadech nedostacujici atd. Dobra myslenka, ale jeste asi dlouha cesta aby to byl spolehlivy zdroj... Leo
Dero
Profil
Děkuji, Leo, vím, že vysvětlení některých bugů je zjednodušené takovou měrou, že nepostihuje veškeré možné případy, které mohou nastat. Velmi pozorně jsem četl dostupné zdroje a jsem si poměrně dobře vědom, kde zjednodušuji či zobecňuji - web má pokrývat ty nejčastější situace a navrhovat jejich řešení. Třeba 3px bug by vydal na článek, jehož rozsah by dalece převýšil současný rozsah celého webu, neboť se při práci s plovoucími boxy vyskytuje snad v desítkách obměn a je mimo jiné příčinou mnoha jiných bugů. To všechno vím a upřímně říkám, že nezvládnu takový komplexní článek sepsat. Nečiním si právo být kompletní, snažím se jen pomoci v určitých nejčastějších situacích.

Co se třeba gilotiny týče, tam jsem opravdu chyboval, pakliže je nastavena šířka pro kontejner, tak uváděné řešení pravděpodobně selže.

Díky za připomínky!
Dero
Profil
Gilotinu jsem snad doplnil, nyní uvádím i řešení pro případ, že kontejner má nastavenou šířku.
http://ie-brouci.dero.name/guillotine.html
Chamurappi
Profil
Reaguji na habendorfa:
Opera používá od sedmičkové verze v quirk režimu okrajový box model. Stejně jako Explorer 6.

Reaguji na Dera:
1) Měl by sis ujasnit, kdo je tvá cílová skupina. Jsou to ti, kdo ty chyby znají? Jsou to ti, kdo si umí najít návod v angličtině? Nebo jsou to vyhledávače?

Zavedl bych další termíny do jinak poklidných vod terminologie chyb IE
Aha. A pak by ti, kdo tyto chyby znají, byli zmatení a nechválili by tě tu, jak se ti to krásně povedlo.
Pokud někoho trápí double margin bug a už o něm četl, tak asi i četl, jak ho řešit. Ještě jsem na fóru neviděl dotazy „Prosím, pomoc, trápí mě unscrollable content bug a nevím, co s tím“. Naopak jsem tu viděl pár otázek „V Exploreru mi mizí tohle a tamto, proč to a jak na to?“ -- autorovi takového dotazu samotný odkaz na úvodní stránku tvého webu nepomůže, nic se z ní nedozví. Někdo mu musí nejprve říct, jak dotyčnou chybu nazval nějaký Američan. Zbytečné.

přesto jsem se rozhodl zachovat označení víceméně totožné s tím na Position Is Everything
Takže si anglicky rozumící čtenář může rovnou přečíst Position Is Everything. Nechápu, co je na této kompatibilitě terminologie tak cenného. Že by pak Američan neporozuměl, kdyby mu Čech řekl „Hello, I've solved brouka nerolovatelný obsah“?

Jde mi o to, aby byl můj web k nalezení na určitá používaná klíčová slova
Heavy cost. Is it really worth the price?

8) Pakliže mé rozjímání nad box modely na Webylonu skutečně považuješ za vhodný popis jiného řešení, proč na něj neodkážeš v „Odkazech k tématu“?

9) Kdybys u box modelu zaujal objektivnější přístup, můžeš tu zmínku o odklonu od specifikací vyhodit.

Nemluvím o něm jako o chybě
Nicméně volíš slova stejného vyznění: „Box model bug se projevuje špatným výpočtem šířky či výšky boxu“.

Ty sám propaguješ praktické hledisko, já v tomto směru také
Kdybych k tomu přistupoval stejným způsobem, založil bych si evangelizační kapličku a hlásal slova W3C. Ano, praktický způsob je dobrá věc. Ovšem začne-li býti cenou za jeho prosazování otupělost vůči nekonvenčním řešením, přestává být praktickým v pravém slova smyslu, už je to jen zdánlivě dokonalý podklad ideologie. A takováto otupělost se u sporů o box modelu výrazně projevuje.

kodéři tvoří převážně podle W3C a toto chování je často zaráží
Opět: Kdo je tvá cílová skupina?
a) Kodér, který tvoří podle W3C a zároveň je tímto „bugem“ překvapen, může být leda začátečník, který pojal látku ze špatného konce. Řešení jeho problému: trávit více času na JPW a méně na validátoru.
b) Kodér, který netvoří podle W3C a je tímto „bugem“ překvapen, může být také leda začátečník. Řešení jeho problému: Sjednotit box modely směrem k pojetí, které mu více vyhovuje, bez ohledu na W3C.
c) Kodér, který tvoří podle W3C a tento „bug“ zná, tě pochválí, jak krásně jsi tu zhůvěřilost Microsoftu popsal.
d) Kodér, který netvoří podle W3C a tento „bug“ zná, ti vynadá, že nejsi objektivní :-)

10) Proč máš v titulku takřka každé stránky „Internet Explorer (IE)“?


Reaguji na JCh:
nejlepší by bylo, kdyby všechny prohlížeče implementovaly box-sizing z CSS3
Není úplně jisté, že vlastnost box-sizing (původem z Mac/Exploreru 5) bude v CSS 3. Ta specifikace je tak geniálně rozkouskovaná, že jeden modul říká, že box-sizing ze starších návrhů sebe sama zcela ruší ve prospěch nových vlastností box-width a box-height, zatímco jiný modul vesele definuje box-sizing znovu.
Dero
Profil
Chamurappi:

1) Teď si nejsem tak docela jistý, jestli ženeš neexistující problém do krajností záměrně nebo už podvědomě, takže budu trpělivě reagovat:

Pokud někoho trápí double margin bug a už o něm četl, tak asi i četl, jak ho řešit.
Byl by sis tak jistý, že si vyčtené řešení zapamatuje například i v případě Italics Bugu (problému s kursivou)?

autorovi takového dotazu samotný odkaz na úvodní stránku tvého webu nepomůže, nic se z ní nedozví.
Nepozornost? Na úvodní stránce je za každým termínem česká vysvětlivka, která je zároveň hrubým překladem a stručným vysvětlením dané chyby. Podle mě mnohem lepší, než doslovný překlad.

Někdo mu musí nejprve říct, jak dotyčnou chybu nazval nějaký Američan.
Viz výše, nemusí. Pokud inteligentní člověk, kterému se nezobrazuje vertikální posuvník (unscrollable content bug), nenajde správný odkaz, ani když je za ním text, cituji "(problém s nezobrazením vertikálního posuvníku)", tak už snad potřebuje u odkazu obrovskou šipku s nápisem "Zde se vyřeší Váš problém!"

Takže si anglicky rozumící čtenář může rovnou přečíst Position Is Everything.
Ano, doporučuji. A to prosím není úhybný manévr z mé strany, myslím to vánžně. Nicméně z vlastní zkušenosti však vím, že v anglickém jazyce čtu až poté, co české a slovenské zdroje selhaly, protože v angličtině mi občas ujede nějaký detail a necítím se v ní zcela komfortně.

Heavy cost. Is it really worth the price?
Nepřijde mi hevy, takže jo, Franto.


8) Nebudu teď reagovat, znovu přečtu a případně doplním či ocituji.

9) Nicméně volíš slova stejného vyznění
V samotném článku ano, protože jsem se tak rozhodl. Já nevedu historicky osvětovou kampaň. Fakt je takový, že box model Exploreru se vymyká (a chápej, že je mi teď z mé pozice jedno, že vlastně v "kladném" slova smyslu) a že je často potřeba to řešit a že je to často řešeno nastíněnými způsoby. To zajímá mě. Pokud si myslíš, že toto téma si žádá osvětu a lekci historie povinně pro všechny kodéry bez rozdílu vyznání a prohlížeče, tak si pro Tebe na konci článku vyhradím odstaveček, nebude mi to činit problémy, Webylon uznávám jako velice cenný zdroj informací pro člověka s vlastní hlavou.

Kdybych k tomu přistupoval stejným způsobem, založil bych si evangelizační kapličku a hlásal slova W3C.
Překrucuješ. Jsi na box model háklivý, protože je to jedna z těch nejprokazatelnějších věcí, kdy W3C prokazatelně šláplo vedle. Ty to víš, dokonce i já to vím, Pepík přes ulici, který už to s webem hezky umí, to vědět může, ale nemusí - stačí mu, aby se jeho web zobrazoval stejně ve všech prohlížečích. Skončil bych stejně jako minulý odstaveček, klidně Tvé vysvětlení vyodkazuji.

10) Protože před ním původně nebylo IE-Brouci, ale pouze Brouci. Chyba, díky.


Shrnutí: rád protebatuji jakýkoliv poznatek, snad už jsi poznal, že mi nečiní problém uznat chybu a poučit se, ale v některých bodech (zejména 1) s Tebou nesouhlasím a souhlasit nebudu. Kdyby bylo vždy ideální jedno řešení a každý se k němu měl prokousat, tak by svět byl hodně smutný, proto jsem rád, že různí lidé mají na různé věci různé názory. Teď prosím nepodmazávám, ale musím říct, že si velice cením Tvých odborných znalostí a Tvé vnímavosti, ale co se filosofie a náhledu na principy běžného života týče, tam se poučovat/ovlivňovat skokově nenechám, jsem-li s někým ve sporu. Třeba se k názoru podobnému Tvému dostanu pomaličku sám, třeba ne, ale poznání přichází skrze zkušenost - tedy pomalu.

Díky, Chamurappi, za Tvůj čas.
Dero
Profil
habendorf (24.10.2005 20:01:30): Omlouvám se, habendorfe, Tvoji noticku jsem přehlédl.

Seznam na úvodní stránce: to je snadné, praktičnost ustoupila estetice. Při použití obrázku jako odrážky položky seznamu byl text posazen lehce pod úroveň této odrážky a nepovedlo se mi sjednotit optimální vzhled pro všechny tři nejčastěji používané prohlížeče. S obrázkovou odrážkou jsem experimentoval vlastně prvně, takže je možné, že to prostě jen neumím, ale takhle, jak to je, mi to vyhovuje.

Barvy v tiskovém stylu zvažuji doteď, ale asi je tam ponechám, co myslíš Ty?
SuE
Profil
Mmyslím, že chamurappi má pravdu, že nemá cenu to moc optimalizovat na hledání zavedených názvů bugů. Spíš bych to přilepila někam do FAQ v různých didkusích, aby se na to dalo začátečníky posílat.
Třeba řešení pro tu chybu s floatem, kterou jsem popisovala tady , jsem našla na hledání: ie float bug a pak už jsem jen proslídila asi 4 odkazy, než jsem to našla. Možná je to nejaký druh peekaboo ale nepřipadlo mi to tak, protože text nemizel, takže podle názvu se hledat nedalo.
Fred
Profil
Barvy v tiskovém stylu zvažuji doteď, ale asi je tam ponechám
Mám provozně velmi nevýhodnou barevnou tiskárnu, proto kupuji jen černobílý toner, protože barvu nepotřebuji a je opravdu příliš drahá (+-1000,-Kč na pár fotek je nesmysl). Bohužel občas na to zapomenu a něco tisknu a tiskárna prostě ty barevné věci vynechá, takže musím tisknout znovu a nastavit černobílý tisk. Možná nás je takových víc.
Dero
Profil
SuE, Chamurappi: Mám svůj názor, ale rád podiskutuju. Jaké nadpisy byste tedy navrhovali vy? Změnit všechny? Jen některé (které)? A hlavně jak? Já jsem nakloněn případné změně u těch neobvyklejších názvů (Missing first letter bug), které opravdu nikdo nebude vyhledávat, ale nevím jak, aby mi to k něčemu bylo.

Fred: V tom případě neponechám. Hned to upravím. (mimochodem, moje tiskárna jde nastavit na černobílý tisk, potom si barevné věci převádí do stupňů šedé)
habendorf
Profil
Dero: Myslel jsem to přesně tak, jak píše Fred, lidé většinou neradi plýtvají drahými tonery/cartridgemi na tisk stránek. A pokud se převádí barvy na stupně šedé, můžou zase třeba světle modré nadpisy skončit jako téměř neviditelné.

Takže já osobně dělám tiskový styl vždy černobílý.
Mělo by stačit

body, a {color:#000;}
Dero
Profil
habendorf: Ano, souhlasím, už jsem to upravil.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Dera:
Teď si nejsem tak docela jistý, jestli ženeš neexistující problém do krajností záměrně nebo už podvědomě
Od extrémů je možné se lépe odrážet směrem ke konsenzu.

Byl by sis tak jistý, že si vyčtené řešení zapamatuje například i v případě Italics Bugu (problému s kursivou)?
Nebyl. Ale nebyl bych si jistý ani tím, že si zapamatuje přesně název. Na příklad [pýkebů].

Nepozornost? Na úvodní stránce je za každým termínem česká vysvětlivka
Ano, nepozornost. Omlouvám se.

Nepřijde mi hevy, takže jo, Franto
Jak jsem řekl, záleží na cílové skupině.

Jaké nadpisy byste tedy navrhovali vy?
Máš skvělou příležitost definovat českou terminologii, tak proč nezkusíš něco vymyslet sám? Yuhů třeba kdysi vymyslel pojem „stylopis“, čímž se navždy zapsal do dějin českého webdesignu.

Uchopil jsem slovník, spustil fantazii, zde máš mé návrhy:
a) Box model bug = brouček boxujícího manekýna
b) Peekaboo bug = štěnice nakouknutého pískotu
c) Double margin bug = viróza dvojitého náskoku
d) Float bug = plovoucí brouk
e) 3px bug = třípixelová moucha
f) Unscrollable content bug = výplň švába, již nejde procházet
g) Guillotine bug = infekční onemocnění způsobující odpadnutí hlavy
h) Italics bug = veš ležatého písma
i) Missing first letter bug = šílený stesk po prvním dopisu
v angličtině mi občas ujede nějaký detail
Mně možná také. Čeština bývá jednoznačnější.

K box modelu:
Pokud si myslíš, že toto téma si žádá osvětu a lekci historie povinně pro všechny kodéry bez rozdílu vyznání a prohlížeče, tak si pro Tebe na konci článku vyhradím odstaveček
Ano, myslím. Děkuji :-)

Překrucuješ.
Myslel jsem to tak, že jsem mohl své znalosti využít způsobem, který by se čtenářstvu zdál praktičtější. To jest odfiltrovat negativa z práce konsorcia a předkládat jen návody, jak si napsat vlastní DTD a podobné zbytečnosti. Měl bych možná podobný počet čtenářů, odcházeli by z mého webu spokojenější a nenadávali by mi. Jenže jednak by mě to nebavilo a jednak si ctím vlastní etický kodex.

Pepík přes ulici, který už to s webem hezky umí, to vědět může, ale nemusí - stačí mu, aby se jeho web zobrazoval stejně ve všech prohlížečích
Pakliže to s webem hezky umí, už se pravděpodobně s box modelem dávno nějak vypořádal. Je-li ovšem začátečník, hledá jakékoliv řešení. Pepík může mít svůj první stylopis odladěný pro quirk režim Exploreru.

Ke shrnutí:
Kdyby bylo vždy ideální jedno řešení a každý se k němu měl prokousat, tak by svět byl hodně smutný, proto jsem rád, že různí lidé mají na různé věci různé názory
Samozřejmě. Zastaralý model jednoho ideálu opustila před jistou dobou i matka příroda, když vynalezla pohlavní rozmnožování. Nový produkt, který vhodným způsobem kombinuje alespoň dva jiné, je odolnější a urychluje evoluci. Bohužel si W3C zatím nestandardizovalo žádné pohlavní orgány. I když... možná bohudík.

musím říct, že si velice cením Tvých odborných znalostí a Tvé vnímavosti
Děkuji. Nápodobně.

poznání přichází skrze zkušenost - tedy pomalu
Kdyby člověk vycházel jen a pouze ze zkušeností, ztratil by miliony let vývoje. Poznání přichází i skrze vědomosti. Vědomosti vstřebáváme studiem, při čemž hodně záleží na tom, co studujeme. Tvoji IE-Brouci jsou také studijní materiál, také suplují zkušenost.
YoSarin
Profil
jen k tomu vyhledávání a SEO - já osobně bych sám sebe pasoval do kategorie právě toho pepíka co dělá stránky, ale ještě neměl možnost narazit na každou libůstku IE a odchylky od platných standardů (to že jsou ty standardy špatné ještě neznamená že neplatí a že by se neměly dodržovat (myslím tím že dodržovat by je měly hlavně prohlížeče)). Ale abych se vrátil k jádru informace kterou jsem hodlal sdělit - jakožto onen pepík píšu stránky, kóduju kóduju a kóduju a pak koukám - FF pohoda, Opera pohoda, IE darmo mluvit...
Kus textu prostě někam zmizí...
Pomiňme to, že už jsem to řešil a tudíž vím, že pravděpodobně půjde o Peekaboo. Co udělám? Vezmu google a hledám:
Mizející text v IE
chybějící text v IE
ztrácející se text v IE
a koukám koukám - nikde nic (tím myslím že nikde dero - jinak to najde řešení už na první dotaz)
Přitom stránky jsou googlem zaindexované... (na dotaz >Problém s mizejícím textem< vylezou hned jako první)
Nejspíš to bude tím IE, které do toho hledání pořád cpu...
To jen k té změně názvu na český - podle mně NEMUSÍ být název česky, když tam potom bude (a on tam je) důkladný popis v češtině. Jde (IMHO) jen o to, že na stránkách je se IE vyskytuje s příliš malou frekvencí...
[Naprosto to samé platí v případě že IE nahradím souslovím Internet Explorer]

YoSarin
P.s.: doufám že jsem to nenapsal až tak zmatečně jak si myslím, že jsem to napsal. Zároveň doufám, že jsem moc neodbočil od tématu, případně že jsem nenapsal nějakou naprostou samozřejmost, respektive ptákovinu... :)
ASH721
Profil
Neuvažoval jsi o tom, že bys to dal pod vlastní doménu? Myslím, že by si to takový projekt docela zasloužil.
Dero
Profil
Chamurappi: Odstaveček vyhrazen, budeš mít radost, chtěl jsem napsat jen takovou noticku, ale nešlo to. :o)

K těm nadpisům - Tvé návrhy jsou takřka dokonalé, přesto podumám nad lehce jiným zněním. Je pravda, že některé málo známé názvy (unscrollable ble ble) je dobré počeštit, stejně jejich originální název nikdo hledat nebude. Nebudu však měnit následující - Box model bug, 3px bug, Float bug a Peekaboo bug (toto je opravdu zažitý název, který mezi kodéry často přelétá, budu se však snažit o dostatečnou hustotu potřebných klíčových slov v samotném článku). U těchto čtyř však prohodím odkaz a vysvětlivku tak, aby odkazy byly v českém jazyce.

Díky za Tvůj čas. Mimochodem, obdivuji Tvůj smysl pro humor o půl paté ráno. :o)

YoSarin: Je zatím zaindexována jen titulni stránka. Uvidíme, jak si povedou samotné stránky s řešením na daná klíčová slova.

ASH721: Neuvažoval, není to nijak monstrózní projekt a sama doména dero.name se teď bude stěhovat za lepším, rychlejším a stabilnějším. Nechám si to jako doménu třetího řádu.
« 1 2
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.