Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
hewi Profil |
Zdravím všechny :) ,
můžete mi říct několik rad a tipů do mé nově vytvořené stránky, mam to jen na zkoušení, nebudu to dále zveřejňovat! Dělal jsem ji zatím pouze v HTML a CSS. - plánuji se doučit XHTML,PHP,JAVASCRIPT. Chci to pěkne zkritizovat, na chyby v syntaxi apod. Tady tenhle odkaz, nějaký validátor mi říka kolik chyb tam ještě mám. http://validator.w3.org/check?uri=hewi.ic.cz&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator%2F1.3 Je dobré se tám řídit nebo ne? Jinak stránky mám sice naformátované na XHTML, ale prej tohle je nejlepší a nejpoužívanější a možná právě to jsou ty chyby. JInak stránka není dodělaná úplně, ale to už jsou vedlejší věci. Já potřebuju opravit všechny chyby ve zdrojovém kódu pokud nějaké jsou a popř. mi něco poradit, říct, ukázat ... Jinak odkaz na můj web je www.hewi.ic.cz Děkuji všem za odpovědí, kritiku hlavně ! Martin ;) Moderátor Petr ZZZ: V titulku „má první stránka“ chybí název či adresa webu.
|
||
Fisir Profil |
#2 · Zasláno: 3. 9. 2012, 11:25:59
Reaguji na hewiho [#1]:
Možná by bylo dobré udělat nějaký výraznější konec stránky – pod obsahem nechat trochu mezeru aby se zobrazil ještě kus pozadí celé stránky. Nepodtrhávej text, který není odkazem – mate to lidi. Buňkám tabulky dej nějaký padding . Divně na mě působí nadpis kontaktní tabulky.
Jinak, pokud je to tvůj první web – smekám. K validátoru – není nezbytné mít stránku validní. Hlavně správně sestavenou (well-formed). Chyby, co hlásí validátor neovlivňují funkčnost, a jejich funkce se dají nahradit CSS zápisy. |
||
shaggy Profil |
#3 · Zasláno: 3. 9. 2012, 11:29:54
hewi:
Používaš veľké obrázky - nikdy ich nezmenšuj cez kód (nastavuješ mu výšku a šírku), vždy ho zmenši fyzicky. Tento obrázok: http://www.hewi.ic.cz/perut.JPG má 2560x1920px a zaberá 2,2MB, to je pre web stránku veľa. |
||
hewi Profil |
Fisir: moc děkuji. všechno opravím.
shaggy: dobře udělám to, děkuji za radu. jak se to s neparovym tagem <br /> jestli se muzu zeptat? prej by se nemel moc pouzivat :) co si o tom myslite? |
||
jenikkozak Profil |
hewi:
1) V tom textu, který je součástí hlavičky, máš chybu: „do světa nazývaného Rudé moře“. Tento text se špatně čte, obrázek pod ním je příliš kontrastní. Zkus třeba lehký stín, jako používá Facebook u obrázků, na kterých je napsané jméno člověka. 2) „Zdroj: - texty a obrázky převzaty z googlu, wikipedie, travel4all, etravel.cz, rajce.idnes.cz, longwoodholidays.co.uk“ To už tam rovnou můžeš napsat, že jsi ty podklady posbíral někde ve známém vesmíru. :) 3) Efekt podtrženého textu se do takto malého rámečku nehodí. Ale hlavně k tomu kódu, jak jsi chtěl: 4) Zkus více využívat CSS místo atributů v HTML. Třeba místo <table style="border-collapse" align="center" width="auto" height="100%"> dát <table style="border-collapse: collapse; text-align: center; height: 100%"> A vůbec, k čemu ti jsou tabulky, které mají jedinou buňku? Vyhoď je. Nahraď je jinými prvky - odstavci, seznamy, <div> y...
5) Na pseudoXHTML bych se vykašlal a napsal to v HTML bez těch /> .
6) Řekneme-li si, že znak procenta není jednotka, pak platí, že do HTML atributů height a widht se jednotky nezapisují. „<br /> jestli se muzu zeptat? prej by se nemel moc pouzivat :) co si o tom myslite?“ Jde o nejlepší způsob zalamování řádků, co znám. Na vytváření vodorovných mezer se ale nehodí. Český validátor si s tebou bude povídat srozumitelněji než jeho nepovedený anglický kolega. ;-) |
||
hewi Profil |
#6 · Zasláno: 3. 9. 2012, 14:41:16
jenikkozak:
ahoj, předem děkuji za rozbor :) co se týče 1) je to jen predbezny obrazek, samozrejme to jeste upravim 2) radsi tam vypsat vsechno nez aby byly problemy :) 3) je opraveny 4) tady mam nekolik dotazu :) - menu sem spravil dal sem to bez table, ale nevím jak to dat na stred, pomoci margin to nechci, text-aling: center; nepomaha - to same ta tabulka pod menu ta seda, mam ji tedka vlevo, nevim jak to dat na stred, text-aling center taky nepomaha co stim ? - mrkni na ty stranky jak to vypada děkuji, ja to predtim napsal takto: aling="center" a to pomohlo....nedaval sem tam ten text-aling...ale jen align tak jak to je teda :) děkuji moc |
||
jenikkozak Profil |
hewi:
„pomoci margin to nechci, text-aling: center; nepomaha“ A právě pomocí vlastnosti margin se to dělá. Používá se na to nejčastěji zápis margin: 0 auto , kde nula udává odsazení shora a zespoda a „auto“ zarovná levý a pravý okraj na stejnou velikost. Margin
„nedaval sem tam ten text-aling...ale jen align tak jak to je teda :)“ Zastaralý atribut v HTML je align (u tabulky nezarovnává obsah tabulky, ale celou tabulku šoupne na prostředek, oba způsoby nejsou tedy úplně identické), vlastnost v CSS, která zarovnává obsah na střed, je text-align . Text-align
|
||
hewi Profil |
jenikkozak:
děkuju moc, tabulku sem dal na stred pomoci margin auto 0, akorat to menu nevim jak spravit :( daval sem to do listu kde mam css styly a nic :(, jinak tu tabulku sedou pod menu tak jak to napisu do styles.css ? myslím tohle <table style="border-collapse: collapse; height: 100%; width: 60%; margin: 0 auto;"> , abych to nemusel tak vypisovat do toho, abych to mel uz predefinovane ve styles.css , mam si udelat svoji tridu nebo se tam pise table { } |
||
jenikkozak Profil |
#9 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:07:50
hewi:
„daval sem to do listu kde mam css styly a nic :(,“ #menu{margin:0 auto} „mam si udelat svoji tridu nebo se tam pise table { }“ Raději tu třídu. Pokud použiješ zápis table{}, upravíš vlastnosti všech tabulek na svém webu. Vlastní styly |
||
Kubo2 Profil |
#10 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:08:26
"ked potrebujes pouzit viac ako jedno
<br /> za sebou, tak nieco nie je v poriadku ."
|
||
hewi Profil |
#11 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:16:41
jenikkozak:
„#menu{margin:0 auto}“ to prave nepomohlo :( furt je to vlevo :(( |
||
panther Profil |
#12 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:23:22
hewi:
„2) radsi tam vypsat vsechno nez aby byly problemy :)“ pokud odkazujes na zdroje, musis uvadet presne adresy, ne adresy webu obsahujici obrovske hafo obrazku. Stejne tak bys mohl odkazovat rovnou na images.google.com .
„to prave nepomohlo :( furt je to vlevo :((“ ano, nedefinoval jsi sirku - element, ktery ma sirku 100% se zobrazi pokazde na stejnem miste, a je jedno, ke kteremu okraji je zarovnan. |
||
hewi Profil |
#13 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:30:27
panther:
„ano, nedefinoval jsi sirku - element, ktery ma sirku 100% se zobrazi pokazde na stejnem miste, a je jedno, ke kteremu okraji je zarovnan.“ děkuju :), pridal sem width :) a kolik tam mam napsat aby to bylo uplne na stredu, ja tam dam nejake cisla a uplne na stred to nejde :( |
||
Kubo2 Profil |
#14 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:33:58
hewi:
Zarovnaj jednotlive položky toho menu k sebe, pripadá mi to ako keby sa mi mali každú chvíľu pred očami rozletieť po stránke resp. Vyzerajú akoby ani nepatrili k sebe. |
||
hewi Profil |
#15 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:38:47
Kubo2:
děkuji provedl sem :), akorat jak zarovnam to menu nevíš? ja tam napsal width 67% a je to tak nejak na stredu ..neni presne preddefinovane cislo? |
||
panther Profil |
#16 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:43:39
hewi:
„neni presne preddefinovane cislo?“ jake cislo? Uvedom si, na co se ptas. Sirka toho menu bude soucet sirky vsech polozek. Pokud jejich sirka neni definovana (coz pro text samozrejme neni a je to spravne), podivej se na pokrocilejsi techniku, treba na http://pokusy.1-webdesign.cz/centrovany-float.html. Neptej se, koukni rovnou do kodu stranky. |
||
margin Profil * |
#17 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:50:53
Já mám za to, že v tomto případě je zbytečné odkazy floatovat a deklarovat jako blokové.
Pak bude stačit zarovnání v #menu pomocí text-align: center; Tím, že odkazy nebudou blokové, se to trochu rozjede, budou nutné úpravy marginů a paddingů. |
||
hewi Profil |
#18 · Zasláno: 3. 9. 2012, 15:58:33
panther:
tak to mi udelalo jeste vetsi bordel :( , prosim te muzes mi to napsat pro moje stranky? ja uz jsem zoufaly :( , dík moc margin: „Pak bude stačit zarovnání v #menu pomocí text-align: center;“ jenze timto zpusobem to nejde :( |
||
margin Profil * |
#19 · Zasláno: 3. 9. 2012, 16:13:53
|
||
panther Profil |
#20 · Zasláno: 3. 9. 2012, 16:26:37
hewi:
„tak to mi udelalo jeste vetsi bordel“ ... tak se smiř s pevnou šířkou a tím, že to nebude úplně na středu. Ono to nakonc tolik nevadí, ne? „prosim te muzes mi to napsat pro moje stranky?“ nee, možná jsem ten odkaz neměl vůbec vytahovat :-) Prozatím zapomeň na to, že něco takového jde a později, za pár týdnů, měsíců, si ten odkaz projdi pořádně. |
||
hewi Profil |
panther:
ok smirim se s pevnou sirkou, ale radsi bych umel to centrovani floatu :( |
||
hewi Profil |
Zdravím opět všechny.
chci na to znat vas osobni nazor - a podle me to neni kravina. Jedna se o menu, ktere mam pres float, a ktere chci mit presne na stredu stranky a ne pocitat sirku. Centrovani floatu pres ul a li mi prislo hrozne slozite. Navrh sem si tohle - tabulka, ktera neni videt a cele menu mi ustredi - tzn. udelam vlastni tridu class, a cele to menu dam do teto tridy. .table2 { border-collapse: collapse; height: 100%; margin: 0 auto; /////// tuhle "neviditelnou" tabulku, ve ktere to menu mam mi da na stred } |
||
jenikkozak Profil |
#23 · Zasláno: 3. 9. 2012, 20:34:00
hewi:
Podle mne je seznam odkazů daleko menší „kravina, prasarna a bordel“ než tabulka. Ta je totiž určená na zobrazování tabulkových dat, která se čtou po řádkách a mají hodnoty stejné vlastnosti ve sloupečkách. Ale udělej to tak, jak umíš. Kromě nás tady na fóru se stejně nikdo do tvého zdrojového kódu dívat nebude. |
||
hewi Profil |
#24 · Zasláno: 3. 9. 2012, 20:37:00
jenikkozak
no promin, tak sem to nemyslel. Prepsal sem to. Ale ja chci vedet co je doporucene a jak nejlepe to udelat. chci to delat opravdu pokud mozno bez chyb . děkuji |
||
jenikkozak Profil |
#25 · Zasláno: 3. 9. 2012, 20:58:33
hewi:
„Ale ja chci vedet co je doporucene a jak nejlepe to udelat.“ Trvám na své výpovědi. Seznamy se na menu běžně používají. Podívej se třeba na last.fm, seznam.cz nebo zive.cz, to jsou weby, které jistě znáš a které tuto techniku používají. Seznamy (ať už <ul> nebo <menu>) se na to používají proto, že menu ve skutečnosti seznamem je a takové menu se zobrazí přijatelně i při vypnutých CSS. Pokud oddělíš jednotlivé prvky v HTML mezerou, tak při použití CSS tam ta textová mezera zůstane (nebo se přesune jinam). A pokud tam tu textovou mezeru neuděláš, pak se ti při vypnutých CSS spojí odkazy do jednoho. |
||
panther Profil |
#26 · Zasláno: 3. 9. 2012, 21:53:30
hewi:
tabulkou to je pro začátečníka jednodušší, mnou odkázané řešení je správnější. Ale chápu, že ho nechápeš, později se k němu třeba dostaneš :-) Kadý nějak začínal, taky jsem podobné vylomeniny zkraje nepoužíval :-) |
||
hewi Profil |
panther:
už to mám :) přes <ul> a <li> :) ne já to chápal právěže, ale přišlo mi to zbytečné psaní navíc když tabulkou to je jednodušší :D můžete prosím mrknout do zdrojáku ? protože bych se rád věnoval HTML, CSS a časem i PHP, JS a MySQL |
||
panther Profil |
#28 · Zasláno: 4. 9. 2012, 10:51:09
hewi:
„ale přišlo mi to zbytečné psaní navíc když tabulkou to je jednodušší“ v HTML/CSS plati stejne jako vsude jinde, ze nejjednodussi reseni neni vzdy nejspravnejsi. Do budoucna pro tebe bude zajimave cteni i o semantice (to je to, oc tu bezi, proc tabulka na menu ne). |
||
hewi Profil |
panther: jenikkozak
děkuji, mám to tedy spravené, pokud by jste měli čas mohli by jste se podívat do zdrojového kódu? - protože bych se rád věnoval HTML, CSS a časem i PHP, JS a databázi MySQL 1) height a width jsem opravil. je to v procentech :) 2) menu dělané pomocí <ul> a <li> (ovšem všimněte si že to uplně na střed neudělalo ) 3) tabulka je udelana pomoci <div> 4) udělaná jednoduchá patka na stránce Vašich rad si moc vážím, rád bych uměl vše jak má spravně být :) děkuji všem ještě jednou za váš čas, který jste mi věnovali :)) |
||
margin Profil * |
#30 · Zasláno: 4. 9. 2012, 11:39:27
hewi:
„2) menu dělané pomocí <ul> a <li> (ovšem všimněte si že to uplně na střed neudělalo )“ Seznamy jsou zleva odsazené o 40px, ve většině prohlížečů levým paddingem, v některých prohlížečích levým marginem. Nastav levý padding i levý margin seznamu na nulu. |
||
Téma pokračuje na další straně.
|
0