« 1 2 »
Autor Zpráva
hewi
Profil
Zdravím všechny :) ,
můžete mi říct několik rad a tipů do mé nově vytvořené stránky, mam to jen na zkoušení, nebudu to dále zveřejňovat! Dělal jsem ji zatím pouze v HTML a CSS. - plánuji se doučit XHTML,PHP,JAVASCRIPT. Chci to pěkne zkritizovat, na chyby v syntaxi apod. Tady tenhle odkaz, nějaký validátor mi říka kolik chyb tam ještě mám. http://validator.w3.org/check?uri=hewi.ic.cz&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator%2F1.3
Je dobré se tám řídit nebo ne? Jinak stránky mám sice naformátované na XHTML, ale prej tohle je nejlepší a nejpoužívanější a možná právě to jsou ty chyby.
JInak stránka není dodělaná úplně, ale to už jsou vedlejší věci. Já potřebuju opravit všechny chyby ve zdrojovém kódu pokud nějaké jsou a popř. mi něco poradit, říct, ukázat ...
Jinak odkaz na můj web je www.hewi.ic.cz

Děkuji všem za odpovědí, kritiku hlavně !
Martin ;)

Moderátor Petr ZZZ: V titulku „má první stránka“ chybí název či adresa webu.
Fisir
Profil
Reaguji na hewiho [#1]:
Možná by bylo dobré udělat nějaký výraznější konec stránky – pod obsahem nechat trochu mezeru aby se zobrazil ještě kus pozadí celé stránky. Nepodtrhávej text, který není odkazem – mate to lidi. Buňkám tabulky dej nějaký padding. Divně na mě působí nadpis kontaktní tabulky.

Jinak, pokud je to tvůj první web – smekám.

K validátoru – není nezbytné mít stránku validní. Hlavně správně sestavenou (well-formed). Chyby, co hlásí validátor neovlivňují funkčnost, a jejich funkce se dají nahradit CSS zápisy.
shaggy
Profil
hewi:
Používaš veľké obrázky - nikdy ich nezmenšuj cez kód (nastavuješ mu výšku a šírku), vždy ho zmenši fyzicky.
Tento obrázok: http://www.hewi.ic.cz/perut.JPG má 2560x1920px a zaberá 2,2MB, to je pre web stránku veľa.
hewi
Profil
Fisir: moc děkuji. všechno opravím.
shaggy: dobře udělám to, děkuji za radu.


jak se to s neparovym tagem <br /> jestli se muzu zeptat? prej by se nemel moc pouzivat :) co si o tom myslite?
jenikkozak
Profil
hewi:
1) V tom textu, který je součástí hlavičky, máš chybu: „do světa nazývaného Rudé moře“. Tento text se špatně čte, obrázek pod ním je příliš kontrastní. Zkus třeba lehký stín, jako používá Facebook u obrázků, na kterých je napsané jméno člověka.
2) „Zdroj: - texty a obrázky převzaty z googlu, wikipedie, travel4all, etravel.cz, rajce.idnes.cz, longwoodholidays.co.uk“ To už tam rovnou můžeš napsat, že jsi ty podklady posbíral někde ve známém vesmíru. :)
3) Efekt podtrženého textu se do takto malého rámečku nehodí.

Ale hlavně k tomu kódu, jak jsi chtěl:
4) Zkus více využívat CSS místo atributů v HTML. Třeba místo <table style="border-collapse" align="center" width="auto" height="100%"> dát <table style="border-collapse: collapse; text-align: center; height: 100%"> A vůbec, k čemu ti jsou tabulky, které mají jedinou buňku? Vyhoď je. Nahraď je jinými prvky - odstavci, seznamy, <div>y...
5) Na pseudoXHTML bych se vykašlal a napsal to v HTML bez těch />.
6) Řekneme-li si, že znak procenta není jednotka, pak platí, že do HTML atributů height a widht se jednotky nezapisují.

<br /> jestli se muzu zeptat? prej by se nemel moc pouzivat :) co si o tom myslite?
Jde o nejlepší způsob zalamování řádků, co znám.
Na vytváření vodorovných mezer se ale nehodí.

Český validátor si s tebou bude povídat srozumitelněji než jeho nepovedený anglický kolega. ;-)
hewi
Profil
jenikkozak:
ahoj, předem děkuji za rozbor :)
co se týče 1) je to jen predbezny obrazek, samozrejme to jeste upravim
2) radsi tam vypsat vsechno nez aby byly problemy :)
3) je opraveny
4) tady mam nekolik dotazu :)
- menu sem spravil dal sem to bez table, ale nevím jak to dat na stred, pomoci margin to nechci, text-aling: center; nepomaha
- to same ta tabulka pod menu ta seda, mam ji tedka vlevo, nevim jak to dat na stred, text-aling center taky nepomaha co stim ?
- mrkni na ty stranky jak to vypada děkuji, ja to predtim napsal takto: aling="center" a to pomohlo....nedaval sem tam ten text-aling...ale jen align tak jak to je teda :)
děkuji moc
jenikkozak
Profil
hewi:
pomoci margin to nechci, text-aling: center; nepomaha
A právě pomocí vlastnosti margin se to dělá. Používá se na to nejčastěji zápis margin: 0 auto, kde nula udává odsazení shora a zespoda a „auto“ zarovná levý a pravý okraj na stejnou velikost. Margin

nedaval sem tam ten text-aling...ale jen align tak jak to je teda :)
Zastaralý atribut v HTML je align (u tabulky nezarovnává obsah tabulky, ale celou tabulku šoupne na prostředek, oba způsoby nejsou tedy úplně identické), vlastnost v CSS, která zarovnává obsah na střed, je text-align. Text-align
hewi
Profil
jenikkozak:

děkuju moc, tabulku sem dal na stred pomoci margin auto 0, akorat to menu nevim jak spravit :( daval sem to do listu kde mam css styly a nic :(,
jinak tu tabulku sedou pod menu tak jak to napisu do styles.css ?
myslím tohle <table style="border-collapse: collapse; height: 100%; width: 60%; margin: 0 auto;"> , abych to nemusel tak vypisovat do toho, abych to mel uz predefinovane ve styles.css , mam si udelat svoji tridu nebo se tam pise table { }
jenikkozak
Profil
hewi:
daval sem to do listu kde mam css styly a nic :(,
#menu{margin:0 auto}

mam si udelat svoji tridu nebo se tam pise table { }
Raději tu třídu. Pokud použiješ zápis table{}, upravíš vlastnosti všech tabulek na svém webu. Vlastní styly
Kubo2
Profil
"ked potrebujes pouzit viac ako jedno <br /> za sebou, tak nieco nie je v poriadku ."
hewi
Profil
jenikkozak:

#menu{margin:0 auto}
to prave nepomohlo :( furt je to vlevo :((
panther
Profil
hewi:
2) radsi tam vypsat vsechno nez aby byly problemy :)
pokud odkazujes na zdroje, musis uvadet presne adresy, ne adresy webu obsahujici obrovske hafo obrazku. Stejne tak bys mohl odkazovat rovnou na images.google.com.

to prave nepomohlo :( furt je to vlevo :((
ano, nedefinoval jsi sirku - element, ktery ma sirku 100% se zobrazi pokazde na stejnem miste, a je jedno, ke kteremu okraji je zarovnan.
hewi
Profil
panther:
ano, nedefinoval jsi sirku - element, ktery ma sirku 100% se zobrazi pokazde na stejnem miste, a je jedno, ke kteremu okraji je zarovnan.
děkuju :), pridal sem width :) a kolik tam mam napsat aby to bylo uplne na stredu, ja tam dam nejake cisla a uplne na stred to nejde :(
Kubo2
Profil
hewi:
Zarovnaj jednotlive položky toho menu k sebe, pripadá mi to ako keby sa mi mali každú chvíľu pred očami rozletieť po stránke resp. Vyzerajú akoby ani nepatrili k sebe.
hewi
Profil
Kubo2:
děkuji provedl sem :), akorat jak zarovnam to menu nevíš? ja tam napsal width 67% a je to tak nejak na stredu ..neni presne preddefinovane cislo?
panther
Profil
hewi:
neni presne preddefinovane cislo?
jake cislo? Uvedom si, na co se ptas. Sirka toho menu bude soucet sirky vsech polozek. Pokud jejich sirka neni definovana (coz pro text samozrejme neni a je to spravne), podivej se na pokrocilejsi techniku, treba na http://pokusy.1-webdesign.cz/centrovany-float.html. Neptej se, koukni rovnou do kodu stranky.
margin
Profil *
Já mám za to, že v tomto případě je zbytečné odkazy floatovat a deklarovat jako blokové.
Pak bude stačit zarovnání v #menu pomocí text-align: center;
Tím, že odkazy nebudou blokové, se to trochu rozjede, budou nutné úpravy marginů a paddingů.
hewi
Profil
panther:
tak to mi udelalo jeste vetsi bordel :( , prosim te muzes mi to napsat pro moje stranky? ja uz jsem zoufaly :( , dík moc
margin:
Pak bude stačit zarovnání v #menu pomocí text-align: center;
jenze timto zpusobem to nejde :(
margin
Profil *
Ale jde: http://teststranek.kvalitne.cz/menu7.3/
panther
Profil
hewi:
tak to mi udelalo jeste vetsi bordel
... tak se smiř s pevnou šířkou a tím, že to nebude úplně na středu. Ono to nakonc tolik nevadí, ne?

prosim te muzes mi to napsat pro moje stranky?
nee, možná jsem ten odkaz neměl vůbec vytahovat :-) Prozatím zapomeň na to, že něco takového jde a později, za pár týdnů, měsíců, si ten odkaz projdi pořádně.
hewi
Profil
panther:
ok smirim se s pevnou sirkou, ale radsi bych umel to centrovani floatu :(
hewi
Profil
Zdravím opět všechny.
chci na to znat vas osobni nazor - a podle me to neni kravina. Jedna se o menu, ktere mam pres float, a ktere chci mit presne na stredu stranky a ne pocitat sirku.
Centrovani floatu pres ul a li mi prislo hrozne slozite.
Navrh sem si tohle - tabulka, ktera neni videt a cele menu mi ustredi - tzn. udelam vlastni tridu class, a cele to menu dam do teto tridy.

.table2 {
border-collapse: collapse;
height: 100%;
margin: 0 auto; /////// tuhle "neviditelnou" tabulku, ve ktere to menu mam mi da na stred
}
jenikkozak
Profil
hewi:
Podle mne je seznam odkazů daleko menší „kravina, prasarna a bordel“ než tabulka. Ta je totiž určená na zobrazování tabulkových dat, která se čtou po řádkách a mají hodnoty stejné vlastnosti ve sloupečkách. Ale udělej to tak, jak umíš. Kromě nás tady na fóru se stejně nikdo do tvého zdrojového kódu dívat nebude.
hewi
Profil
jenikkozak
no promin, tak sem to nemyslel. Prepsal sem to. Ale ja chci vedet co je doporucene a jak nejlepe to udelat. chci to delat opravdu pokud mozno bez chyb .
děkuji
jenikkozak
Profil
hewi:
Ale ja chci vedet co je doporucene a jak nejlepe to udelat.
Trvám na své výpovědi. Seznamy se na menu běžně používají. Podívej se třeba na last.fm, seznam.cz nebo zive.cz, to jsou weby, které jistě znáš a které tuto techniku používají. Seznamy (ať už <ul> nebo <menu>) se na to používají proto, že menu ve skutečnosti seznamem je a takové menu se zobrazí přijatelně i při vypnutých CSS.
Pokud oddělíš jednotlivé prvky v HTML mezerou, tak při použití CSS tam ta textová mezera zůstane (nebo se přesune jinam). A pokud tam tu textovou mezeru neuděláš, pak se ti při vypnutých CSS spojí odkazy do jednoho.
panther
Profil
hewi:
tabulkou to je pro začátečníka jednodušší, mnou odkázané řešení je správnější. Ale chápu, že ho nechápeš, později se k němu třeba dostaneš :-) Kadý nějak začínal, taky jsem podobné vylomeniny zkraje nepoužíval :-)
hewi
Profil
panther:
už to mám :) přes <ul> a <li> :) ne já to chápal právěže, ale přišlo mi to zbytečné psaní navíc když tabulkou to je jednodušší :D


můžete prosím mrknout do zdrojáku ? protože bych se rád věnoval HTML, CSS a časem i PHP, JS a MySQL
panther
Profil
hewi:
ale přišlo mi to zbytečné psaní navíc když tabulkou to je jednodušší
v HTML/CSS plati stejne jako vsude jinde, ze nejjednodussi reseni neni vzdy nejspravnejsi. Do budoucna pro tebe bude zajimave cteni i o semantice (to je to, oc tu bezi, proc tabulka na menu ne).
hewi
Profil
panther: jenikkozak

děkuji, mám to tedy spravené, pokud by jste měli čas mohli by jste se podívat do zdrojového kódu? - protože bych se rád věnoval HTML, CSS a časem i PHP, JS a databázi MySQL
1) height a width jsem opravil. je to v procentech :)
2) menu dělané pomocí <ul> a <li> (ovšem všimněte si že to uplně na střed neudělalo )
3) tabulka je udelana pomoci <div>
4) udělaná jednoduchá patka na stránce

Vašich rad si moc vážím, rád bych uměl vše jak má spravně být :)
děkuji všem ještě jednou za váš čas, který jste mi věnovali :))
margin
Profil *
hewi:
2) menu dělané pomocí <ul> a <li> (ovšem všimněte si že to uplně na střed neudělalo )
Seznamy jsou zleva odsazené o 40px, ve většině prohlížečů levým paddingem, v některých prohlížečích levým marginem. Nastav levý padding i levý margin seznamu na nulu.
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: