« 1 2
Autor Zpráva
Fred
Profil
No pěkně si se k tomu postavil, klobouk dolů, nechceš si tam dát rss kanál? Nevím jak ostatní, ale skoro už nestíhám číst to co nemám ve čtečce, nechodí newslettrem nebo přes google alert a nebo přímo nehledám. Přeci jen je tam dost informací.
Timy
Profil
me
Tak já si dovolím reagovat na tvé reakce na mé reakce;-)

Jedinou díru pod webem, kterou vidím je díra mezi stolem a monitorem -- ta díra tam byla anebo si ze mě dělaly všechny prohlížeče legraci. Připouštím i tuto variantu, každopádně už to tam není, takže není co řešit.

Buffer overflow. Nemá spadnout jen "pracuje" do té doby dokud ho neukončíte… -- mně opravdu nepracuje, nemůžu si pomoci. Buď mám nějakou novější verzi MSIE nebo to třeba blokuje nějaký firewall nebo co já vím.

chtělo by to logo - Je tam -- ok, je na špatném místě a nevede na homepage, ale na neexistující stránku ;-)

Zrušit stahování by neměl být takový problém… Navíc title linku download upozorňuje na to, co přijde :) -- hmm, nesouhlasím,obvykle tyto odkazy vedou na stránku a až tam se rozhodnu, co si stáhnu, protože předpokládám, že autor třeba má několik verzí apod. Odkazy v menu by imho prostě měly otevírat stránky, nesnáším také přímý odkaz na email v menu (mailto).

Vrátí. "Me" sem opravdu já :) -- ok, myslel jsem, že to sem přihlásil třeba nějaký tvůj (ne)přítel ;-)
Hudy
Profil
me

A já zase budu reagovat na reakce na mé reakce:

1. díky že jsi si vzal k srdci to návratový tlačítko při prohlížení o jednotlivých prohlížečích, abych nemusel rolovat jako čert
2. je dobře že nejsi komunista :-)))
me
Profil *
timy
ta díra tam byla anebo si ze mě dělaly všechny prohlížeče legraci.
Možné je vše, nevím...

mně opravdu nepracuje, nemůžu si pomoci. Buď mám nějakou novější verzi MSIE nebo to třeba blokuje nějaký firewall nebo co já vím.
Testoval jsem to na 2 PC, s plně aktualizovaným IE. Výsledek byl stejný, ale netvrdím, že to musí fungovat všude…

ok, je na špatném místě a nevede na homepage, ale na neexistující stránku ;-)
Dík za upozornění, hned to opravím...

hmm, nesouhlasím,obvykle tyto odkazy vedou na stránku a až tam se rozhodnu, co si stáhnu, protože předpokládám, že autor třeba má několik verzí apod. Odkazy v menu by imho prostě měly otevírat stránky, nesnáším také přímý odkaz na email v menu (mailto).
Obě varianty mají své pro a proti...

ok, myslel jsem, že to sem přihlásil třeba nějaký tvůj (ne)přítel ;-)
No to byl trochu záměr - aby mě nikdo nešetřil =)

Fred
nechceš si tam dát rss kanál
Je tam
Fred
Profil
Jsem to neviděl, dík.
Fred
Profil
Tak bugreport, ty linky v rss mají všechny stejnou URL.
me
Profil *
Mno RS (redakční systém) pro feed aktualit není bez chyby. Konec konců jsem si ho psal sám :) Až bude chvilka zkusím na to kouknout...
Kuba
Profil *
nejake logo serveru ?
me
Profil *
http://www.noie.wz.cz/propagace-ikony.php#noie
Leo
Profil
"Buffer overflow. Nemá spadnout jen "pracuje" do té doby dokud ho neukončíte"

To treba i Firefox, pokud mu podstrcite sikovny JavaScript na dva radky. Leo
me
Profil *
Leo
Javascript? Máš nějaký konkrétní příklad?

jm
Chamurappi
Profil
Reaguji na me:
Na pozadí se (v IE) otevřelo několik dalších oken a jak se každé refreshovalo, mechaniky vyjížděly a zajížděly.
Ach. To muselo být opravdu strašidelné! :-)
Jak jsem již řekl, způsoby zneužití mě nenapadají.

Opravdu skvělá věc v podobě activeX.
V podobě ActiveX prvku, který je výrobcem označen v registru jako bezpečný pro skriptování. To je nanejvýš chyba toho prvku, potažmo Windowsu, ne Exploreru. Kdyby nebyl takto označen, musel bys využít nějakou skutečnou díru.
Kritika zaměřená na nebezpečnost ActiveX je pokaždé trošku mimo. Uživatel si totiž může ActiveX zakázat. Pravda, málokdo to umí. Obdobně si málokdo umí nainstalovat jiný prohlížeč. Obojí vyžaduje alespoň nějakou počítačovou gramotnost.

Ztráta času nad úmyslným tvořením chyb je v pořádku?
Chybou není, pokud stránka funguje. Prober se člověče, W3C není všehomíra.

Nejde o zacházení, ale o špatnou interpretaci kódu.
Není špatná, je často dána historií. Kdyby Explorer nectil zpětnou kompatibilitu, nadával bys na něj mnohem dříve a mnohem hlasitěji.

Podle jakých informací? W3C je nezisková spol.
W3C není ani společnost, je to jen obchodní známka, pod níž vystupují tři hostující organizace.
Pokud není aktivita W3C zisková, proč tahá z každého člena v přepočtu přes milion a půl ročně? Znám w3.org velmi dobře a nikde jsem nenašel jedinou zmínku o tom, že by byla nezisková.

O tom co je čistý a co je špinavý kód by se opravdu dala napsat kniha.
Nepředbíhejme :-)

protože W3C. Nikoliv. Protože IE
Nikoliv. Protože W3C. Nastuduj si historii.
Krom toho dnešní prohlížeče rozeznávají přibližně dva vykreslovací režimy. Ten „nový“ režim se odpoutává od zpětné kompatibility. V něm Explorer zná hodnotu margin: auto, kterou ty užíváš. Přidej si do <!doctype> adresu DTD, tím přepneš režim a bude to v Exploreru uprostřed.

ALE pro Mozilla suite i pro FF existuje rozšíření, které tuto podporu umožňuje
Jistě. Ale to by musel někdo zavést web NoMozillaWithoutMNG, aby celý svět začal používat toto rozšíření.
QuickTime také umí vylepšit Explorer tak, že při zobrazení samostatného PNG obrázku umí alfakanál.

Acronym mi IE nezobrazoval, dokud jsem nestáhl jeden z měsíčních balíků záplat
Špatně testuješ. Stoprocentně vím, že s <acronym>em přišel první Explorer 4.
Od verze 5 nebyl do Exploreru přidán jediný nový element.

Blink je skutečně RELATIVNĚ nový tag.
Explorer je relativně nový a relativně bezpečný prohlížeč. Z relativních pojmů se snadno vyvozují absolutní závěry, že?

Buffer overflow. Nemá spadnout jen "pracuje" do té doby dokud ho neukončíte
Téhož efektu mohu dosáhnout s pomocí XML ve víceméně libovolném prohlížeči. Mozillu nevyjímaje.
thingwath
Profil
Pokud vím, tak většina prohlížečů používá jeden XML parser, takže pokud je tam chyba, projeví se to asi všude.
Chamurappi
Profil
Reaguji na thingwatha:
Mozilla má svůj. Opera má také svůj, je jiný, předává data aplikaci hned. Explorer má také svůj, sahá si vždy i pro externí DTD a snaží se pasáže DTD označené jako IGNORE rozebírat (proto hází parse error na DTD XHTML 1.1).
Vtip je v tom, že chování způsobující zaseknutí není chybné.
thingwath
Profil
Pokud vím, Mozilla používá expat, Konqueror taky a ani u Opery bych se tomu moc nedivil.
me
Profil *
Chamurappi

Jak jsem již řekl, způsoby zneužití mě nenapadají.
-Možná považuješ samovolně spuštěnou diskotéku cd a dvd mechanik za příjemnou, já tedy ne.

To je nanejvýš chyba toho prvku, potažmo Windowsu, ne Exploreru.
-Omyl, aplikací která spuštění skriptu umožní je právě IE!

Chybou není, pokud stránka funguje.
-Standardy dodržuji – ty si dělej jak myslíš.

Prober se člověče
-No to ve 03:00 ráno asi nebude tak snadné.

Není špatná, je často dána historií. Kdyby Explorer nectil zpětnou kompatibilitu, nadával bys na něj mnohem dříve a mnohem hlasitěji.
-Je špatná/zastaralá. Explorer ctí kompatibilitu? Čím? Tím, že se od verze 4 nezměnil (pomineme-li dynamičtější vzhled:)? No to je opravdu platné...

W3C není ani společnost, je to jen obchodní známka, pod níž vystupují tři hostující organizace.
Pokud není aktivita W3C zisková, proč tahá z každého člena v přepočtu přes milion a půl ročně? Znám w3.org velmi dobře a nikde jsem nenašel jedinou zmínku o tom, že by byla nezisková.

-W3C JE NEZISKOVÁ ORGANIZACE! FGS!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Neziskov%C3%A1_organizace
http://cs.wikipedia.org/wiki/W3C

protože W3C. Nikoliv. Protože IE
-Celé znění citace: „Nikoliv. Protože IE, přesněji protože antiIE webmaster…“ Teď je to možná jasnější.

Ale to by musel někdo zavést web NoMozillaWithoutMNG,
-O tom se nepřu. Jen doplňuji…

Špatně testuješ.
-IE? Možná. On se totiž spyware těžko testuje – co platilo včera zítra platit nemusí :)

Explorer je relativně nový a relativně bezpečný prohlížeč.
-Tvůj výklad relativity se dramaticky liší od mého.

Z relativních pojmů se snadno vyvozují absolutní závěry, že?
-Na filosofování je opravdu příliš pozdě.

Téhož efektu mohu dosáhnout s pomocí XML ve víceméně libovolném prohlížeči. Mozillu nevyjímaje.
-O tom se nepřu.
Anonymní
Profil *
me: W3C JE NEZISKOVÁ ORGANIZACE! FGS!
Diskredituješ sám sebe. Je v tomhle fóru ještě někdo, kdo pochybuje o tom, že autor neumí číst? V těch odkazech není jediné slovo o neziskovosti W3C.
Mikesh
Profil *
S tímto webem (noIE) naprosto souhlasím. IE je prostě špína. Dělám počítače dost lidem, všechny jsem donutil přejít na altrnativu jiného prohlížeče (většinou ff) a hle, problémy s viry spamem a podobně zmyzely :) Takže z vlastní zkušenosti také řvu do světa NO IE!!! :)
ronan
Profil
Nebudu se poštět do dalších nekonečných flamů, protože jak je vidět, jsou lidé kteří ani špatné názory nezmění:) (to se týká jen něčeho, taky nemám rád IE)

me
Fungují mi jen 2 z chyb IE, a to konkrétně dva případy zatuhnutí. Zbytek nic nedělá, stejně jako v jiných prohlížečích. I když IE nepoužívám, mám ho opatchovaný, tak asi proto.

O ziskovosti či neziskovosti W3C nic nevím, nicméně z tebou vložených odkazů na wikipedii nic nevyplývá. Druhá věc je, že odtud z diskusí si myslím, že Chamurappi má tuhle problematiku celkem zmáknutou, takže já bych se nehádal. Nejspíš nemáš pravdu, ale je to tvůj boj;).

Taky bych měl výhradu ke způsobu, jakým se snažíš vnucovat svůj názor. Navíc lidí, kteří si kvůli tvému webu stáhnou jiný prohlížeč, bude minimum - ti úplní "začátečníci", kterých je většina, se tam stejně nejspíš nedostanou, a pokud ano, tak zase rychle odejdou, protože je to nebude zajímat a nebudou mít čas na to zdržovat se instalací jiného prohlížeče. Tím ale nechci snižovat užitečnost webu, informační hodnotu to určitě má.

Mimochodem, je možné že celá tato diskuse bude zanedlouho irelevantní, protože přijde nový IE a ze zpráv, které unikly z Microsoftu je patrné (update: už nevím jak to bylo, Microsoft už něco taky zveřejnil sám), že se mnoho věcí zlepší. Rozhodně už nebude možno argumentovat "zastaralostí" IE. Samozřejmě, že mnoho problémů nejspíš zůstane - třeba doba, za jakou Microsoft vydává bezpečnostní záplaty a podobně. S tím se ale asi bohužel nedá nic udělat, to není tak jednoduché jako s produkty typu Firefox. A taky to asi budou pěkné omalovánky.

SuE
Geniální, zasmál jsem se, dík za odkaz.
llook
Profil
Možná považuješ samovolně spuštěnou diskotéku cd a dvd mechanik za příjemnou
To je demagogie. Chamurappi říká, že nevidí způsob zneužití, ne že je to příjemné.

Pokud přijdu na stránku a vyjede mi mechanika, tak ze stránky odejdu a nijak mě to nepoškodí. Asi tak stejně, jako ozvučený flash, <iframe src="zvuk.mp3">, while (true) {} nebo window.open().

Pod bezpečnostními nedostatky bych si představoval třeba to s tím WSHShell.run (bohužel teď nemůžu najít, jak přesně to bylo), ale to už je myslím opraveno. Nebo i takové http://cnn.com%00@www.jakpsatweb.cz/ (taktéž opraveno, i když dost nešťastně). Takhle to vypadá, že snad ty díry, o kterých mluvíš, ani neznáš.

Ty příklady, co uvádíš v rubrice "bezpečnost" myslím moc společného s bezpečností nemají (zejména Špatné zobrazování výšky řádku :-) ).
djlj
Profil
Pokud přijdu na stránku a vyjede mi mechanika, tak ze stránky odejdu a nijak mě to nepoškodí.
Co když zrovna vypaluješ CD/DVD?
ronan
Profil
llook
No, ono bezpečnostní riziko není ani to zatuhnutí IE.
me
Profil *
ronan

Jsou lidé kteří ani špatné názory nezmění:)
Přesvědč mě o tom, že jsou mé názory jsou chybné - do té doby je budu považovat za správné. Jinak ano, takoví lidé opravdu jsou =)

Fungují mi jen 2 z chyb IE, a to konkrétně dva případy zatuhnutí.
Stránku jsem po dlouhé době aktualizoval. Přidal jsem nové příklady, změnil nelogické členění do jednotlivých rubrik apod.

myslím, že Chamurappi má tuhle problematiku celkem zmáknutou, takže já bych se nehádal.
Já ano.

Nejspíš nemáš pravdu, ale je to tvůj boj;).
Přesvědč mě o opaku a já uznám svou chybu. Chamurappi tak neučinil…

Taky bych měl výhradu ke způsobu, jakým se snažíš vnucovat svůj názor.
Způsob jakým se tady, či jinde vyjadřuju je ryze moje věc… Svůj názor prezentuji – nevnucuji! Pro polemiku je spousta místa v diskusi…

Mimochodem, je možné že celá tato diskuse bude zanedlouho irelevantní, protože přijde nový IE a ze zpráv, které unikly z Microsoftu je patrné (update: už nevím jak to bylo, Microsoft už něco taky zveřejnil sám), že se mnoho věcí zlepší.
Poslední beta mě přesvědčuje spíše o opaku. Ano, správně. Jsem „IE-skeptik“ a nikterak se tím netajím :)

llook
Ty příklady, co uvádíš v rubrice "bezpečnost" myslím moc společného s bezpečností nemají (zejména Špatné zobrazování výšky řádku :-) ).
Členění stránky bylo opravdu nelogické, proto jsem ho předělal…
Chamurappi
Profil
Reaguji na me:
Standardy dodržuji – ty si dělej jak myslíš
Nedodržuješ. Neznáš je. Ba co víc, neumíš ani pořádně odladit stránku. Nedostatky v kódu, které web NoIE má, nejeví známky záměrné revolty vůči Exploreru. Čiší z něj neznalost. Důsledkem neznalosti jsou problémy s prohlížeči: „Dostáváme se k hlavnímu důvodu, který mě přivedl na myšlenku napsat tyto stránky

Způsob jakým se tady, či jinde vyjadřuju je ryze moje věc
Nemohu se zbavit dojmu, že ti je ve skutečnosti úplně ukradené, zda tvého čtenáře okrádá ActiveX-dialer. Nebiješ se za ideální svět standardů, ani za ideál pravdy, ani za bezpečnost -- způsob tvé argumentace postrádá hlubší morální rozměr. Nevěřím ti, že protestuješ proti Exploreru z nějakého osvíceného důvodu, jde ti jen o prosazování prohlížečů, jež tvůj nepříliš povedený kód zobrazí stejně jako tvůj oblíbený prohlížeč. Od lidí, kteří si před pár lety zdobili weby hláškami „optimalizováno pouze pro Explorer“, se moc nelišíš.

W3C JE NEZISKOVÁ ORGANIZACE! FGS!
http://cs.wikipedia.org/wiki/FGS
Důkaz pro toto své tvrzení jsi nepředložil.

Přesvědč mě o opaku a já uznám svou chybu. Chamurappi tak neučinil
Nechtěl jsem tě budit. Vymlouval by ses na rozespalost v době odpovídání.

Poslední beta [Exploreru 7] mě přesvědčuje spíše o opaku.
Vážně? Měl by ses jí tedy přizpůsobit. Nepodporu <abbr> jí vyčítat nemůžeš, neprůhlednost PNG také ne, peekaboo již také ne.

Mrknul jsem se znovu na tvůj web:
spuštění notepadu
Stejně jako v případě CD mechanik mne nenapadá možnost zneužití. Že se mě takto pokusí oslovit reklama, to je nebezpečné? V tom případě jsou mnohem nebezpečnější české komerční televize.

Na tomto příkladu lze demonstrovat, jak snadno lze zfalšovat hypertextový odkaz. Opravdu míří odkaz na domovskou stránku Microsoftu? Ne? Pak používáte IE...
Kód ve tvém příkladě je v rozporu se specifikací i se zdravým rozumem. Možnosti jeho interpretace jsou tři:
a) zahrnout formulář do odkazu a interpretovat ho jako formulář
b) zahrnout formulář do odkazu a interpretovat ho jako odkaz
c) ukončit odkaz před započetím formuláře a interpretovat formulář jako formulář
-- interpretace a) a c) připouští, že se návštěvník nedostane na domovskou stránku Microsoftu. Dokaž, že jsou chybné.

Box model bug. Projevuje se špatným výpočtem šířky a/či výšky boxu, při použití vlastností padding či border
Tato „chyba“ je již přes čtyři roky opravena tak, jak nejlépe šlo: Autor stránky si může vybrat, jestli chce ten divný box model konsorcia nebo ten intuitivní box model Netscapu. Ty sis na svém webu vybral ten „chybný“ -- shodnou se v něm všechny Explorery i Opera 8.
thingwath
Profil
Neplánované otevření dvířek mechaniky by mohlo v mém pokoji způsobit vážně škody, opravdu. Není to sranda :-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na thingwathe:
Záleží, co nastražíš před dvířka mechaniky. Dopady mohou být v ojedinělých případech dalekosáhlé: od amputace přes defloraci až po zabití.
thingwath
Profil
V mých případech mohou být dopady skutečně nepříjemné (doufám ale, že zničující následky by to mělo jen na neživé věci). Až budu bydlet v paláci, nepochybně přestanu optimalizovat rozvržení věcí v pokoji na centimetry, situace se ale v současnosti má tak, že si prostě odpovídající volný prostor před mechanikou dovolit nemohu.
me
Profil *
Zdravím všechny. Tak tedy postupně:

Chamurappi

Nedodržuješ. Neznáš je. Ba co víc, neumíš ani pořádně odladit stránku..
Alespoň pokud vím jsou všechny stránky validní pro doctype html 4.01. Nejeví žádné nedostatky v nejpoužívanějších prohlížečích vyjma nejpoužívanějšího (úmyslně). Na absolutně bezchybné upravení kódu, či lépe přepsání do striktního html prostě nemám sílu, čas a možná ani schopnosti.
Způsob zápisu, jakým jsem toho dosáhl o mnohém nerozhoduje. Mimo to se na NoIE nesnažím přesvědčit ostatní, že umím psát webové stránky. O tom web není.

Nemohu se zbavit dojmu…
Nesdílím tvojí představu o nutnosti protestování z „osvíceného důvodu“. Donedávna jsem se domníval, že mé důvody jsou všem zřejmé?! „Nemám rád MSIE a nemám ho rád z mnoha důvodů, které uvádím na NoIE“.

jde ti jen o prosazování prohlížečů…

Ne, jde mi o dost věcí. Např. o to, aby byl validní kód interpretován validně.

Od lidí, kteří si před pár lety…
???

W3C
Pojďme se nyní bavit o tvé neznalosti, která je vzhledem k tomu, že píšeš http://www.webylon.info/ mnohem závažnější. Na stránkách W3C (konkrétně http://www.w3.org/Consortium/about-w3c.html ) toho opravdu o neziskovosti, nebo ziskovosti této organizace moc nenajdeš.
V sekci kontakty však najdeš mimo jiné i tuto emailovou adresu coralie@w3.org. Tam jsem poslal tuto zprávu:
----------------------------------------------------
Dear sir or Madam,

I would really appreciate if someone could give me an answer for this
question:

'Is W3C profit or non-profit organization?'

I found out that the opinions vary a lot. It is obvious that it is
partly funded by commercial members, but I am not quite sure about the
structure and the official organization status of World Wide Web Consortium.
----------------------------------------------------
Slečna Coralie Mercier mi vzápětí odpověděla:

Dear Sir

Thank you for your interest in the Consortium.

The W3C is a vendor-neutral, or non-profit organization which goal and process are described here:
http://www.w3.org/Consortium/about-w3c.html

Please, let me know if you need further information.
----------------------------------------------------

Dvě důležitá fakta. 1) W3C je částečně financovaná „komerčními členy“. 2) W3C je nezisková organizace! Nevím jak jinak tě přesvědčit…

Nechtěl jsem tě budit.
Aha tím se toho hodně vysvětluje =) Každopádně děkuju za ohleduplnost.

Vážně? Měl by ses jí tedy přizpůsobit…
Na NoIE píšu o hotových prohlížečích, nikoliv o nedodělaných polotovarech. Vyčítat se dá nekončící řada nových věcí. Ale hodnotit tak nestabilní aplikaci jakou IE7 v současnosti je mi připadá v celku zbytečné. Navíc to za mě udělala řada ostatních…
Stejně jako v případě CD mechanik mne nenapadá možnost zneužití.
Jde o to, že bezpečný prohlížeč podobným skopičinám prostě předejde/zabrání. To tím chci říct. O „skutečném“ riziku se asi opravdu mluvit nedá.

Kód ve tvém příkladě je v rozporu se specifikací i se zdravým rozumem…
Spíše než o tvou (byť jistě sofistikovanou) analýzu jde o to co kód způsobí v IE. Navíc já ho nevymyslel :)
Timy
Profil
me
„Standardy dodržuji – ty si dělej jak myslíš“
Co třeba říká specifikace:

- podle specifikace patří menu do <ul>
- používáš přímý zápis stylů, ale nikde nevidím <meta http-equiv="content-style-type" content="text/css"> ( http://dero.name/weblog/w3c-validator-nahaty/ )
- <acronym title="mužeme-li nazývat IE prohlížečem-browserem">prohlížeč</acronym> ==> do acronymu patří zkratové slovo, což "prohlížeč" nejspíš není
- <td align="left"> ==> specifikace nedoporučuje používat zavržené atributy
- <b>Není bezpečný</b> ==> namísto prezentačních elementů doporučuje specifikace používat CSS
- FAQ ==> tohle třeba patří do acronymu, W3C tohle do abbr
me
Profil *
Timy

Přesněji: "Snažím se dodržovat standardy". Je to přeci jenom 389 stran =] O některých výše uvedených chybách vím, za upozornění na ostatní děkuju...
« 1 2
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0