Autor Zpráva
ellhonza
Profil
Zdravím mohl by někdo okouknout můj zdrojový kód, stránku jak si myslíte, že to dělám ? Jestli jsem něco nedělal špatně, aby se to netáhlo semnou celou dobu..
web874.g6.cz


Tady přidávám .css, který tam asi vidět není ;)

body {text-align: center; }
#cela-stranka {width: 1024px; margin: 0px auto;}
#prave-menu {width: 160px; float: right;}
#hlavni-text {width: 500px; float: left;}
#paticka {clear: left;}
ul li {list-style-type: none}
p {font-family: 'Noto Sans', sans-serif; font-size: 15px; }

Moderátor Chamurappi: Před otazníkem se nedělá mezera.
juriad
Profil
body {
  text-align: center; /* vyhoď, centruj jen to co potřebuješ */
}

.partner, #paticka {
  text-align: center; /* přidej, aby reklama a patička byly na střed; pravé menu se mi centrované nelíbí */
}

#hlavni-text {
  width: 800px; /* širší, teď je tam obrovská mezera (můžeš až 1024-160) */
}

p {
  font-size: 11pt; /* nepoužívej px pro velikost písma */
}
ellhonza
Profil
Díky mám ještě další problém v textu u Plachtění > historie text jde až moc ke kraji vůbec netuším čím je to způsobené :-/
juriad
Profil
Dej celý text do <div id="hlavni-text"> (to co má bý nalevo) stejně jako na hlavní stránce. A všechny atributy align="left" v HTML odstraň - nejsou třeba.

onclick u obrázků máš blbě:
onclick="window.open(this, onclick="window.open
 (this, 'obrazek', 'width=1000, height=738, resizable=yes, scrollbars=yes'); return false;"
Vyznačená část přebývá.
ellhonza
Profil
Fajn děkuji tohle jsem nějak vynechal ;) Jinak ještě poprosím jestli je někde chyba, že mi ta reklama třeba u louky skáče nahoru a u textu je zas dole...

Ta reklama se generuje sama myslím, že to ovlivnit nemůžu. Nijak mi to nevadí jen, nechci dělat chyby až si budu tvořit normální stránku tak si to stejně zaplatím hosting apod.. ;)
juriad
Profil
Napiš sem celý tvůj kód jedné stránky, rozebereme jeho základní strukturu.
ellhonza
Profil
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Request</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Noto+Sans' rel='stylesheet' type='text/css'>
</head>
<html>
<body>
<div id="cela-stranka">
  <div id="hlavicka">
  <h1 align="center">
   <a href="http://web874.g6.cz/">Request</a>
  </h1>
 
  </div>
<div id="prave-menu">
  
    <h3>Užitečné odkazy</h3>
     <ul>
      <li>
       <a href="">Pravítka</a>
      </li>
      <li>
    <a href="">Obchod</a>
      </li>
      <li>
       <a href="">Klávesnice</a>
      </li>
      <li>
        <a href="">O vás</a>
      </li>
      <li>
        <a href="">O nás</a>
      </li>
      <li>
        <a href="">Kontakt</a>
      </li>
     </ul>
     
     <h3>Kde nás také najdete</h3>
     <ul>
     <li>
     <a href="">Twitter</a>
     </li>
      <li>
     <a href="">Google+</a>
     </li>
      <li>
     <a href="">Facebook</a>
     </li>
      <li>
     <a href="">YouTube</a>
     </li>
     
      

</div>
  
  
  <div id="hlavni-text">
  <h2 align="left"><a href="text.html">Text</a></h2>
  <p align="left">
  Text označuje jakékoliv uskupení slov, které dohromady tvoří nějakou výpověď. 
  Většinou ale bývá jako text označován nějaký delší oddíl nebo odstavec. 
  Slovo text se používá pro psané výpovědi. Knihy jsou označovány jako umělecké 
  texty, novinové články jako publicistické texty, atd.
  <a href="http://cs.wikipedia.org/wiki/Text">Zdroj</a>
  </p>
  
  <h2 align="left"><a href="louka.html">Louka</a></h2>
  <p align="left">
  Louka (básnicky též niva) je zemědělská kultura tvořená společenstvím různých druhů trav, jetelovin a bylin. 
  Louka je buď vytvořena uměle, nebo vzniká přirozeně na vlhčích pozemcích, nejčastěji v blízkosti vodních toků. 
  Vědní obor, který zkoumá společenství luk, se nazývá lukařství.
  <a href="http://cs.wikipedia.org/wiki/Louka">Zdroj</a>
  </p>
  
  <h2 align="left"><a href="plachteni.html">Plachtění</a></h2>
  <p align="left">
  Plachtění je letecký sport využívající bezmotorových letadel (kluzáků neboli větroňů). 
  Při něm piloti využívají stoupajícího vzduchu k získání výšky a letům na vzdálenost až několika set kilometrů. 
  V České republice je plachtění organizováno pod Aeroklubem ČR [1], 
  mezinárodní organizací je Mezinárodní letecká federace (FAI) sdružující letecké sporty.
  <a href="http://cs.wikipedia.org/wiki/Placht%C4%9Bn%C3%AD">Zdroj</a>
  </p>
  
  
 
  
  
  </div>
  <div id="paticka">
   S ručenm omezeným...
  </div>
</div>













</div>
</body>
</html>


#cela-stranka {width: 1024px; margin: 0px auto;}
#prave-menu {width: 160px; float: right;}
#hlavni-text {width: 700px; float: left;}
#paticka {clear: left;}
ul li {list-style-type: none}
p {font-family: 'Noto Sans', sans-serif; font-size: 15px; }
.partner, #paticka {text-align: center; }
juriad
Profil
na začátek dej:
<!DOCTYPE html>
za doctype patří <html>, které teď máš na 7. řádce (to odtamtaď přesuň)
Dále ti chybí </ul> na řádce 54 a přebývá </div> na řádce 109.
ellhonza
Profil
Super děkuji. Jinak rozložení mám dobrý ? Zajímá mě to až tam někdy budu dávat desing z PSD. ;)
Moderátor Petr ZZZ: Ne desing, ale design.
juriad
Profil
Jo, až opravíš to <html>, tak se nejspíš začne i reklama chovat lépe. Rozložení závisí na tom, čeho chceš dosáhnout; nicméně neměl bys mít vážné problémy, ty nejhorší praktiky začátečníků jsi snad přeskočil.

Před otazníkem se nepíše mezera.
ellhonza
Profil
Dokázal by mě někdo říct jestli to není obtížné z tohoto udělat něco takového ? Normálně by se to mělo nějak dát do stránky a vypadlo by to takto : http://www.extremestudio.ro/demo/windows8-menu-jquery/#
http://www.extremestudio.ro/blog/how-to-create-a-clean-windows-8-animated-colorful-menu-with-html-css-and-jquery/

Já bych chtěl pod název stránky něco takového : http://jpeg.cz/images/2013/05/01/AZVRf.jpg
juriad
Profil
Tak si to zkus podle toho návodu. A ozvi se až nebudeš něco vědět nebo až budeš mít nějaký problém. Na ten javascript se možná ze začátku vykašli (stejně jako na "custom fonts").
ellhonza
Profil
Potřebuji nějak něco s tím style udělat tady je odkaz na to co mi to udělalo se stránkou chci jí normálně jen ty "menu" prvky tam nechat přidaný tudíž žádný černý pozadí apod. A když ve style.css smažu do body tak mi to smaže nadpisy a kdo ví co ještě... ;)


http://web874.g6.cz/






Dal jsem do stránky:

    <link href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,300,600" rel="stylesheet" type="text/css" />

    <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.9.1.min.js"></script>

<div class="menu">
    <a class="yellow" href="#">Home</a>
    <a class="green" href="#">Blog</a>
    <a class="pink" href="#">Write for Us</a>
    <a class="purple" href="#">Themes</a>
    <a class="blue" href="#">Portfolio</a>
    <a class="orange" href="#">Contact</a>
</div>


A do style.css
* {
    margin: 0;
    padding: 0;
}
body {
    background: #111;
    color: #FFF;
    font-family:’Open Sans’, sans-serif;
    font-weight: 300;
    font-size: 16pt;
}
a {
    color: #FFF;
    text-decoration: none;
}
.menu {
    width: 570px;
    margin: 30px auto;
}
.menu a {
    width: 180px;
    line-height: 180px;
    display: block;
    margin: 4px;
    text-align: center;
    float:left;
    opacity: 0.3;
}
.yellow { background: #fdd22a; }
.blue { background: #009fe3; }
.purple { background: #574696; }
.orange { background: #ee7202; }
.pink { background: #e61c67; }
.green { background: #96c11f; }

A kamkoli do body..
<
<script type="text/javascript">
    $(document).ready(function() {
        $(‘.menu a’).hover(function() {
            $(this).stop().animate({
                opacity: 1
            }, 300);
            }, function() {
            $(this).stop().animate({
                opacity: 0.3
            }, 300);
        });
    });
</script>
juriad
Profil
Animace funguje, ale české fonty nefungují.

* { /* zruš celé */
    margin: 0;
    padding: 0;
}
body { /* zruš celé */
    background: #111;
    color: #FFF;
    font-family:’Open Sans’, sans-serif;
    font-weight: 300;
    font-size: 16pt;
}
a { /* obsah přesuň do ".menu a" */
    color: #FFF;
    text-decoration: none;
}
.menu { /* zruš celé */
    width: 570px;
    margin: 30px auto;
}
.menu a {
    width: 180px;
    line-height: 180px;
    display: block;
    margin: 4px;
    text-align: center;
    float:left;
    opacity: 0.3;
}
.yellow { background: #fdd22a; }
.blue { background: #009fe3; }
.purple { background: #574696; }
.orange { background: #ee7202; }
.pink { background: #e61c67; }
.green { background: #96c11f; }
ellhonza
Profil
Wow si bůh zkoušel jsem to tam promázávat a nic fakt moc díky ;) Teď už to vypadá mnohem lépe ;)
juriad
Profil
používej nástroje pro vývojáře v prohlížeči, krásně tak uvidíš, co se se stránkou děje a můžeš si zkusit nejrůznější varianty hodnot v css
pokud používáš Firefox, doinstaluj si doplněk Firebug, u ostatních prohlížeců nemusíš instalovat nic
potom stiskni F12 a hraj si: uvidiš strukturu stránky a pro každý element na stránce jeho css; css můžeš interaktivně upravovat
nástroje toho umí mnohem víc, ale s tím se už poper sám
ellhonza
Profil
Ok ;)


Jinak nevíš něco okolo fontů a barev ?
Jak spolu sladit fonty a barvy ? Nebo jaký barvy dohromady ? Jaký fonty používat a jaký ne ? Právě řeším jaký fonty používat, ale nemohu se rozhodnout.
juriad
Profil
http://colorschemedesigner.com/
Víc ti ohledně toho neporadím, jsem příliš velké střevo.

Obvyklé je font neměnit vůbec, protože tak si ho může uživatel změnit přímo v prohlížeči. Pokud mu ho vnutíš a uživateli se špatně čte, tak má smůlu, nic s tím nenadělá.
ellhonza
Profil
Díky díky za rady ;)

Měl bych tu ještě další dotaz vždy když udělám nový článek tam se tam asi musí nakopírovat menu, logo apod... Zajímalo by mě jestli to nejde ulehčit, protože pokud mám třeba 60 článků tak se mi tam kvůli každý kravině nechce přepisovat všechno ;(
juriad
Profil
Skládání stránek z kousků
V dnešní době se používá prakticky jen řešení pomocí serverových skriptů (PHP).
http://polopate.jakpsatweb.cz/?page=include

Ale hosting musí podporovat PHP. A je vhodné mít PHP nainstalované i u sebe (často v rámci celého balíku: xampp, wamp)
ellhonza
Profil
Díky...



Jinak jak by se dala moje práce zhodnotit po 2 dnech co na tom dělám (nepočítám celý 2 dny chodil jsem do školy, spal a všechen volný čas netrávil u PC)

Třeba jako známkou ve škole 1-2-3-4-5 ;)


www.web874.g6.cz
juriad
Profil
Nemohu hodnotit známkou, nevím, kam jsi chtěl dospět. A navíc, na to je příliš brzy, příští měsíce rozhodnou.
Pravděpodobně jsi stvořil stránku rychleji než jiní, ale nevím, s jakými znalostmi jsi začínal.
Na dva dny je dost slušná, ale nevím, kolik z toho vznikno slepením a čistým okoukáním odjinud. (Jakože část s vtipem a menu je okopírované.)
Pochopil jsi dost brzy, že nemáš jít cestou tabulkového a absolutního layoutu, ale nevím, kdo tě na to přivedl nebo kde jsi se o tom dozvěděl.
Dost dáš na efeky a drobnosti, ale nezkoumáš do hloubky, jak daná technologie funguje; přesouváš se dál dřive, než ji dostatečně pochopíš.

Nenakódil/neslepil jsi nic, co by nezvládli dříve nebo později jiní. Přijde čas, kdy budeš muset mnohem víc studovat principy, než shánět návody "Jak udělat ...".

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: