Autor Zpráva
tomascalta98
Profil
Zdravím,
moc bych vás chtěl poprosit o revizi mého HTML kodu mé osobní WEB stránky. Jsem začátečník.
Kod:
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head><meta charset="windows-1250">
<title>Tomáš Calta</title>
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico">
<link rel="icon" type="image/gif" href="animated_favicon1.gif">
</head>

<style>
body {background-color: #8b0000; color: black; }
</style>

<span style="position: fixed; float:left; width:15%; height:100%; colot:white; opacity: 1">
<p style="text-align: center; margin-left:5px; margin-reight:5px">
<a href="tomascalta.jpg" target="_blank">
<img border="1" src="tomascalta.jpg" alt="tomascalta" align="top" width="201" height="200">
</a>
</p>
<p style="text-align: center">
<b>
<a href="index.html">
Úvod</a>
<br>
<a href="celyzivotopis.html">Celý životopis</a>
</b>
</p>
</span>

<blockquote>
<span style="float:right; width:85%; height:100%; background-color: #f5f5f5; opacity: 1">
<blockquote>
<p>
<h1 align="center">WEBOVÉ STRÁNKY TOMÁŠE CALTY</h1>
<hr>
<h2><b>Současnost: </b></h2>  <p><b>Chodím do 8. třídy <a href="http://www.zs.celakovice.cz" target="top">zš Jana Ámose Komenského v Čelákovicích</a>.</b></p><hr>
<h2><b>Stručně: </b></h2>  <p><b>Ahoj, já jsem Tomáš Calta a narodil sjem se roku 1998 v Praze. Nyní žiji v Čelákovicích.</b></p><hr>
<h2><b>Záliby: </h2></b>  <p><b>Závodně hraju stolní tenis, (za <a href="http://www.stolniteniscelakovice.wbs.cz" target="top">Čelákovice</a>). Baví mě PC, video, weby. Ve škole mě baví matematika a fyzika. Taky astronomie a vesmír. Mám rád sci - fi, především seriál a filmy <a href="http://www.hvezdnabranasg1.wbs.cz" target="top">Hvězdná brána</a>. Miluju vědu a Stargate. :)</b></p><hr>
<h2><b>Úspěchy: </b></h2>  <p><b>Školní: 8. místo v okresním kole zeměpisné olimpiády Praha - východ, vítěz školního kola Pythagoriády, 2krát vítěz školního kola scio testování čtenářské gramotnosti, vítěz školního kola scio testování průřezových témat, vítěz školního kola scio testování Nautilus.<br>Mimoškolní: 4. na několika stolně - tenisových okresních turnajích v kategorii starší žáci. Správce webu <a href="http://www.stolniteniscelakovice.wbs.cz" target="top">oddílu stolního tenisu Čelákovice</a>, a úspěšného <a href="http://www.hvezdnabranasg1.wbs.cz" target="top">webu o Hvězdné bráně</a>.</b></p><hr>
<h2><b>Kontakt: </b></h2>  <p><b>Adresa: Rumunská 1486/18, Čelákovice.<br>E - mail: <a href="mailto:tomascalta@gmail.com">tomascalta@gmail.com</a>.<br>Google+ (primární sociální síť): <a href="https://plus.google.com/u/0/106509298254921902977/about" target="top">Tomáš Calta na Google+</a>.<br>Skype: tomascalta98<br>Tel.: +420 702 42 77 17.<br><br>vCard QR vizitka: <br><a href="qrcode.png" target="_blanc"><img border="1" src="qrcode.png" alt="vCard QR code" align="top" width="300" height="300"></a><hr></p>
</p>
</blockquote>
</span>
</blockquote>

</body></html>

Díky.
preca1
Profil
Zdravim,
co sem si všiml:
1) přečti si něco o sémantice a vůbec o HTML. Třeba span je element řádkový, ty ho používáš pro obalení bloku textu. Co sem si všim, tak používáš snad jen 3 elementy - span, blockquote a h1. Kde si na to přišel?
2) CSS by si měl vyextrahovat do externího souboru, neměl bys používat zápis CSS do atributu style, viz externí CSS.
3) Menu se většinou dělá pomocí elementu menu, nebo ul.
4) Soubory s JS se většinou dávaj na konec body. Z výkonnostních důvodů.

Bejt tebou, tohle smažu a začnu znovu s otevřenym JPW.
Anonymní
Profil *
Na to, že je to graficky dost jednoduchá stránka tak máš dost slušný bordel v kódu. Souhlasím se vším co psal preca1 a ještě bych snad doplnil, že se ti v nějakých místech kříží tagy

tomascalta98:
<h2><b>Záliby: </h2></b>
Například. Mrkni sem, kde v sekci vnoření tagu najdeš "zákaz křížení".

Tohle asi nemá cenu upravovat, protože úprava do nějaké přijatelné podoby by trvala déle než psaní nového webu
Skogen
Profil *
K obsahu:

Asi bych o sobě tak vyčerpávající souhrn informací na web nevěšel :)

Ke kódu:

- opacity uvádíš úplně zbytečně,
- height u toho spanu taky zbytečné (nahraď divem),
- nadpisy už jsou tučně, takže <b></b> je zbytečné,
- colot má být color...,
- chtělo by to nastylovat odkazy, minimálně a:visited pod fotkou...

Určitě přejdi na externí stylopis, snáz se v tom pak vyznáš a ušetříš si prsty ;)
Taky se podívej na typografii - doporučovaná písma pro weby, ten Times není nejlepší.

Na osmáka prima, za rok dva psaní webů budeš zase o kus dál.
Anonymní
Profil *
Jo a ještě doplním, nepoužívej šířku divu v procentech(ano lze tak učinit, ale nezáklad bych na tom grafiku webu), nebo když to používáš doplň to o min-width a důvod? Velice jednoduchý, zkus tento web pod nižším rozlišením(ono stačí když to pustím na mobilu a už to nefunguje) a prostě je v tom bordel, nebo stačí trošku přiblížit a web vypadá úplně jinak. takže šířku udávej spíše v px. Nebo je teda možná ta kombinace min-width:800px a width:100%(v případě že se někomu "vejde" na monitor více než 800px, použije se šířka 100%, jinak se používá ta minimální šířka.)
tomascalta98
Profil
Já sem si právě řekl, že s px by mohl být problém na nestandatních monitorech.
Anonymní
Profil *
tomascalta98:
nestandatních monitorech.
Tak co? V nejhorším se zobrazí posouvací lišta, pořád myslím, že je to menší zlo, než že celej web bude napláclej na jedno místo. Jen si to zkus, otevři si tvojí stránku v mobilu a uvidíš jakou krásu to udělá(stačí nastavit v prohlížeči 400% zobrazení a už s tím nic nenaděláš.) Takže osobně ti doporučuji radši to udělej v px než v % zvol nějakou šířku celé stránky aby to nebylo zase málo, ale aby to nebylo zase moc.

Celkově určování šířky stránky v % je poněkud nešťastné už jenom z důvodu, že se stránka chová velmi nevyzpytatelně. Opravdu stačí aby přišel někdo s menším rozlišením(v dnešní době menší rozlišení než běžné desktopy či notebooky mají třeba netbooky) nebo někdo kdo má třeba nastavenou velikost webu na 200%(i takoví se najdou) a stránka vypadá úplně jinak než jsi jí původně viděl ty. Není to žádná sranda udělat co nejkompatibilnější design, už jenom z důvodu, že každý prohlížeč to zobrazuje maličko jinak, dále někteří lidi mají zakázaný načítání obrázků či třeba skriptů, to by se mělo také zohlednit atd..
tomascalta98
Profil
Asi máš pravdu.
preca1
Profil
Asi nejčastější hodnota, na kterou se šířka stránky nastavuje, je 960 px - stránka se pak dá dobře rozdělit na různý počet sloupců, snad všichni ze současných stolních a přenosných počítačů (i pidižvíci) mají šířku větší než to a i délka řádku je příjmená na čtení. Problém nastává u mobilních zařízení.
Tomu, že se obsah stránky přizpůsobuje šířce okna prohlížeče, se řiká responsivní design.
tomascalta98
Profil
Tak jsem to dal do px následovně: <menu> 240px, <div> 900px. Ovšem po nazoomování na 110+% je stránka zase rozhašená.
Co s tím mám dělat?
preca1
Profil
Jak sem psal v [#2]: celý to smaž a napiš znovu a pořádně. Na Intervalu najdeš pár hotových řešení, tak se koukni, jak se to zhruba dělá. Pro začátek to stačí.
Anonymní
Profil *
tomascalta98:
<style>
body {background-color: #8b0000; color: black; }
</style>

v tvém případě stačí v body nastavit určitou šířku aby to přesahovalo oba dva divy(respektive menu a obsah)(takže třeba 1300px) pak ti ta stránka nebude dělat takovej bordel. Každopádně stojím pořád za preca1 takže předělej to a to tak že celé!
tomascalta98
Profil
Dobre, dobre. Predelam. Ted uz aspon vim, kde je chyba. Pochopil sem, ze mam pouzivat externi CSS, a ze mam obcas zprehazene tagy, muzu se jeste zeptat, jestli tam mam dalsi fatalni chyby?

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: