Autor Zpráva
Bary
Profil *
Ahoj,
už jsou tomu 2 roky, co jsem poprvé dostal myšlenku utřídit všechny informace které znám nebo mám uložené v obsáhlých databázích. Přemýšlel jsem dále co s tím. Napadlo mě vytvořit web, kterému když položíte konkrétní otázku, tak se pokusí sestavit stručnou a jasnou odpověď. To jsem ještě netušil, že se z toho po čase vyklube vyhledávač tabulkových dat, faktů a "chytrý" kalkulátor. Tolik k příběhu a teď k realitě:

Navrhl jsem (a naprogramoval) funkční prototyp vyhledávače (jmenuje se VikiTron a je volně dostupný na adrese http://vikitron.com), který si klade za cíl co nejrychleji najít odpověď (běžně do 10ms!), funguje jinak než všechny ostatní dosud známé vyhledávací programy. Nevyužívá informace sesbírané z otevřeného internetu (protože bych musel řešit licence, ověřovat pravdivost, ...), ale vychází z ověřených databází. Domluvil jsem se s majiteli práv (nebo využívám API, které je volně dostupné => třeba Wikipedie, Google Maps, ...) nejrůznějších databází a postupným indexováním jsem sestavil obrovskou databázi (v současnosti něco kolem 500 000 záznamů => a neustále to roste). Data jsou dostupná pod volnou licencí (můžete si je zdarma stáhnout a používat kde chcete) pod podmínkou uvedení zdroje. Zdroje jsou vždy přehledně uvedené v pravém menu (pokud ne, uvádějte adresu: http://vikitron.com). Celý projekt je přeložený kompletně do češtiny a slovenštiny. V brzké době přidám angličtinu (překlad tolika textů je časově náročné).

Když to shrnu, tak VikiTron v současnosti umí:
- Globální příkazy, na př. porovnání. Příklad: Praha vs Brno
- Zeměpis českých měst a obcí (najde i nejmenší vesničky) + se vás snaží lokalizovat a odhadnout vzdálenost od vás (zatím funguje jen někdy, bude postupně opraveno)
- Chemii (zejména prvky), hledání podle českého názvu, latinského názvu a značky (tady to občas ještě "buguje")
- Čísla (všeobecně po zadání číselné hodnoty zobrazí nejrůznější informace)
- Množiny čísel, po zadání více číselných hodnot (oddělené mezerou, čárkou nebo středníkem) zobrazí nejrůznější informace
- Vlastní česká jména (u některých rozšiřuje znalosti tabulkou se svátky, ...)
- Matematické definice (na tom ještě budu hodně pracovat, berte to s rezervou)
- České synonyma, po zadání slova najde synonyma (dobře funguje u podstatných a přídavných jmen)
- Barvy, zadávejte ve formátu #XXXXXX nebo anglický název (brzy přibyde možnost mýchání barev a dalších vymožeností)
- Domény (ve tvaru: xxxxxxxx.yyy), vypíše tabulku zjištěnou přes WHOIS a další požadavky
- Hádat slovo (BETA), příklad dotazu: v_d_k
- A mnoho dalšího. Obsahuje spoustu funkcí, kterým se také říká "easter egg", zkuste nějaké najít! Jinak databáze neustále rozšiřuji.

Jak zadávat dotazy:
- Stručně, ideálně jedním slovem nebo slovním spojením. Česky (něco anglicky). Pokud chcete porovat víc podobných věcí, tak je oddělte mezerou. Příklad: "Kladno Praha Brno Ostrava"

Co VikiTron neumí:
- Vyhledávat osobnosti (až na pár výjimek), je to z důvodu zachování soukromí a řešení právních sporů
- Dotazy kombinující více kategorií (významů) jednotlivých slov (toto ale bude jednoho dne vyřešeno => až přijdu na to, jak)
- Fulltext internetu => a ani nikdy umět nebude. Není to primární myšlenka. Chci prohledávat ověřené informace
- Umělá inteligence (??!!!???), původně měl umět chápat významy otázek a odpovídat, ale bylo to na mě moc velké sousto. Možná to jednoho dne přidám ;)
- Kalkulačka. Ještě pořád neumí vyřešit 5+5, jednou to třeba bude umět, ale ještě se mi nepovedlo vymyslet parser, který by správně odpověděl na všemožné zadání

Co od vás očekávám:
- Byl bych rád za jakoukoli zpětnou vazbu. Pokud budete kritizovat, tak buďte co nejvíc konkrétní, abych se mohl z vaší rady poučit a případně věděl, jak dannou chybu opravit

Častá narážka:
"Vždyť tohle umí Google! Lamo! Nemá to cenu ... zruš to!". Moje odpověď: Google odpoví na spoustu faktických dotazů, určitě na spoustu mnohem lepší, ale můj vyhledávač dokáže data kombinovat, třídit a porovnávat na přání uživatele. Toto žádný pro mě známý vyhledávač ještě pořád neumí. A hlavně bych pak neměl být na co pyšný ;)

Pokud mi nahlásíte chybu, tak bude opravena hned, jak to bude možné. Počítám s velkým náporem uživatelů, takže to budu vyřizovat postupně. Pokud se vám projekt líbí a chtěli by jste přispět svým obsahem nebo schopnostmi, tak budu velice rád. Mám k dispozici opravdu kvalitní servery a hodlám z toho udělat "větší projekt". Samozřejmě neziskový! Reklama je jen na pokrytí nákladů. Pokud jste dočetli až sem, tak vám gratuluji (sám bych to asi nedokázal ;)).

PS: Občas blbne hlavička v Chromu, nevím jak to opravit. Dejte mi prosím tip.
PPS: Nejsem Hejl a nemám s ním nic společného. Projekt myslím vážně.
pcmanik
Profil
Bary:
Prečo zakladáš ďalší profil, Jan Barášek? Resp. pridávaš príspevok ako neregistrovaný užívateľ?

1. Logo nieje klikateľné.
2. V čom je tvoja služba lepšia napríklad oproti wolframalpha?
3. Preklad je nejaký pochybný síce mi to nastavilo slovenčinu ale preložených je minimum vecí.
4. V čom je tvoj email lepší oproti ostatným?
5. Obrázok lupy vo vyhľadávaní nieje vycentrovaný na stred výšky inputu.
6. Keď dám vyhladať facebook logo facebooku prekryje tvoje logo a stránku to dokonale zablokuje, že sa s ňou nedá nič robiť, zrejme chyba javascriptu - prehliadam na iPade.
7. Matematický výraz 4-5*9 je vypočítaný zle.
8. Prakticky čokolvek čo som vyhladal mi našlo príliš málo informácii, ktore sú mi v konečnom dôsledku aj tak k ničomu. A musím použiť "skutočný" vyhľadaváč aby som našiel viac.
joe
Profil
- Tady jsi nám popsal, co můžeme "hledat", ale na stránkách VikiTronu nevím co mám zadat do políčka
- Název mi moc nesedí, ale to je subjektivní věc
- Nevím, jak zrušit hledání, logo není klikací, tak se ani nemůžu "vrátit zpět" na nové hledání
- Design nijaký, logo není k přečtení
- Při přihlášení nedostávám chybovou hlášku v případě nesprávných údajů
- Odtud by to mohlo vzít unikátní položky, které se mají porovnávat
- Zkratka pro versus se píše vs. (s tečkou), to ale však už nefunguje
- Když dám hledat něco s diakritikou, vypíše se mi to v červeném poli bez ní, navíc proč to je v červeném rámečku, když třeba v porovnávání je to v zeleném? Vypadá to, jakoby to nic nenašlo.
Bary
Profil *
pcmanik:
Prečo zakladáš ďalší profil, Jan Barášek?
Tajně jsem doufal, že se toho nikdo nevšimne a můj starý profil propadne zapomění.

2. V čom je tvoja služba lepšia napríklad oproti wolframalpha?
Myslel jsem si, že se budeš ptát, proto jsem na to rovnou odpověděl v původním příspěvku ;) Lepší? To je subjektivní názor. Pro mě má tyto výhody: Je česky a je můj ;)

Preklad je nejaký pochybný
Pokud vím, tak je přeložena víc jak polovina dat, jinak systém je přeložený celý. V tom množství informací je nemožné mít vždy dostupný překlad pro všechny dotazy ;)

logo a stránku to dokonale zablokuje, že sa s ňou nedá nič robiť, zrejme chyba javascriptu
Aha :D Heh, ani jsem se nevšiml. Je to přelepené neviditelným divem. Opravím.

Matematický výraz 4-5*9 je vypočítaný zle.
Psal jsem, že to NEOBSAHUJE kalkulačku - zatím.

Na polovinu dotazů jsem odpovídal v předchozím postu, ach jo. Ale jinak si z toho beru ponaučení a pokusím se ty konstruktivně nastíněné chyby opravit. S přípomínkou "vyhladal mi našlo príliš málo informácii" nic neudělám. Hodil by se podrobnější popis, zejména odpověď na otázky: Proč? Jak to opravit?
Jinak je připomínka k ničemu ;)


joe:
na stránkách VikiTronu nevím co mám zadat do políčka
S tím ti nepomůžu, nevím co chceš hledat ;)

Nevím, jak zrušit hledání
Přepsat dotaz tě napadlo?

Zkratka pro versus se píše vs. (s tečkou), to ale však už nefunguje
Opraveno.

Když dám hledat něco s diakritikou
Diaktritiku to umí pouze ve znakové sadě UTF-8, ostatní úmyslně a naprosto záměrně odmítám podporovat. Snad mě chápeš.
pcmanik
Profil
Bary:
Psal jsem, že to NEOBSAHUJE kalkulačku - zatím.
Z toho, že to vypočíta 5+5 by som pochopil, že aspoň základné počty to už ovláda, neskúšal som totiž žiadny extrém prave kvôli tomu, že to nieje hotové.

Lepší? To je subjektivní názor.
Dovolím si nesúhlasiť, ty ma ako užívateľa zrejme chceš presvedčiť aby som k tvojej službe prešiel nie? Lebo ak je to len tvoj osobný projekt ktorý nemá byť pre druhých a aby ho používali, tak potom je ho zbytočne zverejňovať nie?

Pokud vím, tak je přeložena víc jak polovina dat, jinak systém je přeložený celý.
Hneď na hlavnej stránke je nepreložený text "Informace z vývoje", "Vítá vás Vikitron..." A ďalej celý úvod.

podrobnější popis
Tak napríklad na dotaz Praha ani nezistím, že sa jedná o hlavné mesto. Ďalej v akom je kraji/okrese. Nejaké informácie o primátorovi, hustota obyvateľstva, približný dátum začiatkov mesta atď...
margin
Profil *
Dám hledat Ratiboř:
Údajně jsem v Itálii, ve skutečnosti jsem v Ostravě
Hlodač mi ukáže se neklikací kousek google mapy, kde je Ratiboř (okres Vsetín, kraj Zlínský, nejbližší česká/slovenská Ratiboř vzhledem k mému skutečnému bydlišti), ale měřítko mapy je takové, že Ratiboř není vidět.
Vedle mapy je popis, Racibórz, Poland, což je nejbližší česká/slovenská Ratiboř k mému skutečnému bydlišti

Nepřišel jsem na to, jak vyhledat městské části nebo části obcí, třebas Ostrava Zábřeh, hlodač to pochopí jako dvě sídla.
Některá sídla se jmenují stejně (Lhota, Lhotka, Bukovec, Radvanice...), hlodač si s tím nedokáže poradit.
quinux
Profil
Bary:
já bych předem pochválil, že místo keců jsi něco vytvořil, byť výsledek může být zatím diskutabilní, protože už existuje http://www.wolframalpha.com takže máš ještě co dohánět :)

Jinak:
1) nepochopil jsem, proč se mám regiistrovat, tedy, nepochipil jsem proč vytváříš další e-mail komunikátor a SMS - tohle bych vyhodil je to imho nesmysl
2) když mi dám něco vyhledat, tak to, že nemáš naformátované čísla (u počtu obyvatel), bych překousl, ale že tam chybí datum tohoto údaje už může být problém. Vzdálenost v navigaci je pak různá
3) nelíbí se mi logo :)
4) a když nějaké věci ještě nefungují, tak je ani na web nedávej
joe
Profil
Bary:
S tím ti nepomůžu, nevím co chceš hledat ;)
Ne, já myslel jaké všechny způsoby mohu zadat. Jak má člověk, který tam vejde poprvé, vědět, že "vs." bude zkratka pro porovnání.
A ať dám hledat cokoli mě napadně - kolotoč, lokomotiva, Apple, iphone, Samsung, monitor, myš, počítač - nic nenajdu.

Přepsat dotaz tě napadlo?
Napadlo, ale proč bych to dělal - nechci používat něco, co mě bude zpomalovat a nebude intuitivní.

Diaktritiku to umí pouze ve znakové sadě UTF-8, ostatní úmyslně a naprosto záměrně odmítám podporovat. Snad mě chápeš.
Nechápu, já zadám do políčka "kolotoč" a pak mám ve výpisu "kolotoc", jak to nesouvisí s UTF-8?
margin
Profil *
Pravděpodobně proto, že tvůj hlodač rozhodnul, že sídlím v Itálii, na webu mi chybí spousta textů, popisů formulářů. Na češtinu, nebo jiný podporovaný jazyk, přepnout nejde.
Jak mám dekódovat GPS souřadnice? Hlodač mi hlásí u Opavy 708268,5535850, Podle Google mapy to je 49.94066,17.894803.
Bary
Profil *
Pokud se vám špatně přepne národní prostředí (detekuje se pomocí GeoIP), tak češtinu nastavíte klepnutím sem: http://vikitron.com/change_language.php?language=cz, ještě budu muset jazyky nějak dovymyslet.

margin:
Hlodač mi ukáže se neklikací kousek google mapy
To je záměr. Nemá to být klikatelné. Nebo by mělo? A kam by to tedy mělo vést?

ale měřítko mapy je takové, že Ratiboř není vidět.
Měřítko samo dopočítává GoogleAPI, s tím nic nenadělám :(

Vedle mapy je popis, Racibórz, Poland, což je nejbližší česká/slovenská Ratiboř k mému skutečnému bydlišti
S duplicitami budu muset ještě něco udělat. Toto je pro mě zatím velká záhada, nevím jak to efektivně vyřešit. Nějaké nápady?

quinux:
já bych předem pochválil, že místo keců jsi něco vytvořil
díky ;) Rád tvořím...

byť výsledek může být zatím diskutabilní, protože už existuje http://www.wolframalpha.com takže máš ještě co dohánět :)
To je fakt, ale Wolfram není v češtině. Navíc plánuji spoustu funkcí, které Wolfram neumí a asi ani nikdy umět nebude.

nepochopil jsem, proč se mám regiistrovat
Upřímně? Účet ti je k ničemu, zatím nemá využití. Je to tam připravené do budoucna. Chci udělat něco jako "analýzu souborů", kdy třeba nahraješ tabulku a ono to udělá nejrůznější grafy a tak... případně konvertování souborů (změna formátu). Na to bych ale rád uživatelské účty. Jednak kvůli regulaci přetěžování a také kvůli tomu, aby mohl mít uživatel své soubory po ruce.

že nemáš naformátované čísla (u počtu obyvatel)
Opravím.

ale že tam chybí datum tohoto údaje už může být problém
Občas chybí, občas ne. Tyto informace většinou vycházejí z Wikipedie. Jedná se o parsované data a není vůbec snadné udělat takový parser, aby to vždycky rozpoznalo. U většiny měst to přidává dole ještě tabulku, kde toto všechno je. Ale jen někdy... když se to povede zaindexovat.

Vzdálenost v navigaci je pak různá
Občas to najde zpáteční trasu jinudy než původní, tak to ukáže +/- 5km jiné číslo. Jsou to jen orientační data.

3) nelíbí se mi logo :)
Řeknu grafikovi. :)

joe:
Ne, já myslel jaké všechny způsoby mohu zadat.
Pokud zadáš jednoslovné heslo, tak to většinou najde (pokud to je v databázích). Ty operátory jsou spíše taková třešnička na dortu. Hodí se to pro rychlé srovnání více podobných věcí (toto třeba Google nikdy asi umět nebude).

Napadlo, ale proč bych to dělal - nechci používat něco, co mě bude zpomalovat a nebude intuitivní.
Tak navrhni řešení. Klikací logo udělám. Zkusím přes javascript vložit na konec políčka s dotazem křížek, který vyprázdní pole.

Nechápu, já zadám do políčka "kolotoč" a pak mám ve výpisu "kolotoc", jak to nesouvisí s UTF-8?
Záměrně se ořízne diakritika a pak se to vyhledává a následně se to zase podle databáze oháčkuje. Je to nejlepší řešení, co mě napadlo. Tato to aspoň najde verzi s a bez diaktritiky. A to se vyplatí!

Jak mám dekódovat GPS souřadnice? Hlodač mi hlásí u Opavy 708268,5535850, Podle Google mapy to je 49.94066,17.894803.
Pokusím se to nějak vyřešit.


------------
Ještě pro všechny:
Věřím v to, že až budu mít mnohem větší databáze, tak bude vyhledávání použitelné. VikiTron patří mezi nejrychlejší weby, které znám (nechci aby to znělo jako namyšlenost). Dal jsem si s optimalizací hodně práce a stránka se zpracuje běžně do 10ms, což je podle mě velice slušný čas. Hodně dlouho jsem totiž experimentoval s databázemi, než jsem se na tyto hodnoty dostal ;)

Databáze neustále rozšiřuji. Udělal jsem tam funkci, která eviduje všechny vámi položené dotazy. Nechám to tak 2-3 dny uležet a pak všechny ty dotazy zpětně projdu a pokusím se podle toho vyvěštit, co budou lidé jako vy hledat a na to se zaměřit. Moje cílová skupina není průměrný tuctový uživatel internetu, ale spíše technicky "vzdělanější" osobnost. Chci se zaměřit zejména na faktické data, definice a nerůznější výpočty.

Jedna z prvních věcí co přidám bude kalkulačka pro práci s reálnými čísly a rovnicemi. Už jsem jednu vymyslel pomocí rekurze, snad bude fungovat ;)
RockFire
Profil
Tak když zadám například obec Skryje (3 v republice), najde to jen jedny.
xROAL
Profil
Bary:
To je fakt, ale Wolfram není v češtině.
Moje cílová skupina není průměrný tuctový uživatel internetu, ale spíše technicky "vzdělanější" osobnost.
Dovolím si tvrdiť že pre technicky "vzdelanejšieho" človeka angličtina nepredstavuje žiadny problém.

Navíc plánuji spoustu funkcí, které Wolfram neumí a asi ani nikdy umět nebude.
To by ma zaujímalo, čo také? Wolfram toho totiž zvláda pomerne dosť.
Resp. teda v čom bude VikiTron lepší?
DJ Miky
Profil
1) Výpočet předpisu funkce moc nefunguje, pro 1 2 4 8 16 vypíše N=N+8.
2) Když zadám velmi velké číslo, vyhledávač ho v tichosti ořízne na menší.
3) U velkých čísel by ses asi neměl pokoušet o jejich faktorizaci. Zlomyslný návštěvník tím může snadno vyvolat DoS útok.
Petr ZZZ
Profil
Chtělo by zapracovat na kvalitě dat. Brouk není šváb a šváb není brouk. :-) (Motýla Vikitron nezná vůbec.)

Stránka je hrozně široká. Obecně se doporučuje 60-80 znaků na řádek. Ty jich máš 120-130 a k tomu vedle bloku s textem ještě menu.

Reklamy se mi zobrazují německy (ne že by mi to vadilo, nepotřebuji je, jen je trochu divné, když se na české stránce objeví cizojazyčné texty).
margin
Profil *
Blbá chyba, hlodač neumí velká písmenka s diakritikou
http://vikitron.com/search?q=%C5%98eka+%C5%A0tramberk+%C4%8Cavisov+%C5%BDilina

Ale pokud jsem prase a napíšu názvy měst a obcí malými písmenky, tak se hlodač chytne a má padesátiprocentní úspěšnost, kdy sedí mapa a popis.
http://vikitron.com/search?q=%C5%99eka+%C5%A1tramberk+%C4%8Davisov+%C5%BEilina
jenikkozak
Profil
Bary:
Zdroje jsou vždy přehledně uvedené v pravém menu (pokud ne, uvádějte adresu: http://vikitron.com).
Taková citace je na dvě věci. Při odkazování na zdroj je potřeba uvést takovou adresu, na které se citovaná informace ověřitelně nachází.

Globální příkazy, na př. porovnání. Příklad: Praha vs Brno
Ve skutečnosti nejde o porovnání. To totiž musí uživatel provést sám na základě zobrazených hodnot. A i kdyby, můžu srovnat jen počet obyvatel. Kupodivu jsem totiž nečekal, že zobrazené mapy budou stejné. Proč ve výsledku děláš klikací „czech republic“ a souřadnice, když je stejně nedokáže tvá stránka zpracovat?

Zeměpis českých měst a obcí (najde i nejmenší vesničky)
Pod „zeměpisem“ si představím něco jiného, než je chybně určená má pozice, celková vzdálenost a čas potřebný k uražení. „Ty jedna hnusná vesnice!“
Je fajn, že najdeš i nejmenší vesničky, ale s Frýdkem-Místkem na padesáti čtverečních kilometrech máš problém.

Množiny čísel, po zadání více číselných hodnot (oddělené mezerou, čárkou nebo středníkem) zobrazí nejrůznější informace
Jsou to ale informace podivné. Proč myslíš, že číselná řada „1,2,1,2,1,2,1“ pokračuje nulou a ne dvojkou? Neměl by ses krýt nějakou „vlastní znalostní databází“, ale vysvětlit, jak jsi k té hodnotě dospěl.

Vlastní česká jména (u některých rozšiřuje znalosti tabulkou se svátky, ...)
Co má jméno Jaromír společného s Janem? Ta podobnost má spočívat jen ve stejném počátečním písmenu? Ty jsi znám jako programmer, jo?
Podle čeho jsou řazené svátky?
Podle dne ne, měsíc není podle posloupnosti, ani podle abecedy. V roce 2011 bylo v ČR 296038 Janů, v roce 2009 13484 a v roce 2009 (to asi bylo na jaře) jich bylo jen 79? To je nějaké divné, ne?

- České synonyma, po zadání slova najde synonyma (dobře funguje u podstatných a přídavných jmen)
Spíše bych použil slovo „neuspokojivě“, ale jinak souhlasím. Možná je to tím, že jsi nám neprozradil, v jakém tvaru máme ta slova hledat, když chceme synonyma získat.

Domény (ve tvaru: xxxxxxxx.yyy), vypíše tabulku zjištěnou přes WHOIS a další požadavky
A nebo taky ne.

ale můj vyhledávač dokáže data kombinovat, třídit a porovnávat na přání uživatele.
Kombinovat, třídit a porovnávat? Čekal bych něco takovéhoto. (Pěkně vypadá i součet.)

Záměrně se ořízne diakritika a pak se to vyhledává a následně se to zase podle databáze oháčkuje. Je to nejlepší řešení, co mě napadlo. Tato to aspoň najde verzi s a bez diaktritiky. A to se vyplatí!
Nevyplatí, je to blbost. Člověk, který do vyhledavače zadá „černá“, nejspíš fakt nehledá CERN. Odstranění diakritiky by dávalo smysl, kdybys takovou variantou výsledky rozšiřoval, ne nahrazoval.

„Hlodač mi ukáže se neklikací kousek google mapy“
To je záměr. Nemá to být klikatelné. Nebo by mělo? A kam by to tedy mělo vést?
Ano. Ta mapa by měla být aktivní, abych si ji mohl přiblížit, posunout, najít trasu, kouknout na Street View… Lidé dnes od map čekají něco víc než v začátcích internetu.

Občas chybí, občas ne. Tyto informace většinou vycházejí z Wikipedie.
Opíráš se o nespolehlivý zdroj. Jenomže na rozdíl od vyhledavače, jako je Google, Bing, nezískáváš zpětnou vazbu, a proto chybu nenajdeš.

VikiTron patří mezi nejrychlejší weby, které znám (nechci aby to znělo jako namyšlenost). Dal jsem si s optimalizací hodně práce a stránka se zpracuje běžně do 10ms, což je podle mě velice slušný čas.
Když tam dáš <h1>Lednice</h1>, budeš to mít ještě rychlejší.

Vzal sis obrovské sousto, které nemůžeš uspokojivě zvládnout. Dokážeš hledáním v databázi rozpoznat význam dotazu. Zkus tedy uživatelům nabídnout to, co chtějí. Zadají-li název obce, odkaž je třeba na mapy od Googlu nebo na Wikipedii, po zadání názvu zvířete je pošli třeba na Wikipedii, po zadání křestního jména by mohli dojít na Wikipedii, u chemického prvku odkaž… no dobře! Tak taky na Wikipedii.
A zatím si můžeš s jednotlivými typy dotazů hrát a postupně je ladit. Nesnaž se dělat všechno najednou. Napíšeš, že umíš osobnosti, ale neznáš Gagarina, TGM ani Sokrata. Umí to najít tebe a pár tvých kumpánů. Ale takové hledání je na houby.

Je vidět, že se rád vytahuješ, ale zatím skutek utek.

Petr ZZZ:
Brouk není šváb a šváb není brouk. :-)
Musíš s hledáním brouků počkat, zatím nejde hledat ani velrybu.
Petr ZZZ
Profil
jenikkozak:
„Musíš s hledáním brouků počkat, zatím nejde hledat ani velrybu. “
Velrybu jsem nezkoušel. Brouka „Chytrý vyhledávač“ najde, akorát hloupě tvrdí, že je to to samé co šváb. Což je horší, než kdyby nenašel nic.

Je to podobné, jako kdyby tvrdil, že kruh je to samé co čtverec. Není. Mají společné znaky (oba objekty jsou dvojrozměrné, oba lze zobrazit pomocí křivky jakékoli barvy dostatečně kontrastní vůči podkladu, u obou existuje více bodů s totožnou vzdáleností od středu atd.), ale nejsou ani synonymní, ani není jeden zvláštní formou ani podmnožinou druhého.

Kruh a čtverec jsou dva různé dvojrozměrné obrazce, brouci (Coleoptera) a švábi (Blattodea) jsou dva různé řády v rámci třídy Insecta (hmyz). :-)
shaggy
Profil
jenikkozak:
Umí to najít tebe a pár tvých kumpánů.
A aj to nie úplne :-)
Porovnávanie tiež nie je na najlepšej úrovni (schválne som nevyberal zahraničné výrazy). Čakal by som, že ma to opraví a ponúkne správny výraz (slovo hrdobce sa tam nachádza).
Absolútne nechápem význam zobrazovania polohy znakov v ASCII tabuľke, hlavne keď dávaš preč diakritiku. Nevedel som, že č je "znak malé anglické abecedy", bol som v tom, že angličania č nepoužívajú.
margin
Profil *
shaggy napsal:
znak malé anglické abecedy
To jsem netušil, že existuje malá a velká abeceda, asi jsem zrovna chyběl ve škole, když se to probíralo, nebo jde o nějaké nové nařízení EU? Zřejmě jde o nějaký nový objev (Zdroje výsledků vyhledávání: Vlastní znalostní databáze), ani google nic neví o malé/velké (anglické) abecedě.
Kdyby někdo netušil, tak i Č (velké č) je Znak malé anglické abecedy.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0