Autor Zpráva
Vitality77
Profil *
Dobrý den,
Jsem začínající koder a chtěl bych abyste zkritizovali pár mých nakodovaných stránek. Některých chyb jsem si vědom a už jim předcházím, ale chci aby vše vypadalo perfektně a tak mi prosím poraďte z vlastních zkušenosti nebo jen z vašého pohledu kde dělám chyby.

-hlavně tadytuhle
-ale i tuhle :)

Děkují mockrát a nestyďte se s šetřením :D

Moderátor Chamurappi: V titulku „Kritika nakodovaných stránek“ chyběl název či adresa či jiné charakteristické označení hodnoceného webu.
Micruss
Profil
Určitě bych změnil písmo ;-) a to u obou webů
Vitality77
Profil *
Micruss:
Písma jsem si vědom, to už jsem překousnul :)
Anonymní
Profil *
Písmo je fakt příšerné(jako samo o sobě špatné není ale k tomuto se vůbec nehodí), o tom žádná.
Upřímně se moc nepřikláním pro tagy které jsou pouze v html5(header, article atd..) už jenom z důvodu že lidí co mají prohlížeč bez podpory HTML5 je poměrně dost, takže bych to radši udělal pomocí obyčejných divu, protože to může udělat docela neplechu.

Jinak jsem tam toho nic moc nenašel(moc jsem nehledal), na první pohled to vypadá dobře. Takže změnit to písmo, možná nahradit html5 tagy divama a bude to dobré.
margin
Profil *
Vitality77:
Písma jsem si vědom, to už jsem překousnul :)
Typ písma není vůbec nikde deklarovaný, stačí pro body přidat alespoň font-family: sans-serif;

Nepoužívej list-style-image, ale byckground.
http://teststranek.kvalitne.cz/odrazky1/
http://jecas.cz/obrazkova-odrazka

První web je na můj vkus příliš zaoblený a v kódu je spousta pozicování. Taky koukák, že se ti zalíbily CSS transitions, na můj vkus je používáš až příliš často a se zbytečně dlouhými časy.

<ul class='sipka'> kdybys změnil šipku za kolečko nebo čtvereček, přejmenuješ třídu? Doporučuji pro příště zvolit vhodnější pojmenování třídy.
Malé modré může být i velké červené
peta
Profil
Na obou je videt, ze je to hodne amatersky provedene a ze nemas graficke citeni.

http://bmeostrava.cz/html5/index.html
Nejlepe vyvedena je asi ta tabulka, vsechno ostatni bych asi zahodil a zacal znovu.
- preplacane nekolika druhy k sobe neladicich grafickych prvku
- levy sloupec ma spatne resene marginy textu od okraju, treba
-- prvni 4 polozky, nahore more mista, dole nalepene na Tempor incidunt
-- rozbalene menu ma u robalenych polozek zbytecne velky margin zhora a ze spodu a pod nimi jsou jakesi cerne texty s uplne jinymi marginy a navic dole spousta mista nez zacina kulaty ramecek. Nehlede na to, ze menu ma zleva uplne jinou pozici nez ostatni text. U vyznacene polozky ma navic spatny kontrast text / barva pozadi.
-- nevim, proc ma u Newsletter text obsahu jine radkovani a pismo nez vpravo treba Lorem ipsum
A takhle by slo pokracovat s odsazenim a vyskou radky, velikosti pisma... pro celou stranku.
- podobne je na tom ta grafika.
-- Jednou pouzijes ostrou fotku, ok. Pak pouzijes minifotecky, ktere maji kulaty okraj a jsou rozmazane.
-- Pak tam mas ruzne druhy stinovani, ktere absolutne neladi s nestinovanou tabulkou plnych barev.
-- Podobne s tim neladi ten obrazek pod cernym menu nahore. K tem samym plnym barvam tabulky vubec neladi pruhlednost menu.
-- Dale tam mas treba prostorovou 3d lupu, ale ikonka telefonu v pravem sloupci, neni od stejneho autora. Navic, telefon proti obalce je komplikovana ikona, graficky, tez to k sobe neladi
-- Na konec to vrsi tlacitka s prechody a paticka s prechodem
Mas na te strance jednotici prvek, aspon 2 veci stejne? :) Chaos.

http://www.bmeostrava.cz/gamelook/index.html
To ma uplne stejne problemy. Jen je vic preplacana obsahem. Jak dlouho ti trvalo, nez jsi na te strance vsechno precetl. A chystas se opradu vsechno to cist? Treba, vsimni si, jak byl zminimalizovan facebook za poslednich 5 let a co vsechno na fb ctes? Vsimni si, jak byla ocesana uvodni stranka seznamu.cz, dyt na ni je tak polovina textu nez na tve strance. Jsou opravdu ty polozky tam nutne mit vsechny, i odkazy?
Vitality77
Profil *
Děkují za kritiku i když ted se cítím jako naprostá nula :D

k Anonymní: HTML5 tagy nejsou problém když jsou JS skripta jako je html5shiv ;)

marginovi ano taky jsem se přesvědčil o podpoře list-style-image, a raději použivat background :) tam je nastává spíš problém v několika pozadich najednou při najetí nebo aktualním menu.

co se tyče písma celkově, poraďte prosím kde nejlépe seženu fonty? protože když grafik zadá např: Myrian pro, tak hledáním ttf eot wot atd souboru stravím i 30 min někdy se mi to ani nepovede najít. Nějaké návrhy?

k petovi: příliš velká kritika :) ale co se tyče zaoblení a že např telefon nesedí u pošty.. myslím si, že to není problém který řeší koder.. koder jen stříhá a vkládá, to že nesedí pozadí pod průhledným menu s plnou barvou tabulky.. co já s tím? mám snad dělat design místo grafika?
S marginy a zarovnáním však souhlasím vypadá to příšerně..
Co se tyče stínování, tam nikde ani není.. jedině pár prvků a to řešených formou png. Tlačitka a patička opět není mou kompetenci, tam kritika spadá pod grafika :) Nebo se snad mýlím?

Co se týče druhé stránky, opět nemůžu za to, že je tam obsahu jak nvm co. Dostal jsem návrh a nakodoval jsem ho. Nemůžu krátit PSD návrh jak se mi zachce, mám dojem, že klient který mi dá PSD šablonu si představuje produkt který mu vyrobím přesně takový v jaké formě mi ho pošle...

Jinak ještě jednou díky za kritiku a všechno se nechám projit hlavou :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Vitalityho77:
HTML5 tagy nejsou problém když jsou JS skripta jako je html5shiv ;)
Hm a k čemu tam ty elementy jsou? Co se stane, když se zmíněný skript nenačte? Proč by měla být funkčnost layoutu závislá na JavaScriptu?

I kdyby tam k něčemu být měly, tak mi použité kombinace připadají nesmyslné:
<section>
    <h2 class='hidden'>Novinky</h2>
    <article>
        <h3>Newsletter</h3>
        <p>Ut enim ad minim veniam,  uis nostrud exercitation</p>
        <form action="bum">
            <p>Váš email:</p>
            <input type="text" name="sitesearch" value="" class='typetext'>
            <input type="submit" name="start_search" class="typesubmit" value="Search">
          </form>
    </article>
</section>
… proč je to <section>? A ta jedna věta je jako fakt <article>, neboli článek? Proč je <h2> skrytý? Proč je popisek formulářového políčka v odstavci?

Písmo nejde v Explorerech zvětšovat, protože používáš jednotku px. V ostatních prohlížečích moc nepočítáš s tím, že by menu mohlo být díky jiné velikosti písma mnohem vyšší.

Na kontaktní formulář se bez myši a JavaScriptu nedostanu, to je také přešlap.

Proč má každá úroveň menu jiný :hover efekt?

Nějak nerozumím, proč je tady dvakrát clip:
.hidden {
  position: absolute;
  clip: rect(1px 1px 1px 1px);
  /* IE6 & 7 */
  clip: rect(1px, 1px, 1px, 1px); }
… a vlastně ani nerozumím, co je to za krkolomnou fintu na skrývání.

Vlastnosti -ms-border-radius a -ms-background-size nikdy nikdo nepodporoval, pokud vím.

Druhou stránku už se mi teď hodnotit nechce, nevypadá jako související.
peta
Profil
Vitality77: Dyt, ja ti to nevycitam. Hodnotim celkove. Nezajima mne, kdo je koder, kdo grafik a co vsechno muzes ovlivnit nebo chces ovlivnit. To uz je na tobe.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: