Autor Zpráva
jefitto44
Profil
Poprosil by som Vás o ohodnotenie, návrhy na vylepšenie atď atď. Robil som redesign na stránke, aby to vyzeralo aspoň trošku moderne. Stránka je vo WP, validná pre html5 (na CSS-ku budem pracovať). Všímajte si hlavne rozloženie elementov. Mne osobne dosť vadia tie social linky, budem sa musieť s nimi ešte popiplať kus, a tá hlavička, celkom hore, toto sivé, mi príde kus divné. Možno by to chcelo urobiť z toho lichobežník? Alebo nastaviť opacity? Neviem. Pomôžte mi. Ďakujem

www.mego.6f.sk

Moderátor Chamurappi: V titulku „Redesign“ chyběl název či adresa webu.
janbarasek
Profil
jefitto44:
Snad nebudu moc drsný ;)

Co se týče uživatelského hlediska:
- Stránka si hraje na flat design, co tedy dělá ten zelený gradient v horním panelu (tlačítko)?
- "Návštevnosť", proč? Většinu návštěvníků to nezajímá, to by mělo být viditelné jen tobě
- Ty tlačítka dole mají nepatrný bílý okraj, vypadá to blbě na tom tmavém pozadí, nemyslíš?
- Na profilu máš "...Slovensky- materinský jazyk (mám veľmi dobrý písomný...". Měl Když máš mezeru za pomlčkou, tak bych jí dal i před ní.
- Na další podstránce máš text tešně vedle obrázků, vypadá to divně, nemyslíš? Nastav okolo nějaký margin.
- Na stránce o tvé webové historii máš podnadpisy velké skoro jako hlavní nadpis, ne-li stejné. Mělo by to být nějak odlišeno + dole u screenshotů stránek máš každý boxík jinak velký (aspoň tedy v Opeře), zkus je udělat do mřížky, bude to hezčí.

Pohled na kód:
- Psal jsi, že stránka je validní, já si myslím, že to není pravda!
- Je to generované z WordPressu (tvrdí META hlavička), na tom není nic špatné, naopak.
- Občas jsem narazil v kódu na věci, které trochu nechápu. Proč tam máš třeba tohle? Má to nějaký vyšší význam?
<p>
    &nbsp;
</p>
<p>
    &nbsp;
</p>
<p>
    &nbsp;</p>
- Načítáš až příliš mnoho javascriptů, nešlo by to nějak vložit všechno do jednoho souboru, nebo jejich počet omezit? Zbytečně musel můj prohlížeč 8x poslat požadavek na nějaký script.
- Proč máš v title před oddělovačem 2x mezeru a pak jednu? Ničemu to nevadí, jen se ptám...
<title>MEGO  | Site&amp;Blog</title>
- Vkládat jakékoli atributy do tagu <body> pokládám za zbytečné, když to můžeš udělat přes CSS. Nebo snad plánuješ mít 2x <body>?
<body class="home page page-id-2 page-template-default basic">
- Občas tam jsou zbytečnosti, sice to ničemu nevadí, ale být to tam nemusí, příklad:
<span class="icon-bar"></span>
<span class="icon-bar"></span>
<span class="icon-bar"></span>

Snad jsem vystihl to nejdůležitější, zbytek doplní ostatní.
jefitto44
Profil
Donedávna bola validna, pridaním ikon som preklepom nenapísal do <img alt="">, ale <img ale="">, čo samozrejme opravím. A tiež, písmeno & v hlavičke spôsobuje rozkoly... o tom potom...
Celé tie social ikony sa mi dosť hnusia, nahádzal som ich tam narýchlo a ešte s nimi mienim niečo robiť (ako som deklaroval v prvom príspevku).
Pomlčka sa píše tak, ako som ju napísal- teda medzera až za ňou :)
Ďakujem za upozornenie na margin obrázkov. Pri úprave témy som to musel omylom vymazať.
Webovú históriu musím ešte kompletne prerobiť, najmä nelícujúce tabuľky.
Návštevnosť je už pass, to uznávam, avšak v starom designe som ju používal, takže ešte ostala vo widgetoch... odstránim

Neviem, či máš nejaké skúsenosti s WordPressom, ale ak by si mal, tak by ti bolo jasné, že niekedy treba stráviť celý deň nad tým, aby sa odstránili veci ako
<span class="icon-bar"></span>
<span class="icon-bar"></span>
<span class="icon-bar"></span>
Taktiež
<body class="home page page-id-2 page-template-default basic">
je vec danej témy, ktorú som upravoval a teda do toho nejakým spôsobom neviem zasiahnúť (teda môžem, ale trvalo by to značnú dobu). A čo sa týka
<p>
    &nbsp;
</p>
<p>
    &nbsp;
</p>
<p>
    &nbsp;</p>
za všetko môže ten d*bilný editor WordPressu, ktorý každý enter pokladá za ukončenie odstavca a začiatok nového. A ako by to nestačilo, dáva tam ešte &nbsp


Ale samozrejme ďakujem za trefné pripomienky, budem sa nimi riadiť :)


http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.mego.6f.sk%2F
aDAm
Profil
reaguji na janbarasek:
- Vkládat jakékoli atributy do tagu <body> pokládám za zbytečné, když to můžeš udělat přes CSS. Nebo snad plánuješ mít 2x <body>?
<body class="home page page-id-2 page-template-default basic">

co takhle mít v CSS odlišení podle toho na jaké stránce je?
xROAL
Profil
jefitto44:
Pomlčka sa píše tak, ako som ju napísal- teda medzera až za ňou
Pomlčka sa píše s medzerou pred, aj medzerou za. Bez medzier sa píše spojovník.

Inak ako už bolo spomínané, minimálne ten gradient v menu by som vypustil.
Ani tie ikonky webstránky/profil/blog/kontakt mi k celému webu moc nepasujú, možno by sa dalo nájsť niečo vhodnejšie tiež.
jefitto44
Profil
Myslíš tie social ikonky?
Celý život tak píšem pomlčku, aj do všetkých prác a nikomu to nikdy nevadilo... ani v škole
lionel messi
Profil
1. Nepozdáva sa mi, že v menu máš v sekciách "Práca" a "Hobby" zobrazenú šípku, ale keď nájdem myšou na položky, nezobrazí sa mi vyskakovacie menu, ale musím kliknúť, ja som zvyknutý skôr na vyskakovacie menu.
2. Možno by som pridal faviconu.
3. Ten zmienený gradient tam naozaj nepasuje.
4. by Mego on 21. 02. 2015 0 comments - pripadám si ako na anglickom blogu, chcelo by to poslovenčiť (to isté All rights reserved v patičke).
5. Keď vyplním komentárový formulár so zlou e-mailovou adresou, zobrazí sa mi čistá stránka s chybovým hlásením, musím klikať na späť, je to otravné, šlo by to naprogramovať aj priateľskejšie voči užívateľom.
6. Home v menu by som nazval Domov/Úvod alebo niečo podobné.

Odmaž prosím môj koment k článku o komprimovaní, chcel som vyskúšať ochranu voči XSS, to hodnotím pozitívne.
jenikkozak
Profil
jefitto44:
Celý život tak píšem pomlčku
Tím hůř. Je to špatně. Stejně jako použití více než jednoho otazníku za větou.

2. Nepodtrhávej texty, které nejsou odkazy.
3. „All Rights Reserved.“ Jako která například?
4. V prohlížeči, který neumí přechody, se podmenu zobrazí s průhledným pozadím, takže není k přečtení.
5. Obrázkoví smajlíci v textu se mi nelíbí, natož s těmi velkými mezerami kolem sebe.
jefitto44
Profil
jenikkozak:
Tím hůř. Je to špatně. Stejně jako použití více než jednoho otazníku za větou.

V škole nás učili, že sa píše pomlčka tak, ako som uviedol. Možno je to v ČR inak, ktovie ;) (no offence)

Bolo by lepšie nechať v <li class="active"> v menu iba vo farbe darkgreen?
janbarasek
Profil
jefitto44:
Možno je to v ČR inak, ktovie
Myslím, že základy typografie jsou celosvětově stejné. Většinu času na internetu trávím na zahraničních webech a používají stejné pravidla, jako na českých (akorát v angličtině se trochu liší zápis číslovek a v ruštině je také pár nepatrných změn).

Bolo by lepšie nechať v <li class="active"> v menu iba vo farbe darkgreen?
Pokud to jde, tak radši uveď 16 zápis ve formátu #------, je to lepší, co se podpory těch názvů týče. Ale jinak je to dost jedno. Nějak jsem nepřišel nikdy na chuť psát podobné věci slovy.
Chamurappi
Profil
Reaguji na jefitta44:
V škole nás učili, že sa píše pomlčka tak, ako som uviedol.
O tom dost pochybuji. Pravidla slovenského pravopisu z roku 2000, kapitola VIII. 1. hovoří jasně: „Pomlčka sa píše s medzerami, spojovník sa píše bez medzier“.

V Exploreru 8 dostávám mobilní styly. Místo vypínače (jehož smysl jsem moc nepochopil) vidím v telefonu kostičku a ve Firefoxu obdélníček s číslem F021, respektive to jsem viděl před tím, než jsi ten znak zneviditelnil — chtěl jsem se tě zeptat, proč používáš na obrázky písmo. Teď se tě tedy zeptám, proč vůbec načítáš pseudopísmo, které zneviditelňuješ…
aDAm
Profil
Chamurappi:
pls ve zkratce, co máš proti používání písma na ikony? Toto není první post kde to vytýkáš.
janbarasek
Profil
aDAm:
pls ve zkratce, co máš proti používání písma na ikony? Toto není první post kde to vytýkáš.
Mě se to také nelíbí, zejména protože to může mít v různých prohlížečích různé zobrazení. U ikonky je potřeba, aby se vždycky za každých okolností zobrazila stejně. Pak jsou tu ještě mobilní zařízení a tak dále... Zkrátka obrázek je nejlepší řešení.
Fisir
Profil
Reaguji na janbaraska:
může mít v různých prohlížečích různé zobrazení
To asi není ten hlavní důvod. Ačkoliv podpora font-face je poměrně dobrá, může se stát, že je písmo v nepodporovaném formátu nebo že nedorazí. Ikonka se pak nezobrazí vůbec. Nevidím důvod, proč nepoužívat normální obrázky či SVG (které má stejnou výhodu jako ikonková písma – lze ho beze ztráty kvality zvětšovat).

Už je to poněkolikáté, co upřesňuji tvůj příspěvek, ale neber to prosím tak, že bych si na tebe zasedl či něco podobného :-).
Chamurappi
Profil
Reaguji na aDAma:
co máš proti používání písma na ikony?
1) Nefunguje to všude a chybí rozumný fallback. Zejména u mobilních verzí webů to bývá vážný problém (a zcela zbytečný, neb chytré mobily znají SVG). Nechápu, proč to všichni přehlíží…
2) Primárním účelem písma je sdělovat text. Což mimochodem je i jeden z důvodů, proč Mozilla kdysi přestala podporovat WingDings. Jak přečte divný znak hlasová čtečka? Když si ho zkopíruji do své stránky, bude mi fungovat? Když si ho spolu se zbytkem textů zkopíruji do Wordu, nevyzve mě k instalaci nějakého obskurního písma?
jefitto44
Profil
janbarasek:
Nějak jsem nepřišel nikdy na chuť psát podobné věci slovy.
Ja hej, lebo potom aspoň nemusím hodinu hľadať, ktorá farba to tam vlastne je :)
david78
Profil
"mám veľmi dobrý písomný aj ústny prejav, ak chcem :)"
V prípade tohto webu si nechcel.

jefitto44:
za všetko môže ten d*bilný editor WordPressu, ktorý každý enter pokladá za ukončenie odstavca a začiatok nového.
To sa robí tak, že pri písaní v takom editore stlačíš šift a odentruješ, niektoré editory majú v prednastaveniach možnosť nastaviť si, ako sa bude správať funkcia klávesy enter.

Chamurappi:
Nefunguje to všude a chybí rozumný fallback. Zejména u mobilních verzí webů to bývá vážný problém (a zcela zbytečný, neb chytré mobily znají SVG).
Úplne súhlasím, horšie je však to, že ani niektoré verzie napr. Androidu (alebo to je predvoľba zariadenia?) nepodporujú svg. Mobilný explorer som neskúmal. A nepodporujú ani fallback, jediná možnosť v takom prípade je použiť nejaký modernizr a to kôli nejakým 2-3 obrázkom nemá zmysel. Čiže staré dobré png-24.
Aj keď svg je strašne "sexy", hlavne keď sa použije ako dátový reťazec, ale skrátka nejde to.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0