Autor Zpráva
majja01
Profil
Ahoj, udělal jsem jednoduchý e-shop makový svět.
Prosím o názor na design, i funkčnost.
Děkuji všem Marian
Marschmallow
Profil
majja01:
1.) Design je naprosto krásný
2.) Máš tam moc velké písmo, musím pořád scrollovat
3.) U vyplňování údajů v objednávce máš chybu: "zpráva k objenávce"
4.) Většina (snad všechen) text začíná malým písmenem. Ano je to hezké, ale poněkud matoucí
5.) Po odeslání objednávky se mi zobrazí JavaScriptová hláška. Pokud ho mám vypnutý, nic se nedozvím
6.) U té hlášky (viz. 5 bod) máš mít po "Děkujeme" čárku
7.) Hover efekty u zboží jsou dobré, jen bych chtěl, aby mi po najetí nápis nezmizel, ale třeba jen bílá část zčervenala
8.) Myslím, že u čísla u košíku vpravo nahoře máš počet zboží v té bublině trošku odsazený nahoru
9.) V patičce bych dal "Hlavní stránka" malé "s"
10.) Nikde jsem kromě kontaktního formuláře nenašel e-mail či telefon
11.) Při oddálení stránky se mi záhlavní obrazek opakuje (v CSS k background bych doplnil: repeat: no;)

To je asi tak vše :)
majja01
Profil
Marschmallow:
1.) Design je naprosto krásný
Moc děkuji :)

2.) Máš tam moc velké písmo, musím pořád scrollovat
a kde přesně? u detailu zboží?

3.) U vyplňování údajů v objednávce máš chybu: "zpráva k objenávce"
opraveno

4.) Většina (snad všechen) text začíná malým písmenem. Ano je to hezké, ale poněkud matoucí
kde? jedině v hlavičce ale tam veliké písmena dá nemůžu...

5.) Po odeslání objednávky se mi zobrazí JavaScriptová hláška. Pokud ho mám vypnutý, nic se nedozvím
Vyřešeno

6.) U té hlášky (viz. 5 bod) máš mít po "Děkujeme" čárku
opraveno

7.) Hover efekty u zboží jsou dobré, jen bych chtěl, aby mi po najetí nápis nezmizel, ale třeba jen bílá část zčervenala
no nevím :/ jaké je to teď?

8.) Myslím, že u čísla u košíku vpravo nahoře máš počet zboží v té bublině trošku odsazený nahoru
opraveno

9.) V patičce bych dal "Hlavní stránka" malé "s"
opraveno

10.) Nikde jsem kromě kontaktního formuláře nenašel e-mail či telefon
přidáno

11.) Při oddálení stránky se mi záhlavní obrazek opakuje (v CSS k background bych doplnil: repeat: no;)
hotovo

Fakt moc díky ;)
Marschmallow
Profil
majja01:
2.) a kde přesně? u detailu zboží?
Ano, u těch kategorií - Makové ozdoby, všechno zboží...

7.) „no nevím :/ jaké je to teď?
Super :)

Fakt moc díky ;)
Není zač! Od toho tu přece DJPW je :)
pcmanik
Profil
majja01:
Hodnotím z ipadu.

1. Hlavička je príliš vysoká, zaberá takmer pol stránky v režime na šírku.
2. Popisky pri obrázkoch majú vpravo pár px medzeru od obrázku. Taktiež ich zaoblenie nesedí so zaoblením obrázku.
3. Vidím len tri produkty na jeden riadok a som si istý, že by sa tam vošli štyri.
4. Design pridávania komentárov je pokazený, vidím Jméno, email, text a potom dva inputy a textareu.
5. Design je veľmi pekný, len mi vadí to plytvanie miesta, nieje podľa mňa dôvod aby som na produktovej stránke musel niekam scrollovať, pokiaľ si nechcem priamo čítať komentáre.
6. Copyright © - vyber si jedno, myslím že používať obidve je zbytočné.
Náročný uživatel
Profil *
nápad neni špatnej, barvy pěkný, písmo originální, ALE...
1) máš tam nějaký chyby
2) tohle mi nepřijde jako efektivní využití plochy
3) každej obrázek produktu po přepnutí má trochu jinou velikost, aspoň v tomhle případě...
4) vidim, že tam máš scoped css, což je určitě cool vychytávka, ale pro úplně jiný účely, navíc když to neumí ani explorer 10/11, tak je to na dvě veci...
5) vůbec nepoužíváš selektory, proto je celej kód brutálně velkej, přitom je to úplně jednoduchej webík
6) jquery ui má aktuálně verzi 1.10.4
7) když cvaknu na náhled produktu, tak se mi v lightboxu otevře obrázek menší než v tom náhledu, to pak trochu postrádá smysl
8) chtělo by to čistě pro přehlednost ujednotit styl zápisu
<link rel="stylesheet" href="/css/styles.css" />
<link href="/css/lightbox.css" rel="stylesheet" />
9) chybí rozdělení kódu pomocí header, main a footer, popř. section, nav apod.
10) na index nemusíš odkazovat pomocí href="http://makovysvet.cz", ale stačí href="/"
to bylo jenom 10 náhodnejch připomínek, jak mi to přišlo pod ruku, ale moh bych tu popsat celou stránku od větších zádrhelů až po úplný detaily... abych to shrnul - je co optimalizovat a zjednodušovat... na uklidnění - když já začínal, nebylo to o nic lepší :D chce to psát, psát a psát, tak gl...
majja01
Profil
pcmanik:
Hodnotím z ipadu.
1. Hlavička je príliš vysoká, zaberá takmer pol stránky v režime na šírku.
jaké rozlišení má ipad? mohl by jste mi poslat nějaké screenshoty? moc by mi to pomohlo...

2. Popisky pri obrázkoch majú vpravo pár px medzeru od obrázku. Taktiež ich zaoblenie nesedí so zaoblením obrázku.
myslím že opraveno...

3. Vidím len tri produkty na jeden riadok a som si istý, že by sa tam vošli štyri.
teď by to mělo jít dobře

4. Design pridávania komentárov je pokazený, vidím Jméno, email, text a potom dva inputy a textareu.
hmm a teď??

6. Copyright © - vyber si jedno, myslím že používať obidve je zbytočné.
ok..

díky moc za připomínky

Náročný uživatel:
1) máš tam nějaký chyby
hmm moc nechápu ty varování :/

2) tohle mi nepřijde jako efektivní využití plochy
boužel... mám obrazovku 1280x800 jak je veliká vaše? :D

3) každej obrázek produktu po přepnutí má trochu jinou velikost, aspoň v tomhle případě...
ano o pár px... ale chyba autora obrázků... a nechce se mi vše kontrolovat...

4) vidim, že tam máš scoped css, což je určitě cool vychytávka, ale pro úplně jiný účely, navíc když to neumí ani explorer 10/11, tak je to na dvě veci...
dal jsem to tam abych umlčel validátor... nevím k čemu to je.. :D

5) vůbec nepoužíváš selektory, proto je celej kód brutálně velkej, přitom je to úplně jednoduchej webík
??

6) jquery ui má aktuálně verzi 1.10.4
když to funguje...
jaký je rozdíl mezi jquery ui a jquery? jinak to mám kvůli pluginu stick...

7) když cvaknu na náhled produktu, tak se mi v lightboxu otevře obrázek menší než v tom náhledu, to pak trochu postrádá smysl
uplně jsem ho oddělal... obrázek se nyní otevře v nové kartě

9) chybí rozdělení kódu pomocí header, main a footer, popř. section, nav apod.
však to tam mám...

10) na index nemusíš odkazovat pomocí href="http://makovysvet.cz", ale stačí href="/"
jo opravím


ufffff

na uklidnění - když já začínal, nebylo to o nic lepší :D chce to psát, psát a psát, tak gl...
díky... jsem začátečník...

trošku mimo:
kdy jste začínal programovat? teď je mi 13 a jedná se o můj první projekt....
Marschmallow
Profil
majja01:
jaké rozlišení má ipad? mohl by jste mi poslat nějaké screenshoty

Mám také iPad, zde je ten screenshot:


Promiňte za tak velký obrázek :)

EDIT: U popisku výrobků na hlavní stránce se mi vpravo nedokončuje ten bílý proužek. Viz. foto
Náročný uživatel
Profil *
majja01:
„1) s tim ::selection budeš muset něco vyzkoušet, ani nevim, jestli sem to vůbec někdy někde použil a vzhledem k tomu, že to slouží jenom k výběru oblasti, tak o tom dost pochybuju, protože mi to přijde úplně zbytečný upravovat :D
na řádku 140 v css máš navíc -webkit-box-shadow:
uprav <html> do podoby <html lang="cs">
jinak ty předpony bys moh dost pročistit, -o- je zbytečný úplně, to používala jenom stará opera, a ty ostatní už ve většině případů taky nejsou nutný, koukni na http://caniuse.com/
„2) zhruba 4x větší
„3) tak jim nastav natvrdo rozměry přes css, ne?
„4) protože cpeš style do body místo do head, správně bys to ale měl mít s ostatníma stylama v samostatnym css souboru
„5) http://www.w3schools.com/cssref/css_selectors.asp
„6) jo to je klasický jquery, sem se překouknul, v tom případě můžeš použít jquery 1.11.0 nebo 2.1.0, jinak jquery ui slouží k výrobě ui prvků, je to rozšíření klasickýho jquery
„7) tos to teda vylepšil :D celý je to úplně zbytečný, protože velký je to dost už bez klikání a to určitě i na nejmenších HD monitorech
„9) tak sem asi slepej, ale já tam nic jako <header>, <main> a <footer> nevidim
kódovat design sem začal před pár lety, ale je mi o dost víc :D jestli tohle si vyrobil ve třinácti, tak tě možná čeká slibná budoucnost, pokud se budeš dál důkladně vyvíjet :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Náročného uživatele:
na řádku 140 v css máš navíc -webkit-box-shadow
Starších Androidů běhá po českém internetu spousta. Jak si pomůže, když to smaže?

-o- je zbytečný úplně, to používala jenom stará opera
80 % uživatelů Opery používá starou Operu. Jak si pomůže, když to smaže?

v tom případě můžeš použít jquery 1.11.0 nebo 2.1.0
Verze 2.1.0 mu nebude fungovat v části prohlížečů. Jak si pomůže, když změní verzi?

9) tak sem asi slepej, ale já tam nic jako <header>, <main> a <footer> nevidim
Co by tím získal, vyjma problémů s kompatibilitou ve starších prohlížečích?
pcmanik
Profil
majja01:
jaké rozlišení má ipad? mohl by jste mi poslat nějaké screenshoty? moc by mi to pomohlo...
Môj už stařsí má 1024x768, ale to s tým moc nesúvisí. Keď si stránku zobrazím na retine MacBooku - 2880x1800, tak mi to tak či tak zaberá cca 40% zobrazenej plochy, takže musím scrollovať. Zajtra môžem dodať aj obrázok.

Na Marschmallowom obrázku je dobre vidieť tá medzera vpravo od popisu.

Inak ostatné je opravené.
Náročný uživatel
Profil *
Chamurappi:
v tomhle konkrétním případě měl jeden box-shadow vnořenej ve druhym, jinak ve všech ostatních případech de o zjednodušení, zpřehlednění a pročištění kódu, k ověření kompatibility je dobrá stránka http://caniuse.com/, orientační statistika zastoupení prohlížečů na českym i světovym internetu je na http://gs.statcounter.com/
majja01
Profil
Marschmallow:
díky už by tam ta mezera být neměla
Náročný uživatel:
jo oddělal jsem to selection ůplně

‚4) protože cpeš style do body místo do head, správně bys to ale měl mít s ostatníma stylama v samostatnym css souboru
podle validátoru se mají dávat do body... no stejně jsem to už oddělal...

‚7) tos to teda vylepšil :D celý je to úplně zbytečný, protože velký je to dost už bez klikání a to určitě i na nejmenších HD monitorech
aspoň tam není ten js plugin...

‚9) tak sem asi slepej, ale já tam nic jako <header>, <main> a <footer> nevidim
omlouvám se opravdu to tam není ;) ale ani to tam dávat nebudu

pcmanik:
Zajtra môžem dodať aj obrázok.
jo to by se mi hodilo díky...

Na Marschmallowom obrázku je dobre vidieť tá medzera vpravo od popisu.
už by to mělo být opravavené...
Marschmallow
Profil
majja01:
už by tam ta mezera být neměla

Ano, už tam není :) jenom se mi teď třeba u "Srdíčko z máčku" zalamuje cena 35KČ na nový řádek. Někde to tak je, někde ne
Náročný uživatel
Profil *
majja01:
4) holej <style> patřil, patří a ještě možná nějakej čas patřit bude výhradně do <head>, ale samozřejmě je vždycky lepší používat samostatnej soubor :)
7) dává ti tohle smysl? :) po kliknutí na fotku se mi ukáže její zmenšenina :D
9) tak pro příště, ušetříš si pár divů
jinak k tomu ::selection mě napadlo, že by to možná validátor přežvejkal, kdybys to dal úplně na začátek celýho css, možná sem to kdysi přece jenom řešil nebo někde viděl, ani nevim... ale jak řikám, je to celkem zbytečná záležitost :D
majja01
Profil
Marschmallow:
teď už by to mělo být ok
majja01
Profil
Náročný uživatel:
7) dává ti tohle smysl? :) po kliknutí na fotku se mi ukáže její zmenšenina :D
:D njn ten obrázek je 800x800

9) tak pro příště, ušetříš si pár divů
jakto? spíše jen délku zápisu

<footer></footer> = <div class="footer"></div>
jak bych tím mohl ušetřit pár divů?


--------------------------------------------
a ještě mi vadí pozice na googlu :/
nevím proč ale google mě to vůbec nechce sežrat je tam jenom stará verze... ještě bez .htaccess
a hlavní stránka a kdesi úplně dole...
Fisir
Profil
Reaguji na Náročného uživatele:
ušetříš si pár divů
A taky možná pár zákazníků, Explorer 8 a starší nedokáže nastylovat neznámé elementy (a to <header>, <main> a <footer> jsou).

Reaguji na majju01:
pozice na googlu
Čekej a zařiď si nějaké zpětné odkazy (nikoli na pochybných webech). Mimochodem, proč zakazuješ indexaci detailů produktů?
majja01
Profil
Fisir:
Čekej a zařiď si nějaké zpětné odkazy (nikoli na pochybných webech).
to je jako že se vrátí např. na hlavní stránku?

Mimochodem, proč zakazuješ indexaci detailů produktů?
myslím že google nepotřebuje dát do vyhledávače x produktů...

nevím nechám si poradit od zkušenějšího ;)
Fisir
Profil
Reaguji na majju01:
to je jako že se vrátí např. na hlavní stránku?
Ne, mám na mysli různé linkfarmy, mohlo by ti to spíše uškodit.

myslím že google nepotřebuje dát do vyhledávače x produktů
Já myslel, že cílem je stát se co nejvíce indexovaným. Co když někdo doporučí nějaký produkt někomu, kdo ten web ještě neviděl a on to jen zadá do vyhledávače?
majja01
Profil
Fisir:
Ne, mám na mysli různé linkfarmy, mohlo by ti to spíše uškodit.
moc to nechápu co mám tedy přidat do kodu?

Já myslel, že cílem je stát se co nejvíce indexovaným.
už sem mu to povolil...
Fisir
Profil
Reaguji na majju01:
co mám tedy přidat do kodu?
Nic. Máš se snažit shánět odkazy z jiných webů, protože jedině tak mohou vyhledávače přidat tvému webu nějakou váhu i na obecnější klíčová slova.
majja01
Profil
Fisir:
Máš se snažit shánět odkazy z jiných webů
jakože odkaz makovysvet.cz dávat na weby s lepší rankem nebo na makovysvet.cz dávat jiné weby?
Fisir
Profil
Reaguji na majju01:
Odkaz dávat na cizí weby (vyměňovat odkazy, někdo může napsat pochvalnou recenzi).
majja01
Profil
Fisir:
jo aha :D díky někde si to dám...
Ivy
Profil
Je to celé moc pěkné, mám jen pár drobností:
* Co mi tak trochu vadí je změna textu po najetí myší na obrázek zboží - ruší mě to v prohlížení.
* A možná je to všechno hodně velké.
* Smajlíci v popisu zboží často působí nevhodně. Tady mi to tak moc nevadí, většinou to poměrně sedí, nicméně kdyby to bylo vyjádřeno jinak připadalo by mi to lepší. Například smajlík u Makového koláčku není vůbec potřeba - vše je jasné i bez něj, naopak mi připadá že trochu ruší jinak velmi úžasný suchý humor.
* Fotka autora na stránku patří, nicméně doporučuji buďto výrazně zmenšit anebo vyfotit znova s profi makeupem a profi fotografem.
pcmanik
Profil
majja01:
Pridávam sľúbený obrázok. Myslim že je dobre viditeľné, že hlavička je až nad mieru vysoká.
jenikkozak
Profil
Náročný uživatel:
4) holej <style> patřil, patří a ještě možná nějakej čas patřit bude výhradně do <head>, ale samozřejmě je vždycky lepší používat samostatnej soubor :)
Ani jedno z obou tvrzení neplatí.

majja01:
nevím proč ale google mě to vůbec nechce sežrat je tam jenom stará verze... ještě bez .htaccess
Pro sjednocení přesměruj staré adresy na nové.

- U zboží by chtělo napsat alespoň orientačně, jaká je výše skladových zásob. Systém mi nyní umožní objednat si deset tisíc kusů od jednoho druhu. Takovou objednávku jistě nebude možné pokrýt.
- Na webu chybí obchodní podmínky se všemi náležitostmi i kontakt.
- Pokud uživatel v objednávce nevyplní adresu, měl by e-shop protestovat. (Maličká chyba: u políčka příjmení je překlep v názvu labelu.)
- U obrázků v odkazech zruš rámeček, který k nim IE automaticky vkládá.
majja01
Profil
Ivy:
* Co mi tak trochu vadí je změna textu po najetí myší na obrázek zboží - ruší mě to v prohlížení.
jo mně to také vadilo... změněno

* A možná je to všechno hodně velké.
tak nevím co mám tedy změnít :) zmenšil sem text u detailu zboží...

* Smajlíci v popisu zboží často působí nevhodně.
je to text autorky zboží... do toho nemůžu zasahovat... ale navrhnu to

* Fotka autora na stránku patří, nicméně doporučuji buďto výrazně zmenšit anebo vyfotit znova s profi makeupem a profi fotografem.
změněno

pcmanik:

Pridávam sľúbený obrázok. Myslim že je dobre viditeľné, že hlavička je až nad mieru vysoká.
ano teď by to mnělo být dobré...

jenikkozak:
Pro sjednocení přesměruj staré adresy na nové.
nechápu... nevím proč ale google mně to nechce přidat...

Na webu chybí obchodní podmínky se všemi náležitostmi i kontakt.
kontakt je v sekci o mně a obchodní podmínky se přidají později

Pokud uživatel v objednávce nevyplní adresu, měl by e-shop protestovat.
ok už to jde

U obrázků v odkazech zruš rámeček, který k nim IE automaticky vkládá.
hotovo ale stejně mi to IE ukazuje :/
jenikkozak
Profil
majja01:
kontakt je v sekci o mně a obchodní podmínky se přidají později
E-mail a telefon jako kontakt u E-shopu nestačí. Dokud nejsou splněné podmínky, které jsem uvedl, neměl bys objednávání umožňovat.

nechápu... nevím proč ale google mně to nechce přidat...
Čemu konkrétně nerozumíš? Google si pamatuje adresy, které už používat nechceš. Tak na ty staré dej přesměrování a vyhledavač pochopí, že se má zajímat o ty nové.

„Pokud uživatel v objednávce nevyplní adresu, měl by e-shop protestovat.“
ok už to jde
Spíš to funguje hrozně blbě. Ono to totiž uživatele hodí na úvodní stránku. U objednávacího formuláře bys neměl zobrazovat prvky, které mohou odvést pozornost uživatele. Tím se ti totiž snižuje pravděpodobnost, že ten potenciální zákazník objednávku dokončí. Jsem ochoten se vsadit, že 4 z 5 návštěvníků, které z objednávání vyhodíš na úvodní stránku, obchod neuzavřou.

hotovo ale stejně mi to IE ukazuje :/
Protože to hotovo není. Nevím, co jsi změnil, ale ten rámeček má obrázek v odkazu, ne ten odkaz samotný.

- U položky zboží je uvedeno, že maximální počet je 35. Když jich chci ale 35 objednat, stránka protestuje hláškou: „Přidali jste do košíků příliž mnoho kusů.“
- V případě úspěšného vložení zboží do košíku by bylo dobré na tento fakt uživatele upozornit.
- V IE 9 se mi nezobrazují transitiony a myslím, že je to tak lepší. Na tom zpomalení nevidím nic praktického, naopak si myslím, že to kazí význam zvýraznění.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0