Autor Zpráva
Tomáš123
Profil
Zdravím, podarilo sa mi dokončiť už dávno plánovanú stránku a zaujímal by ma váš názor na jej obsah, prevedenie, odbornosť, pravdivosť a celkový dojem.

Odkaz na stránku: tomas123.mujskript.cz

Bohužiaľ sa mi stále nepodarilo vymyslieť názov, tak hosťujem na Marschmallowovej doméne. V budúcnosti budem vážne rozmýšľať o originálnom názve (bohužiaľ ale na to fakt nemám hlavu).

Poznámka: Str4wberry: Dovolil som si použiť na živé ukážky tvoj editor. V sekcii O webe o tom informujem a odkazujem na tvoj web. Napíš prosím, ak by ti niečo vadilo (či už v texte alebo samotné používanie).

Ďakujem za kritiku a názory.
lionel messi
Profil
Tomáš123:
Taktiež zdravím.

1. Web by som oživil faviconkou.
2. Taktiež by som sa vyhral s titulkom.
3. Medzi samotným obsahom a patičkou je veľmi veľa prázdneho „vzduchu“.
4. Čierny text v patičke má na bordovom pozadí trochu primalý kontrast. Neviem, ako by som situáciu riešil. Vzhľadom na hlavičku by bolo žiaduce nemeniť farbu pozadia a svetlejší text v patičke nevyzerá najkrajšie. Čo sa týka viditeľnosti bielej i čiernej sa mi v červenej škále celkom pozdáva farba crimson (hex kód #dc143c) alebo niečo podobné, ale na teba možno bude pôsobiť príliš agresívne.
5. V kontaktnom formulári by sa zišlo validovať e-mailovú adresu (predovšetkým v PHP, hodilo by sa i v JS, na požiadanie môžem pomôcť).
6. Skryl by som kategóriu Programovanie alebo by som napísal článok týkajúci sa tejto tematiky. Lepšie je najprv obsah vytvoriť, až potom na neho odkazovať.
7. Prečo má sekcia Hotové riešenia menšie písmo než zvyšok webu?
8. Živé ukázky by som možno otváral do nového okna.
9. Výpisy zdrojového kódu by som zvýrazňoval tak, ako je to vidieť vo väčšine editorov. Môžeš použiť JUSH, prípadne PHP funkciu highlight_string.
10. Riadkovanie v článkoch by som zvýšil, pokojne aj na hodnotu 1.5em.
11. Trochu si potrpím na slovenčinu, preto mi v článku trochu prekáža slovo vadiť namiesto prekážať (sám ho používam, ale nie v článku, skôr v hovorenej reči, na chate, fóre…). Celkovo však kvalitu prejavu nehodnotím zle.
12. Menší preklep na tomas123.mujskript.cz/index.php?section=webdesign&page=drop-down-menu-css: „ostetné prvky“.
13. Chválim responzivitu.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
1.) Nikde nevidím název webu.
2.) V drobečkové navigaci je položka www.o-webe.sk, přičemž kliká na hlavní stránku.
3.) Kontaktní formulář propustil zprávu, i když jsem do všech polí zadal jen mezery.
4.) Pokud nastane při odesílání zprávy chyba, kontaktní formulář zapomene vyplněné hodnoty.
5.) Strawberry je Str4wberry.
6.) Kód článku Dvojstĺpcový layout s pätou vždy dole mi přijde přinejmenším prapodivný, nejen, že mi odsune patičku až pod okraj stránky, ale samotný kód, který to zajišťuje je až příliš rozvláčný.
7.) Písmo kódů je větší, než písmo odstavců což u těch řádkových vadí.
8.) V článku Spriehľadnenie prvku pomocou CSS by bylo vhodné zmínit, že pro dosažení lepší kompatibility můžeme nejprve uvést hexadecimální / RGB zápis a až poté RGBA.
Tomáš123
Profil
lionel messi:
1. Ešte nemám vymyslený názov ani logo, teda ešte zatiaľ tam nemám čo dať.
2. Nerozumiem, čo treba meniť...
3. Áno, hm, rozmýšľal som, ako nejako zjednotiť dizajn s textom v obdĺžniku a natiahnutie pozadia až ku päte. Prišiel som snáď iba na to, že to môžem kombinovať. Pri boxoch tam bude medzera a pri článku obrázok na pozadí. Ani túto úpravu som ale neimplementoval.
4. Skúšal som tú farbu. Je príliš ružovkastá. Mám za to, že text v menu je čitateľný dobre a pätička nie je až tak podstatná. Bežne sa v päte vyskytuje text iba o odtieň iný. Vyskúšam aj iné farby a prípadne pošlem screeny na rozhodnutie.
5. Mal som to v pláne. Zatiaľ stránka nie je indexovaná a cez túto diskusiu ani nebude, takže mi nehrozí zával spamom, ale pokúsim sa to urobiť v čo najbližšom čase. Na e-maily akosi neodpovedáš. :-)
6. Keďže sa do žiadnej témy programovania poriadne nevyznám, stiahol som kategóriu z obehu.
7. V skutočnosti to bol pokus o akúsi hierarchiu. Keďže v onej kategórii sa nikde neodkazuje a ukážky sú hneď pod nadpisom, nechcel som to prehustiť <h1>-otkami. Proste to nie je nadpis článku ani sekcie. Podľa mňa by nemal byť tak veľký.
8. Dobre.
9. Nechcem sťahovať nijakú knižnicu. Keď to budem vedieť urobiť v PHP, urobím si to sám. Zatiaľ môžem manuálne priraďovať triedy nech to nejako vyzerá. Ale dnes to už upravovať nebudem. Je to na dlho.
10. To sa mi zdá až zbytočne veľa. Tak 1.4em. Upravené.
11. Myslím, že vo vete:
Je nevýhodne činiť tak pomocou vlastnosti visibility, lebo takto zneviditeľnený prvok stále zaberá miesto v dokumente (i keď vo vhodne definovanom prostredí to nemusí vadiť).
... sa slovíčko prekážať vyslovene nehodí. Má o niečo iný význam a nepasuje do myšlienky. Nenapadá mi žiadne iné slovo. Ak vidíš možnosť úpravy, prosím, napíš.
12. Opravené.
13. Za to si ma už raz chválil, ale ďakujem.

Fisir:
1. V [#1] príspevku som o tom písal.
2. Lebo www.o-webe.sk zastupuje názov webu.
3. Áno, e-mail prišiel, ale skript vyhodnocuje, či vstupné hodnoty !empty(), takže teoreticky by medzera nemala prejsť (otázka). Pre začiatok určite pridám podmienky, ktoré ošetria minimálnu dĺžku reťazca, prvý znak medzeru a @ v poli e-mail.
4. Neviem ako ti pomôcť. Mrzí ma to, ale toto asi neupravím.
5. Ďakujem, opravené.
6. Uvedený kód používam aj ja, ale ešte sa mi nepodarilo vymyslieť, ako by som sa posúvanie päty zbavil.
kód, který to zajišťuje je až příliš rozvláčný.“. Myslíš, že obsahuje príliš veľa zbytočných vlastností, alebo sú niektoré jeho vodiace časti zbytočné?
Tvoj kód je o toľko jednoduchší preto, lebo <body> vymedzuje šírku obsahu. Ja som použil nový prvok preto, aby mohlo <body> niesť farbu (viem, že farbu môže niesť aj <html>, ale takto som to proste nechcel). A chcel som, aby <div> pri preskúmavaní prvku držal svoju reálnu výšku (nie 100% a zvyšok pretekal). Preto tá zložitosť.

Ale uznávam, máš pravdu, príkladový kód prerobím a pridám tam aj to percentuálne počítanie šírky.

7. V skutočnosti je to <span>, ktorý má rovnakú výšku aj ako nadpis, aj ako obyčajný text. Snažil som sa prispôsobiť to tak, aby výška nekričala ani v jednom použití. Aj po úpravách v CSS je to ale stále dosť zložité (zatiaľ upravené iba pre nadpis druhej úrovne, lebo inde sa span.pre nevyskytuje). Existuje nejaký spôsob ako donútiť vnorený <span> preberať veľkosť písma z nadradeného nadpisu?
8. Upravené.

Inak, kdesi som videl, ako sa množstvo hodnôt z formulára umiestnilo do poľa a kontrolovali sa cyklom. Potreboval by som niečo podobné, aby nevzniklo 10 riadkov plných podmienok (viaže sa ku validácii vstupných hodnôt). Mohli by ste ma niekto odkázať prosím?
lionel messi
Profil
Tomáš123:
2. Nerozumiem, čo treba meniť...
Jasné, pochopil som, nemáš vymyslený názov, prepáč.

4. Skúšal som tú farbu. Je príliš ružovkastá.
Rozumiem, tiež mi tam o čosi viac (až na čitateľnosť päty) sedela bordová, ktorá je síce jednoduchá, ale pritom vcelku elegantná.

pätička nie je až tak podstatná.
V tom sa zhodneme, ale nemyslím si, že je to zároveň dôvod robiť ju horšie čitateľnou.

Na e-maily akosi neodpovedáš. :-)
Mea culpa, úplne som zabudol, sľubujem, že sa polepším. Viem však len o jednej správe (a ďalej to riešme súkromne).

6. Keďže sa do žiadnej témy programovania poriadne nevyznám, stiahol som kategóriu z obehu.
Opäť ponúkam svoju pomoc, na niektoré jednoduché témy ohľadne PHP (a čiastočne možno aj JS) by som si trúfol.

Nechcem sťahovať nijakú knižnicu. Keď to budem vedieť urobiť v PHP, urobím si to sám.
Chápem, tiež mám radšej prístup Urob si sám. :-)

prvý znak medzeru
Na orezanie reťazca netreba podmienku, postačí funkcia trim.

PS: Idem ti napísať mail, kde môžeme tieto veci poriešiť.
Tomáš123
Profil
Na stránke som sa trochu pohral. Zoznam zmien:
1. validácia e-mailového poľa
2. validácia URL adresy pri hlásení chyby.
3. skriptom už neprejdú medzery ani malý počet znakov
4. skript nezabúda zadané údaje (ale zobrazí ich iba ak sú potrebné)
5. na jednotlivé podnadpisy článkov sa dá odkazovať kliknutím
6. upravený ukážkový kód a článok Dvojstĺpcový layout s pätou vždy dole

Chcel by som vás poprosiť, aby ste vyskúšali zmeny vo formulároch. Tiež je možné, že som pri prerábaní článku na niečo zabudol. Uvítam poznámky podobné Fisirovej [#3] osmičke. Taktiež, ak by vám napadlo niečo, čo tu ešte neodznelo sem s tým. Teším sa každej pripomienke.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0