Autor Zpráva
honza14
Profil *
Stránka www.ahojkrsno.borec.cz
Prosím o kritiku :D


Stránka ještě není hotová jak si můžete všimnout. :)

Moderátor Petr ZZZ: V titulku „Moje první stránka, prosím o zhodnocení.“ chyběl název či adresa webu.
mimochodec
Profil
No, jak to říct... prostě první stránka, ok. Časem přijdeš na to, že poskakující položky menu, dvacetipixlové zaoblení a padesátipixlový stín nejsou to pravé.
Co by ale chtělo zkorigovat hned:
- chybí <title>, resp. je prázdný
- stránku máš v kódování windows-1250, používej utf8. Nemusíš, ale ušetříš si tím problémy v budoucnu a ta změna tě nic nestojí.
- kód máš značně předivený. Pro menu používej <menu><li> nebo <ul><li>, divy tam nemají co dělat.
- alt="polsko.gif, 9,3kB" - to mi má říct přesně co? Obrázky v HTML » Popis obrázku alt - tady si přečti, k čemu ten atribut je.
- chybí tam nějaká pata. Není příjemné, když stránka není jaksi opticky zakončená.
- no a chybí i obsah. Tím můžeš možná něco vylepšit nebo taky hodně zkazit.
Tomáš123
Profil
honza14:
– 5 predposledných položiek po sebe pri odsunutí nechajú stopu
– vlajky krajín nie sú klikateľné (predpokladám, že sa to zmení, keď príde text)
– domček, ktorý sa zobrazí pri nájdení myšky sa nijako nepodobá tomu, ktorý tam bol predtým
– nepáči sa mi to zošednutie stránky, keď na nej práve nemám kurzor
– hlavička by mala byť klikateľná a mala by viesť na hlavnú stránku
honza14
Profil *
-Title jsem spravil,
-patu jsem přidal
-stín jsem dal pryč
"alt"- o tom také vím ale to jsem zatím nekontroloval
-z menu odstaním divy a nahradím je
-opacity jsem ze stránky také vyhnal a hlavička odkazuje na hlavní stránku
-obsah samozřejmě přidám, tohle je zatím jen jak by to mělo vypadat :) .
-a jak změním to kódování prosím? Děkuji za kritiku.
mimochodec
Profil
honza14:
Ty změny nikde nevidím. Určitě to už máš na serveru?
Tomáš123
Profil
honza14:
a jak změním to kódování prosím?
V hlavičke máš riadok <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">, nahraď ho skráteným zápisom <meta charset="UTF-8">.
honza14
Profil *
Na serveru zatím ne, neměl jsem čas, ale jdu na to.
Jojo, děkuji! :))


Tak už je to na serveru, patičku jsem dal zatím jen na hlavní stránku, zapomněl jsem to před nahráním zkopírovat. :D
Ale potřebuji poradit co by se tam hodilo za pozadí prosím, děkuji :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na mimochodce:
- stránku máš v kódování windows-1250, používej utf8.
Proč? Jaké potíže mu hrozí? Největší problémy, které může windows-1250 způsobit, jsou ty, které vzniknou při snaze o přechod na jiné kódování.


Reaguji na honzu14:
V Exploreru vidím kolem obrázkových odkazů modrý border.
Stránka jede v quirku, takže v Exploreru 9 a starším bude nevycentrovaná a trochu rozsypaná, protože se část CSS vlastností chová jinak.
Silné černé stíny mi připadají ošklivé.

<img src="mlyn.jpg" width="200px" height="50px"/>
Do HTML atributů se px nikdy nepíšou, prohlížeče je budou ignorovat. Stejně jako lomítko na konec značky, to též nemá žádný význam.
Corwin
Profil
Chamurappi:
Proč? Jaké potíže mu hrozí? Největší problémy, které může windows-1250 způsobit, jsou ty, které vzniknou při snaze o přechod na jiné kódování.
obecně je dobré mít soubory ve stejném kódování jaké je výchozí kódování na serveru. ve většině případů je to právě UTF. aby se s tím pohodlněji pracovalo v PHP.

Stejně jako lomítko na konec značky, to též nemá žádný význam.
do chvíle než se rozhodnu na to pustit nějaký XML parser, kterému budou neukončené značky vadit.

k webu :
1. homepage je prázdná. většina stránek je prázdná.
2. patička je prázdná. chybí na některých podstránkách.
3. pravý sloupce je prázdný... působí to celé jako polotovar.
4. pod tím WZ bannerem bych nechal trochu mezeru.

vím, že píšeš, že stránka není hotová, ale než dám něco ke kritice, měl bych tam mít alespoň nějaký základ... není tam totiž nic moc co komentovat. možná ještě tip do budoucna :

5. menu bych udělal textově. jestli chceš nějaké pěkné písmo, mrkni na google fonty. vpravo máš vlaječky na další 4 jazykové mutace, a malovat si menu pro každý z těch jazyků bude fakt otravné. věř tomu :-) jakákoli úprava menu bude otravná...
lionel messi
Profil
honza14:
1. Web by som oživil faviconkou.
2. Veľký modrý rozmazaný box-shadow okolo odkazov a obrázkov je zvolený veľmi nešťastne. Tmavomodrá k hnedej nepasuje, tieň je príliš veľký a rozmazanie výslednému efektu taktiež nepomáha. Odporúčam vyhodiť úplne, ak ho naozaj chceš zachovať, zmenši veľkosť (výrazne, jeden pixel je dostačujúci) i rozmazanie a pohraj sa s farbou.
3. Tag <style> sa podľa možností umiestňuje do hlavičky, nie pred ňu.
4. Kód je ako už píše mimochodec trochu predivovaný a v CSS štýle by bolo možné namiesto identifikátorov a tried v niektorých prípadoch použiť selektory.
5. Na zobrazovanie obrázkov v galérii by som použil Lightbox alebo podobné hotové riešenie.
6. Na mape mi chýbala značka udávajúca polohu, chvíľu mi trvalo, kým som si všimol, že zobrazuje obec Slup. Keby bola označená, malo by sa oko čoho chytiť.
7. Škoda, že chýba takmer akýkoľvek obsah, tým pádom je podstatne menej čo hodnotiť.
8. Osobne by som dolný rámček tela a horný rám päty asi nerobil guľatý.
mimochodec
Profil
Chamurappi:
Reaguji na mimochodce:
„- stránku máš v kódování windows-1250, používej utf8.“
Proč? Jaké potíže mu hrozí? Největší problémy, které může windows-1250 způsobit, jsou ty, které vzniknou při snaze o přechod na jiné kódování.

Jestli se bude držet v tom, že web dělá v html, ok. Jestli dojde na php a databáze, i tam se asi dá komplet fungovat pod w1250, ale mám takovou zkušenost, která mi říká, že nejméně rizik je při používání utf. Možná nemám ke každému svému doporučení logickou konstrukci, ale pokud ne, je za tím nějaká praktická zkušenost.
lionel messi
Profil
mimochodec:
Jestli dojde na php a databáze, i tam se asi dá komplet fungovat pod w1250
Mám skúsenosť s webom bežiacim na PHP/MySQL vo windows-1250 a žiadne problémy nenastali. Keď vieš, čo robíš, dokážeš pracovať v takmer ľubovoľnom bežne používanom kódovaní (to isté samozrejme platí aj pre prechod). Používať windows-1250 pri práci s db je taktiež v pohode. Preto musím súhlasiť s Chamurappim.

Corwin:
obecně je dobré mít soubory ve stejném kódování jaké je výchozí kódování na serveru. ve většině případů je to právě UTF. aby se s tím pohodlněji pracovalo v PHP.
Predvolené kódovanie na strane serveru je možné jednoducho zmeniť direktívou default_charset.
Chamurappi
Profil
Reaguji na honzu14:
V galerii Haardegg se ti nenačítají některé obrázky. Protože hardeg6.jpg na serveru neexistuje, hardeg6.JPG ano, na linuxovém serveru záleží na velikosti písmen.

V CSS máš dost chyb. Namátkou třeba:
         background-image: url(papir.png););


Reaguji na lionela messiho:
8. Osobne by som dolný rámček tela a horný rám päty asi nerobil guľatý.
Vypadá to, že se honza14 řídí heslem „cokoliv je lepší kulaté, se stínem a s transitionem“. Někdy je méně více.
V Exploreru 8, kde všechny tyto vymoženosti chybí, a tedy dřevěná prkna jsou rovná a bez nepřirozeného stínu, se mi (po přepnutí na standardní režim a doplnění px do CSS) jeho stránka líbí mnohem víc :-)

1. Veľký modrý rozmazaný box-shadow okolo odkazov a obrázkov je zvolený veľmi nešťastne.
Myslím, že je neúmyslný. Nejspíš kouká na svůj web jen v jediném prohlížeči (což je chyba), tak si ani neuvědomuje, co přesně může způsobit zápis:
    box-shadow:   0 0px 30px 15px rgb(0,0,0,5);
Některé prohlížeče ho kvůli chybnému počtu hodnot v rgb ignorují, jiné udělají šílený modrý stín (patrně kvůli toleranci chyb v quirku).


Reaguji na Corwina:
do chvíle než se rozhodnu na to pustit nějaký XML parser, kterému budou neukončené značky vadit
Proč bys na to měl pouštět zrovna XML parser a ne HTML parser, když je to HTML? To bys na to stejně tak mohl pouštět JS parser nebo PNG parser a upravovat kód tak, aby byl zároveň poživatelný pro prohlížeč a zároveň pro ten jiný parser. To, že jsou si HTML a XML vzdáleně podobné, není podstatné, stránka honzy14 má hodně daleko do správně sestaveného XML (a ani nemá důvod, aby XML byla).

obecně je dobré mít soubory ve stejném kódování jaké je výchozí kódování na serveru
Výchozí kódování na serveru se projevuje jen při používání názvů souborů s diakritikou, ne? (Ale o tom moc nevím, jediný PHP web, do kterého šťourám, je DJPW a ta jede celkem bez potíží v ISO-8859-2.)

aby se s tím pohodlněji pracovalo v PHP
Jestli ho honza14 začne používat, může narazit na to, že PHP podporuje UTF-8 docela špatně, což se projevuje třeba vršením BOMů při includování.
Corwin
Profil
Chamurappi:

jasně, pokud to všechno vzáhneš přímo na honzův web, pak je to opravu fuk. netřeba řešit kódování ani nějaká zpětná lomítka. já jen chtěl poukázat na to, že dané tvrzení nemusí být vždy pravdivé, jsou situace, kdy je potřeba tam ta zpětná lomítka všude dodržovat a stejně tak mít web v UTFku.

jde hlavně o to, že pokud se honza bude chtít věnovat tvorbě webů i do bodoucna (což nevíme), měl by se naučit věci dělat už od začátku "pořádně". když si na to zvykne hned ze startu, může tím předejít spoustě nepříjemností. proto právě souhlasím s radou k používání UTF a nesouhlasím s radou ohledně zpětných lomítek. proč říkám "pořádně" :

XML parser a lomítka : jasné, v ideálním světě, kde si všechno píšu sám si to také udělám tak, jak zrovna potřebuji. jenže člověk musí dost často využívat aplikace třetích stran kde je třeba validní XML vyžadováno. (byť je to jenom skriptík co napsal kolega, který to kvůli mně fakt nebude předělávat).

kódování : opět zdůrazním, že v honzově případě je to fuk, ale do budoucna... mnohokrát jsem od kolegů programátorů slýchal věty typu "proč to ten idiot neudělal v UTFku jako my všichni ostatní... teď mi to tu háže chyby a musím je opravovat"...
lionel messi
Profil
honza14:
Ale potřebuji poradit co by se tam hodilo za pozadí prosím, děkuji
Na začiatok by som sa skúsil odpichnúť od Chamurappiho postrehu [#13]:

V Exploreru 8, kde všechny tyto vymoženosti chybí, a tedy dřevěná prkna jsou rovná a bez nepřirozeného stínu, se mi (po přepnutí na standardní režim a doplnění px do CSS) jeho stránka líbí mnohem víc :-)

Inak momentálne je na poli webdesignu trendom tzv. flat design (pohľadaj si niečo o tomto termíne, určite nájdeš plno ukážok).

Nepozdáva sa mi hover efekt na tlačidle s obrázkom domčeka v pravom stĺpci. Zmena z čierno-šedej na modro-hnedú kombináciu je príliš radikálna, pôsobí nekonzistentne.

Ešte pridám jeden postreh. Veľká biela plocha okolo obsahu webu si pýta inú farbu. Rovnako by som sa pohral s umiestnením hlavičky a pätičky vzhľadom na panel s obsahom. Takto je totiž medzi týmito blokmi malá medzera, ktorá však dosť bije do očí.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Corwina:
měl by se naučit věci dělat už od začátku "pořádně"
A tohle „pořádně“ znamená mít iracionální strach z jiných kódování a věřit, že lomítko na konci značky má nějaký magický význam?

jenže člověk musí dost často využívat aplikace třetích stran kde je třeba validní XML vyžadováno.
Validní XML nevyžaduje vesměs nikdo, maximálně správně sestavené (well-formed), pro XHTML 5 stejně neexistuje DTD.
To člověk pak nesmí používat jmenné entity? Jedno &copy; a už to není „pořádně“? A interní skripty musí obalovat do <![CDATA[ ]]>, aby to bylo „pořádně“? Když je v kódu natvrdo „A < B“, tak to už též není „pořádně“? Ale napsat <iframe/> nebo <textarea/>, to „pořádně“ je, přestože to v prohlížečích nefunguje?

byť je to jenom skriptík co napsal kolega, který to kvůli mně fakt nebude předělávat
Zrovna tak může mít skriptík s regulárem na vytažení z HTML, který by musel předělávat kvůli nadbytečnému lomítku. V ideálním světě by HTML šlo číst XML parserem, ale v praxi to nejde skoro nikdy. To, že HTML je HTML, není ani chyba, ani nepořádnost…
Lomítka na konci značek nejsou zpětná, mimochodem.

mnohokrát jsem od kolegů programátorů slýchal věty typu "proč to ten idiot neudělal v UTFku jako my všichni ostatní... teď mi to tu háže chyby a musím je opravovat"
Já zaslechl minulý týden téměř stejnou větu s windows-1250 :-)
Můžeme předstírat, že existuje jen jedno jediné správné kódování, nebo si zvyknout na mnohem pestřejší realitu.
Corwin
Profil
Chamurappi:

myslím že zacházíš s mými 2 drobnými poznámkami už příliš do extrémů. asi takhle : ukončující lomítko (chtěl jsem napsat ukončující napsal jsem zpětné...) přeci ničemu nevadí. když tam je, je to úplně fuk, když tam není, může to někdy ve výjimečném případě někomu způsobit nepřijemnosti. a to byla celá má pointa.

kódování : neříkám přeci, že žádná jiná kódování neexistují. říkám jenom, že utf je fajn a cp-1250 není potřeba, pokud něco tvořím sám od nuly. já se častěji setkal s weby v utf.

Ale napsat <iframe/> nebo <textarea/>, to ‚pořádně‘ je, přestože to v prohlížečích nefunguje?
já bych řekl, že když něco nefunguje, rozhodně to "pořádně "není. nebo si myslíš opak?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Corwina:
když tam je, je to úplně fuk, když tam není, může to někdy ve výjimečném případě někomu způsobit nepřijemnosti
Může ve výjimečném případě způsobit nepříjemnosti, i když tam je.
Jedna z nich je, že má pak autor stránky zkreslenou představu o tom, jak kód funguje a může psát divnosti jako <script/>. Ze stejného důvodu jsem zmínil px v HTML atributech, které také ničemu nevadí a také bys mohl argumentovat, že je to dobrý návyk (který paradoxně honzovi14 v CSS chybí).

říkám jenom, že utf je fajn a cp-1250 není potřeba
Neříkáš.

já bych řekl, že když něco nefunguje, rozhodně to "pořádně" není.
Pointa byla, že to, co je a není pořádně, je čistě v jurisdikci používaného formátu… a ne v jurisdikci jeho blízkého příbuzného.
Corwin
Profil
Chamurappi:
opět rozvádíš můj komentář k lomítkům do roviny, která s nimi nesouvisí. (byť mé vlastní komentáře takto mohly mnohdy vyznít). width="100px" neprovede požadované zobrazení. lomítko neudělá naprosto nic, jenže od něj se ani nic nečeká.

Neříkáš.
nikoli doslovně, ale co nemuselo být jasné z uvedeného příspěvku jsem se pokusil rozvést dále.

------------------------------

jinak bych se autorovi rád omluvil za svůj vpád do diskuse a komenty, které primárně neslouží účelu vlákna.
Bubák
Profil
Corwin:
width="100px" neprovede požadované zobrazení
Ve kterém prohlížeči?
http://kod.djpw.cz/oxkb
http://kod.djpw.cz/oxkb-
Corwin
Profil
Bubák:

aha, fak že jo :-) vlastně to samé už psal i chamurappi.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: