Autor Zpráva
Bita
Profil *
Zdravím,

už na střední jsem byl zklamán z úrovně výuky IT v ČR tak jsem se ve druháku vydal na dlouhou cestu samostudiem. Když se nyní ohlížím zpět, tak jsem asi nějak pokročil, ale pořád mám často chvíle paniky, že pořád nic neumím a jsem jen o krůček někde jinde.... věnuji se nejčastěji PHP, HTML, CSS ... když potřebuji tak javascriptu, java...atd.. Můj nedávný projekt co jsem dělal: LINK chtěl bych od Vás názor, v jakém asi stádiu bych mohl být nebo kam vůbec směřuji :(.... mám i mnohem více projektů...., ale tenhle je taký nejvíce pro veřejnost.
Děkuji všem za Váš názor a že jste si našli chvíli na čtení tohoto příspěvku.

S pozdravem Radek
mimochodec
Profil
Dost zvláštně zacházíš jak s css
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/alpy.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/sazava.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/tatry.css">
..

tak s používáním parametrů: /?tatry=precist - ne že by toto něčemu vadilo, ale říkám si, jakým divným způsobem to pak v php zpracováváš.
Měl bych výtky i k designu a uspořádání stránek, ale nevím, jestli se ptáš i na to.
juriad
Profil
K úvodu:
Odkaz skrýv diskuzi nefunguje - vede na localhost.
Chybné odeslání formuláře v diskuzi vede na Error 404.
Ta „tabulka“ s parametry by měla být skutečně tabulka nikoli dva seznamy, které jsou náhodou vedle sebe.
<div id="sazava_nadpis">Sázava 2012</div> - toto snad má být skutečně nadpis, ne?
To plynulé odscrollování je v mém prohlížeči hodně trhané.

Ke knize:
Špatné fonty - české znaky se zobrazují jiným fontem než zbytek
Nefunguje PageUp, PageDown, Home, End - zabít tě! Tyto náhražky scrollbaru často nefungují.
Koho napadne, že to levé tlačítko přepíná dny? A že ty šipky prochází skrz jednotlivé dny?
Otáčení stránek koliduje s výběrem textu; hodně uživatelů si během čtení rádo označuje text, aby se pak lépe orientovali.
Neexistuje zöusob, jak přejít na ten úvod.
Šetři smajlíky. Vyhni se přehršli vykřičníků - stačí jeden. Nauč se psát řadové číslovky, zkratku „m n. m.“, čísla dnů „2. den“, mezery za tečkami.

Obecně mi to přijde jako dva oddělené weby. Dokud jsem nekliknul na „Přečíst knihu“, netušil jsem, že web vůbec něco zajímavého obsahuje. A hodně lidí na ten odkaz neklikne.
Ten Úvod bych celý zrušil a přidal raději nějakou jednoduchou navigaci do hlavičky každé akce (seznam dalších akcí). Na první stránce akce by byl přehled parametrů.
Diskuse by mohla být na stránce se závěrem každé akce (a týkala by se jen jedné akce); případně na stránce za závěrem (a raději bych to zmínil někde v prvním odstavci).
Hlasování je podle mě zbytečné, raději vybídni lidi
Jako úplný úvod bych ponechal stránku se seznamem náhledů, které by okamžitě odkazovaly na knihu. Také by tam byl vhodný lehký popis: „Jsem Radek a rád s přáteli cestuji na kole. Za posledních N let jsme podnikli K výletů po České republice a okolních státech. Naše výlety trvají obvykle 5 - 10 dnů a plánujeme je několik měsíců dopředu.“ A kdybys tam dal mapu jednotlivých projetých tras, tak by to bylo úplně skvělé.
lionel messi
Profil
Bita:
Okrem toho, čo zmienili kolegovia, pridám ešte zopár postrehov:

1. Stránka sa prvý raz pomerne dlho načítavala (aj na fotogalériu).
2. Sekcia hodnocení v menu by mala začínať veľkým písmenom (detail).
3. Osobne nemám rád prílišné používanie šedej farby, veľmi zle sa mi totiž číta (kvôli nižšiemu kontrastu text/pozadie).
4. Všetky šedé prvky pri hoveri menia priehľadnosť, to isté by som čakal aj od hlavičky (celkovo by som však z tohto efektu ubral, viď bod 3 a išiel do výrazne tmavších odtieňov šedej, napr. #333).
5. Odtiene šedej idú v tvojom prípade trochu proti prirodzenej logike. Telo stránky je dôležité, malo by byť tmavšie, pätička je nevýznamná, očakávam svetlejšiu farbu, ale na stránke je to presne naopak.
6. V diskusii sa mi úspešne podaril útok SQL Injection. Riešením je escapovanie, viď funkciu mysql_real_escape_string v PHP (prípadne jej varianta pre MySQLi).
7. Rovnako som pochodil pri jednoduchom útoku XSS, ktokoľvek ti môže robiť s diskusiou psie kusy pomocou vkladania JavaScriptového kódu. Používaj v PHP funkciu htmlspecialchars.
8. Hodnotenie a diskusia by sa nemali otvárať do nového okna, ale malo by byť možné z nich prejsť aj na hl. stránku.
9. Prečo má sekcia Passo dello Stelvio kurzor ručičky, keď nie je klikateľná (áno, informuje, že galéria nie je dostupná, ale keď návštevník vidí kurzor ručičky, očakáva, že po kliknutí nájde trebárs informácie o termíne/mieste akcie…)?
10. Ku knihám sa dostatočne vyjadril juriad, len podotknem, že z môjho pohľadu ide o veľmi nešťastné riešenie, ktorým trpí pre mňa zaujímavý obsah.
Tomáš123
Profil
Bita:
Pri odoslaní nesprávneho údaju pri pridávaní príspevku do diskusie sa poslané dáta stratia. Málokomu sa to chce potom písať znova. Navyše hláška: „Tvůj email není ve správném formátu, zkuste to prosím znovu“ je nejednotná. Buď užívateľovi tykaj alebo vykaj (vykať je lepšie). Z nejakého dôvodu sa po zadaní nevalídneho e-mailu po troch sekundách stránka kdesi prepojí...

Pred interpunkčnými znamienkami sa nepíše medzera. Uprav si to (videl som to na podstránke „Hlášení chyb“).
Bita
Profil *
díky všem za reakce...a poučení. Určitě si z toho dost vezmu.


A při pročítání knih, je použit ten book přes jquery, to byl záměr aby to vypadalo jako opravdová kniha..... :-( Pravopisné chyby se samozřejmě všechny opravý, je jejich tam dost ..... Get například ?slovensko=precist používám k identifikaci na kterou položku se kliklo, ten následný scroll na informace již řeším jinak http://cyklomoravaci.cz/index2.php K možnosti vložení kódu do inputu to ani nekomentuju to máte naprostou pravdu a dost jsem si teď uvědomil jak jsem zanedbal bezpečnost :(....jinak design ten se mi líbí na úvodní stránce tak i v jednotlivých knihách, to má každý jiný názor. Ale to, aby každý veděl že má na tu položku knihy kliknout to je fakt... není to zrovna nejlepší řešení k procházení stránek (přehlednosti) Dlouhé načítání je jen tím že nyní tam mám mnoho fotek neošetřených pomocí lazy, v knihách je načítání fotografií ošetřené. Dost mě všechna ta kritika dostala, že nemám chuť už nic dělat...ale to je hloupost. Například nyní jsem programoval až doteď (nonstop), ale na jiném projektu, moc mě to baví, ale jak tak vidím asi to bylo zatím k ničemu....Nevím jestli na to fakt mám tohle dělat... teď dosti přemýšlím jestli vůbec budu v tomto úspěšný a v budoucnu se jen ohlížet na chyby které už nedělám. Jinak všem děkuji, že jste si udělali čas a vše mi vypsali...
mimochodec
Profil
Bita:
Dost mě všechna ta kritika dostala, že nemám chuť už nic dělat.

To je naprostý nesmysl. Nikdo neříká něco jako "všechno špatně, vykašli se na to." Máš tam konkrétní menší a větší chyby, dej to dohromady a bude to v pohodě. Začni asi tou bezpečností.
Bita
Profil *
formulář je doufám ošetřen, kód již při vložení neplní funkci...
mimochodec
Profil
Ještě abych vysvětlil to co jsem psal. Běžný je tento postup:
?clanek=tatry
?clanek=alpy
?clanek=cumulangma

a následně pak v php:

$stranka = $_GET["details"];
if ($stranka == "tatry") { include "tatry.php"; }
if ($stranka == "alpy") { include "alpy.php"; }
..

Případně jiné varianty, ale principielně vždy postavené tak, že info o požadované stránce je v jedné proměnné. Tys to pojal jaksi opačně. Funguje ti to, v pohodě, jen myslím, že máš kvůli tomu možná trochu ukecanější a nepřehlednější php.
Bita
Profil *
mimochodec:
Ano máte pravdu, toto jsem vyřešil zbytečně složitěji, stačilo get ukládat do jedné proměnné a tu porovnávat. Neberu to jako chybu, ale je to zbytečně kód navíc.
mimochodec
Profil
Horší je to s tím css. Tam myslím, že ti úplně uniká zásadní výhoda mít všechno na jednom místě. Liší se nějak styl hlavního nadpisu na stránce sazava a na stránce slovensko? Neliší. Tudíž je nesmysl, chyba a přítěž, když máš pro každou stránku extra css. Stránky uprav tak, že místo <div id="slovensko_nadpis">Slovensko 2009</div> tam bude <h1>Slovensko 2009</h1>, pak si udělej jeden css soubor a v něm nastyluj h1. A obdobně celý zbytek stránky. To je podstata css.
Bita
Profil *
Rozumím, tady je také navíc kód, některé třídy a identifikátory na stránce mají stejný styl, ale odlišnou třídu. Nicméně tyhle pravidla jsou mi jasné, při tvorbě stránky jsem zkoušel CSS a pak už to jen tak nechal. Teď si říkám proč jsem to tak dělal
yFang
Profil
Bita:
formulář je doufám ošetřen, kód již při vložení neplní funkci...
Ještě je potřeba ošetřit vstupy proti SQL injection, zkus si zadat do textu například:
a', (user()), 'a'); -- -
Místo data pak u příspěvku vidím uživatele. Místo funkce user() můžu dělat libovolné selecty a dívat se, co máš kde v databázi.
Bita
Profil *
děkuji, podivám se nato


yFang:
Mělo by to snad už být v pořádku
Mistr
Profil
Bita:
(1) Možná to již je zmíněno v diskusi výše, ale změnil bych kontrast písma vůči pozadí.
(2) Proč má v záhlaví položka hodnocení na svém počátku malé písmeno? Ostatní začínají velkým.
(3) Podtržení se má používat pouze na odkazy, nikoliv ke zvýraznění textu. K tomu slouží jiné výrazové prostředky (tučné písmo, barva písma, velikost písma apod.).
(4) Za tečkami se píše mezera. Chybně je to například v textu Tour de elektrárny.
(5) Jak se dostanu z konkrétně otevřeného deníčku na původní rozcestník? Musím si všimnout, že se mi deníček otevřel v novém okně a to teď musím zavřít. Uživatelsky pohodlnější by bylo nechat vše v jednom okně.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0