Autor Zpráva
Smaragd
Profil
Ahojte , chcel by som vedieť váš názor na moju stránku: www.tutorialy.eu a stránku pre pomalé internetové pripojenie: www.pomale.tutorialy.eu.A ešte by som chcel vedieť váš názor že či má táto stránka budúcnosť.Za každý názor ďakujem.

Moderátor Davex: V titulku „Názor na moju stránku“ chyběl název či adresa webu.
Taurus
Profil
Všechno je to nějak obrovské. Proč? Tím, jak musím hledět do všech stran ztrácím orientaci. Vyhledávání je dole, namísto nahoře, což je dost uživatelsky nepohodlné. Jsou to samé klacky pod nohy použitelnosti. Četl jsem namátkou článek a čekal jsem odkazy. To, že tam nejsou a je tam holý text mě dostalo.

Druhý odkaz raději nekomentuju, co tak třeba inspirace? Web je plný hezkých blogů a webů...
Vilak
Profil
takový "web" nemá cenu... to promiň
- zbytečně velké písmo, vše je tam zbytečně velké (jak psal Taurus)
- pravděpodobně píšeš o něčem, o čem víš hodně málo...
- je to nepřehledné
- je to holý text, nejsou tam obrázky, videa, odkazy - navíc je to hodně prostě napsané (je to velmi krátce a ten, kdo to fakt neumí/neví to, tak mu nepomůžeš)
- nelíbí se mi design (na obou stránkách)
- celý web mi přijde takový trošku zmatený... nedokážu si pak představit, pokud tam toho bude plno...
lionel messi
Profil
Smaragd:
Prvý web:

1. Ide o detail, ale ako amatérskemu žurnalistovi mi udreli do oka chýbajúce čiarky v podnadpise: „Všetky návody, ktoré potrebuješ, nájdeš tu“.
2. Web by som oživil faviconkou.
3. Plne súhlasím s Taurom, preto sa veľkosti bližšie nevenujem.
4. Formulácia: „NOVINKA!!!!! – Stránka pre pomalé internetové pripojenie —) klikni sem“ nie je najvhodnejšia. Prečo nepoužiť niečo podobné: „Novinka – Stránka pre pomalé internetové pripojenie“ (kde výraz „Stránka pre pomalé internetové pripojenie“ bude zároveň odkazom)?
5. „Ak máte nápad na tutoriál ktorý tu nie je (ešte ich tu veľa nie je ale onedlho bude viac) tak mi napíšte v sekcií Kontakt.“

Po pozretí hlavnej stránky mám pocit, že na webe nie je ani jeden tutoriál. Výber nových či najobľúbenejších článkov by som určite umiestnil na hlavnú stránku (zároveň by to mohlo trochu vyplniť kvantum voľného priestoru).
6. Námatkovo som otvoril jednotlivé články. Obsahovo opäť musím súhlasiť s kolegami. Adresy iných stránok nie sú klikacie, čo je pomerne nepohodlné i pre skúseného používateľa.
7. Gramatika a štylistika v textoch vypustili nejakú tú slzičku. Na viacerých miestach chýbajú čiarky. V návode na kúpu Minecraftu sa najprv prihováraš viacerým čiateľom („Určite ste si viacerí chceli kúpiť Minecraft ale nemáte kartu, alebo vaši rodičia majú ale boja sa o zneužitie svojich údajov.“), vzápätí jednému („Ale teraz ti ukážem ako si môžeš kúpiť Minecraft bez pomoci platobnej karty, alebo sms.“), chcelo by to trošku zosúladiť.

Druhý web pre pomalé pripojenia:

1. Úprimne som neporozumel zmyslu jeho existencie. Očakával som niečo ako elegantný grafický náročný web a jeho odľahčenú verziu, videl som chudobnú stránku s kopou voľného miesta (bežná verzia) a ešte chudobnejšieho súrodenca (pre pomalé pripojenia).
2. Motto webu nad logom sa mi nepozdáva.
3. Menu je veľmi malé.
4. Graficky sa mi veľmi nepáči ani logo, ani obrázok pod menu, ktorý pripomína neveľmi obľúbené písmo Comic Sans MS (áno, viem, že to nie je Comic Sans, ide len o prirovnanie). Tieň pod písmom by som rozhodne rozptýlil na väčšiu plochu. Správne vytvorený tieň by si divák veľmi nemal všimnúť, kým teraz ruší.
5. Takmer rovnaké chyby ako v plnej verzii.
6. Kód si zaslúži podrobnejší komentár:

6.1. Namiesto <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> postačí <!doctype html>.
6.2. Aký je význam nasledovného: <meta content="Tutoriály"name="copyright">?
6.3. Teoreticky je najlepšie začínať stránku nápisom úrovne <h1>, nie <h2>. Ak ti prekáža veľkosť písma prvej úrovne, postačí ju zmeniť v CSS (vlastnosť font-size).
6.4. Samotný text obvykle patrí do odsekov (element <p>).
6.5. S predošlým bodom súvisí aj problém s množstvom zbytočných <br>, prečo sa nepohrať s marginom odsekov?
6.6. Zbytočne používaš balast (element <span>), namiesto:

      <div id="menu">
        <a href="index.php"><span style="color:white;">Domov</span></a>
        </div>
        <a href="tutorialy.php"><span style="color:white;">Tutoriály</span></a>
        </div>

postačí v HTML:

<div id="menu">
        <a href="index.php">Domov</a>
        </div>
        <a href="tutorialy.php">Tutoriály</a>
        </div>

a v CSS jednoducho „kaskádovať“ pomocou selektorov:
#menu a {color: white} /* Hurá, všetky odkazy v menu budú biele bez zbytočného zanášania kódu! */

Dopisujem ešte zopár pripomienok:

Na tutorialy.eu/top-5-najlepsich-pluginov-na-wordpress ma pobavilo: „Ako z názvu vyplýva môžete vytvoriť kontaktné formuláre a prispôsobiť si ich ako vás len napadne“. Napadnúť vás môže len divá sviňa, prípadne zúrivá svokra, prispôsobenie formulárov napadne vám.

Mimochodom, plugin na vypísanie CAPTCHA je príliš jednoduchý, aby zadržal všetky stroje, ale zároveň dostatočne otravný, aby naštval niektorých užívateľov (napr. zrakovo hendikepovaných). Pomer otravnosti a užitočnosti teda vychádza dosť zle.
Smaragd
Profil
Ďakujem vám za kritiku , budem sa snažiť napraviť veci čo ste mi tu napísali, som začínajúci v kódovaní stránok a preto je tam toľko nedostatkov.
Mal by som ale nejakú tú výhradu :
lionel messi:
V poslednom odseku si mi napísal že plugin CAPTCHA je otravný a jednoduchý , zatiaľ to stačí a je to dosť jednoduché opísať pár čísiel , určite v budúcnosti ho vymením ale zatiaľ netreba.

A ešte jedna vec : 6.1 - 6.6 ---- som rád že si mi to napísal ale bežný čitateľ sa nepozerá do zdrojového kódu , tak načo sa s tým zaoberať?
lionel messi
Profil
Smaragd:
Ďakujem vám za kritiku , budem sa snažiť napraviť veci čo ste mi tu napísali, som začínajúci v kódovaní stránok a preto je tam toľko nedostatkov.

Každý niekedy začínal, priznávam sa bez mučenia, že moja prvotina bola na veľmi podobnej úrovni tvojmu webu pre pomalé pripojenia (a možno ešte o dosť slabšia).

lionel messi:
V poslednom odseku si mi napísal že plugin CAPTCHA je otravný a jednoduchý , zatiaľ to stačí a je to dosť jednoduché opísať pár čísiel , určite v budúcnosti ho vymením ale zatiaľ netreba.

Rozumiem, je to vec vkusu.

A ešte jedna vec : 6.1 - 6.6 ---- som rád že si mi to napísal ale bežný čitateľ sa nepozerá do zdrojového kódu , tak načo sa s tým zaoberať?

Máš pravdu, ale iba čiastočne. Predstav si, že stránka bude žiť veľmi úspešným životom a postupne sa rozrastať. Zistíš, že niečo potrebuješ doplniť, prepracovať. Čím bude kód čistejší a prehľadnejší, tým ľahšie spravíš zmenu. Stráviš menej času hľadaním predmetného úseku v kóde a podobne. Napríklad sa pozrime na bod 6.6. Kód obsahuje balast, zdanlivo to nikomu neprekáža, veď stránka funguje rovnako a odkazy v menu sú skutočne biele, nemenia svojvoľne farbu ako chameleón. Keď však ich však budeš chcieť spraviť trebárs červené, v súčasnej verzii budeš musieť urobiť zmenu 4× (jeden raz za každú položku v menu). Pri použití CSS spôsobom, akým som naznačil vyššie, pohodlne prepíšeš jediný riadok. Úspora času by mohla byť vcelku dobrou motiváciou na zmenu k lepšiemu. Navyše ako začiatočník sa môžeš posunúť vpred. Predviedol si, že vieš zostaviť web bez vážnejších nedostatkov v kóde (všetko šliape ako má a nie je v ňom obsiahnutá tona nehoráznych hlúpostí). Teraz to môžeš spraviť ešte elegantnejšie. Ak by si sa navyše chcel voľakedy v bližšej či vzdialenejšej budúcnosti živiť kódovaním, isté návyky sa ti budú rozhodne hodiť.

Prajem veľa zdaru. :-)
Smaragd
Profil
lionel messi:

Ďakujem a určite sa do budúcnosti posnažím na sebe popracovať, len pred pár dňami som začal s PHP a ušetril som si čas s include a keď budem chcieť niečo zmeniť, tak to nebudem musieť robiť na každej stránke zvlášť a to isté som spravil v menu takže ten tvoj príklad vlastne stráca funkciu, ale chápem to mal byť iba príklad a ponaučenie takže ďakujem.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0