Autor Zpráva
52v.cz
Profil
Ahoj, budu vděčný za jakýkoli názor na můj web Falzet - kapela na svatbu a ples. Kritika se může týkat jak grafiky, tak obsahu, optimalizace pro vyhledávače, zkrátka vše, co vás napadne.
Děkuju, Milan
Sitole
Profil
Po uživatelské stránce:
• Nadpis stránky v horní liště zasahuje do obrázku a stylově to je suprové, ale prázdná část v panelu připomíná špatné odsazení.
• Horní text je velice dlouhý a špatně se čte.
• Kombinace barvy a tvaru :hover neodpovídá okolní stránce.
• Web na tabletu a mobilu jede jen z dobré vůle.
• Někde jsou oblé a jinde hranaté fotky.

Po stránce programátora:
• Stejné z minulého bodu jedna (Nadpis stránky v horní liště zasahuje do obrázku, ale prázdná část v panelu připomíná špatné odsazení.)
• Na stránce "Cenová nabídka" je formulář, který nejspíše není ošetření pro vložení škodlivého kodu (Tím si nejsem jistý).
• Proč všechen JS cpeš do hlavního souboru? Zatím to nevadí, ale na velkých projektech tě to při editu zničí.
• V CSS máš zbytečně moc bílých znaků, které o něco malinko pozdí načítání.
• Proč jsou stránky hranaté, ale určité prvky oblé?
Tomáš123
Profil
52v.cz:
• Zelená farba sa ku stránke nehodí
• Takto zaoblené obrázky nevyzerajú práva najlepšie. Pouvažuj o štvor, päť pixelovom zaoblení.
• Pätička mi pripadá nedokončená.
• V sekcii v čom ste lepší texty poskakujú hore-dole.
• Hover efekt menu je otrasný.
Repertoár je strašne neprehľadný. Určite by to šlo napísať aj lepšie.

Sitole:
V CSS máš zbytečně moc bílých znaků, které o něco malinko pozdí načítání.
Biele znaky sa odstraňujú. Nemyslím, že to má na načítavanie nejaký vplyv. A, zas až tak veľa ich tam nie je. Povedal by som primerane prehľadnosti.
lionel messi
Profil
52v.cz:
1. Na úvod začnem pozitívne, faviconka sa mi veľmi páči.

2. Zvýš riadkovanie textu, pokojne na 1.7, nízke riadky pri čítaní na monitore výrazne unavujú oko.

3. Odrážkový zoznam repertoáru kapely má riadkovanie mimoriadne nízke, pretože odrážkam vlastnosť line-height nenastavuješ vôbec.

4. Čo sa týka samotného repertoáru, súhlasím s Tomášom. Vládne v ňom slušný zmätok, prečo je Eva Olmerová vedľa Deep Blue Something a Wanastowiek?. Začni tým, že oddelíš českých (počítam medzi nich aj Elán) a zahraničných interpretov. Ďalej ich zoraď buď podľa abecedy, alebo žánru (skôr sa prikláňam k abecede).

5. Písmená v hlavičke sú príliš veľké, zbytočne pútajú pozornosť, mierne by som znížil aj obrázok pod ňou.

6. Pričasto používaš na webe kurzívu, nechápem, prečo každé druhé použitie slova svatba je takto zvýraznené.

7. Niektoré titulky sú preplnené kľúčovými slovami. Namiesto Cenová nabídka kapely Falzet - cena kapely na svatbu | Falzet.cz postačí Cenová nabídka kapely Falzet.

8. Zelená farba (hover efekt v menu) k fialovej vôbec nepasuje.
52v.cz
Profil
Děkuji všem za odpovědi, postupně se vaše připomínky pokusím zapracovat.
Sitole:
Nadpis stránky v horní liště zasahuje do obrázku a stylově to je suprové, ale prázdná část v panelu připomíná špatné odsazení.
S tím zatím nějak bezvýsledně bojuju. Asi dobře nechápu vnoření/obalování divu. Logo i ten slogan jsou div, které by měly být vnořené do divu "container", ale ač si myslím, že html zápis mám dobře, tak asi bude nějaká chyba v css stylech, protože mi vnořit nejdou. Proto jsem také zařadil další div s vlastností "clear_both", aby alespoň byly vidět.

Kombinace barvy a tvaru :hover neodpovídá okolní stránce.
pokusil jsem se napravit

Web na tabletu a mobilu jede jen z dobré vůle.
tomu příliš nerozumím, načítá se dlouho? Nebo je nevhodné rozložení prvků?

Proč všechen JS cpeš do hlavního souboru? Zatím to nevadí, ale na velkých projektech tě to při editu zničí.
protože JS neovládám :) Spáchal jsem to tak, jak to šlo.

V CSS máš zbytečně moc bílých znaků, které o něco malinko pozdí načítání.
Web tvořím v MS Expression web 4, ty styly se zapisují automaticky, ale zkusím to trochu pročistit.

Proč jsou stránky hranaté, ale určité prvky oblé?
Stránky kapely by měly být veselé a mě přišly ty hranaté prvky moc komisní. No, narovnal jsem je, uvidíme, jestli to bude lepší.


Tomáš123:
Pätička mi pripadá nedokončená.
Jak to myslíš, Tomáši? Něco bych měl doplnit nebo změnit?

V sekcii v čom ste lepší texty poskakujú hore-dole.
Ano, to je další věc, se kterou si nevím moc rady. Chci udělat responzivní design, ale ten text má při různém rozlišení různý počet řádků a tímpádem mi ty sloupce odskakují jinak. Zkusím se nad tím ještě zamyslet.

Repertoár je strašne neprehľadný. Určite by to šlo napísať aj lepšie.
to je fakt, mělo by se to zjednodušit. Podívám se na to.


lionel messi:
Pričasto používaš na webe kurzívu, nechápem, prečo každé druhé použitie slova svatba je takto zvýraznené.
možná i každé první :) Měl jsem pocit, že to pomůže vyhledávačům. Není problém to změnit.

Niektoré titulky sú preplnené kľúčovými slovami. Namiesto Cenová nabídka kapely Falzet - cena kapely na svatbu | Falzet.cz postačí Cenová nabídka kapely Falzet.
je to pravda, pokud chceme tvořit stránky pro lidi a ne pro stroje.

Zvýš riadkovanie textu, pokojne na 1.7, nízke riadky pri čítaní na monitore výrazne unavujú oko.
změnil jsem, je to lepší (y)
52v.cz
Profil
Sitole:
Nadpis stránky v horní liště zasahuje do obrázku a stylově to je suprové, ale prázdná část v panelu připomíná špatné odsazení
Mám to zapsané takto a nevím, co je na tom špatně.
    <div class="header">
        <div class="container">
            <div class="logo"><a title="Kapela na svatbu, živá hudba na svatbu | falzet.cz" href="http://falzet.cz/">falzet.cz</a></div>
            <div class="slogan">kapela na Vaši svatbu a ples</div >
        </div>
        <div class="ClearBoth"></div>
    </div>
Měl jsem zato, že div "header" obklopí "container", stejně tak "container" pojme div "logo" a "slogan", ale není tomu tak. Proto je tam i ten div "ClearBoth", aby alespoň bylo vidět pozadí hlavičky. Poradil by někdo, kde dělám chybu?
Tomáš123
Profil
52v.cz:
Něco bych měl doplnit nebo změnit?
Mal som na mysli to ako je to tam usporiadané. Neviem presne vytknúť, ktorá časť sa mi nepozdáva a ako ju zmeniť... Keď ti to tak nepripadá, pokojne to nechaj tak. Až tak na tom nezáleží.

Poradil by někdo, kde dělám chybu?
Pod selektorom na riadku 144 v súbore styles.css zmeň float: left na float: right.
lionel messi
Profil
52v.cz:
Něco bych měl doplnit nebo změnit?

Mne napadlo len pár drobností:

1. Nadpisy článkov v pätičke začínaj veľkým písmenom.
2. Formát copyrightu je chybne uvedený, správny tvar je © Milan Volf 2015.
3. Vyhodil by som text „Živá hudba na svatbu a ples. Plesová a svatební kapela Praha, ústecký a liberecký kraj. Kapela na maturitní ples, firemní večírek, akci či teambuilding. Hudební produkce pro Vaši oslavu, svatbu, zábavu nebo maturitní ples. “, prinajhoršom by som ponechal len úvodnú vetu.
52v.cz
Profil
Tomáš123:
Pod selektorom na riadku 144 v súbore styles.css zmeň float: left na float: right.
Zkusil jsem to; jenom se změní zarovnání sloganu doprava (jak bych i čekal), ale div "container" ani "header" se neobalí. Vlastně jedině správně je "container" uvnitř "header", ale "logo" ani "slogan" není správně obalený. Zkoušel jsem kdeco, ale zatím bezvýsledně. Předpokládám, že kdyby to fungovalo správně, byl by zbytečný i div "ClearBoth".
Tomáš123
Profil
52v.cz:
byl by zbytečný i div "ClearBoth"
Hmm, závisí od toho, čo považuješ za správne obaľovanie. Mohol by si to popísať prosím? Píšeš o
zafarbení v nástrojoch prehliadača?

Všetky prvky sú zafarbené pri takejto štruktúre:
<div class="header">
  <div class="container">
    <div class="logo"><a title="Kapela na svatbu, živá hudba na svatbu | falzet.cz" href="http://falzet.cz/">falzet.cz</a></div>
    <div class="slogan">kapela na Vaši svatbu a ples</div>
    <div class="ClearBoth"></div>
  </div>
</div>

Čo sa týka nadpisu, vyteká kvôli špecifickému písmu. Ozdobné f je vyššie než sám prvok. Pomôže zväčšenie line-height. Mám podozrenie, že písmo nemá dobre definovaný stred riadku. To spôsobí, že zväčšovanie výšky riadku ovplyvní odsadenie zhora viac ako odsadenie zdola. Provizórne to ide opraviť pridaním záporného marginu. Teda:
.logo {
  line-height: 1.2em;
  margin-top: -.1em;
}
52v.cz
Profil
Tomáš123:
Hmm, závisí od toho, čo považuješ za správne obaľovanie. Mohol by si to popísať prosím? Píšeš o
zafarbení v nástrojoch prehliadača?
To je to, jak si představuju, že by to mělo fungovat. Čili všechno obtéká div "header", uvnitř něhož je "container" a v něm vedle sebe "logo" a "slogan".
O zabarvení nemluvím.

Čo sa týka nadpisu, vyteká kvôli špecifickému písmu. Ozdobné f je vyššie než sám prvok. Pomôže zväčšenie line-height. Mám podozrenie, že písmo nemá dobre definovaný stred riadku. To spôsobí, že zväčšovanie výšky riadku ovplyvní odsadenie zhora viac ako odsadenie zdola. Provizórne to ide opraviť pridaním záporného marginu. Teda:
Nezdá se mi, že by Times New Roman bylo nějak specifické písmo :) Nicméně jsem ho změnil na např. Arial, Courier, Verdana, aj., ale pokaždé div "logo" vyleze ven z divu "container". Uvnitř písmo zůstane jedině v případě, že ho nevložím do divu. Ale přece by to mělo jít, vložit dva divy dovnitř jiného tak, aby v něm celé zůstaly, ne? Zkoušel jsem dát i záporný margin, ale nepomohlo to. Tož už fakt nevím, nejspíš to budu muset nechat vylejzat :)
anonymníí
Profil *
Tomáš123:
Mám podozrenie, že písmo nemá dobre definovaný stred riadku.
Eh?

Zkus někdy pozorovat fonty a všimneš si, že některá písmena končí pod linkou, typicky j, g, někdy i malé f. Nevím, co je definovaný střed řádku, ale takto se chovají všechna písma. Nebo tobě se malé psací f vejde na linku, když píšeš na linkovaný papír?

52v.cz:
Logo by mělo být z podstaty spíše obrázek, tento problém by se ti tím vyřešil. Pokud už jdeš do textové varianty, přidej odkazu dolní padding (a display alespoň inline-block), aby se to chovalo dle tvého přání.
Tomáš123
Profil
anonymníí:
Nevím, co je definovaný střed řádku, ale takto se chovají všechna písma.
Nemal som na mysli fakt, že písma zasahujú aj pod riadok. Keď som zmenil line-height v nástrojoch prehliadača, odsadenie zhora sa zmenilo nepomerne viac ako odsadenie zdola. Popravde som ešte nevidel riadok textu vytekať z nadradeného objektu ak nemá nastavenú pevnú výšku.

Teraz sa mi ale zdá, že iba hlboké z a f tvoria ilúziu. To skôr.

Nebo tobě se malé psací f vejde na linku, když píšeš na linkovaný papír?
Náhodou píšem f tak isto ako je napísané tu.

52v.cz:
Inak, kvôli kurzíve mi písmo pripomínalo nejaké exotické málokedy vídané. Nevšimol som si, že ide o Times New Roman. Písmo teda nie je potrebné meniť. Naťahuje ho kurzíva.
anonymnii
Profil *
Tomáš123:
Jen doplním, ač jsem jen na telefonu, ze by mělo to "f" vytékat i vlevo od elementu, nejen dole. Ale nemám ted kde prověřit a odzkoušet.
Tomáš123
Profil
anonymnii:
ze by mělo to "f" vytékat i vlevo od elementu, nejen dole
Vyteká. Možno sa k textu prvok správa tak ako by bol v predvolenom stave.
Jan Kozák
Profil
Předesílám, že nepatřím do cílové skupiny a příliš si nedovedu představit, co její členové od podobného webu očekávají.
Cituji z vašeho webu: „Cena tedy není nijak vysoká a je dostupná pro všechny. Naše nabídka je transparentní, obdržíte ji vzápětí po odeslání poptávkového formuláře.“ Na odkázané stránce pak musím vyplnit osobní údaje, aniž bych věděl, co s nimi hodláte podniknout, ale pak mi stejně odpoví automat. Cenová politika a způsob, kterým částku zájemcům sdělujete, je vaše věc. Rozhodně bych tento přístup ale nenazval transparentním. A takový pocit mám i o ostatních prvkách vašeho webu. Že si hrají na něco jiného, než čím ve skutečnosti jsou.

Jestli vás tvorba webů baví a je pro vás cílem už to, že si s těmito technologiemi hrajete, je to skvělé a můžeme jen obdivovat, kam jste se ve volném čase dostal.

Pokud však má web sloužit k seriózní propagaci nějakého uskupení, nejsem si jist, jestli jdete dobrým směrem. V tuto chvíli bych se vykašlal na to, zda máte „kopyrajt“ psát tím způsobem, který Lionel Messi považuje za jediný správný, nebo máte využít toho, že jde o prvek z amerického práva, kde byl jeho zápis stanoven jinak. Vaše texty mají mnohem závažnější problém – nedají se číst. Jsou plytké a tak nacpané klíčovými slovy, že jejich procházení je nepříjemné. Je hodně poznat, že byly formulovány tak, aby do nich bylo možné vložit co nejvíce frází, které považujete za atraktivní pro lepší pozice ve vyhledavačích. Ale ani to, zdá se, nefunguje…

Zbytečně bych nedumal nad tím, jestli nadpisy barvit fialově, nebo červenomodře. Vzhled působí spíše křečovitě než jako jednoduchá, vyhlazená grafika. Chápu, že pro člověka, který se v oboru příliš neorientuje, je tvorba kvalitního díla velmi obtížná až nemožná. Od toho tu však jsou grafikové.
52v.cz
Profil
Jan Kozák:
Ano, na tom je hodně pravdy. Na jedné straně je potřeba propagace kapely a na druhé nedostatek financí a potřebné shody na způsobu propagace mezi jednotlivými členy. Další věc je má zkušenost, že firmy tvořící weby se příliš nezabývají úspěšností ve vyhledávání a zase to souvisí s penězi. Ano, jsou tu firmy, které to za pětimístné částky umí, ale tolik zase naší činností nevyděláme.

Při tvorbě našeho webu jsem postupně získával zkušenosti a mnoho věcí bych asi dnes udělal jinak. Díky za tenhle hodnotný příspěvek, který mi jistě napomůže, až zkonsoliduju síly na další úpravy webu, možná do nich zapojím i nějakého profesionála. Do té doby si budu muset vystačit s nějakými menšími úpravami vlastními silami.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0