« 1 2 3 »
Autor Zpráva
jakre
Profil
Krásný den,

byl bych velice potěšen, kdyby jste mi sdělili Váš osobní názor na webové stránky notes.jakubkrejza.cz. Jedná se o web, jehož cílem je prosté publikování zápisků, proto prosím nehodnoťte obsah příspěvků, ale pouze vzhled, zdrojový kód a Váš celkový dojem.

Uvítám jakoukoliv rozumnou kritiku či radu. Předem děkuji a přeji hezký zbytek víkendu,

J. Krejza
janky
Profil
Proč se nemůžu na web podívat s adblokem ?
lionel messi
Profil
jakre:

Chcel som ťa potešiť, ale po kliknutí som uvidel len obrázok a text Deaktivujte doplňky prohlížeče skrývající reklamy.. Aspoň pochválim faviconku…

janky:
Proč se nemůžu na web podívat s adblokem ?

Môžeš, ak si vypneš JS.
jakre
Profil
janky:
Proč se nemůžu na web podívat s adblokem ?
Pro přístup na web bylo vyžadováno načtení JS souboru, který AdBlock zablokoval. JS omezující přístup s AB jsem odebral, měl sloužit pro účely identifikace návštěvníků používající AB ve vlastním počítadle návštěv.

lionel messi:
Děkuji.


Omouvám se uživatelům AB. Na webu žádné reklamy nejsou.
lionel messi
Profil
jakre:
Momentálně se na web již dostanete.

Vďaka za sprístupnenie.

Web hodnotím vcelku pozitívne, na prosté publikovanie zápiskov je to solídna práca.

1. Vyslovene mi prekáža, že bez odliknutia súhlasu s cookies alebo odrolovania o kúsok nižšie nevidím menu. Vyzerá dobre, nehanbi sa zaň. :-)

2. Možno by som trošku zvýraznil hover efekt jednotlivých položiek (nie je nutné).

3. Veľmi sa mi páči spôsob zvýraznenia aktuálne navštívenej sekcie.

4. Osobne čakám link na staršie stránky napravo a novšie naľavo, tvoje obrátené usporiadanie ma v prvej chvíli trochu zmiatlo.

5. Meta tag keywords je už mnoho rokov zastaralý bez relevancie v očiach vyhľadávačov.

Kód je vcelku slušný, trochu mi s ohľadom na staré Explorery vadí použitie nových HTML 5 elementov (<nav>).
jakre
Profil
lionel messi:

Děkuji za Vaše hodnocení.

Zobrazení boxu s cookies upravím. Co se týče zvýraznění aktuálně navštívené sekce, řeším problém v responzivním (mobilním) zobrazení, kde není prostor na zobrazení celého menu. O pozici odkazu na starší stránky jsem již uvažoval a rád bych se zeptal, zda-li Vám připadá lepší skrytí "odkazu" na novější stránky (pokud se nacházíte na nulté stránce).
Tomáš123
Profil
jakre:
1. Cez informáciu o používaní cookies nevidím menu.
2. Web sa prepína do hamburgerovej podoby príliš skoro.
3. Pri menšom rozlíšení nemožno vinou fixnej pozície vidieť celé menu.
4. Prvky v obsahovej časti možno nechtiac dedia malý border-radius. Nepáči sa mi tam.
5. Logo má podľa môjho názoru príliš veľké odsadenie zľava. Menšie odsadenie by mohlo ovplyvniť bod 2.

Inak sa mi dizajn webu páči.

1. Na súčasnú štruktúru webu existuje príliš veľa prvkov. Konkrétne previazanie s CSS som neskúmal.
1.1 Tak napríkald dvojica prvkov #article a .article; stačil by jeden a odsadenie zdola nastaviť prvku #page (čo by vyžadovalo clearovanie).
1.2 CSS kód je vygenerovaný?
2. Bývalo doporučením menej časté špeciálne znaky zapisovať entitami, tak napríklad © je &copy;.
3. Príde mi trochu divné, že sa snažíš svoje meno napchať všade, kde to len ide.

Páči sa mi, že používaš nezalomiteľné medzery.

Kód nie je nijako extra prehľadný, hlavne kvôli prvému bodu, ale inak, myslím, celkom v poriadku.
jakre
Profil
Tomáš123:

Děkuji za názor a hodnocení.

Prvky v obsahovej časti možno nechtiac dedia malý border-radius. Nepáči sa mi tam.
Máte konkrétně na mysli border-radius dolních rohů prvku .article .content a widgetů?

CSS kód je vygenerovaný?
Ne, web jsem navrhoval sám. Vím o tom, že dost prvků a řádků v CSS je zbytečných, ale přes to děkuji.

Príde mi trochu divné, že sa snažíš svoje meno napchať všade, kde to len ide.
Na tom osobně nevidím nic špatného. Nepočítaje názvu domény a copyrightu se jméno na stránce zobrazuje jen v detailu přispěvku (autor) a podmínkách užívání.


Na základě doporučení od Vás lionel messi jsem mimo jiné upravil pozici cookie boxu - aktuální podoba (obrázek). Vypádá nyní mnohem lépe, ještě jednou děkuji.
Tomáš123
Profil
jakre:
Konkrétne som mal na mysli toto.

Čo sa týka mena, obsah webu som nečítal. Zaujala ma tá hlavička:
<meta name="description" content="Osobní webové stránky se středoškolským učivem uspořádaným do jednotlivých kategorií dle předmětů. Autorem webových stránek je Jakub Krejza." />
<meta name="keywords" content="jakub krejza, jakub, krejza, Jakub Krejza, Jakub, Krejza" />
anonymníí
Profil *
Tomáš123:
2. Bývalo doporučením menej časté špeciálne znaky zapisovať entitami, tak napríklad © je &copy;.
Kdy to bývalo doporučené? Proč? Vadí něčemu/někomu/někdy/někde, že je dnes použit přímý znak místo entity?

Máš pravdu, že se tento znak často entitou zapisuje, ale nějak nevím, proč to uvádíš jako jeden z bodů hodnocení webu (stejně bys zmínil, že jsou entitami české diakritiké znaky, kdyby byly? Nebo copyright je nějaký speciální a zmínil jsi ho, ostatní bys zanedbal?)
jakre
Profil
Tomáš123:
Konkrétne som mal na mysli toto.
Toho jsem si opravdu nevšiml, ačkoli mi to teď bije do očí. Děkuji.

Čo sa týka mena, obsah webu som nečítal. Zaujala ma tá hlavička [...]
To jsem spáchal před nějakou dobou z důvodu lepšího umístění ve vyhledávačích. Pochopitelně je mi jasné, že je to tam zcela zbytečně a keywords odeberu (důvod zde).


Mimochodem, přehodil jsem odkazy na novější a starší stránky, avšak bych byl rád za doporučení, zda-li mám neaktivní "odkaz" zobrazovat.
lionel messi
Profil
Tomáš123:
jakre:
Konkrétne som mal na mysli toto.

V prvej chvíli som si myslel, že mám na zvýraznených miestach špinavý monitor. :-)

Mimochodem, přehodil jsem odkazy na novější a starší stránky

Dobrý nápad.

avšak bych byl rád za doporučení, zda-li mám neaktivní "odkaz" zobrazovat.

Pokiaľ je takto farebne odlíšený od aktívneho, v zásade veľmi nevadí. Napriek tomu by som ho však na hlavnej stránke zrejme odstránil, pretože na prvý pohľad nemusí byť zrejmé, že je „odkaz“ vlastne nie je odkaz. S definitívnym odstránením by som však rozhodne počkal na vyjadrenia ostatných.
Fisir
Profil
Reaguji na jakre:
Já to prostě musím napsat. To je nádhera.


Chtěl bych se pozastavit nad Podmínkami používání tvého webu. Zaprvé si nejsem jistý jejich užitečností a zadruhé mi na tom perfektním designu vadí překlep v informačním boxu o tom, že komentáře nejsou poloveny (sic). A ještě by tam nemuselo být políčko pro předmět, když je stejně prázdné. A na druhé straně je ikonka uživatele příliš blízko u textu „Autor.“

Dále by možná bylo užitečné trochu detailnější stránkování, mám namysli odkazy na jednotlivá čísla stránek, ale stačí nějak nenápadně.

Běžnému návštěvníkovi, který nezkoumá zdrojový kód, asi nebude jasný význam čísel v patičce a ikona operačního systému. Když už bys byl u toho, datum by mohl mít hezčí formát, minimálně přidat mezery za tečky a zrušit nadbytečné nuly.

Zdrojový kód a technické provedení jsem nezkoumal, ale co se týče designu, tak víc než tyto tři perfekcionistické poznámky nemám. Už dlouho jsem se tu tak pozitivně k hodnocenému webu nevyjádřil, obvykle se tu vyskytují větší či menší hrůzy. Ale jsem moc rád, že ten tvůj je výjimka. Ještě jednou — je to nádhera :-)
anonymnii
Profil *
jakre:
Tváři se to jako responsivni, ale na telefonu vidím bezdůvodně i horizontální posuvnik (nevím, co obsah roztahuje), a nejake černé pole dole pod patickou- jako bys tam mel někde pevnou výšku s černým pozadím u něčeho.

Tipnu si, ze by to mohla ba šířku roztahovat pravě patička., do kódu jsem ale nekoukal.
Tomáš123
Profil
anonymníí:
Kdy to bývalo doporučené? Proč? Vadí něčemu/někomu/někdy/někde, že je dnes použit přímý znak místo entity?
To presne neviem. Nechce sa mi prehľadávať internet, aby som našiel nejaký starý skôr menej relevantý dôkaz. Niekde som to čítal a malo to nejaký, dnes už možno historický, dôvod. Či to môže v súčasnosti vadiť, neviem. V prehliadači som si skúsil poprehadzovať kódovania a znak sa nezmenil.

stejně bys zmínil, že jsou entitami české diakritiké znaky, kdyby byly?
Áno. České a slovenské znaky nepovyžujem za špeciálne. Pochopil by som, ak by si sa opýtal na pomlčku. Ak by nebola zapísaná entitou, asi by som ju nespomenul, ale u seba by som na ňu radšej aj tak entitu použil. Na slovenské úvodzovky by som upozornil. Vo všeobecnosti by som upozornil na znak, ktorý vnímam ako exotickejší (špeciálny).

jakre:
zda-li mám neaktivní "odkaz" zobrazovat
Súhlasím s lionelom messim. Estetický pôžitok zo symetrie nevyváži možnú nejasnosť.
jakre
Profil
Fisirovi děkuji za názor a pochvalu designu, vážím si toho :-)


anonymnii:
Mohl byste prosím informace upřesnit, případně přiložit screenshoty? Na mém mobilu (i v prohlížeči) se Vámi popsané prvky zobrazují tak, jak by měly. Děkuji
Taurus
Profil
Ad zobrazení "novější" na první straně. Jasně, že to tam nemá být, když to nikam nevede. Proč dávat na web něco, co k ničemu není? :-) Podobné je to s počasím a měnou. K čemu na webu se SŠ učivem? Sice to vypadá pěkně, ale nedává to smysl. Nadpisy máš z levé strany lehce odsazené oproti textu. To je typograficky špatně a nevypadá to dobře. Odrážky jsou zbytečně velké a výrazné. Jinak se k ostatním drobnostem vyjádřili ostatní, jak jsem tak zběžně prohlížel. Víc jsem to moc nezkoumal.

Docela pěkné a přehledné, ale raději hodnotím celé weby, než jen design bez obsahu. Je to takové zvláštní.

A ještě – pořád tam mám lištu cookies, i když na to kliknu…
jakre
Profil
Taurus:
Děkuji za názor.

Ad zobrazení "novější" na první straně.
Nejedná se pouze o první stranu, ale samozřejmě také o poslední stranu a zobrazení "starší". V obouch případech je zobrazení symetrické a to je důvodem, proč jsem tam odkaz zatím nechal. Souhlasím ale s názorem, že je to zbytečné.

Podobné je to s počasím a měnou. K čemu na webu se SŠ učivem?
Představme si, že na hlavní stránce bude přes celou šířku pouze text s učivem, což je samo o sobě nudné. Napadlo mě, že by se widgety mohly zobrazovat pouze na hlavní stránce, aby zbytečně neupoutávaly pozornost. Mimochodem, nikomu z příspěvujících nechybělo na webu vyhledávání, jehož přidáním by widgety získaly nějakou význam.

Nadpisy máš z levé strany lehce odsazené oproti textu.
Celý prvek .article .content .name je odsazen z obou stran, nejen z levé. Důvodem je lepší vzhled (alespoň z mého pohledu), než kdyby nadpis začínal hned na kraji, respektive vypadá lépe, když je dolní "čára" delší. Kompromis obou návrhů bych viděl snížením odsazení ze 7.5px třeba na 3px (výsledek).

pořád tam mám lištu cookies, i když na to kliknu…
Lišta je ve zdrojovém kódu stále, ale po kliknutí na tlačítko "Rozumím" se skryje pomocí atributu style="display: none;".
Taurus
Profil
Trochu (vlastně dost) to chápu, nicméně symetrie by neměla být nad použitelností/funkčností. To je, jako by na nějakém okně bylo napsáno „k sobě“ jen proto, aby se nějaký další nápis opticky vyrovnal s tímto. Pak se budou lidi snažit chodit místo dveřma oknem.

Ad počasí – zase je ten důvod dost zvláštní. Využil bych to místo pro navigaci, aspoň by předměty byly celými slovy. Mít prostor na webu je něco výborného, přece ho nevyužijeme k něčemu, co tam je na nic. Když budu chtít znát počasí, šáhnu určitě po jiném webu. Ještě doplňuju pěkný citát od Exupéryho: „Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat“.

Ohledně odsazení – teď vidím toto: img.djpw.cz/xid.png. Texty tvoří tři optické linie. To je špatně, má být jen jedna. Šedý border u červených nadpisů delší být může, to ano. Mimochodem, koukám, že rozdělování slov na koncích řádků ti nefunguje. Dělí to slova bez ohledu na slabiky a nevypisuje to spojovníky.

Cookies už dneska frčí, včera mi kliknout na rozumím nepomohlo.
jakre
Profil
Taurus:
Trochu (vlastně dost) to chápu, nicméně symetrie by neměla být nad použitelností/funkčností.
Máte pravdu, tyto "odkazy" odstraním.

Ad počasí – zase je ten důvod dost zvláštní. Využil bych to místo pro navigaci, aspoň by předměty byly celými slovy.
To je dobrý nápad, ale odkazy pod sebou vypadají hůře, než ikonka s počasím, teploty a kurzy. V tomhle případě bych přece jen na nabídku využil menu, tak jak to má být, a články, jak jsem již navrhoval, roztáhl na všech stránkách kromě hlavní na celou šířku a widgety by se zobrazovaly pouze tam.

Ohledně odsazení – teď vidím toto: img.djpw.cz/xid.png.
To vidíte jen v případě, že jste odstranil import fontu Font Awesome, nebo když se font nenačetl. Před samotným textem, respektive první stupněm odrážek, je ikonka ">", kvůli které jsem celý tento blok odsadit od leva, aby odrážka nezačinala přímo pod nadpisem. Mimochodem, soušasnou podobu nadpisu (odsazení asi 3px od stran) vidíte jako vhodné v případě, že posunu blok s odrážkami?

Cookies už dneska frčí, včera mi kliknout na rozumím nepomohlo.
S tím jsem nic nedělal, jsem rád, že to už funguje.
Taurus
Profil
jakre:
ale odkazy pod sebou vypadají hůře, než ikonka s počasím

Budou takové, jak je člověk navrhne. :-) Roztažení článku na celou šíři způsobí špatnou čitelnost kvůli dlouhým řádkům (tak tomu je vlastně v podmínkách, to jsem zapomněl říct). Ale nechám to už na tobě… To počasí je ještě trochu nepříjemné tím, že při načtení stránky blikne a zobrazí ikonu načítání.

Font Awesome se mi asi nenačetl ani teď, vidím jen Exo 2.0. Stejně jako vývojářské nástroje. Ctrl + F5 nepomáhá. Kdyby bylo na mně, žádné texty ani nadpisy neodsadím, odrážky naopak odsadím asi o 5–10 px. Lze najít spoustu článků, jak je to s odsazováním prvních řádků odstavce, já se přikláním jen k vertikálním mezerám, protože zarážky působí rušivě. Nadpis by měl být nicméně zarovnaný stejně jako první řádek.
jakre
Profil
Taurus:
tak tomu je vlastně v podmínkách, to jsem zapomněl říct
Podmínky tam od včera již nejsou.

To počasí je ještě trochu nepříjemné tím, že při načtení stránky blikne a zobrazí ikonu načítání.
Mě nic nebliká, pouze se tam na pár milisekund zobrazí ikonka načítání, to nevidím jako nepříjemné.

Font Awesome se mi asi nenačetl ani teď
Jeho použití se vyvarovat nechci a problém není na straně webu.
Avšak souhlasím, že odrážky přidávané pomocí :before jsou rušivé a nejsou příliš přehledné.

Vaše tvrzení „Kdyby bylo na mně, žádné texty ani nadpisy neodsadím“ a „já se přikláním jen k vertikálním mezerám“ si poněkud odporují, nebo jsem je špatně pochopil.
Taurus
Profil
Pardon, myslel jsem místo podmínek toto: notes.jakubkrejza.cz/cookies

Tím, že „nadpisy neodsadím“ jsem myslel horizontálně.

jakre:
„Font Awesome se mi asi nenačetl ani teď“
Jeho použití se vyvarovat nechci a problém není na straně webu.
A na čí straně?
jakre
Profil
Taurus:
Změnil jsem odsazení. Teď je text mezi tagy <li></li> z leva odsazen stejnou velikostí jako nadpis článku, tudíž je čára o 10px širší (delší). Přemýšlím na použitím klasických odrážek, které nabízí HTML bez nutnosti importů nějakých obrázků a fontů, tedy odrážky typu disc, circle a square.

A na čí straně?
To netuším. Font nevyžaduje JS a na všech zažízeních s různými OS a prohlížeči zobrazení fontu funguje bez problémů.

Pardon, myslel jsem místo podmínek toto: notes.jakubkrejza.cz/cookies
Tam je využito rozvržení na celou stránku z důvodu, aby se tam nezobrazovaly widgety. Z principu je jedno, jestli je tam počaší s kurzy nebo nabídka předmětů, ale kdybych chtěl využít normálního rozvržení (tak, jak je tomu na ostatních stránkách), musel bych na určitých stránkách zobrazovat jiné widgety. A fakt, že text je nečitelný z důvodu širokého rozvržení bych vůbec neřešil - každý si kupuje monitor jak široký chce.
Chamurappi
Profil
Reaguji na jakre:
Jeho použití se vyvarovat nechci a problém není na straně webu.
Dělat ikony fontem je nesmysl, protože k tomu nejde rozumně vyrobit fallback.
Považoval bys za chybu uživatele, když si v prohlížeči napevno nastaví nějaké konkrétní písmo, které se mu dobře čte?

Font nevyžaduje JS a na všech zařízeních s různými OS a prohlížeči zobrazení fontu funguje bez problémů.
Není pravda. Můj Windows Phone 7.8 nepodporuje žádný formát webfontů.
V práci mi proxy občas blokuje WOFFy. Nevím proč. Pokud je web bez dynamických písem nepoužitelný, má smůlu, musí se obejít beze mě :-)

1) Proč nastavuješ všemu word-break: break-all? Láme mi to slova na konci řádků hlava nehlava.
2) Tvému prohlášení o cookies moc nevěřím, protože jsem si nevšiml, že bys nějaké cookies používal :-)
3) Proč hamburger? Těch pár zkratek by se v pohodě vešlo na dva/tři řádky mobilního displeje.
4) Proč se počasí a kurzy donačítají AJAXem?


Reaguji na Tomáše123:
Bývalo doporučením menej časté špeciálne znaky zapisovať entitami, tak napríklad © je &copy;.
Nebývalo. Buď bylo nutností je tak zapsat, protože znak nebyl ve znakové sadě, nebo to bylo vždy zbytečné.
Taurus
Profil
jakre:
fakt, že text je nečitelný z důvodu širokého rozvržení bych vůbec neřešil - každý si kupuje monitor jak široký chce.
Co tím chceš říct? Takže špatný layout stránky je problém lidí, protože si koupili širokoúhlý monitor? Vždyť ho má teď snad už každej druhej…
jakre
Profil
Chamurappi:
Děkuji za názor.

Moje tvrzení „Jeho použití se vyvarovat nechci a problém není na straně webu.“ bylo myšleno tak, že bych nerad přišel o ostatní ikonky, jejichž zobrazení není nutné.

Font s názvem Font Awesome opravdu nepoužívá JS, alespoň to vývojáři tvrdí - "Fewer compatibility concerns because Font Awesome doesn't require JavaScript."

1) Proč nastavuješ všemu word-break: break-all? Láme mi to slova na konci řádků hlava nehlava.
Na to už upozorňoval [#19] Taurus. Přehlédl jsem to, děkuji za připomenutí. Omylem jsem tam přidal nesmysly.

2) Tvému prohlášení o cookies moc nevěřím, protože jsem si nevšiml, že bys nějaké cookies používal :-)
To tam je pro případ, že bych využíval Google Adsense. Ale i tak samotný WP využívá cookies, nezkoumal jsem, jestli pouze ty, které se ukládají pouze do uzavření prohlížeče

4) Proč se počasí a kurzy donačítají AJAXem?
Jde o rozdělané řešení. Momentálně si nevím rady, jak externí obsah načítat s první návštěvou dne ale pouze do půlnoci a nechci využívat CRONy.


Taurus:
Takže špatný layout stránky [...]
Zda-li je možné maximální šířku okolo 1000 pixelů považovat za "špatný layout" stránky, pak jsem v životě neviděl layout dobrý.
Taurus
Profil
jakre:
Zda-li je možné maximální šířku okolo 1000 pixelů považovat za "špatný layout" stránky, pak jsem v životě neviděl layout dobrý.

Tyto druhy odpovědí asi nikdy nepochopím. Přece když to spousta jiných dělá špatně, tak to tak nezačnu dělat taky. Navíc často jsou weby navržené tak, že po straně je nějaký jiný obsah, takže text není přes celou šíři. Na layoutu 960 px není nic špatného, to jsem tím neřekl. Pořád nechápu, co mělo být tedy myšleno tím, že si každý kupuje monitor jaký chce.

Kolik znaků +/- na řádek je vhodných lze vyčíst z mnohých zdrojů, nevymýšlím si tu.
jakre
Profil
Taurus:
Navíc často jsou weby navržené tak, že po straně je nějaký jiný obsah, takže text není přes celou šíři.
Ano, to je případ mého webu a rozvržení hlavní stránky. Je pevně dáno, jakou maximální šířku budu využívat a z toho se pro jednotlivé prvky dopočítává procenty velikost připadající na každý z vnořených prvků, například zmíněný text. Vidíte na tomto konrétním rozvržení něco špatného?

Kolik znaků +/- na řádek je vhodných lze vyčíst z mnohých zdrojů, nevymýšlím si tu.
To jsem neřekl a jsem velmi rád, že jste se mi rozhodl poradit.
Taurus
Profil
jakre:
Vidíte na tomto konrétním rozvržení něco špatného?
Zkusím to zkrátit: při 14px Verdaně bude ideální šířka pro text 600 px. Vejde se tak na řádek asi 80 znaků. Tohle pravidlo nezklame, návštěvníka potěší.

(Chybně uvádím 11px Verdanu v Diskuse JPW: Rozšíření dobrých rad v sekci Názor na stránku, podobně line-height, který má být spíš 150 %.)
« 1 2 3 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0