« 1 2 3 »
Autor Zpráva
Chamurappi
Profil
Reaguji na jakre:
Font s názvem Font Awesome opravdu nepoužívá JS
Pardon, měl jsem to napsat lépe. Je pravda, že nepoužívá JS, ale není pravda, že funguje vždy a všem.

Ale i tak samotný WP využívá cookies, nezkoumal jsem, jestli pouze ty, které se ukládají pouze do uzavření prohlížeče
Prošel jsem tvůj web křížem krážem a žádné cookies v prohlížeči nemám. Jediná, kterou mi nastavuješ, je odkliknutí souhlasu s cookies.
Mimochodem, expires=Fri, 1 Jan 2025 12:00:00 GMT – 1. ledna 2025 bude středa, ne pátek. (Nevím, zda to někomu může vadit, spíš ne.)

Momentálně si nevím rady, jak externí obsah načítat s první návštěvou dne ale pouze do půlnoci a nechci využívat CRONy.
Já bych to řešil tak, že bych si při každém přístupu zjistil aktuální čas, převedl ho do nějakého jednotného formátu (třeba yyyy-MM-dd) a koukl bych se, jestli mám v DB (nebo na disku v souboru) záznam pro takový formátovaný čas. Pokud ano, vypsal bych ho. Pokud ne, zjistil bych aktuální hodnoty, vypsal bych je a vytvořil z nich záznam pro daný formátovaný čas.
jakre
Profil
Taurus:
při 14px Verdaně bude ideální šířka pro text 600 px
Aktuální maximální šířka prvku s textem na hlavní stránce je více než 750 pixelů a velikost textu 15 pixelů. Jaký line-height doporučete?



Chamurappi:
není pravda, že funguje vždy a všem.
Ano, s tím souhlasím. Je to pochopitelné, když si uživatel si může, jak jste uváděl, napevno nastavit nějaké konkrétní písmo, které se mu bude zobrazovat.

Prošel jsem tvůj web křížem krážem a žádné cookies v prohlížeči nemám.
To je v pořádku. Jak jsem již psal, plánoval jsem využití Google Analytics. Děkuji

Já bych to řešil tak, že [...]
To je dobrý nápad. Vím že to sem napatří, ale pokud byste měl zájem mi nabídnout hotové řešení, myslím, že bychom se mohli domluvit.
Taurus
Profil
jakre:
Jaký line-height doporučete?

Asi těch 150 %.
jakre
Profil
Taurus:

Dobře, děkuji.

Co se týče těch odrážek, o kterých jste uváděl, že jsou velké a výrazné, odstranil jsem je a nahradil pomlčkou.

Lze najít spoustu článků, jak je to s odsazováním prvních řádků odstavce
Mohl byste mi doporučit nějaký konkrétní článek, který považujete za vhodný v případě použití na mém webu?
Xanomes
Profil
jakre:
ad FontAwesome: "...na všech zařízeních s různými OS a prohlížeči zobrazení fontu funguje bez problémů."
S tím rozhodně nesouhlasím, mnoho mobilních zařízení @import nepodporuje a pak uživatel místo ikony vidí jen prázdný čtvereček. Když už chcete používat FontAwesome, tak pouze pro desktopy.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Xanomese:
mnoho mobilních zařízení @import nepodporuje
Asi jsi chtěl napsat @font-face. Protože s @importem žádné potíže nejsou.


Reaguji na jakre:
ale pokud byste měl zájem mi nabídnout hotové řešení, myslím, že bychom se mohli domluvit
Spíš ne. Jsem drahý a kdybych musel dělat v PHP, byl bych ještě dražší. Věřím, že to zvládneš sám :-)
Taurus
Profil
jakre:
Koukám jsem se mrkl a neodpověděl. Zkus zdroje jako je typomil, Dero, typo.cz nebo knihu Berana. Často se v nich mluví o zarážkách, vertikální odsazování nazývají jako americký způsob. Jak nemám rád míchání typografií různých zemí, tady bych udělal výjimku. Zarážky jsou dle mého nedostatečné a nehezké. Na webu se používají ještě míň, možná např. i proto, že justify je pro web často nevhodný a v kombinaci s odstavcovou zarážkou by přibyla na oko další řeka.
Xanomes
Profil
Chamurappi:
Zajímavé, já s @import problémy mám...
jakre
Profil
Taurus:
Podívám se na to, děkuji. Neříkám, že by se mi líbily, ale použil jsem je, protože mě přišly vhodné právě pro zápisky ze školy. Zkusím se inspirovat z poskytnutých zdrojů a vymyslet něco vhodnějšího.

Xanomes:
Ještě jsem se nesetkal s nefunkčností @importu. Je možné, že šlo třeba o font nepodporující rozšířenou latinku - i když nevím, jestli by se místo znaků s diakritikou zobrazovaly zrovna čtverečky.

Chamurappi:
Jenže já jsem líný tvor a nebudu s tím dělat nic, dokud mi neomezí přístup k datům.
Xanomes
Profil
jakre:
já se s tím setkávám často, protože moje zařízení ho nepodporuje. A nejde o diakritiku, ale neznámý font - což je Font Awesome. A obecně se "říká", že řešit ikonky fontem není dobrý nápad.
jakre
Profil
Xanomes:
Podle mého názoru ikonky nepoužívám v takovém množství, že by to vadilo v případě, kdyby se někomu nenačetly. Našel jsem 3 různé ikonky, které neznačí nic důležitého a nemám je důvod měnit, vzhledem k funkčnosti Font-awesome. Na jakém zařízení se vám místo ikonek zobrazují čtverečky?
Xanomes
Profil
Když místo hamburger menu vidím čtvereček, teprve po chvíli mě napadne na něj kliknout.

Možná zní podivně, že by se na web někdo díval z herní konzole, ale domnívám se, že na dobu kdy byla vyrobena (2012) je její výkon slušný a možná by se našly mobily z té doby, které to též nezobrazí. Bavíme se o Nintendu 3DS.

Mimochodem, doporučuji si přečíst článek o nevýhodách hamburgeru na jecas.cz, bohužel sem nemohu dát odkaz.
Taurus
Profil
Byl bych s tim clankem opatrny a procetl si mistni vlakno, ktere se mu venuje.
jakre
Profil
Xanomes:
Dobře, rovnou jste mohl napsat, že se Vám nelíbí hamburger menu. S tím naprosto souhlasím a menu v dohledné době předělám.

Co se týče (ne)zobrazování fontů, naprostá většina uživatelů internetu prohlíží web z desktopů a mobilů. Pochybuji o tom, že by některé mobily font nezobrazovaly.
Chamurappi
Profil
Reaguji na jakre:
Pochybuji o tom, že by některé mobily font nezobrazovaly.
Už jsem psal, že jeden z mých telefonů je nepodporuje. A není sám.


Reaguji na Xanomese:
Zajímavé, já s @import problémy mám...
Určitě? Pokud přes @import připojíš něco jiného než font, tak to také nefunguje? On není @import nic jiného než alternativa k <link rel="stylesheet">, tak mi přijde krajně nepravděpodobné, že by ho dnes něco nepodporovalo. Spíš bude důležité, co je v tom externím CSS… a to bude v případě fontu @font-face.
Mimochodem, zrovna jakre ani @import nepoužívá.
Xanomes
Profil
Chamurappi:
Tak to asi bude tím obsahem stylu, protože importuji styly z Google Fonts.
jakre
Profil
Omlouvám se, bylo ode mě nesmyslné zpochybňovat funkčnost fontu na mobilech, když sám vlastním pouze mobil s iOS.


Chamurappi:
Pokud je web bez dynamických písem nepoužitelný [...]
V tomhle případě nejsou ikonky tak důležité, ale zřejmě bude lepší je nahradit obázky. Ty jsou snad podprované všemi mobily.
jakre
Profil
Zdravím, během uplynulých dnů jsem změnil a přidal nějaké funkce. Mezi hlavní změny patří přidání detailnějšího stránkování a odstranění načítání widgetů z AJAXu.

Jelikož mám opět čas na úpravu šablony, byl bych rád, kdybyste sem zaslali kritiku současné podoby webu.
Pozn.: Na ikonkách a hamburger menu budu pracovat :-)
jujklu
Profil
Hezké, jenom...
v menu je místo BIO napsáno BIG
lionel messi
Profil
jujklu:
v menu je místo BIO napsáno BIG

Možno má jakre takú skratku predmetu skutočne v rozvrhu, ja som napríklad ako študent zažil dve gymnáziá a každé z nich si skratky niektorých predmetov písalo trochu inak…

jakre:

Jelikož mám opět čas na úpravu šablony, byl bych rád, kdybyste sem zaslali kritiku současné podoby webu.

Detailnejšie stránkovanie hodnotím veľmi pozitívne s jedinou drobnou výnimkou. Trošku ma ruší dotyk jedného z odkazov a „trojbodky“ označujúcej vynechané strany (medzi … a 3), možno je to však iba problém môjho rozlíšenia (ale v Responsive Design v FF ho vidím stále).

Trochu sa mi nepozdáva horný odkaz smerujúci na staršie články. Môže sa hodiť, pôsobí však na mňa dojmom akéhosi „vydedenca“ z menu. Má totiž pozadie rovnaké ako menu, ale zreteľne do neho nepatrí, navyše červený ostrov v bielom mori okolo trochu príliš púta (nie je až taký významný). Odkaz na staršie texty by som štylizoval zhruba tak, ako v dolnom stránkovaní.
jakre
Profil
Kromě funkcí jsem dnes upravoval hlavně design. Budu rád, když ho porovnáte s předchozím a doporučíte mi nějaké úpravy :-)


jujklu:
Díky. BIG je zkratka předmětu biologie a geologie.

lionel messi:
Díky za názor. Vzhledem k tomu, že píšeš o horním odkazu na starší články a dotyku odkazů, domnívám se, že jsi web prohlížel když jsem se v něm zrovna hrabal.
lionel messi
Profil
jakre:
Vzhledem k tomu, že píšeš o horním odkazu na starší články a dotyku odkazů, domnívám se, že jsi web prohlížel když jsem se v něm zrovna hrabal.

Je to tak, teraz som už na žiadny zo spomínaných problémov nenarazil.
Xanomes
Profil
Nad lištou s hamburgerem vidím červenou lištu s textem ergafs\ds...
jakre
Profil
Xanomes:
Díky, odstranil jsem to.
jakre
Profil
Tak jsem provedl další změnu. Odstranil jsem hamburger menu, které se Chamurappovi a Tomášovi123 nelíbilo, čímž jsem se zbavil JS. Pak jsem ještě vymazal ikonky Font Awesome.

Omlouvám se, že jsem tak otravný, ale... Prosím o kritiku současného menu a zdrojového kódu.
PS: Pak už dám pokoj :-)
lionel messi
Profil
jakre:
Prosím o kritiku současného menu a zdrojového kódu :-)

V menu na desktopovej verzii nevidím žiadny rozdiel (čo je dobre). Mobilnú verziu viem skontrolovať iba v improvizovanom režime Responsive Design v FF, ale podľa mňa je v poriadku (určite lepšie než s hamburgerom). Ešte mi ale trklo do očí zbytočné zvyšovanie hlavičky na užšom rozlíšení, keď sa medzi logom a nadpisom zalomí riadok. Pokojne by som v danom rozlíšení zobrazoval len jedno z toho (asi skôr logo).

V zdrojovom kóde by som radšej videl divy namiesto moderných HTML 5 sémantických elementov (header, nav, section…). IE 8 a staršie prehliadače ich totiž nevedia správne naštýlovať (nepoznajú ich). Nepoužívaš ani JavaScriptovú atrapu, ktorá by ich tam mohla rozchodiť.
jakre
Profil
lionel messi:
Ešte mi ale trklo do očí zbytočné zvyšovanie hlavičky na užšom rozlíšení, keď sa medzi logom a nadpisom zalomí riadok. Pokojne by som v danom rozlíšení zobrazoval len jedno z toho (asi skôr logo).

Celé logo nejspíš nahradím obrázkem, které bude mít procentuální velikost. To by ten problém mohlo vyřešit, navíc se nebudu muset spoléhat na zobrazení fontu.

V zdrojovom kóde by som radšej videl divy namiesto moderných HTML 5 sémantických elementov (header, nav, section…). IE 8 a staršie prehliadače ich totiž nevedia správne naštýlovať (nepoznajú ich). Nepoužívaš ani JavaScriptovú atrapu, ktorá by ich tam mohla rozchodiť.

Děkuji za názor. Nad tím jsem trochu uvažoval. Ale na druhou stranu web navštěvují zpravidla studenti, kteří nemají IE zrovna v oblibě, a tak v tom až tak velký problém nevidím. Co se týče JS, ten má určité procento lidí také vypnutý.
Tomáš123
Profil
jakre:
Používanie HTML5 nových blokových prvkov tvojmu webu momentálne neprináša žiadnu výhodu. Skôr naopak.

Co se týče JS, ten má určité procento lidí také vypnutý.
Má, to percento je ale menšie ako percento ľudí, ktorí majú starší prehliadač a vypnutý JavaScript súčasne.

Časti užívateľov zabezpečíš správne zobrazenie už tým, že nastavíš všetkým HTML5 blokovým sémantickým prvkom display: block. Staršie prehliadače, všeobecne, HTML5 prvky nepoznajú. Iba Explorer na nich však bez skriptu vôbec nevie aplikovať CSS.

Za predpokladu, že by bol display každého nepoznaného prvku vnímaný ako jeden z takých, ktorý sa pri špecifických podmienkach pretypuje na block, by možno šlo pomocou absolútnej pozície, či obtekania, dosiahnuť správne zobrazenie aj v prehliadačoch, ktoré nové prvky nikdy nevideli. Prvé pokusy ale neboli úspešné, Explorer 8 vníma vcelku jasnú štruktúru úplne inak. Poradil si však s inline prvkom <span>, ktorý by sa mal vykresľovať podobne ako každý iný nepoznaný prvok. Jeho obsah ale zduplikoval. Pre predstavu, prikladám aj zdrojový kód. Kto by chcel, nech sa hrá.
Xanomes
Profil
jakre:
Odstranil jsem hamburger menu
Mnohem lepší, už nemám vůči webu žádné námitky.
web navštěvují zpravidla studenti, kteří nemají IE zrovna v oblibě, a tak v tom až tak velký problém nevidím. Co se týče JS, ten má určité procento lidí také vypnutý.
Podle některých průzkumů má JS vypnuto 1% návštěvníků, oproti tomu staré Explorery nějakých 40% návštěvníků. Alespoň JS na rozchození HTML5 prvků v IE by se hodil. Můžeš použít tohle:
<!--[if lt IE 9]>
  <script src="http://html5shiv.googlecode.com/svn/trunk/html5.js"></script>
<![endif]-->

Zbytek už psal Tomáš123.
jakre
Profil
Děkuji za rady.

Xanomes:
oproti tomu staré Explorery nějakých 40% návštěvníků
Tak to jsem opravdu nečekal. Navrhovaný kód jsem použil, díky.

Tomáš123:
Časti užívateľov zabezpečíš správne zobrazenie už tým, že nastavíš všetkým HTML5 blokovým sémantickým prvkom display: block.
Díky.

Třetí odstavec jsem nějak nepochopil. Budou se tedy HTML5 prvky po nahrání Xanomesovo kódu zobrazovat správně?
« 1 2 3 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: