« 1 2 »
Autor Zpráva
Sitole
Profil
www.sitole.cz

Ahoj, zajímal by mě váš názor na můj osobní blábolník. Je to přeci jen delší doba co jsem zde nechal hodnotit staršího bratra tohoto blogu a tak bych se chtěl z úst profíků dozvědět co upravit, pozměnit a případně úplně předělat. Jedná se o první generaci webu, který provozuji na Cellenu a od té doby jsem ho na pár projektů aplikoval a vylepšil, ale nemám čas ani pravidelně psát natož ještě předělávat hlavní stan.

Budu rád, když ohodnotíte naprosto všechno. Jsem připraven i na tvrdou kritiku. Můžete se klidně pokusit udělat škodu a objevit chybu na systému či webu.
Stránky jsou generovány automaticky pomocí PHP šablon za pomoci databáze. Prakticky by se ale nemělo stát, že se stránky nenačtou, protože jedou vcelku na dost kvalitním hostingu.
lionel messi
Profil
Sitole:

Ahoj. :-)

Prvý dojem: Jednoduché, možno až príliš, ale prehľadné, určite omnoho lepšie než tvoja prvotina. Určitý progres vidím aj v štylistike.

Zopár námetov na ďalšiu prácu:

1. od roku 2012 se věnuji objektivnímu programování — Predpokladám, že si myslel objektové programovanie. ;-)

2. CSS štýly zrejme omylom linkuješ mimo hlavičky (tesne pod ňou), presunul by som ich dovnútra.

3. Malý detail: Do nadpisu textu o Turingovom teste by som aspoň do zátvorky pridal skratku CAPTCHA, pod ktorou je test všeobecne známejší.

4. Entita &lt; je ekvivalentom znaku <, nie písmena e, ako píšeš.

Myslím si, že dizajn na potreby osobného blogu je celkom vyhovujúci. Novým blogom si vcelku príjemne prekvapil, držím palce v ďalšom napredovaní.
Str4wberry
Profil
V článku sitole.cz/clanek/vlastni-komentare-na-webu jsou rozbité odkazy.

Jinak toho k hodnocení moc nevidím.
Fisir
Profil
Reaguji na lionela messiho:
Do nadpisu textu o Turingovom teste by som aspoň do zátvorky pridal skratku CAPTCHA, pod ktorou je test všeobecne známejší.
Turingův test není CAPTCHA a CAPTCHA není Turingův test. Tady jsi úplně vedle.
lionel messi
Profil
Fisir:
Reaguji na lionela messiho:
„Do nadpisu textu o Turingovom teste by som aspoň do zátvorky pridal skratku CAPTCHA, pod ktorou je test všeobecne známejší.“
Turingův test není CAPTCHA a CAPTCHA není Turingův test. Tady jsi úplně vedle.

Ja som teda CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) pochopil ako podmnožinu Turingovho testu. I tak ale bod 3 v [#2] stráca relevanciu, ďakujem za opravu.
Martin2
Profil *
Sitole:
Ten web je dost jednoduchý, což nemusí vadit. Obsah je taky docela jednoduchý, to už vadit může…
Hodnotit tvůj redakční systém bez zdrojových kódů dost dobře nepůjde, ale asi nebude moc kvalitní:

sitole.cz/clanek/nejaky-nesmysl by mělo skončit chybou 404, ne přesměrováním.
• Všechny úrovně adres by ideálně měly být platné, tedy i sitole.cz/clanek
• Doplnění lomítka do adresy skončí chybou 404
• Máš nějaké splašené escapování nebo chybu v překladu šablon do HTML <a href=&­#39;htt­p://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vtopic&forum=36&­#39;>fóra</a>
Sitole
Profil
lionel messi:
1. & 2. Opraveno
3. Ano, ale tímto názvem přece jen více zaujmeš, než používat slovo jehož definici všichni znají spíše jako kontrola formuláře. :-)
4. Opraveno. Asi jsem si udělal bordel v tom, že jsem & potřeboval z entity zobrazit entitou, aby se nepřepsala.

Str4wberry
Opět jen a jen má chyba. Špatně jsem nastavil kontrolu pro neuzavřené uvozovky a všechny byly jako entity.

Martin2
Přesměruje, ale před přesměrováním pomocí PHP oznamuje chybu 404.
Ano, máš pravdu. Uvažoval jsem nad přepsáním adresy /clanek/adresa-clanku na /clanky/adresa-clanku, ale přeci jen už je zaindexováno. Jedině oznámit změnu a přesměrovat na novou adresu. :-)
Odkazy jsem opravil s fixnutím ochrany neuzavřených uvozovek.

Martin2:
O hodnocení redakčního systému tu nejde. Jen jsem chtěl podotknout, aby se někdo pokusil proniknout. :-)
Martin2
Profil *
Sitole:
Přesměruje, ale před přesměrováním pomocí PHP oznamuje chybu 404.
Location a stav 404 se nekombinují. Vlastně říkáš klientovi „požadovaný prostředek neexistuje“ a zároveň „požadovaný prostředek je umístěn na...“
Sitole
Profil
Martin2:
Používám

header("HTTP/1.0 404 Not Found"); 
header("Location: /clanky"); 
header("Connection: close");

Tenkrát jsem to někde vyhrabal, ale nic jsem neskládal. Takže by to ASI mělo fungovat.
Martin2
Profil *
Sitole:
Takže by to ASI mělo fungovat.
Dej si tam pro mě za mě 402 Payment Required. Fungovat to bude, ale je to nesmysl.


Mimochodem, PHP ti při použití hlavičky Location nebude tolerovat jiný stavový kód než 201 a 3xx.* Takže tam opravdu můžeš napsat cokoliv, výsledek bude 302.
Sitole
Profil
Martin2:
Doufejme že vyřešeno. Lepší? :-)
Xanomes
Profil
Jednoduchý, přehledný, responzivní. Vytknu tedy jen pár drobností, protože jinak je to web povedený.

1. Nemyslím si, že odkaz do administrace v zápatí je nejlepší nápad.
2. Názvy některých sekcí nepovažuji za nejlépe zvolené. Například v sekci Kontakt bych čekal jen kontakt a ne i popis tebe (který tvoří většinu stránky). Stejně tak bych v sekci ostatní nečekal mikroblog.
3. Nevím, jestli je to chyba fontu, ale kroužek nad ů je příliš nízko:

4. V sekci Kontakt máš title Kontakt & O webu (což samo o sobě není nejlepší, viz bod 2) a následně tam máš velký nadpis Informace o projektu...
5. Když už máš všude kotvy, v článcích by mohly být také.
Sitole
Profil
Xanomes:
1. Roboti mají chození zakázané a na stránce samotné je index také zakázaný. Jinak nevidím důvod. Odkaz je ukrytý a nijak nesvítí.
4. Opraveno
5. Plánuji je automaticky generovat, ale zatím jsem jaksi nepřišel na to jak.

EDIT: Automatické vypisování nadpisů a odkazy jsou hotové.
Xanomes
Profil
Sitole:
Odkaz má hover efekt...
Sitole
Profil
Xanomes: To, že má odkaz v patičce hover efekt vůbec ničemu nevadí. Jestli chceš tak se můžeš na přihlašovací stránku administrace podívat. Viz. /wp-admin na každém webu používajícím WordPress.
Taurus
Profil
Web mi přijde smutný a nezajímavý. Nikde nevidím nadpis, že jde o blog (případně o čem), ale místo toho je tam dvakrát království. To je zvláštní. Nelíbí se mi, že perexy mají usekaná slova. Chtělo by to chytřejší sekání textů. Ale jinak je to aspoň přehledné, to je fajn.
Sitole
Profil
Taurus:
Upravil jsem nadpis, ale s tím usekáváním textu za slovy si musím pohrát. Problémem je, že nevím pod čím něco takového najít.
Aktuálně využívám substr($Text,0,400).

lionel messi:
1. od roku 2012 se věnuji objektivnímu programování — Predpokladám, že si myslel objektové programovanie. ;-)
Nově opraveno i v popiscích stránek.
anonymníí
Profil *
Sitole:
ale s tím usekáváním textu za slovy si musím pohrát. Problémem je, že nevím pod čím něco takového najít.
Místo té 400 tam bude strpos. Jako nápověda by to mělo stačit :-)
Sitole
Profil
anonymníí, Taurus:
Automatické oříznutí slova je dokončené. Co tomu říkáte? :-)
Taurus
Profil
Seš kluk šikovnej. Jen bych přidal třetí tečku viz www.liteera.cz/slovnik/vypustka
Sitole
Profil
Taurus:
Tečka přidána. Děkuji.

Uvažoval jsem o přidání # ke každému H nadpisu u článků. Někdo to tu již navrhoval, ale nejsem si jistý zda by to šlo. Tedy určitě šlo, ale jak složitě. V proměnné $Text mám uložený celý HTML kod článku. Tedy texty, odstavce, nadpisy a podobně.

Z aktuálního
<h2>Tvorba automatické kotvy pomocí PHP</h2>
Bych chtěl docílit něčeho takového
<h2 id="tvorba-automaticke-kotvy-pomoci-php"><a href="#tvorba-automaticke-kotvy-pomoci-php">#</a>Tvorba automatické kotvy pomocí PHP</h2>

Se samotným vytvořením ID (odstranění háčků, čárek a mezer z nadpisu by nebyl problém), ale nevím jak toto aplikovat na všechny nadpisy s tím výsledkem, že každý nadpis bude mít odlišnou kotvu. Dříve jsem to dělal pomocí obyčejné záměny, ale to všem dalo stejnou kotvu.
anonymníí
Profil *
Sitole:
Regulární výrazy
Sitole
Profil
anonymníí:
Nejspíše to nebude tak jednoduché. Budu si o výrazech muset něco nastudovat. Přeci jen je to něco úplně nového.
lionel messi
Profil
Sitole:
anonymníí:
Nejspíše to nebude tak jednoduché. Budu si o výrazech muset něco nastudovat.

regularnivyrazy.info
regular-expressions.info (v angličtine, detailnejší prehľad než prvý odkaz, venuje sa aj menej pokročilým oblastiam či menej obvyklým situáciám)

Dobrá je aj kniha Mastering Regular Expressions od vydavateľstva O'Reilly, v češtine som ju ale nikde nevidel, ak by si ale mal o ňu záujem, vedel by som ti ju v origináli zohnať.
Keeehi
Profil
$replacedText = preg_replace_callback(
    '~<h2>(.*?)</h2>~',
    function ($matches) {
        $convertedContent = yourNormalizationFunction($matches[1]);
        return '<h2 id="'.$convertedContent.'"><a href="#'.$convertedContent.'">#</a>'.$matches[1].'</h2>';
    },
    $Text
);
Sitole
Profil
Keeehi:
Moc děkuji, pokusím se tvoji ukázku použít jako vzor pro učení regulárních výrazů. Kod jsem nakonec jen nepatrně upravil a funguje naprosto bombově.
Kod přiložím pro budoucí řešení podobné problematiky.

// Automatická tvorba kotev nadpisů
$Text = preg_replace_callback('~<h2>(.*?)</h2>~',
    function ($matches) {
        $vyber_z_nadpisu = $matches[1];
    
       // Nahrazení nevhodných znaků
        $toto = array(" ", "_", ".", "+", "-");
        $za  = array("-", "-", "-", "-", "-");
        $kotva_upravena = str_replace($toto, $za, $vyber_z_nadpisu);
    
       // Odstranění diakritiky
        $kotva_upravena = Str_Replace(
        Array("á","č","ď","é","ě","í","ľ","ň","ó","ř","š","ť","ú","ů","ý","ž","Á","Č","Ď","É","Ě","Í","Ľ","Ň","Ó","Ř","Š","Ť","Ú","Ů","Ý","Ž") ,
        Array("a","c","d","e","e","i","l","n","o","r","s","t","u","u","y","z","A","C","D","E","E","I","L","N","O","R","S","T","U","U","Y","Z") , $kotva_upravena);
        $kotva_upravena = strtolower($kotva_upravena);

       // Konečné nahrazení a vložení
        return '<h2 id="' . $kotva_upravena . '"><a title="Kotkva rolující na tento nadpis" style="text-decoration: none"  href="#' . $kotva_upravena . '">#</a> ' . $matches[1] . '</h2>';
    }, $Text
);


Chci se zeptat na další vrásky na webu. Co vylepšit, co vám na webu nesedí. :-)
Kcko
Profil
Sitole:
Chci se zeptat na další vrásky na webu. Co vylepšit, co vám na webu nesedí. :-)
Příliš jednoduchý na to, aby se tu hodnotil nějak giganticky a sáhodlouze.
Sitole
Profil
Kcko:
Já mám rád dlouhá hodnocení. Příjde se tam na spoustu chyb o kterých se nikdo nezmínil.
Jednoduchý design byl konceptem a výsledkem. Jde tam o to jít spíše do kvality jak do kvantity. :-)
Taurus
Profil
Sitole:
Jde tam o to jít spíše do kvality

To by právě ten design vypadal jinak. Nemá to žádný nápad, nic. Takto nějak vypadá moje základní struktura webu, než ho začnu stylovat. Podobně prvotně podbarvuju bloky textů, když chci vidět linie. Ale pak tam nasadím grafiku a dám tomu osobitost.

Zkus něco vymyslet nebo spíš se inspirovat. Vypadá to fakt jak parte.
Sitole
Profil
Taurus:
Jo, to je pravda. Chtěl bych tam přidat barvy, ale prakticky tam není kam přidat barvy. Jedině to nějak globálně upravit. Kouknu se po nějakých vzhledech. Děkuji. Byl jsi první co opravdu dokázal vytknout něco krom „Příliš jednoduchý na to, aby se tu hodnotil...


Taurus:
Bylo "rozsvícení" myšleno nějak takhle? Viz. menu.
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0