« 1 2 »
Autor Zpráva
Michal_Jar
Profil
Zdravím Vás, mohli by jste se kouknout na moje stránky " www.odtahyjaros.cz " a pripadne napsat co zlepsit.
Jsou to moje 1. stranky,takže toho bude spousta.

Předem díky, Michal
lionel messi
Profil
Michal_Jar:

Taktiež zdravím,

samozrejme, stránky trpia niekoľkými pomerne významnými nedostatkami. V prípade prvotiny je to ale obvykle normálne, takže sa nasledovným výčtom námetov na zlepšenie nedaj odradiť.

Prvý dojem zo stránky mi hovoril, že som sa ocitol na webe pre slabozrakých. Vysoká hlavička má zbytočne veľké písmo. Celú ju zmenši, najmä písmo. Pokojne by som mierne zmenšil aj písmo v menu.

Chválim hover efekt a zvýraznenie aktuálnej položky v menu, viacero začiatočníkov na to zabúda. Na jednotlivých položkách by som ale očakával kurzor ručičky namiesto šípky. Navyše oranžová na šedom pozadí nie je práve najčitateľnejšia.

Snaž sa nemiešať prvky so zaguľatenými a hranatými rohmi, pôsobí to ako päsť na oko. Rozhodni sa pre jeden variant a toho sa drž.

Nikdy necentruj text, ktorý nie je nadpisom. Ktovieako dobre sa to nečíta a navyše to vyzerá čudne.

Všetky stránky webu majú navlas rovnaký titulok, to je jedna zo základných SEO chýb.

Panel s kontaktom ti poletuje vľavo, ďalší panel s hlavným textom zase vpravo, pôsobí to rozbitým dojmom.

V kóde máš škaredú chybu: <a href="index.html"><img src="img/hlava1.gif" height="280" width="1000"></a> Na vyznačenom mieste ti chýba uzavretie tagu.

Odporúčam zaplatiť si grafika, mnohé obrázky, bohužiaľ, pôsobia veľmi amatérsky, najmä snaha o akési odstránenie pozadia (nepresné selekcie, zubaté okraje, nelogicky odstránené časti obrázka). Asi najhorší príklad: www.odtahyjaros.cz/img/atego.gif

Panel s kontaktom by som asi zobrazoval dole, určite nie hneď pod menu, obzvlášť pokiaľ je telefón uvedený už v hlavičke.

Element </br> neexistuje, asi myslíš <br>. Ale namiesto neho by som pokojne využil margin.

Aspoň mierne by som zvýšil riadkovanie (CSS vlastnosť line-height).
Taurus
Profil
Pokud to mám brát jako prvotinu, tak docela fajn výsledek. Pokud to mají být profesionální stránky, tak doporučuju inspiraci na cz.pinterest.com/odemne/webdesign nebo jiné galerie pěkných webů. Tohle estetický dojem bohužel neudělá. Aspoň co do přehlednosti je to docela dobrý.
Lonanek
Profil
Většinu postřehů sice zmínil lionel messi, ale...
Levý sloupec bych úplně vypustil - nemá žádnou vypovídací hodnotu - v menu existuje položka kontakt.

Z praktického hlediska bych nevytvářel "tvrdě" html stránky, ale využil bych php, kde lze includovat společné části, hlavička, menu, patička. Budete chtít něco změnit v jedné ze společných částí a budete upravovat všechny soubory. Takto postačuje upravit vždy jej jeden a změny se promítnou všude. Také lehce můžete změnit titulek každé stránky.

Určitě bych také snížil počet barev písem. Plně dostačují 3 barvy. Vy máte jednu barvu v hlavičce, jiné dvě barvy v menu, jiné dvě v hlavní části, další jinou v patičce.

V textu pak nepoužívejte ukončení řádku, používejte pouze odstavce. Používat také můžete i "tvrdou" mezeru aby na konci řádku nebylo a, s, z atd.
U všech obrázků Vám chybí povinný atribut ALT.
Bubák
Profil
Web je rozpadlý v Internet Exploreru, ve všech cerzích, krom IE11. Web je rozpadlý ve staré Opeře. Oba problémy by pravděpodobně odpadly změnou "doctype, doporučil bych <!doctype html>
Web nemá faviconu Ikona stránky favicon
Texty Odtahová služba | Silniční asistence | Autopůjčovna v hlavičce budí dojem tří různých odkazů, ve skutečnosti celá hlavička vede na úvodní stránku webu.
aDAm
Profil
Lonanek:
jak jste přišel na to že autor dělá "tvrdé" stránky? Vidíte snad do kódu?
Michal_Jar
Profil
Vážení, děkuji za Vaši věcnou kritiku.
Pokusil jsem se opravit většinu nedostatků, tak kdyby jste nato ještě koukli, jestli se to zlepšilo.
Pořád nemůžu přijít nato, proč se mi vkládá mezera mezi menu a obsah na stránce index.html. Nevíte?

Díky, Michal

"Lonanek" s tím vytvořením php máte určitě pravdu. Jen zatím nevím jak nato.
Bubák
Profil
Michal_Jar:
Pořád nemůžu přijít nato, proč se mi vkládá mezera mezi menu a obsah na stránce index.html. Nevíte?
Víme, klasika, říká se tomu vytečení marginu, k přečtení třeba tady Margin v CSS
Stačí vynulovat, tedy nastavit horní margin nadpisu h1 na nulu. Na dalších stránkách (koukal jsem jen odtahova.html) máš v daném místě nadpis h2, která má margin vynulovaný.
juriad
Profil
Přetéká ti (alespoň v mém Firefoxu) poslední položka menu: Kontakt.
<div id="menu" chybí ukončovací závorka >
<li id="Button3"><a href="silnicni.html"TADY-CHYBI-MEZERAtitle="Silniční asistence">Silniční asistence </a></li>
         <a href="http://www.awa1213.cz"TADY-TAKYalt="awa1213" id="awa"><img src="img/awa.gif"></a>
<h1>Vítejte na stránkách společnosti ODTAHY JAROŠ</a></h1>

To vytečení můžeš zachovat, ale pak nastav background-color celému #obal (případně, pokud chceš mít patičku bez pozadí, tak si to celé obal ještě do jednoho divu) a nikoli každému divu zvlášť.
Lonanek
Profil
Reaguji na
aDAm:
jak jste přišel na to že autor dělá "tvrdé" stránky? Vidíte snad do kódu?
Docela obyčejnou logikou a čtením příspěvků.

Reaguji na Michal_Jar:
Ještě bych opticky oddělil patičku od hlavního okna, když už je odděleno menu od této části.

No chyby tam stále jsou a některé přibyly.
index.html:
nesprávná deklarace doctype dokumentu. Použijte <!DOCTYPE html> jak již uváděl Bubák
ř.29 ukončujete </a> který není otevřen (<h1> text </a></h1>)
ř.48 nedovolený atribut alt u tagu <a>
ř.48 - 55 chybí u tagu <img> povinný atribut alt

Ten "převod" do php jsem myslel např.:
index.php:
<?php
$title = "Hlavní stránka";
require "hlavicka.php";

require "menu.php";

?>
... HTML text který chcete zobrazit v hlavní části webu ...

<?php
require "paticka.php";

hlavicka.php
<?php
echo '<!DOCTYPE html>';
echo '<html>
  <head>
   <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
   <title>' . $title . '</title>';
echo '... další části headu ...';
echo '</head>';
echo '<body>';

menu.php
<?php
... obsah menu ...

paticka.php
<?php
... obsah patičky stránky a její ukončení ...
aDAm
Profil
Lonanek:
no sice to tu je uvedeno až po vašem příspěvku ale budiž...
Michal_Jar
Profil
Nevite co mi to hlasi? Kdyz dam prozkoumat v chromu, napise mi: 'Document.defaultCharset' is deprecated and will be removed in M50, around April 2016. See www.chromestatus.com/features/6217124578066432 for more details.

Diky, M.
Lonanek
Profil
Reaguji na aDAm:
Ptal jste se tak odpovídám.

Reaguji na Michal_Jar:
Máte soubor uložen v kódování UTF-8 bez BOM?
Pokuste se také eliminovat stylování mimo soubor stylu, např. font color v menu.
Michal_Jar
Profil
Lonanek:
Jak vidím, mám hodně co se učit. Bohužel nevím o čem mluvíte "BOM". A navíc jsem si to teď celé roz... a nevím čím.
Nevím jak by se dalo nastylovat právě ty položky v menu, aniž bych vytvářel 6 css souborů.

Díky za odpovědi.
úsměv
Profil
místo '<font color=red> blabla bla </font>
<div class="cervena"> bla bla bla </div>
a v *.css pak ".cervena {font-color: red;}"
pouze příklad, ale dá se podle něj udělat i složitější věc.

A jinak: Dobrá správa, celkem dobře se to prochází na Samsung galaxy S III mini (spíš ten menší). V kategorii kontakty bych z té mapy udělal odkaz a galerii neodkazoval dokud v ní něco nebude. Lidi si pak zvyknou že tam nic neni a nebudou tam už nikdy chodit. U galerie to nevadí, ale jinde by mohlo, tak bych si pro jistotu nezvykal.
Lonanek
Profil
Michal_Jar:
Bohužel nevím o čem mluvíte "BOM"
Byte Order Mark. V jakém editoru zdrojové soubory upravujete?
Pro úpravy souborů doporučuji používat k tomu určené editory, např. NotePad++, PSPad, atp.
juriad
Profil
Řekl bych, že stránka za tu chybu nemůže. Nepoužíváš nějaký doplněk v prohlížeči, který injektuje stránky? Ukazuje se ta chyba i na cizích stránách? Co Chrome na jiném počítači?
Michal_Jar
Profil
úsměv: Diky za objasneni s tim fontem. Do galerie už mám nachystány fotky, teď jen se musím dočíst jak nahrát vytvořenou galerii do stránky.

Lonanek: Používám pro psaní pouze PSPad.

Musím vyzkoušet jestli se mi chyba buse vyskytovat i na jiném počítači.
Jinak zase se mi vložil jakýsi neznámý margin mezi hlavičku a menu a mezi obsah a spodni (tam se to zakrylo padding-bottom obsahu). Přitom mám všude margin=0.
Bubák
Profil
Element ul má v prohlížečích výchozí horní a dolní margin 1em (přesná hodnota závisí na prohlížeči), pokud ti to vadí, taky vynulovat. DO tvého CSS jsem se nedíval, ale ve staré Opeře v Dragonfly vidím, že horní a dolní margin má výchozí hodnotu. Stejného výsledku vy ses dobral použitím vývojářských nástrojů ve svém oblíbeném prohlížeči.
Nástroje pro vývojáře v prohlížečích
Lonanek
Profil
Michal_Jar:
Jinak zase se mi vložil jakýsi neznámý margin mezi hlavičku a menu
Nastavte si u #menu ul {margin: 0px;}.

mezi obsah a spodni
Opět to má na svědomí margin 16px (1em) u UL, jak uvedl Bubák, tedy oprava #obsah ul {margin: 0px;}

P.S.
Neznám height: auto px;???
Michal_Jar
Profil
Prosím, netušíte proč mi stále nefunguje class?
mám <li class="active"> xxxxxxx</li>
a v .css mám .active {color:red; } a stále mi to nic nedělá.

Jde mi o to abych zvýraznil aktivní kartu v menu. Děkuji
lionel messi
Profil
Michal_Jar:
Prosím, netušíte proč mi stále nefunguje class?

Funguje, len nie tak, ako by si chcel. Nastav triedu priamo odkazu, nie položke zoznamu (<a class="active">).

Košeľa je totiž aj v CSS bližšia než kabát, štýl triedy li ti v tejto chvíli prebíja toto:
#menu a {color: #EEEEEE;} /* štýl pre všetky odkazy v menu*/

Ty potrebuješ docieliť zmenu farby priamo konkrétnemu odkazu, čo docieliš spomínaným „presunom“ triedy z položky zoznamu na odkaz.
Michal_Jar
Profil
lionel messi:
Bohužel ani po této změně to nejde.
Bubák
Profil
Je to slabým selektorem, místo .active použij #menu .active
Jsou i jiné možnosti, důležité je, aby ses v tom ty sám vyznal.
Můžeš se kouknout na Kaskádování, Yuhů tam píše nejen o košili, koukni i na kapitolu Podrobnější selektor.
Michal_Jar
Profil
Aha, díky, zkoušel jsem ul .active ale to taky nešlo.
úsměv
Profil
A nema to byt font-color ?
Bubák
Profil
úsměv:
Určitě ne, nic takového neexistuje, koukám, že dokonce i Yuhů o tom píše, že nic takového není. Color
Před otazník se nepíše mezera.
Michal_Jar
Profil
Opět Vás zdravím. Vytvořil jsem galerii " www.odtahyjaros.cz/galerie.html " anějak se mi nelíbí že při otevření galerie to jakoby přesměruje na jinou stránku. Nevíte jak by se dala udělat např " www.autoaneva.cz/index.php?call=fotogalerka&idc=2" Taková galerie? Díky za rady
Lonanek
Profil
Při použití pouze HTML to nepůjde tak, jak si představujete.
Michal_Jar
Profil
Lonanek:
Aha. A je třeba javascript, nebo PHP?
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: