Autor Zpráva
pyty
Profil
http://pytylog.wz.cz/
je to trochu osekana verzia ale nechce sa mi to teraz prerábať...
len jednu vec nechápem - pozrite si to v IE.. neviete čo s tým ??
a tie nadbytočné štýly a podobné zbytočnosti si nevšímajte, ten vzhľad bol povodne robený pre iný systém..
a este o validite a SEO mi nemusite rozprávať ;)
vlastne ja som to dal do zlej kategórie, nepotrebujem ohodnotiť, ale pomocť s tým IE
zimmi
Profil
V Opeře máš menu na dvou řádcích místo jednoho.
pyty
Profil
??
ved prave ze v IE to tak mám a v opere a FF to vidno dobre.. aku maš operu ? nevieš mi s tým pomocť ?
David15
Profil
No ja sem to udělal takhle myslím že tam chybí rozměr


ve stránce jsem přidal:

<div id="menu_top">
<ul id='topmenu'>
<li><a href="./">Úvod</a></li>
<li><a href="?o=arch.php">Archív</a></li>

<li><a href="?o=cat.php">Kategórie</a></li>
<li><a href="?o=o_aut.php">O autorovi</a></li>
<li><a class="last" href="rss.xml" target="_blank">RSS</a></li>
</ul>
</div>


a ve stylu:

#menu_top {
width: 750px;
}

ale chce to ještě vychytat snad to někdo vyvětlí líp to je jen můj názor s tim to funguje.
Chamurappi
Profil
Na vině je rozdílný box model. Mozilla používá v quirk režimu ten od W3C, ostatní používají ten normální.
Máš dvě možnosti:
1) přidat nějaký <!doctype>, kterým přepneš prohlížeče do standardního režimu -- tím však ovlivníš více věcí, změny se patrně vyskytnou i v Mozille
2) přepnout box model Mozilly tímto předpisem ve stylopisu:
* { -moz-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; }
-- a pak odladit šířky tak, aby se to tam vešlo, tj. s předpokladem, že se velikost borderu započítává do šířky. Dosáhneš tak stejného zobrazení v Mozille, Opeře i ve starších verzí Exploreru.
David15
Profil
Podle mě je lepší ten box model vyřešit elegantněji a funguje všude aspoň v IE FF a Opeře nepoužívat padding jen margin. A myslim, že se bez toho dá obejít. A zadávat rozměry. Prostě dám div do divu a tomu vnořenýmu nastavim margin. Ale to je jen muj názor někomu to může připadat složitý. Ja to tak používám a funguje mi to. Snad mluvíme o stejném problému. :-))
none
Profil
Dátum narodenia: 10.12.1990 pokud se nemílím tak to má byt 15 rokov ne?
pyty
Profil
maly problem je v jednej veci - ja mam totiz operu 9.0 b8031, ktora okrem vychytaviek ako CTRL+T pre novy tab alebo opera:config az na jeden maly pravy border toho facu splna acid test. ta povodna verzia sa v nej zobrazovala tak ako aj vo Firefoxe 1.5 uplne korektne. Takze aby bolo jasne, od deviatej verzia ma uz opera naozaj len mikroskopicky krocik k uplnej dokonalosti. Keby vsetci pouzivali operu, bol by to uplny raj...
inak viete ze s velkou pravdepodobnostou vsetky stranky ktore sa 8.51 zobrazovali korektne bude treba prerobit, ked sa oficialne vypusti 9.0 ;(
teraz som nainstaloval 8.51 a zistil som ze je to dost bieda...

David15
tvoje povodne riesenie je zrejme korektne v povodnej opere 8.51, ale vi IE sa napravo zobrazuju 2 az 3 px bieleho miesta, co sa mi podarilo odladit pre operu 9.0, ale teraz to je zas katastrofa v 8.51.
co sa tyka tvojho druheho riesenia, to znie zaujimavo a asi ho v buducnosti vyskusam, ale v tomto pripade to nie je mozne - http://pytylog.wz.cz/?o=a/2005/03/10-11-clanok-prelom-v-pytylogu.php , kvoli sposobu fungovania systemu, musel by som prepisat tucty stranok, a za ten cas by som aj dokoncil novy RS.

none
opravene

Chamurappi
tvoje riesenie som este neskusal. chces povedat, ze ked budem robit v XHTML1.1 strict a spravne to odmeriam, zobrazi sa mi to vsade spravne ?
inak mas velmi pekny a zaujimavy web, da sa tam vela veci dozvediet, IMO by to chcelo ozivit komentarmi....
Chamurappi
Profil
Reaguji na Davida15:
Mluvíme částečně o stejném problému. Zde jde o border, nikoli o padding. Elegantní řešení je box modely sjednotit, ne všechno zapouzdřovat.

Reaguji na pytyho:
az na jeden maly pravy border toho facu splna acid test
To mne nepřekvapuje, když ten test stvořil šéf Opery. Je škoda, že se výrobci některých prohlížečů snaží soutěžit zrovna v podpoře standardů W3C. Viz můj názor na Acid2.

Keby vsetci pouzivali operu, bol by to uplny raj
- versus -
s velkou pravdepodobnostou vsetky stranky ktore sa 8.51 zobrazovali korektne bude treba prerobit
Máš zvláštní představu o ráji :-)

chces povedat, ze ked budem robit v XHTML1.1 strict a spravne to odmeriam, zobrazi sa mi to vsade spravne ?
Nikoliv.
1) Pokud tam budeš mít vhodný <!doctype> (třeba HTML 4.0 Strict), budeš mít v Explorerech od verze 6, Operách a Mozillách box model podle W3C.
2) Nikdo tě nedonutí jazyk uvedený v <!doctype> dodržovat -- prohlížeče nerozlišují verzi jazyka podle té značky.
3) Bez uvedení <!doctype> budeš mít ve všech Explorerech a Opeře do verze 9 ten druhý box model.
4) Při uvedení stylového předpisu -moz-box-sizing budeš mít v Mozille ten druhý box model.
5) Pří uvedení stylového předpisu box-sizing budeš mít v Opeře 9 ten druhý box model.
6) XHTML má mrzkou podporu, takže budeš-li užívat jeho syntaxi, zobrazí se ti stránka správně jen díky chybné implementaci HTML v prohlížečích. Budeš-li užívat i správný MIME typ, mnoho prohlížečů (včetně Exploreru) stránku vůbec nezobrazí a vyhledávače tě vyřadí z výsledků.
7) XHTML 1.1 Strict neexistuje.

Mé doporučení: <!doctype> nedoplňuj a sžij se s quirk režimem. Zaručuje lepší zpětnou i dopřednou kompatibilitu.

inak mas velmi pekny a zaujimavy web
Děkuji.

IMO by to chcelo ozivit komentarmi
Ty články jsou natolik kontroverzní, že by otevřená diskuse pod nimi:
a) narostla do podoby, že by ji nikdo nechtěl číst
b) byla plná sprostých slov
Kdo mi chce něco vzkázat, může. Na dotazy, připomínky a jiné reakce pak reaguji v části F.
thingwath
Profil
Box model od W3C je ten normální. Nebo existuje nějaký kouzelný význam slova normální, zcela odlišný od všech ostatních, kterým je možné to vysvětlit.
David15
Profil
Zkus ve stylu změnit následující

div#contents {
width: 710px;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
text-align: left;
margin-top: 40px;
background-image: url("./sysimg/bottom_header.jpg");
background-repeat: no-repeat;
}

a v

div#main zmeň

text-align: left; na text-align: center;

a do

div#header

doplň

text-align: left;

mělo by se to srovnat ve FF a ještě si uprav to odsazení tak jak potřebuješ.

Možná ti to pomůže. Sice je to zas zapouzdřování ale je to asi pohoodlnější jennevim zda je to na závadu vše zapouzdřovat nebo je to jedno a věc každýho, nebo jestli to má nějaký vliv myslím špatný na funkčnost stránky. Možná někdo ví a řekne svůj názor. :-)) rád získám víc zkušeností.
David15
Profil
Jde o stránku s Kategórie, O autorovi, kde text vystupuje ve FF ze stránky.
pyty
Profil
Chamurappi
tvoje riesenie mi v tejto situacii najviac pomohlo, obecne ma ale jeden maly nedostatok
funguje to celkom aj v IE 5.5.

XHTML 1.1 Strict neexistuje - myslel som 1.0

kolko ludi este pouziva ie 5.01 ? tam mi to akosi to pozadie pod menu hadze "par" px dole..
Chamurappi
Profil
Reaguji na thingwathe:
O normálním box modelu byla již řeč tady.
Ne každý král potřebuje všudypřítomného šaška.

Reaguji na pytyho:
Nedostatek má CSS specifikace a CSS validátor, ne tvůj stylopis. Víš, co a proč používáš, není to překlep, není to vada.
klokyn
Profil
K designu: Chcelo by to pútavejšie a klikacie logo :)
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.