« 1 2 »
Autor Zpráva
Yuhů
Profil
Mrkněte mi prosím na stránku
http://kreta.rovnou.cz
a dejte mi prosím vědět, co si o tom myslíte. Ani moc nechci hodnotit grafiku, tu vím, že neumím. Spíše bych se rád zeptal, zda je ta stránka srozumitelná a zda chápete její navigaci. Samozřejmě budu rád, pokud mě upozorníte na chyby, asi jich tam bude dost.
llook
Profil
Navigaci chápu - vínový menu jsou sekce a pískový navigace uvnitř sekce, pod obrázkem odkaz na nadřazené stránky.
Napadlo mě akorát, že by se tam mohla dát ještě <link> navigace a že i na titulce by ten obrázek mapy mohl být obrázková mapa.
Yuhů
Profil
díky za nápady. V obou případech -- jak link, tak mapu -- jsem se už dříve rozhodl to tam nedávat, abych šetřil bajty. Ale zvážím to ještě jednou.
Leo
Profil
Ehm jaka navigace? Ja ve Firefoxu mam na strance krome emailu jenom jeden jediny odkaz nahore u nadpisu - Slanyfree.net.... Leo
mat
Profil
hezké, neamatérské...
Yuhů
Profil
Leo, díky za komentář. Zřejmě někde blbne DNSko.
Fred
Profil
Super, jedny z nejhezčích a nejrychleších stránek co jsem kdy viděl. Možná škoda, že ty odkazy z těch obrázkových náhledů vedou na surový .jpg a ne na html se stejným pozadím, nějakým podrobnějším popisem , tlačítkem zpět a klidně ještě s href na fotce na větší formát (tapetu). Když tak pozoruji některé nezkušené uživatele, kteří ani nevědí kde je tlačítko zpět v prohlížeči ...
habendorf
Profil
Pěkný. Upozorňuji: na http://kreta.rovnou.cz/ubytovani.html ti nekliká záložka "Zvláštnosti turistických pobytových oblastí" - na konec URL se zřejmě vloudila nechtěná závorka.
Yuhů
Profil
dvakrát díky, habendorfe.

Jednak jsi mi opravdu odhalil chybu (opraveno)
a druhak jsem se vážně bál, že na tyhle horní záložky nebude nikdo klikat.
ax123
Profil
Nebylo by lepsi, kdyby na strance http://kreta.rovnou.cz/kreta-turisticke-cile.html naskakovaly odkazy po najeti na nazev nez na tecku? Spatne se to hleda. A omluvte prosim hacky carky, ja tu proste nemam cestinu.
Lukaas
Profil *
Taky bych chtěl "neumět" grafiku :-)

Čistě náhodou jeden úlovek překlepu či deformace:
Zejména na serveru v turistických oblastech.

A snad, snad: To pravé horní menu by mě osobně pomáhalo ješte víc, kdyby fungovalo i jako ukazatel "you are here". Breadcrumbs jsou pro mě příliš namáhavé.
Martin Kuželka
Profil
Yuhů, akorát mě napadá, jestli je nejlepší ty položky v menu obalovat pomocí p, nebylo by lepší použít třeba seznam?

Jinak fakt pěknej web, jak dlouho ho píšeš?
petris
Profil
Mno, já nevím jestli si nedovolím moc, obsahově je ten web na úrovni, dokonce na vysoké úrovni, navigace taktéž, prostě puntičkář a detailista Yuhů. Ale rozvržení se mi vůbec nelíbí. Vertikálně nudlovitý tvar bych ještě zkousnul, je to originální a přijatelné. Ale navigace a obrázky přesahující do okrajů mi v tomto případě prostě těžce rvou oči. Kdybych nevěděl, že je to Yuhůovo, první myšlenka by byla, že to nějaký bastlíř napsal pro IE a v Mozille (používám FF) se mu to rozhodilo. Vím, že takovýto design je teď prostě IN, většinou oprávněně, ale v tomto případě bych byl poněkud konzervativnější.
Tak a teď jsu zvědavý na reakce.
thingwath
Profil
Na mých nových stránkách (zatím nikde nehledejte) také plánuji 'vertikálně nudlovitý tvar' a taky z něho přesahuje spousta věcí ven. Dokonce to podle mého skromného názoru i vypadá hezky ;-) Každopádně, na tomhle se moc nezdá průhlednost pozadí přečuhujících částí. Nemůžu se zbavit dojmu, že by to bylo lepší neprůhledné.
Yuhů
Profil
> pravé horní menu ... kdyby fungovalo i jako ukazatel "you are here"

ano, to přijde nakonec, asi javascriptem, protože jsem včas nezapracoval lepší mechanismus. Díky za připomenutí. Mám v hlavě takovou vychytávku, že bych celou navigaci deklaroval v externím xml souboru a javascript mi z toho na správná místa vyskládá kompletní navigaci stránky.

> Jinak fakt pěknej web, jak dlouho ho píšeš?

děkuji. Začal jsem jednou v létě, když mě všechno štvalo, jen tak pro radost. Většinu textů jsem napsal během jedné srpnové noci. Nechci se vytahovat, ale šlo mi to fakt dobře. No a teď v listopadu jsem si udělal pár chvilek na dodělání. Dohromady je na tom tak čtyřicet hodin práce. Jak tak čtu vaše správné připomínky, tak vidím, že to pár týdnů ještě zabere.

> naskakovaly odkazy po najeti na nazev nez na tecku?

rozhodně ano. Až se někdy budu nudit, nakreslím si lepší mapičky. Hlavně nechci kopírovat nic cizího, takže to bude chtít trochu práce. Hlavně přijdou menší mapky do turistických cílů. A teď mě něco napadlo! Konečně si jednou zkusím zajímavé použití ifrejmu s parametrem.

> Možná škoda, že ty odkazy z těch obrázkových náhledů vedou na surový .jpg
> a ne na html se stejným pozadím, nějakým podrobnějším popisem

hmmmm, vymyslím, jak to snadno udělat. Těch fotek je tam asi sto a nechce se mi to dělat ručně a pak to všechno přelinkovávat.

> ty položky v menu obalovat pomocí p, nebylo by lepší použít třeba seznam?

podle mého skromného názoru jde v případě navigačního menu sémantika k čertu tak jako tak, ať použiju seznam nebo odstavce. S odstavci (<p>) je ale méně práce a jsou v prohlížečích spolehlivější.

> Zejména na serveru v turistických oblastech.

to je evidentně překlep. Na severní Krétě je serverů žalostně málo. Ten překlep jsem měl ovšem ještě na dvou dalších místech.

Díky všem za připomínky.
Marek Janů
Profil
Líbí se mi to pravé menu - dobrý efekt té průhlednosti!
habendorf
Profil
Líbí se mi to pravé menu - dobrý efekt té průhlednosti!

Tak to je zrovna jediná věc, které se divím, že ji Yuhů použil, a kterou bych od něj nečekal. Nezkoumal jsem to, ale asi to bude filtr pro IE + -moz-opacity pro Gecko, na Opeře to samozřejmě nefunguje.
Fred
Profil
habendorf Hmm, to jsem si nevšimnul, ale vypadá to hezky. Šlo by to udělat poloprůhledným png pozadím pro Operu a Gecko a tím filtrem s potržítkovým hackem pro IE. Nebo taky funguje gif na pozadí 2px*2px
, kde 1px je prázdný a druhý barva (jako šachovnice, je to bez hacků a validní, ale nevypadá to tak pěkně). Ta nepodpora alpha kanálu z css3 je k vzteku :-(
Yuhů
Profil
2 habendorf
> Nezkoumal jsem to, ale asi to bude filtr pro IE + -moz-opacity pro Gecko,

ano, je to přesně tak. Problém?

> na Opeře to samozřejmě nefunguje.

samozřejmě. Sice mě to mrzí, ale já vlastně vůbec nepotřebuju, aby to ve všech prohlížečích vypadalo stejně.

> a kterou bych od něj nečekal.

no, já to taky nepovažuju za ideální řešení. Ale pak jsem to zkusil a prostě se mi to líbilo.

2 Fred
> Šlo by to udělat poloprůhledným png pozadím

ve skutečnosti nešlo. Rozhodl jsem se, že nemůžu riskovat, že se ten png obrázek nestáhne. To bych zároveň musel definovat barvu na pozadí a v tu chvíli by byl efekt poloprůhlednosti pryč.
habendorf
Profil
Yuhů: to přece nebyla kritika, nic proti tomu efektu.

ano, je to přesně tak. Problém? Vůbec žádný, jen vysvětlení pro Marka Janů jak to funguje.

samozřejmě. Sice mě to mrzí, ale já vlastně vůbec nepotřebuju, aby to ve všech prohlížečích vypadalo stejně. Samozřejmě.

a kterou bych od něj nečekal. Prostě mě to překvapilo. Kdyby tam začala hrát hudba (byť třeba pěkná), taky by mě to překvapilo.
Fred
Profil
úplně to chápu, protože nad něčím dlouho přemýšlím a zdá se, že budu muset přehodnotit přístup k věci :-( (projekt: xy.wz.cz/upload/)
Yuhů
Profil
reaguji sám na sebe
> a v tu chvíli by byl efekt poloprůhlednosti pryč.

Teda doufám, že nekecám. Můžete to někdo prosím zkusit? Já jdu spát.
llook
Profil
Já bych řekl, že to je přesně to samý jako nedávno řešený problém s brčálovým GIFem, nic moc mě nenapadá.
Podklad pod tím menu by měl vypadat ve všech prohlížečích stejně, akorát vždy trochu posunutý podle velikosti písma. Takže by šlo udělat iluzi průhlednosti pomocí obrázků (bez obrázků by byl neprůhledný obdélník) a asi dvou divů, ale nijak jednoduše.
llook
Profil
Tak jsem si s tou myšlenkou trochu pohrál a moc použitelné mi to nepřipadá, hlavně proto, že hlavička pak musí mít výšku určenou v pixelech, takže když si uživatel zvětší písmo, tak se mu s ním nezvětší i hlavička. Taky nevím, jak obrázkovým řešením udělat poloprůhledný :hover.

Kdybych potřeboval podobný efekt, tak bych to asi taky udělal kombinací -moz-opacity a filter.
Yuhů
Profil
> že to je přesně to samý jako nedávno řešený problém s brčálovým GIFem

je to nachlup to samý, dokonce to byla i stránka, na které jsem to původně řešil

Teď na ten tvůj příklad koukám a stále to nechápu -- jak jsi prosím zařídil, že je to menu poloprůhledné v Exploreru?
habendorf
Profil
Yuhů: jak jsi prosím zařídil, že je to menu poloprůhledné v Exploreru?

Já myslím že to poloprůhledné není, je to neprůhledné a jen šikovně seskládané, viz
http://llook.wz.cz/experiments/alphamenu/logo-menu.png.
Fred
Profil
llook Moc pěkný Taky nevím, jak obrázkovým řešením udělat poloprůhledný :hover. : takhle -
Eric Meyer Complex spiral
Yuhů
Profil
Frede, myslím, že ignoruješ skutečnost, že to Ericovi nefunguje v Exploreru. A že má tu stránku seskládanou tak přesně, jak se mu to hodí. To už jsme se myslím já i llook dostali dál.
Fred
Profil
Máš pravdu překouknul jsem se. Na první pohled to vypadá stejně. Ještě jsem trochu hledal a
třeba tady http://dean.edwards.name/IE7/compatibility/complexspiral/demo.html to funguje, ale je tam taková hromada hacků, že je to k ničemu (4x jsem reloadoval než se to načetlo). Tady http://www.elanceur.org/jason/EricMeyerWebDesign/Projet12FixerFonds/ch 1215.html tvrdí, že nepoužívá js, ale není to pravda. Tady je to co jsem psal - šachovnicový gif http://www.benmeadowcroft.com/webdev/test/Complexspiral.htm , jenže to nevypadá moc pěkně. Tady http://www.virtuelvis.com/gallery/opacity/old/alpha.html je jednoduchý filter a je to fakt nejlepší řešení. Kdysi jsem zkoušel tohle http://abrakadabra.nazory.cz/experimenty/intro/index.htm a ta nepodpora sic nestandartního alpha kanálu v Opeře je rozdíl 126kb
ax123
Profil
http://kreta.rovnou.cz/volny-cas.html
"Severokrétské pláže se do moře svažují povlovně"
zřejmě tam mělo být pozvolně
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.