« 1 2 »
Autor Zpráva
Wjenceslaw
Profil
Dobrý, hezký, deštivý den ;-)

Rád bych poprosil všechny přítomné, kteří alespoň očima zakopnou o mé přání, aby mi zkritizovali mé stránky: http://www.wjenceslaw.com

Srdečné díky
avaranger
Profil
IMHO trochu chaoticke ;)
Wjenceslaw
Profil
-> avaranger: co máš konkrétně na mysli?
Jay Jay
Profil
Wjenceslaw : sry, ani nevím proč, ale prostě mi to nepadne do oka...
Wjenceslaw
Profil
-> Jay Jay: Myslíš celkový vzhled, nebo to jak se v tom orientuješ?
ato3
Profil
Wjenceslaw
NElíbí se mi:
- (předpokládám) tvoje podobizna v hlavičce (nic osobního, pouze se tam podle mě nehodí)
- černý background hoveru
- na stránce http://www.wjenceslaw.com/webmaster.php ti očividně nějak odskakuje text.. tej si to do kupy
- patička se mi zdá celkově taková veliká
líbí se mi:
- barvy(ty žluté - pěkné)
ato3
Profil
Wjenceslaw
...ještě něco
<h2>Jiné:</h2>
<div class="oddil">= &gt;<span class="udaj">Angličtina</span></div>
<div class="oddil">= &gt;<span class="udaj">Francouzština</span></div>

<div class="oddil">= &gt;<span class="udaj">Kytara</span>néé klasika!</div>

..nešlo by tohle napsat jednodušeji, bez použití na každém řádku <div>u? nestačilo by toto obalit celé jedním <div>em? nebo tomu priradit hodnoty v CSS jako p a psát to jako odstavec... já totiž nevidím žádný rozdíl mezi textem co se nachazi v <div>u a tim, ktery se nachazi ve <span>u .. třeba mi tam nedochází jen něco a je to dobře..? Ja nevím
Wjenceslaw
Profil
Dobry :-) o mým xichtu uz se vyjádřilo více lidí i na jiných diskusích. Večer s tím zkusím něco udělat.
Včera jsem právě dělal celý nový styl a na http://www.wjenceslaw.com/webmaster.php jsem jaksi zapoměl...oops ;-)

-> ato3: myslíš Proč myslíš, že se černý hover nehodí? Myslíš, že působí depresivně?
Wjenceslaw
Profil
-> ato3: Já to měl původně i v http://www.wjenceslaw.com/odkazy.php kdyžtak se podívej jak jsem to vyřešil :-)
ato3
Profil
Wjenceslaw
Výborně! Vyřešil jsi to přesně podle mých představ:-)

...ten hover:
No ja nevim, možná to je můj subjektivní názor, ale stránky pěkně laděné do šluta a najednou na mě BAFNE! z ničeho nic černý hover. čekal bych třeba drobné ztmavení té žluté - nebo zesvětlení.. nedovedu si takhle co by konkrétně vypadalo lépe. Zas tak špatný aby působil depresivně není:-) jen se podle mě nehodí moc do stránky.. nemáš tam nic jiného černého.
Wjenceslaw
Profil
LOGO ZMĚNĚNO! Všichni mi doteď vytýkali jenom logo a black hover. Najdete někdo ještě něco?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Wjenceslawa:
Do očí bijící nedostatky kódu:
1) type="image/ico" -- tento MIME typ neexistuje, správně by měl být „image/vnd.microsoft.icon“
2) <a id='kotva'></a> -- proč to id nedáváš k nějakým užitečnějším elementům?
3) menu patří do <menu>
4) XHTML
Wjenceslaw
Profil
-> Chamurappi: já to vezmu zase podle bodů :-)
1. dík, aspoň jsem se poučil
2. to byla blbost, nějak jsem na to zapoměl
3. další blbost :-) jakože....nemáš to jedno??? :-)
4. ....jsem kapku nepochopil, ale co nejdřív to pochopím.....až se vyspím ;-)

-> everybody: Nikdo už mi nic nenajdete? Nevíte kde bych se o tom 4. bodě "Chamurappiho zákoníku" :-) mohl dočíst víc?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Wjenceslawa:
3) Když má menu přímo svůj element, tak proč ho nepoužít? <ul id="podmenu"> je podobně nevhodné jako <div class="nadpis">
4) Víme, kde by ses mohl dočíst víc. Když jsem tuto vadu na kráse vytýkal vedle, také z toho byl autor vedle.
Leo
Profil
"Když má menu přímo svůj element, tak proč ho nepoužít? <ul id="podmenu"> je podobně nevhodné jako <div class="nadpis">"

Ok, a kde a jak se to projevi prakticky? Leo
Wjenceslaw
Profil
-> Chamurappi:
3. Poslyš, teďka jsem se dočetl na vedlejší diskusi toto:
Broli: „pokud vím, <menu> není v XHTML 1.0 Strict povoleným tagem?“
Chamurappi: Není. To snad vadí? Máš nějaký rozumný důvod k užívání této DTD?
=> tak U VŠECH PYRAMID!!!! ;-) nemáš to jedno? :-D
4. Dík za odkaz, rád se poučím:-)

Co říkáte na moji novou "kresbu?" ;-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Lea:
Prakticky nijak. Prakticky můžu dávat <li> klidně do <div>ů a nijak se to neprojeví.


Reaguji na Wjenceslawa:
K používání Strict DTD opravdu není žádný rozumný důvod.

=> tak U VŠECH PYRAMID!!!! ;-)
Všechny pyramidy sem prosím netahej, vejdou se sem nejvýše dvě až tři, zbytek musí do fronty.

nemáš to jedno? :-D
Ani jedna z těch čtyř věcí mi jako návštěvníkovi nevadí. Chtěls předpokládám ohodnotit i kód. Tak jsem na něm našel pár much a absence <menu> je jednou z nich. Všichni, kdo začali element <menu> užívat, jsou nyní šťastní a bohatí a smůla se jim lepí na paty odvěkých nepřátel.

Co říkáte na moji novou "kresbu"? ;-)
Nelíbí se mi mnohem méně než ta předchozí. Malý krok správným směrem.
ato3
Profil
v tohhle souhlasim s Chamurappim! kdyz uz se delam s kodem, aby byl co nejprehlednejsi(vim, ze nejde jen o prehlednost) tak, kdyz tam ten tag <menu> je, proč ho nepoužít.. bral bych to jako vhodnou radu o které jsem ja sam do nedavna nevedel.. vzdyt v tom kodu ti snačí <ul> přepsat na menu a id="menu", dále staci smazat z CSS #menu a napsat tam menu, vzhledový výsledek by měl bát stejný(jestli se nepletu)

v podstatě by se dalo pouzivat nejake značky uplne k jinym vecem po tom co bys jim v CSS uplne zmenil vlastnosti, ale vzdyt tim by ty znacky zcela prisly o svuj puvodni zamer, ne?

Wjenceslaw
.. nový obrázek se mi líbí urcite vice, nez ten puvodni
ten hover neni spatny, ale nedaval bych mu ten border a jeste mozna zkus jinou barvu(ted jde spis o druh vkusu).. zkus tam dát stejný hover jako máš u "PŘIDEJ KOMENTÁŘ"
.. libi se mi mnohem vice ta paticka.. tahle je pekna
Wjenceslaw
Profil
->Chamurappi
K používání Strict DTD opravdu není žádný rozumný důvod.
=> znáš důvod proč ho nepoužít? (nerypu, jen mě to zajímá) :-)
-BTW-nevím, jestli mne učiní šťastným změna na <menu></menu>.
Ještě bych podotknul, že si jsem vědom, že ze mě grafik nebude:-) Někteří tvrdí, že bych byl schopný, ale prostě nemám inspiraci ;-)

->ato3
Tak <ul id='menu'></ul> jsem přepsal na <menu></menu>, ale je to podle mého názoru opravdu jen pro zjednodušení orientace v kódu.
Zkusil jsem použít stejnou barvu hoveru jako mám u "PŘIDEJ KOMENTÁŘ" jak jsi mi poradil, ale zdá se mi, že ta barva na pozadí, které má podobný odstín (tudíž tam není použita barva jako u "podlouhlého obdélníku" s "PŘIDEJ KOMENTÁŘ" ( #f2f2f2 nebo #ffffff ). Mám pocit, že zaniká.
Na starších LCD monitorech na kterých je špatné vyvážení barev je rozdíl PRÁVĚ TĚCHTO barev minimální.

JEŠTĚ BY MĚ ZAJÍMALY názory na můj hover. Je opravdu tak 'divný?' Je ten border opravdu tak odporný??? (Z mého subjektivního pohledu ne.) Vím že je to u každého osobní názor, ale ten mne taky zajímá:-)
thingwath
Profil
Obyčejně považuju širší mezeru mezi řádky za dobrou věc, ale tady mi to přijde až trochu přetažené.
Wjenceslaw
Profil
->thingwath
Nevím co máš na mysli...myslíš vzdálenost řádků v textu? ( line-height )???
ato3
Profil
Wjenceslaw
Určitě tam tenhle hover můžeš nechat.. ja jen rikam co bych udelal asi ja. Nakonec nebudeasi zas tak špatný:o).. zkus teda nechat tu barvu, ale ja osobne bych vazne border vyhodil - takový hover by se podle me hodil spise nekam do menu.. v textu mívámm raěji jen takový decentní hover, jaky by pravdepodobde byl i ten jak jsem ti radil(ten background jako u "PŘIDEJ KOMENTÁŘ") - proto sem ti to taky rikal

jinak jeste jsi to asi nenahrál na server.. ? ja v kodu totiz vidim stale <ul> a ne <menu>
tiso
Profil
Len ku grafike: web nie je graficky jednotný - hlavička sa bije s okrajmi stránok, s nadpismi, s použitým typom písma - nehodí sa to spolu, neladí to...
Wjenceslaw
Profil
Je to <menu></menu> fakt tak důležitým prvkem???

->ato3
O tom hoveru asi ještě popřemýšlím. Ohledně toho <menu>.....no ....změnil jsem to, ale když mi pak validator vyhodil "Invalid" tak jsem to zas vratil:) Ja jsem byl stejně zvyklý mít blok nebo seznam u menu vždycky pojmenovaný....jako menu tak jsem se rozhodl takto.

->tiso
Ja vim ze ze me grafik nebude:) to je marny....navic me posledni tyden boli hlava jak kdybych behal proti zdi...:-) tak mi to navic nemysli...
Chamurappi
Profil
Reaguji na Wjenceslawa:
=> znáš důvod proč ho [Strict DTD] nepoužít?
Znám. Toužíš-li po validitě, nemůžeš pak používat sémantické elementy <menu>, <dir>, atribut type u <ol> a podobné věci. Transitional DTD je všeobecně lepší.

Je to <menu></menu> fakt tak důležitým prvkem?
Proč takové přešlapování? Menu je prostě <menu>. Tahle značka mu přísluší ze všech nejvíce. Každá jiná je sémanticky slabší a <ul id="menu"> je podobně podivné jako <div id="h1">.

Ohledně toho <menu>.....no ....změnil jsem to, ale když mi pak validator vyhodil "Invalid" tak jsem to zas vratil:)
Proč? Co je na stavu „not valid“ špatného? Element <menu> stejně fungovat musí.

Ja jsem byl stejně zvyklý mít blok nebo seznam u menu vždycky pojmenovaný
Můžeš si pojmenovat <menu>.

navic me posledni tyden boli hlava jak kdybych behal proti zdi...:-)
No vidíš. Kdybys tam býval ponechal <menu>, je možné, že by tě už nyní bolelo třeba něco jiného.
Wjenceslaw
Profil
->Chamurappi
No....nevím, jestli jsem si teď postavil hlavu, ale zůstanu u svého <ul id='menu'></ul> (Ať mě hlava bolí, zdi už v bytě žádné nemám..:-)

Neznáte někdo náhodou nějaký redakční systém, který bez problémů funguje pod PHP5 a nepotřebuje životně soubor .htaccess?
Dero
Profil
Wjenceslaw: V tomhle Chamurappiho poslechni, <menu> je fakt lepší - účelem kvalitního kodéra je co nejvíce (v rozumné míře) abstrahovat svůj kód od všemožných classů a IDů a scriptů a neutrálních elementů. Potom vzniká krásně sémantický dokument.

A má to i praktickou výhodu, dobře se s takovým dokumentem pracuje ve stylopisech. Příklad: kodér často nadefinuje nějaké hodnoty pro nečíslovaný seznam obecně - tzn. ul { nejake }, problém pak je, když tyto hodnoty v menu nechce zachovat - musí je vynulovat - ul#menu { puvodni hodnoty }.

Pokud použiješ <menu>, tak tento problém odpadá, o kráse zdrojáku nemluvě. Chamurappi se zasloužil o renesanci tohoto prvku, samozřejmě je jen Tvé rozhodnutí, jestli naše argumenty přijmeš, ale aspoň to zvaž.

Co se týče validity, <menu> je krásně validní v transitional verzích HTML4 a XHTML1.0. Nenech se zmást hlasy, které říkají, že je děsně cool psát v tom těžkém strictu. Není to cool, umí to každý a žádný odborník Tě za to nikdy nepochválí - ani neocení. Vůbec XHTML je v současné době většinou docela k ničemu, ale narozdíl od Chamurappiho Tě jako laika nebudu přesvědčovat o tom proč. Navíc je pravda, že i pár těch "neznalých" zákazníků chce "to moderní" XHTML, ale to jsem odbočil.

Rozhodni se jak chceš, ber to spíš jako dobrou radu od odborníka na značkovací jazyky (Chamurappi) a člověka, který taky trošku kódoavt umí (já).
thingwath
Profil
Vzniká tu ale třeba i otázka jaké praktické výhody přináší použití <menu> krom nějaké abstraktní představy sémantické čistoty...
Dero
Profil
Vzniká tu ale třeba i otázka jaké praktické výhody přináší použití <menu> krom nějaké abstraktní představy sémantické čistoty...

Druhý a třetí odstavec mého příspěvku. Ale opakuji, každý si může zvolit.

Já mám třeba rád ve svém kódu pořádek a jasně oddělené významy a využívám všech možností, jak svůj kód obohatit a rozvrstvit už na základní úrovni bez ztráty kompatibility. Dobře se mi s tím potom pracuje, dobře se to ladí, dobře to vypadá. Pro mě ta sémantika (žádná její abstraktní představa) význam má.

Na druhé straně chápu, že někomu se bude dobře pracovat jen s divy a spany, kterým nadefinuje patřičné třídy a identifikátory - budiž, pokud dodrží systém nadpisů, tak se to nemusí promítnout nikde, ale takový web je pro mne (opět subjektivní, ano) tzv. šedý, nicotný, nudný. Autor nevyužil toho, čeho mohl.

Přirovnal bych to k českému jazyku. Ten má (s archaismy, neologismy, argotem či jinými -ismy) dobře přes milión slov. Běžný člověk si může spokojeně žít s aktivní slovní zásobou 5000 slov, ale pokud má někdo jazyk rád, pokud je v něm odborníkem, pokud chápe jeho podstatu, tak bude jeho aktivní slovní zásoba mnohonásobně větší a tím bude i pro ostatní (alespoň inteligentní) lidi zajímavější.

Stejně tak bude zajímavější = lepší kodér, který dokáže využít všech drobností, které mu jazyk poskytuje.

Tohle ale bylo jen obecné pojednání, v tomto konkrétním případě - pokud chce autor používat XHTML 1.0 Strict, ať si jej používá. Tato verze jazyka mu <menu> nenabízí, pokud se rozhodne tento prvek ignorovat, je to jeho volba. Ale dobrý kodér by měl chtít do detailu pochopit prostředek, jehož využívá ke své tvorbě. Tento vztah však drtivé většině webových tvůrců chybí, proto se všude řeší validita a sémantika a XHTML a XML a lidská hloupost a nevědomost.
thingwath
Profil
Což je asi tak přibližně úplně stejný argument jako ono oblíbené nucení k čistotě uváděné jako výhoda XHTML, proti kterému se tu tak často čílí. Prakticky to znamená asi to, že prvá možnost je za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet.
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.