Autor Zpráva
JOFO
Profil
Prosim o zhodnotenie dizajnu a nejake rady:

srdce na dlani

Jedná sa o projekt bezplatného učenia plávania pre ľahšie postihnuté deti.
Dosť mi vadí to prázne miesto dole, ale neviem ako by som to vyriešil.

PS: Viem že je to jednoduchý dizajn, som otvorený každej rade. Keď teraz nad tým rozmýšlam malo by v ňom ísť hlavne o prístupnosť. Ale chcem aby to malo aj pekný dizajn.
Gekon
Profil
Moc pěkné, a hlavně jednoduché. Přehledné, i to logo je chytře udělané
JOFO
Profil
32 pozreni a iba jeden napise?
tiso
Profil
HTML 4.01 Transitional - mohol byť Strict
alt="logo2.jpg, 48 kB" - v tomto prípade je info o veľkosti súboru zbytočná, obrázok by som aj tak dal do css a spravil to trošku inak - viac nadpisov, výraznejší hover aj so zmenou fary pozadia..

- nepoužiteľné s vypnutými obrázkami - nie je vidno menu, ani pätičku...

Chválim myšlienku projektu, na ďalších stránkach očakávam výstižný jedinečný title, a štrukturovaný text so správnou sémantikou...
Chamurappi
Profil
Reaguji na tisa:
HTML 4.01 Transitional - mohol byť Strict
No fuj. Proč by podle tebe měl degradovat na Strict?

Reaguji na JOFO:
Možná, že je to až moc jednoduché, ale má to svůj nápad. Vizuálně mi to připadá takové nesourodé: dva gradienty, dvě jednolité plochy, jedna fotka, čtyři zaoblené rohy, čtyři ostré. Menu doporučuji dát do <menu>.
JOFO
Profil
tiso: diki za upozornenie, opravim to

chamurappi: to znamena ze nebude v <div id="menu>, ale v <menu> a v css budem deklarovat menu?

PS: povodne mali byt tie dve plochy /obr+menu a text/ spojene, ale IE to nejak nevedel pochopit a robi medzi nimi medzeru tak som to tak zatial nechal.
Chamurappi
Profil
Reaguji na JOFO:
Struktura bude vypadat takto:
<menu>
<li><a href="#">ponožka 1</a>
<li><a href="#">ponožka 2</a>
<li><a href="#">položka 3</a>
<li><a href="#">položka 4</a>
</menu>
A pak si pohraješ se stylopisem. Nastavíš třeba menu li { display: inline; }, nebo tak něco. Díky zapouzdření jednotlivých odkazů do dalšího elementu máš nad vizuální podobou lepší kontrolu: můžeš snadno stylovat jak <li>, tak <a>.
jozob
Profil
JOFO
Potom sa nezľakni, keď tam pridáš štruktúru elementu <menu>. Nemusí to mať zo začiatku očakávaný výsledok -- nevzdaj sa, pohraj sa s CSS. Výsledok stojí za to. :o)

tiso
"HTML 4.01 Transitional - mohol byť Strict"
Prečo?
jozob
Profil
JOFO
Ešte malé pripomienky k štýlopisu:
background: rgb(216,235,245);

background: url("images/pozadie.gif") repeat-y center top;
↑ Toto sa dá zapísať do jednej deklarácie.
font-family: verdana, arial;
↑ Nie príliš šťastný výber písma. Toto by už bolo lepšie:
"Verdana CE", "Arial CE", "Lucida Grande CE", "Helvetica CE", Verdana, Arial, lucida, sans-serif
Railbot
Profil
Chamurappi
Struktura bude vypadat takto:
<menu>
<li><a href="#">ponožka 1</a>
<li><a href="#">ponožka 2</a>
<li><a href="#">položka 3</a>
<li><a href="#">položka 4</a>
</menu>


Je to "jen" omyl nebo tam ukoncene <li> chybi schvalne?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Railbota:
1) <li> přímo uvnitř jiného <li> být nemůže => stejně jako u buněk tabulky je prohlížečům jasné, kde končí.
2) I samotné W3C říká, že značka </li> je volitelná.
3) Zatím jsem nenašel žádný důvod pro psaní </li> => chybí tam schválně.

Doporučuji článek Jak funguje HTML.
Railbot
Profil
Chamurappi
Doporučuji článek Jak funguje HTML.

Dekuju. Doplnil jsem si vzdelani.
tiso
Profil
Chamurappi, jozob
...lebo nepoužíva nič čo by v v HTML 4.01 Strict nebolo...
Chamurappi:
Píšem "mohol" a nie "mal", a to je rozdiel...
jozob
Profil
tiso
"lebo nepoužíva nič čo by v v HTML 4.01 Strict nebolo"
1.) Áno, nepoužíva. Ale keby chcel mať stránku bližšie k dokonalosti, Strict DTD by mu to len sťažila.
2.) Čo je také super na tom, že uvedieš Strictovú deklaráciu? Azda to vymaže všetky prezentačné elementy a zaručí super-cool-sémantický-prístupný-geniálny-nadpozemský-great kód?
tiso
Profil
jozob
Nechápem v čom sa stále vŕtaš... Asi tá druhá poznámka pre Chamurappiho mala byť aj pre Teba...
1. keby, keby, boli by sme... To má byť argument?
2. proste mohol použiť aj ten druhý doctype, nič viac, nič menej... Sémantika, prístupnosť a great kód je niečo úplne iné, s použitou verziou HTML to nemá nič spoločné...
Chamurappi
Profil
Reaguji na tisa:
Autora asi nezajímá, jakou DTD tam má. Svojí poznámkou jsi naznačil, že mohl použít více omezující DTD -- proč mu to říkáš, pokud si nemyslíš, že je ta více omezující DTD lepší? Navíc mu validátor nebrání validovat si kód podle Strict DTD, přestože odkazuje na Transitional.

Mimo to má <!doctype> se Strict DTD negativní dopad na interpretaci kódu prohlížeči, přepnou se do standardního režimu. Kdyby ho tam JOFO dal, může začít rovnou znovu.
tiso
Profil
Chamurappi:
proč mu to říkáš, pokud si nemyslíš, že je ta více omezující DTD lepší?
Ja osobne by som použil Strict verziu HTML, pretože si myslím že je lepšie robiť v Strict ako v Transitional (W4D). Ale nenútim nikoho aby ju používal...
Iba som chcel poukázať že je tu aj táto možnosť, lebo kopec ľudí doctype jednoducho skopíruje zo stránok alebo to tam doplní editor a vôbec nevedia prečo to tam majú a aké sú možnosti...
Chamurappi
Profil
Reaguji na tisa:
pretože si myslím že je lepšie robiť v Strict ako v Transitional (W4D)
Proč je to lepší? Nic navíc ti nenabízí, neruší všechny prezentační elementy/atributy a naopak ruší některé sémantické.
W4D je přežitek, jeho autoři neporozuměli značkovacím jazykům natolik, aby mohli obhájit zrovna tuto svoji radu.

kopec ľudí doctype jednoducho skopíruje zo stránok
Ty si ho přesně pamatuješ?

vôbec nevedia prečo to tam majú
Ty to víš?

aké sú možnosti
Možnosti nejsou prakticky žádné, prohlížeče znají jedinou verzi HTML, kterou nejlépe vystihuje DTD HTML 4.01 Transitional. Validovat podle jiných DTD může být zavádějící.
jozob
Profil
Sakra! Ešte raz sa pýtam, čo mi dá Strict DTD? Jediný rozdiel oproti Transitional je, že nedefinuje niektoré elementy. A čo mám z toho? DTD je len pre validátor, nie pre mňa. Keď nechcem používať prezentačné elementy, tak ich nebudem používať. Je mi jedno, akú DTD "použijem" -- nech sa páči, kľudne aj Frameset -- čo to spôsobí? Mám horšiu stránku? Nie! Jediný rozdiel bude len v tom, že ak použijem niektoré elementy (dokonca aj sémantické -- <menu>), validátor má obštastní zeleným zlatom. Oki doki, mám tam <menu>. Teraz zmením DT deklaráciu na Strict (kde nie je definovaný element <menu>). Čo sa stane? Nič! Jediný rozdiel bude, že validátor mi udelí červený trest (naozaj, tá červená ma hrozne trápi, nemôžem spať). K čomu je takáto validita?

Uvedomte si, že validátor má slúžiť na niečo iné. Hľadajte pomocou neho maličké chybičky v syntaxi, spôsobené nepozornosťou (napríklad). Ale určite sa neobmedzujte v používaní sémentických elementov len kvôli nejakej Strictovej DTD. Jediný dôvod na uvádzanie tejto DTD je prepínanie do STD vykresľovacieho módu. Ak niekomu tento mód vyhovuje -- prepnite si prehliadače. Ale neobmedzujte sa v elementoch. Kľudne použite <menu> aj pri Strictovej DT deklarácii. A zabudnite na to, že budete mať nevalídny dokument. Problém je v DTD, nie vo vás. Nebojte sa, prehliadač pozná element <menu> aj keď použijete Strict DTD. To, že na mňa validátor vyskočí s červenou ma trápi asi tak, ako hmotnosť jedného paketu.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0