Autor Zpráva
chemic
Profil
Zdravim, můžete prosím mrknout na tyhle stánky http://www.nasurovo.wz.cz/
Jak v Explopreru tak ve Firefoxu a říct mi proč ve FF nejde odkaz pod info a hlasovat v anketě?
Už mi z toho leze hlava kolem,
předem moc děkuju.
Chemic
Nox_lbc
Profil
Nejspíš budeš mít chybu někde v kódu, neuzavřenej tag ... ale je to tak prásácky napsaná stránka, že se v tom hrabat nebudu ...
ji_ri_k
Profil
Chybí ti tam ukončení jednoho DIVu konkrétně zde:
<a target="_blank" href="http://www.mozilla-europe.org/cs/products/firefox/">Stáhnout tady</a></u></font></b></p>
A TADY TI CHYBI </DIV> !!!!!

Prohlížeče jsou naprogramovány tak aby když chybí nějaké zakončení tagu inteligentně vložili svůj a zobrazili nějak stránku - v tvém případě se to povedlo jen IE, mozilla to nedokázala. Ani se ji nedivím takovej guláš !!!
absolutně pozicovaný a ještě něco co je na stránce nahoře je ve zdrojáku dole ....


// PS tak to není ono, nedá se v tom vyznat - kod totalní bordel
Keilew
Profil
Hrůza...:-(
špule
Profil
Čim jsi to generoval FrontPage? Rámy=prasárna. A co takhle Doctype? A validní (radši X)HTML?
Anonymní
Profil *
A co takhle Doctype? A validní (radši X)HTML?
proč validní a proč X??
Keilew
Profil
proč validní a proč X??
Proč nepsat daňový přiznání na hajz*papír červenou fixou? Proč psát Pardubice s velkým P? Existují určitá pravidla, nikdo tě nenutí je striktně dodržovat, ale je to jakási "slušnost", tak se tak blbě nediv... O těch pravidlech je celý tento web a tak se očekává, že stránky, které zde budou předloženy k hodnocení, se je budou snažit dodržovat.
vrabecek17
Profil
lol celkem me pobavila veta "Stránky jsou optimalizovány pro-Mozila FireFox Stáhnout tady" :D tak to je psycho ...zkus radsi optimalizovat stranky pro IE a operu a FF samozdrejme ...jo a taky <title>Nova stranka 1</title> :)
nightfish
Profil
něco co je na stránce nahoře je ve zdrojáku dole

to je právě ta svoboda, kterou ti dává CSS
Chamurappi
Profil
Reaguji na ji_ri_ka:
Prohlížeče jsou naprogramovány tak aby když chybí nějaké zakončení tagu inteligentně vložili svůj a zobrazili nějak stránku
To se děje výjimečně a zrovna v případě zmiňovaného <div>u jsou implementace poměrně jednotné. Beztrestně mohu třeba neuzavřít <div> uvnitř <blockquote>. Ale opravdu jde o výjimečné případy, většinou není, podle čeho si ukončovací </div> domyslet. Ve zde hodnoceném webu bude problém úplně někde jinde.

Ani se ji nedivím takovej guláš !!!
Velký guláš pro člověka, malý guláš pro Mozillu. Z prezentačních <font>ů zákonitě šílí především webmaster, nikoliv prohlížeč.


Reaguji na špuli:
Deklarace <!doctype> je k ničemu, netouží-li autor po automatickém ověřování validity stránky. A užití XHTML by mu problémy spíše přidělalo.


Reaguji na Keilewa:
Proč nepsat daňový přiznání na hajz*papír červenou fixou?
Z velice podobného důvodu, jako proč neupřednostňovat X.

nikdo tě nenutí je striktně dodržovat, ale je to jakási "slušnost"
Dodržovat pravidla W3C je slušnost? Špatná pravidla si úctu nezasluhují.

O těch pravidlech je celý tento web a tak se očekává, že stránky, které zde budou předloženy k hodnocení, se je budou snažit dodržovat.
Tento web je JPW, nikoliv Interval. Obzvláště nechává-li si ohodnotit stránku začátečník, který je rád, že je rád, neměl by být otravován irelevantními kravinami.


Reaguji na chemica:
Doporučuji nastudovat něco o kaskádových stylech a o sémantice. Získáš nad kódem mnohem lepší kontrolu, snadněji se ti budou provádět úpravy vzhledu a v případě problémů najdeš jistě mnohem více hlav ochotných ti pomoci.

Tvé odkazy v anketě nefungují kvůli pozicování. Nechtěně je překrýváš nějakým „ohlušujícím“ <div>em. Zkus všem těm pozicovaným blokům nastavit pro účely ladění různé barvy pozadí a uvidíš, který to dělá. Nejsnazším řešením pak bude dostat nějak onen zákeřný <div> do nižší vrstvy (tu určuje z-index).
Keilew
Profil
Reaguji na Chamurappiho:
Špatná pravidla si úctu nezasluhují.
Co je špatného na uzavírání tagů, na oddělování textu a grafiky (to je k tomu X...), na dodržování programátorské etiky? Já jsem původně programátor a vždycky mě učili psát kód tak, aby se v tom po mě někdo vyznal a aby se v tom vyznal hlavně uživatel. Nevalidní stránky (HTML nebo XHTML) jsou pro mne stejnou chybou jako špatně postavené zachycování chybových hlášení, které uživateli napíšou při dělení nulou, že nastala chyba SQL serveru... Nijak to neohrozí samotnou funkčnost programu, nicméně je to čuňárna, stejně jako neuzavření tagu nebo podobně... W3C validátor má svoje mouchy, ale kdyby nebyla žádná pravidla, jak by to vypadalo?
Řekl bych, že se naše názory zásadně liší, já si stojím za tím, že produkt, který prodávám zadavateli, má být validní. Celou dobu tu obcházím validitu CSS, s ní je to mnohem těžší vzhledem k chování IE, ale jde to taky. Příklady od Plaváčka apod. snad uvádět nemusím...
Toto téma opusťme, než to tu zase zavře moderátor za nedodržování tématu:-)
habendorf
Profil
Co je špatného na uzavírání tagů, na oddělování textu a grafiky (to je k tomu X...)

Špatného na tom není nic, naopak. Ale k tomu přece nepotřebuješ to X...
Timy
Profil
Keilew
vždycky mě učili psát kód tak, aby se v tom po mě někdo vyznal a aby se v tom vyznal hlavně uživatel
Takže validní kód je kód přehledný?

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/1999/REC-html401-19991224/strict.dtd">
<title//<p<strong><span/tenhle<br<a href=stranka.html/priklad/je/dost divny</>, ze jo?

Nepovídej..... ;-)
Keilew
Profil
Takže validní kód je kód přehledný?
Napsal jsem to tam takhle? Já mám pocit že ne...

Ale k tomu přece nepotřebuješ to X...
To sice nepotřebuješ, ale když to vezmeš kolem a kolem, tak potřebuješ vlastně akorát díru v zemi, oštěp na lovení zvěře a oheň... Vývoj šel prostě dál, třeba i jinam, pár lidí se ho chytla a zbytek na ně plive stejně jako Chamurappi snad všude, kde jsem na něj narazil. Já jsem rád, že XHTML vypustilo takové pitomosti jako bgcolor apod. a tím mě donutilo se pořádně podívat na kaskády. Ano, jde to i v HTML, ale co vám vlastně brání v tom použít "nástroj" pro to přímo stavěný? Mě to přijde, když to přeženu, jako ukládání dat do binárních souborů době SQL apod...

Kdybyste chtěli vidět přesně na co narážím, tak tohle je z webu jedné raději nejmenované firmy, která má pobočky v Evropě i ve světě a kdyby si to autor aspoň orientačně protáhl validátorem, nemohla by taková prasečina hyzdit internet... Nemluvě o zmíněném bgcolor, což patří do stylů, se kterýma tam taky operuje... Tohle prostě jako programátor nemůžu zkousnout a peníze bych za takovouhle šméčku rozhodně nevzal...

<TABLE width="550">

<tr><td class="techL" width="190">napájecí napětí typ <td class="techR">12 Vss (10 - 16 V)
<tr><td class="techL">spotřeba <td class="techR">max. 20 mA
...atd...
<tr><td class="techL" colspan="2" height="5" bgcolor="#808080">
...
<tr><td class="techL" colspan="2" height="5" bgcolor="#808080">
...
</TABLE>


Omlouvám se moderátorům, tento příspěvek si zítra smažu sám;-)
habendorf
Profil
Keilew: btw - mrkni někdy na kód googlu a zkus se zamyslet, proč je takový, jaký je
Timy
Profil
Keilew
Napsal jsem to tam takhle? Já mám pocit že ne...
Vyplynulo to z toho.

Já jsem rád, že XHTML vypustilo takové pitomosti jako bgcolor apod.
Klasický nesmysl. XHTML nevypustilo atribut bgcolor, atribut bgcolor byl zrušen ve striktním HTML 4.0 někdy před cca devíti lety.

Ano, jde to i v HTML, ale co vám vlastně brání v tom použít "nástroj" pro to přímo stavěný?
XHTML je co se týče nutnosti používat kaskádové styly na úplně stejné úrovni jako HTML. Není na CSS o nic víc stavěný než HTML.

Tohle prostě jako programátor nemůžu zkousnout a peníze bych za takovouhle šméčku rozhodně nevzal...
Tohle můžeš směle a validně napsat i v XHTML, takže nevím, vo co go.

Doporučuji přečíst vícero debat na tomto webu, řešilo se to tady stokrát, ne-li tisíckrát. Zkus pohledat.
Keilew
Profil
Tohle můžeš směle a validně napsat i v XHTML, takže nevím, vo co go.
Mám pocit, že neuzavřené tagy validní nebudou. Bgcolor byl možná špatný příklad. Končím. Já si budu web psát dál validní, to je snad moje věc...
Timy
Profil
Keilew
Mám pocit, že neuzavřené tagy validní nebudou.
To ne, na tom taky není špatného, šlo mi o ten atribut bgcolor.

Já si budu web psát dál validní, to je snad moje věc...
Piš, já mám taky validní weby, neboj :-).
habendorf
Profil
Keilew: Já si budu web psát dál validní, to je snad moje věc...
Já je budu taky dál psát validní a v xhtml strict. Jen jsem se ti snažil říct, že to co v xhtml musíš, tak v html můžeš taky.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Keilewa:
Co je špatného na uzavírání tagů
Nic. To není příklad špatného pravidla. U zde hodnoceného webu problém s neuzavřenými elementy není.

na oddělování textu a grafiky (to je k tomu X...)
To rozhodně není k tomu X. Elementy jako je <font face="Comic Sans MS"> v XHTML jsou a musí (v rámci možností cílového zařízení) fungovat, bez ohledu na to, zda dokument je či není validní.

Já jsem původně programátor
Já jsem původně člověk. Stejně jako každé malé dítě i mě kdysi učili, co se má a co se nemá. Proč si každý programátor myslí, že jeho kompiler je přísnější než vychovatelka v mateřské škole? Všichni přeci víme, co to pravidla jsou. Každé má mít nějaký význam. Nestrkej si pastelky do nosu, jinak nebudeš mít, čím malovat/dýchat. Na konec každého příkazu piš středník, jinak to nepůjde zkompilovat. Nerozbíjej zrcadlo, jinak budeš mít sedm let smůlu. Na začátek každé stránky piš <!doctype>, jinak pukne svět.

ale kdyby nebyla žádná pravidla, jak by to vypadalo?
Žádná doporučení od W3C? Měli bychom jednotný box model a podporu pro „cursor: hand“ i v Mozille. Všechny ty problémy, které konsorcium vytvořilo, by neexistovaly. Samozřejmě, že bychom místo nich měly jiné, těžko říct, zda horší.
Je pravděpodobné, že by WWW vypadal dost podobně jako teď: stránky, které opravdu dodržují doporučení, téměř neexistují; stejně tak neznám žádný prohlížeč s plnou podporou HTML 4.

W3C validátor má svoje mouchy
Ano, má. Jak o nich víš? Řekl bych, že jsou mimo tvé zorné pole. Jde vesměs o drobnosti, je to velice kvalitní kousek softwaru. Opravdu znáš nějakou mouchu?

Vývoj šel prostě dál, třeba i jinam, pár lidí se ho chytla a zbytek na ně plive stejně jako Chamurappi snad všude, kde jsem na něj narazil
Když W3C řekne, že se mají ode dneška používat kaktusy místo toaletního papíru, je to také jistý vývoj. Pár lidí se kaktusů nadšeně chytne. Je to přeci slušné.

Ano, jde to i v HTML, ale co vám vlastně brání v tom použít "nástroj" pro to přímo stavěný?
Pleteš si XHTML se Strict DTD z HTML 4. Rozdíl mezi těmi jazyky není v sémantice, ale v syntaxi. Jiná syntaxe si žádá jiný parser a jiný MIME typ, aby prohlížeč poznal, že má ten jiný parser použít. Jiný MIME typ představuje problémy s přístupností. XHTML užité přímo tak, jak je stavěné, není přístupné a v současné době způsobuje vyloučení z výsledků vyhledávačů.

tohle je z webu jedné raději nejmenované firmy [...] kdyby si to autor aspoň orientačně protáhl validátorem
Tak by zjistil, že je to podle HTML 4 validní. No a? K čemu mu to je?
Kdyby tam dopsal ukončovací </td> a </tr>, změnil velikost písmen u elementu <table> a nastavil jiný MIME typ, tak přesně totéž bude mít v XHTML.

Já si budu web psát dál validní, to je snad moje věc...
Že je to tvoje věc si příště vzpomeň dříve, než se na někoho vrhneš s odvoláním na slušnost.


Reaguji na habendorfa:
Kód Googlu je zajímavý v tom ohledu, že není dokonalý v žádném ohledu :-)
Není optimalizovaný ani na velikost, ani na stoprocentní přístupnost, ani na rychlost vykreslování. Všechny tři verze kódu, které je možné v závislosti na prohlížeči obdržet, jsou kvalitativně na podobné úrovni jako kód webu chemica.
jozob
Profil
Keilew
Takých tu bolo... ;o)

(široká verejenosť: zahájujem stávky... kedy Keilew povolí?)
Keilew
Profil
Po těchto diskusích mám pocit, že se vrátím radši k Javě. Mimochodem, celkem tu vyplynulo, že stránky, které opravdu dodržují všechna doporučení, píšou asi jen cvoci...:-) Přijde mi, že základním pravidlem HTML apod. je to, že žádná pravidla nejsou:-) Záleží jen na tom, aby to user viděl v IE, FF a Opeře... Habendorf - máš samozřejmě pravdu a já mám prostě radši to "muset", ona už Java taková je (bez try...catch ani nezkompilujete přístup k souboru...) No, držme se tématu, ta stránka je prostě hrozná ( teď již jen esteticky, na kód kašlu;-) )
jozob
Profil
Keilew
Za prvé, neporovnávaj programovacie jazyky so značkovacími jazykmi.
Za druhé, stránky robíš pre ľudí, ktorí si ich prezerajú v prehliadači, nie vo validátore.
Za tretie, konzorcium je vedené ľuďmi a tí sa môžu mýliť. Ako sa hovorí, slepý slepého len do jamy dovedie. Preto nie je rozumné dodržiavať každé pravidlo len preto, že to pravidlo existuje.

A koniec koncov, W3C vydáva doporučenia, nie nariadenia.
Keilew
Profil
jozob
A to za prvé je asi celý problém...
Za druhé - očekával bych jistotu, že když vytvořím validní stránku (ve smyslu "bez chyb"), že bude fungovat i ve verzích prohlížečů, které teprve přijdou. Možná to tak není, nevím...
Za třetí - u nás na škole (FEL ČVUT) se dost výrazně dbalo na doporučení W3C, dokonce byla součástí výuky a nijak tam nikdo nad nimi nepolemizoval... Proto se jich také držím... to jen na vysvětlenou...
jozob
Profil
Keilew
"očekával bych jistotu, že když vytvořím validní stránku (ve smyslu "bez chyb"), že bude fungovat i ve verzích prohlížečů, které teprve přijdou"
To nemôže nikto zaručiť.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.