Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Dero Profil |
#1 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:16:00
Zdravím vás, kolegové,
už delší dobu jsem tuto diskusi neprosil o zhodnocení svého dílka. Dnes mi rukama prošla taková "rychlokvaška" pro kamarádku a rád bych znal váš názor, neboť nemám čas toto dílko promýšlet ze všech stran a úhlů, jak je mým zvykem jindy. http://dero.name/zakazky/yummy/ Nejsem grafik, ale kodér, grafiku tedy komentujte spíše jemně. Co se zdrojového kódu, struktury, případně různých opomenutých součástí stránky týče, buďte nekompromisní. Jedná se pouze o titulku. |
||
quinux Profil |
#2 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:20:44
Dero
Na to, že nejsi grafik to teda vypadá hodně dobře. Co mi trochu nesedí je to pravé menu, nějak tam nezapadá a patička by mohla být přes celou délku a přilepená k okraji prohlížeče. Jinak v poho ;o) |
||
DJ Miky Profil |
#3 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:21:06
Pěkné, ale to pozadí v logu mi přijde až moc agresivní... Možná je to účel a souvisí to s tou kapelou, ale přijde mi to opravdu až moc výrazné... A nešla by patička dát do odstavce místo divu? Přišo by mi to o chlup sémantičtější... ;-)
|
||
Dero Profil |
#4 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:22:28
quinux: Díky.
Pravé menu je především účelné/použitelné - vím, že esteticky docela nezapadá, cítím to stejně. Ta patička je taková moje libůstka, ale vyzkouším to na celou šířku. Díky za ponouknutí. |
||
Dero Profil |
#5 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:24:00
A nešla by patička dát do odstavce místo divu? Přišo by mi to o chlup sémantičtější... ;-)
Díky, ale mně ne. Patička je souhrnem textových dat, které mají k logickému celku odstavce setsakramentsky daleko. Co se pozadí týče, ano - jsi už druhý a mně samotnému taky řeže oči, ztmavím jej. |
||
Dero Profil |
#6 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:33:33
DJ Miky: Pozadí utlumeno, díky za podnět.
|
||
habendorf Profil |
#7 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:34:20 · Upravil/a: habendorf
Mrkni se na pravé menu v IE.
Hornímu menu bych dal na background tmavě žlutou, bez obrázků je černé písmo na tmavě šedém podkladu. |
||
Dero Profil |
#8 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:48:47
DJ Miky: Pozadí utlumeno, díky za podnět.
Tak jsem jej zase zintenzivnil - obral jsem se o "šťávu", která z toho kontrastu ostré žluté a červené plynula. Mrkni se na pravé menu v IE. Jj, font-size: 0 přidáno. Hornímu menu bych dal na background tmavě žlutou, bez obrázků je černé písmo na tmavě šedém podkladu. Pravda, děkuji! |
||
DJ Miky Profil |
#9 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:51:05
Ještě: V IE (a trošku i ve FF) nesedí logo do toho pozadí (trochu posunuté).
|
||
habendorf Profil |
#10 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:54:21
Dero: Říkám TMAVĚ žlutou :o) Takhle jsi přišel o hover a "current page" :o)
|
||
MZF Profil |
#11 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:57:46 · Upravil/a: MZF
Předchozí přispěvatelé mě se vším předběhli, tak alespoň něco: Dej do textu mimo <strong> taky alespoň jeden odkaz. Ať vidíme, jak budou vypadat.
Jinak se také přimlouvám za patičku přes celou šírku prohlížeče. |
||
Dero Profil |
#12 · Zasláno: 1. 10. 2006, 21:58:06
Dero: Říkám TMAVĚ žlutou :o) Takhle jsi přišel o hover a "current page" :o)
To dává smysl. :o) Hotovo. |
||
Dero Profil |
#13 · Zasláno: 1. 10. 2006, 22:06:46
Předchozí přispěvatelé mě se vším předběhli, tak alespoň něco: Dej do textu mimo <strong> taky alespoň jeden odkaz. Ať vidíme, jak budou vypadat.
Dobrá poznámka. Máš jej tam. Jinak se také přimlouvám za patičku přes celou šírku prohlížeče. Taktéž. |
||
MZF Profil |
#14 · Zasláno: 1. 10. 2006, 22:45:09
Dero
Ještě jedna věc: Aktivní odkazy v menu vyhoď a nech tam pouze <li>, aby na ně nešlo klikat. Stejně tak postrádá smysl mít klikací hlavičku na úvodní stránce. |
||
Dero Profil |
#15 · Zasláno: 1. 10. 2006, 22:50:19
r_m_m
Ještě jedna věc: Aktivní odkazy v menu vyhoď a nech tam pouze <li>, aby na ně nešlo klikat. Stejně tak postrádá smysl mít klikací hlavičku na úvodní stránce. Nesouhlasím. Z hlediska použitelnosti obhájím hlavičku - ta by měla mít konzistentní funkci všude na webu. Zvlášť pokud úvodní stránka webu má název Kapela: Historie. Co se odkazů v menu týče, tam už bychom se mohli nad šálkem čaje bavit o užitečnosti či užitnosti takového odkazu. Někteří lidé používají takový odkaz k refreši stránky, někteří tvrdí, že je to mate - avšak testování prokazuje opak. |
||
quinux Profil |
#16 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:02:40
někteří tvrdí, že je to mate
IMHO mate pouze když aktivní odkaz není nijak odlišen od těch ostatních, ale určitě se najdou i "případy", kdy ani elektrický šok nezabere ;o) V případě Derovy stránky je zřetelně odlišen aktivní odkaz v menu, je tedy zbytečné ještě rušit odkaz, který může posloužit jak již Dero psal k refreshi. Takže stojím na jeho straně a s odkazy bych nic nedělal. ;o) |
||
Railbot Profil |
#17 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:03:08
Jen se zeptám, zda-li nejsou následující meta tagy tak trochu zbytečné. Nejsou?
<meta http-equiv="content-style-type" content="text/css" /> <meta http-equiv="content-script-type" content="text/javascript" /> Keywords a description urcite jeste doplnis. "Yummy" neni prilis vycerpavajici. |
||
quinux Profil |
#18 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:05:35
Dero
Já bych se spíš zeptal na co máš "přeskočit navigaci", když při procházení tabem nic nevidím a jen mě "mate" trojí stisknutí tabu než se dostanu na první odkaz. ;o) |
||
Dero Profil |
#19 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:06:19 · Upravil/a: Dero
Railbot
<meta http-equiv="content-style-type" content="text/css" /> <meta http-equiv="content-script-type" content="text/javascript" /> Ve svých zdrojácích se snažím, aby zbytečné byly. :o) Ale používám jednu template pro všechny své projekty - a mnohé z těchto projektů jsou pasovány na různé CMS, které už nějaké inline styly a scripty vloží. Raději je tam nechávám. Keywords a description urcite jeste doplnis. "Yummy" neni prilis vycerpavajici. Jistě. Díky. |
||
MZF Profil |
#20 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:11:07 · Upravil/a: MZF
Dero
Nesouhlasím. Z hlediska použitelnosti obhájím hlavičku - ta by měla mít konzistentní funkci všude na webu. Zvlášť pokud úvodní stránka webu má název Kapela: Historie. Co se odkazů v menu týče, tam už bychom se mohli nad šálkem čaje bavit o užitečnosti či užitnosti takového odkazu. Někteří lidé používají takový odkaz k refreši stránky, někteří tvrdí, že je to mate - avšak testování prokazuje opak. Já si právě myslím, že když uživatel najede na hlavičku a ona nebude klikací, tak pochopí, že je na úvodní stránce. Ušetří tím klik a reload. Ale můžu se plést. Na tohle téma (i ohledně menu) by mě zajímalo nějaké uživatelské testování. Bohužel jsem na žádné zatím nenarazil. r_m_m - :) |
||
Dero Profil |
#21 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:13:09
r_m_m - Vzpomínka na staré dobré časy. :o)
Na tohle témá (i ohledně menu) by mě zajímalo nějaké uživatelské testování. Bohužel jsem na žádné zatím nenarazil. Zkus si projít Nielsenovo useit - http://www.useit.com/ - i pokud nenajdeš konkrétní studie či články, tak určitě zjistíš mnoho nového. |
||
Rusty Profil * |
#22 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:13:36
Dero
Vsiml jsem si ze v paticce nepouzivas paragraph. |
||
quinux Profil |
#23 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:14:32
MZF
že když uživatel najede na hlavičku a ona nebude klikací, tak pochopí, že je na úvodní stránce A nebo si může taky myslet, že hlavička není klikací na celém webu. Pokud však vím, tak se opravdu doporučuje na titulní straně klikací hlavičku nemít, ale myslím, že tohle je v podstatě jedno. Ať jí klikací na úvodní straně máš nebo nemáš, tak myslím, že nějaký katastrofální dopad to mít nebude. ;o) |
||
Railbot Profil |
#24 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:24:50
Jsem pro klikací hlavičku vždy a všude. Osobně jsem na to už naučen a beru to jako automatickou samozřejmost. Nikdy nehledám jako první odkaz na úvodní stránku, Vždy jako první klikám na logo. Tak se, myslím, chová většina zkušenejších uživatelů internetu, kteří s klikacím logem/hlavičkou už někdy přišli do styku. Je to zkrátka velice praktické :)
|
||
Dero Profil |
#25 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:27:58
Jsem pro klikací hlavičku vždy a všude.
Sdílím tento názor, ačkoliv američtí guruové na použitelnost (a mluvím zejména o pánech Nielsenovi a Krugovi) se přiklánějí spíše k variantě neklikatelného loga na úvodce. Jejich názory jsou však už staršího data a já se domnívám, že jsme se posunuli dál a že nyní je logo zcela legální prvek globální navigace webu. To však neznamená, že z hlavní webové navigace vyhodíme odkaz na titulní stránku webu. |
||
habendorf Profil |
#26 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:39:35
Taky zásadně nechávám logo klikací i na homepage. Jednak si myslím, že je to dobré, a jednak je to i jaksi jednodušší :o)
Stejně tak vždy nechávám klikací i "current page" odkazy. |
||
Miloš Profil |
#27 · Zasláno: 1. 10. 2006, 23:44:08
a) MZF: když uživatel najede na hlavičku a ona nebude klikací, tak pochopí, že je na úvodní stránce
b) quinux: A nebo si může taky myslet, že hlavička není klikací na celém webu. Pokud mohu mluvit za sebe, za svoje reakce, bé je správně. |
||
MZF Profil |
#28 · Zasláno: 2. 10. 2006, 00:06:18
quinux
A nebo si může taky myslet, že hlavička není klikací na celém webu. Pravda, to mě nenapadlo. Dobrý argument. Dero, Railbot habendorf a všichni další. Vzhledem k tomu, že jsme sklouzli do off-topic, založil jsem ohledně klikacího loga novou diskuzi. Dozvíme se názory jiných a nebudeme tu Derovi plenilt prostor určený ke kritice :) |
||
moskyt Profil |
#29 · Zasláno: 2. 10. 2006, 00:13:47 · Upravil/a: moskyt
pekny web ...
- menu bych nedaval min-height a line-height ... ve Firefoxu pri zvetseni pisma menu prejede pres hlavicku ... tady se to da myslim elegantne resit jen pres padding s tim, ze menu bude soucasti head a cely ten div bude pri zvetseni pisma menit vysku ... btw. kdyz uz tam je accessibility links, tak mi vadi nedostatecny kontrast pisma v obsahu ... podle pristupnosti by melo byt alespon dadada :P |
||
Mistr Profil |
#30 · Zasláno: 2. 10. 2006, 02:14:05
Dero
Možná to již některý z mých předhodnotitelů zmínil a já to jen přehledl: Jak je t s kontrastem pozadí versus písmo? Dále nevím, do jaké míry je uvedený text na stránce již možné považovat za konečný, ale dle mého Ti ve stávajícím chybí slovíčko: Ke vzniku první písničky, kterou jsme později nazvali Nezapomínka, přispěla kytaristka Soňa, ale ta nás po velice krátké době opustila, protože náš tehdejší repertoár jí nevyhovoval. Věta pochází ze třetího odstavce. A začátek pátého odstavce je dle mého opět ve znamení překlepu: A tak jsem zůstali tři. Ve stejném odstavci to samé: Protože i když zchudl kvůli odchodu kláves, tak jsem si navzájem vyhovovali a zkoušky jsme si vyloženě užívali. |
||
Téma pokračuje na další straně.
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0