Autor Zpráva
cheva
Profil
Zdravím,
dovoluji si poprosit o kritiku a rady pro svůj web www.chevert.profitux.cz.
Snad nedopadnu až tak hrozně, když se přiznám, že jsem o existenci html/CSS jestě v červenci netušila VUBEC nic. Tím bych zároveň chtěla velmi poděkovat všem, kteří trpělivě odpovídali na moje voláni o pomoc tady na Diskuzi :-)
Díky!
Casero
Profil
cheva
no to menu je děsný..jiank to jakš takš de..nevim estli to tak má být ale patička je pod menu v IE
quinux
Profil
Pěkný a přehledný. Jen bych změnil odkaz "english" v menu na něco co by víc tuto kategorii vystihovalo.
cheva
Profil
@Casero
Děsný v jakým smyslu? :-) Barvy, odkazy, ...?
Na svém webu jsem se domnívala, že žádnou patičku nemám (to jsou ti amatéři, že?)...na konci je jen Poslední změna. Nemohu odpovědět . V IE mi víc věcí funguje jinak, než v Mozille FF, ale nevím, jak to předělat (třeba konec levého Menu - to je možná ta patička, cos myslel).

@quinux
Díky - o přehlednost jsem se hodně snažila.
O změně názvu English už jsem taky uvažovala. Původně měla tato část být opravdu jen pro kámoše ze zahraničí, ale nakonec jsem jim udělala vlastní verzi Úvodu.
Casero
Profil
cheva
jj...to děsný bylo k zobrazení v IE v FF je to dobrý
Bubák
Profil
cheva
Profesionální dílo to není, ale když přihlédnu k tomu, jak dlouho se zabýváš HTML a CSS, jsem příjemně překvapený. Mám najetý Linux, nemůžu hodnotit vzhled v IE, takže "jen" Opera, Firefox, Konqueror.

.menu li {background: #da5; margin: 2px 5px 1px 5px; padding: 2px 2px 2px 5px; border: 0px 0px 1px 0px solid #ccc; list-style-type: none; }
Takhle ti border nefunguje. Můžeš dát:
border-bottom: 1px solid #ccc;
nebo:
border: 1px solid #ccc; /* na rozmeru nezalezi, bude prepsan v dalsi deklaraci */
border-width: 0 0 1px 0 /* u nuly se nemusi psat jednotky, kdyz je pises, neni to chyba */

Můžeš udělat odkazy v menu blokové a dát jim rozměr, při přejíždění myší bude aktivní celá "buňka":
.menu a:link, .menu a:visited {color: #740; font-weight: bold; text-decoration: none; display: block; width: 100%; height: 100%}

Můžeš měnit barvu pozadí položky menu při přejíždění myší:
.menu a:hover {color: #fff; background: #740} /* aby to lip vypadalo, dal bych sem margin (ten, co je u menu li) */

V .menu a:hover nemusíš znova deklarovat font-weight: bold; text-decoration: none; - tyto vlastnosti se dědí.
Mistr
Profil
cheva
(1) Chybí mi klikací logo.
(2) Před nadpiskem stránky bych vymazal ten červený pruh. Je na každé stránce různě dlouhý. A navíc se mi ani moc nezamlouvá. Je to ovšem můj osobní názor a vkus. Řiď se dle svého.
(3) Ve stránce http://www.chevert.profitux.cz./mismas/pocitac/pcnavod.html píšeš Níže najdete i Průvodce webem Chevert. Proč z toho hned neudělat odkaz na tuto část pomocí záložek neboli kotev?
(4) Ještě ke stránce zmíněněé v předchozím bodě: osobně bych text doplnil i o obrázky jednotlivých popisovaných ikon a tlačítek.
cheva
Profil
Bubák a Mistr
Dík moc za rady, postřehy a opravy, budu se tím muset nejdřív prokousat a vyzkoušet - některé zmíněné termíny (třeba display a jeho hodnoty, kotvy) vidím poprvé v životě :-) Předpokládám, že jako vždy vše najdu na JPW.

Mistr
1) klikací logo (zřejmě aby se uživatel dostal snadno Home) - moc nevím k čemu, když na každé stránce je vlevo odkaz na Úvod...ale ráda se nechám poučit, třeba to je užitečné i jinak :-)
2)Ten červený horní pruh úplně nahoře (o jiném nevím) není bohužel v mé kompetenci. Dává ho tam vlastník domény - profitux. Pro začátek jsem nešla do svojí domény, protože jsem nevěděla, jestli vůbec funkční webovku budu schopna vytvořit a jak dlouho mě to popř. bude bavit (zatím moc!).
3)aha, tak to, co jsem marně hledala, se asi jmenuje záložky - totiž aby mě odkaz zavedl třeba na půlku stránky...vyzkouším :-)
4)obrázky tlačítek a ikon - nevím, nakolik je legální odněkud stáhnout tyhle obrázky, zatím se snažím vše zajišťovat z vlastních zdrojů, abych se předem vyhnula průšvihu s autorskými právy, obzvášť u velkých firem bych si to "nelajzla".
cheva
Profil
Bubák
Takhle ti border nefunguje. Můžeš dát:...
Aha, a já pořád zkoušela a už nevěděla, co dělám špatně...dost jsem se u toho vyvztekala a nakonec to nechala plavat...Dík.

Display: block zatím moc nechápu, ale snad to časem zjistím. Zkusím najít nějaké příklady a vyzkoušet na svojí stránce.

Barvu pozadí položky Menu jsem chtěla měnit místo písma, ale nepřišla jsem na to. Jak vidno, zas taková věda to ale není... :-) vyzkouším.

"tyto vlastnosti se dědí."
Dědí jak? Odkud? Kam?
cheva
Profil
Jo a ještě dotaz - došlo mi, že jste se asi nějakým způsobem dostali ke zdrojáku mého stylopisu. Jak? Já umím zobrazit jen konkrétní stránku...
Anonymní
Profil *
Tvůj externí stylopis, cesta k němu je ve zdrojáku stránky,
nebo add-on pro FF - ViewSourceWith, tím se dají zobrazit stylopisy a javascripty.
cheva
Profil
Tak jsem si zkusila trochu pohrát s tím Menu.
Nicméně nedokážu se zbavit dvou věcí:
a) aby se mi po najetí myší jinak zbarvila CELÁ buňka - po "hover" by jaksi splynula a vizuálně "vystoupila" sv.žlutá buňka se světle žlutým pozadím menu a sv.žlutým border a nezůstávala tam žádná barva původního pozadí ani v okrajích.
b) aby mi položka li nevyjížděla doprava za hranice buňky. Pokoušela jsem se korigovat marginem, ale nefunguje mi to
Možná chci moc...
Nebo mám téma raději přesunout do "Jak něco udělat"?
Anonymní
Profil *
Sorry, oprava stylopis
cheva
Profil
Anonymní
Nojo, vždyť to je na každé stránce v hlavičce... :-)
Bubák
Profil
"tyto vlastnosti se dědí."
Dědí jak? Odkud? Kam?


Příklad:
a:link {font-weight: bold; text-decoration: none; color: red;}
a:hover {color: blue} /* tučnost a nepodtržení nemusíš znova deklarovat, jen to, co chceš změnit, třeba barvu */
Mistr
Profil
cheva
Dík moc za rady, postřehy a opravy
Není zač.

klikací logo (zřejmě aby se uživatel dostal snadno Home)
Přesně tak.

moc nevím k čemu, když na každé stránce je vlevo odkaz na Úvod
Je to takový již zažitý úzus. Stačí se podívat na stránky velkých webů jako jsou třeba www.idnes.cz či www.seznam.cz nebo třeba i tato stránka - viz

Zkrátka, uživatel, když se dostane někam do hloubi Tvého webu a chce se dostat na titulní stránku (a začít třeba s hledáním informací znovu), klepne na klikací logo a hned je na titulce. Nemusí se zastavit a hledat nějaké "Úvodní stránka", "Homepage" či "Tudy na titulní stránku" apod.

Ten červený horní pruh úplně nahoře (o jiném nevím) není bohužel v mé kompetenci. Dává ho tam vlastník domény - profitux.
Profituxácký proužek jsem v tuto chvíli neměl na mysli. Při prohlížení Tvého webu v Internet Exploreru 6 SP 2 se mi stávalo, že se před nadpisem stránky (třeba "English ve stránce English) objevil červený proužek. Nyní po odjetí myšky z menu se již neobjevuje.

aha, tak to, co jsem marně hledala, se asi jmenuje záložky - totiž aby mě odkaz zavedl třeba na půlku stránky
Jo, tohle dělají záložky. Ovšem setkal jsem se i s jinými označení - například "kotva".

obrázky tlačítek a ikon - nevím, nakolik je legální odněkud stáhnout
Obrázky si můžeš klidně udělat sama. Ofotíš si obrazovku pomocí stisku klávesy PrintScreen a pak si otevřeš malování a dáš vložit obrázek ze schránky. Vytříháš si, co potřebuješ a to uložíš na web.
cheva
Profil
@Bubák
Takže se dědí vlastnosti u a:(link, hover...). Funguje to i jinde? Kdyžtak jen napiš odkaz na JPW, nevím, pod čím bych to hledala...

@Mistr

klikací logo
OK. Nikdy jsem si klikacích log nevšimla a nepoužívala ani na známých stránkách (až po rvém upozornění), tak proto mě nenapadlo, že by se to "mělo", když mám v každém Menu Úvod.
Tak já časem nějaké vymyslím :-)

červený pruh
Zkoušela jsem na to mrknout v IE, ale nic neviděla. Možná je to odvislé od verze.

záložky
jj, pod "záložkami" jsem to nakonec našla i na JPW. Fajn vychytávka, hned jsem to na webu předělala a doplnila!

obrázky loga programů
Já screenshoty dělám přes IrfanView, takže to bych zvládla, ale i tak si myslím, že by třeba MS neměl radost, kdybych mu logo Wordu jen tak vysekla z PrintScreenu...pořád je to asi chráněné copyrightem...nicméně pár log už jsem si s firmami vyjednala a na web dala (IrfanView+ Firefox, dělám na AVG), jiné mám rozjednané (MS, Lavasoft) , aspoň se ukáže, jak moc jsou firmy user-friendly ;-)

PROSÍM
mohli byste mi ještě poradit, jak poštelovat to Menu?
Můj post: Zasláno: 12.11.2006 14:03:15 Díky
cheva
Profil
Velice děkuji alyikovi (?), který mi odmejloval skvělou opravu původního chybného zdrojáku plus vlastní zlepšovací návrh - asi v javascriptu, absolutně nad moje síly :-))
Bubák
Profil
cheva
Velmi cením, že se to chceš naučit a ne jenom jednoduše zkopírovat.
www.jakpsatweb.cz/css/css-kaskadovani.html - je tam popsána i dědičnost.
Anonymní
Profil *
Díky, taky to jsou stránky pro radost :-) Prostě mě to baví...

Teď si se mnou přes mejl "užije" alyik :-D
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0