Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
cheva Profil |
#1 · Zasláno: 11. 11. 2006, 18:07:28
Zdravím,
dovoluji si poprosit o kritiku a rady pro svůj web www.chevert.profitux.cz. Snad nedopadnu až tak hrozně, když se přiznám, že jsem o existenci html/CSS jestě v červenci netušila VUBEC nic. Tím bych zároveň chtěla velmi poděkovat všem, kteří trpělivě odpovídali na moje voláni o pomoc tady na Diskuzi :-) Díky! |
||
Casero Profil |
#2 · Zasláno: 11. 11. 2006, 18:09:43
cheva
no to menu je děsný..jiank to jakš takš de..nevim estli to tak má být ale patička je pod menu v IE |
||
quinux Profil |
#3 · Zasláno: 11. 11. 2006, 18:10:12
Pěkný a přehledný. Jen bych změnil odkaz "english" v menu na něco co by víc tuto kategorii vystihovalo.
|
||
cheva Profil |
#4 · Zasláno: 11. 11. 2006, 18:35:04
@Casero
Děsný v jakým smyslu? :-) Barvy, odkazy, ...? Na svém webu jsem se domnívala, že žádnou patičku nemám (to jsou ti amatéři, že?)...na konci je jen Poslední změna. Nemohu odpovědět . V IE mi víc věcí funguje jinak, než v Mozille FF, ale nevím, jak to předělat (třeba konec levého Menu - to je možná ta patička, cos myslel). @quinux Díky - o přehlednost jsem se hodně snažila. O změně názvu English už jsem taky uvažovala. Původně měla tato část být opravdu jen pro kámoše ze zahraničí, ale nakonec jsem jim udělala vlastní verzi Úvodu. |
||
Casero Profil |
#5 · Zasláno: 11. 11. 2006, 19:32:49
cheva
jj...to děsný bylo k zobrazení v IE v FF je to dobrý |
||
Bubák Profil |
#6 · Zasláno: 11. 11. 2006, 22:58:57
cheva
Profesionální dílo to není, ale když přihlédnu k tomu, jak dlouho se zabýváš HTML a CSS, jsem příjemně překvapený. Mám najetý Linux, nemůžu hodnotit vzhled v IE, takže "jen" Opera, Firefox, Konqueror. .menu li {background: #da5; margin: 2px 5px 1px 5px; padding: 2px 2px 2px 5px; border: 0px 0px 1px 0px solid #ccc; list-style-type: none; } Takhle ti border nefunguje. Můžeš dát: border-bottom: 1px solid #ccc; nebo: border: 1px solid #ccc; /* na rozmeru nezalezi, bude prepsan v dalsi deklaraci */ border-width: 0 0 1px 0 /* u nuly se nemusi psat jednotky, kdyz je pises, neni to chyba */ Můžeš udělat odkazy v menu blokové a dát jim rozměr, při přejíždění myší bude aktivní celá "buňka": .menu a:link, .menu a:visited {color: #740; font-weight: bold; text-decoration: none; display: block; width: 100%; height: 100%} Můžeš měnit barvu pozadí položky menu při přejíždění myší: .menu a:hover {color: #fff; background: #740} /* aby to lip vypadalo, dal bych sem margin (ten, co je u menu li) */ V .menu a:hover nemusíš znova deklarovat font-weight: bold; text-decoration: none; - tyto vlastnosti se dědí. |
||
Mistr Profil |
#7 · Zasláno: 12. 11. 2006, 02:57:13
cheva
(1) Chybí mi klikací logo. (2) Před nadpiskem stránky bych vymazal ten červený pruh. Je na každé stránce různě dlouhý. A navíc se mi ani moc nezamlouvá. Je to ovšem můj osobní názor a vkus. Řiď se dle svého. (3) Ve stránce http://www.chevert.profitux.cz./mismas/pocitac/pcnavod.html píšeš Níže najdete i Průvodce webem Chevert. Proč z toho hned neudělat odkaz na tuto část pomocí záložek neboli kotev? (4) Ještě ke stránce zmíněněé v předchozím bodě: osobně bych text doplnil i o obrázky jednotlivých popisovaných ikon a tlačítek. |
||
cheva Profil |
#8 · Zasláno: 12. 11. 2006, 12:58:10 · Upravil/a: cheva
Bubák a Mistr
Dík moc za rady, postřehy a opravy, budu se tím muset nejdřív prokousat a vyzkoušet - některé zmíněné termíny (třeba display a jeho hodnoty, kotvy) vidím poprvé v životě :-) Předpokládám, že jako vždy vše najdu na JPW. Mistr 1) klikací logo (zřejmě aby se uživatel dostal snadno Home) - moc nevím k čemu, když na každé stránce je vlevo odkaz na Úvod...ale ráda se nechám poučit, třeba to je užitečné i jinak :-) 2)Ten červený horní pruh úplně nahoře (o jiném nevím) není bohužel v mé kompetenci. Dává ho tam vlastník domény - profitux. Pro začátek jsem nešla do svojí domény, protože jsem nevěděla, jestli vůbec funkční webovku budu schopna vytvořit a jak dlouho mě to popř. bude bavit (zatím moc!). 3)aha, tak to, co jsem marně hledala, se asi jmenuje záložky - totiž aby mě odkaz zavedl třeba na půlku stránky...vyzkouším :-) 4)obrázky tlačítek a ikon - nevím, nakolik je legální odněkud stáhnout tyhle obrázky, zatím se snažím vše zajišťovat z vlastních zdrojů, abych se předem vyhnula průšvihu s autorskými právy, obzvášť u velkých firem bych si to "nelajzla". |
||
cheva Profil |
#9 · Zasláno: 12. 11. 2006, 13:19:26
Bubák
Takhle ti border nefunguje. Můžeš dát:... Aha, a já pořád zkoušela a už nevěděla, co dělám špatně...dost jsem se u toho vyvztekala a nakonec to nechala plavat...Dík. Display: block zatím moc nechápu, ale snad to časem zjistím. Zkusím najít nějaké příklady a vyzkoušet na svojí stránce. Barvu pozadí položky Menu jsem chtěla měnit místo písma, ale nepřišla jsem na to. Jak vidno, zas taková věda to ale není... :-) vyzkouším. "tyto vlastnosti se dědí." Dědí jak? Odkud? Kam? |
||
cheva Profil |
#10 · Zasláno: 12. 11. 2006, 13:22:35
Jo a ještě dotaz - došlo mi, že jste se asi nějakým způsobem dostali ke zdrojáku mého stylopisu. Jak? Já umím zobrazit jen konkrétní stránku...
|
||
Anonymní Profil * |
#11 · Zasláno: 12. 11. 2006, 14:02:41
Tvůj externí stylopis, cesta k němu je ve zdrojáku stránky,
nebo add-on pro FF - ViewSourceWith, tím se dají zobrazit stylopisy a javascripty. |
||
cheva Profil |
#12 · Zasláno: 12. 11. 2006, 14:03:15
Tak jsem si zkusila trochu pohrát s tím Menu.
Nicméně nedokážu se zbavit dvou věcí: a) aby se mi po najetí myší jinak zbarvila CELÁ buňka - po "hover" by jaksi splynula a vizuálně "vystoupila" sv.žlutá buňka se světle žlutým pozadím menu a sv.žlutým border a nezůstávala tam žádná barva původního pozadí ani v okrajích. b) aby mi položka li nevyjížděla doprava za hranice buňky. Pokoušela jsem se korigovat marginem, ale nefunguje mi to Možná chci moc... Nebo mám téma raději přesunout do "Jak něco udělat"? |
||
Anonymní Profil * |
#13 · Zasláno: 12. 11. 2006, 14:07:09
Sorry, oprava stylopis
|
||
cheva Profil |
#14 · Zasláno: 12. 11. 2006, 14:09:44
Anonymní
Nojo, vždyť to je na každé stránce v hlavičce... :-) |
||
Bubák Profil |
#15 · Zasláno: 12. 11. 2006, 16:42:22
"tyto vlastnosti se dědí."
Dědí jak? Odkud? Kam? Příklad: a:link {font-weight: bold; text-decoration: none; color: red;} a:hover {color: blue} /* tučnost a nepodtržení nemusíš znova deklarovat, jen to, co chceš změnit, třeba barvu */ |
||
Mistr Profil |
#16 · Zasláno: 14. 11. 2006, 01:47:58
cheva
Dík moc za rady, postřehy a opravy Není zač. klikací logo (zřejmě aby se uživatel dostal snadno Home) Přesně tak. moc nevím k čemu, když na každé stránce je vlevo odkaz na Úvod Je to takový již zažitý úzus. Stačí se podívat na stránky velkých webů jako jsou třeba www.idnes.cz či www.seznam.cz nebo třeba i tato stránka - viz ![]() Zkrátka, uživatel, když se dostane někam do hloubi Tvého webu a chce se dostat na titulní stránku (a začít třeba s hledáním informací znovu), klepne na klikací logo a hned je na titulce. Nemusí se zastavit a hledat nějaké "Úvodní stránka", "Homepage" či "Tudy na titulní stránku" apod. Ten červený horní pruh úplně nahoře (o jiném nevím) není bohužel v mé kompetenci. Dává ho tam vlastník domény - profitux. Profituxácký proužek jsem v tuto chvíli neměl na mysli. Při prohlížení Tvého webu v Internet Exploreru 6 SP 2 se mi stávalo, že se před nadpisem stránky (třeba "English ve stránce English) objevil červený proužek. Nyní po odjetí myšky z menu se již neobjevuje. aha, tak to, co jsem marně hledala, se asi jmenuje záložky - totiž aby mě odkaz zavedl třeba na půlku stránky Jo, tohle dělají záložky. Ovšem setkal jsem se i s jinými označení - například "kotva". obrázky tlačítek a ikon - nevím, nakolik je legální odněkud stáhnout Obrázky si můžeš klidně udělat sama. Ofotíš si obrazovku pomocí stisku klávesy PrintScreen a pak si otevřeš malování a dáš vložit obrázek ze schránky. Vytříháš si, co potřebuješ a to uložíš na web. |
||
cheva Profil |
#17 · Zasláno: 14. 11. 2006, 13:40:48
@Bubák
Takže se dědí vlastnosti u a:(link, hover...). Funguje to i jinde? Kdyžtak jen napiš odkaz na JPW, nevím, pod čím bych to hledala... @Mistr klikací logo OK. Nikdy jsem si klikacích log nevšimla a nepoužívala ani na známých stránkách (až po rvém upozornění), tak proto mě nenapadlo, že by se to "mělo", když mám v každém Menu Úvod. Tak já časem nějaké vymyslím :-) červený pruh Zkoušela jsem na to mrknout v IE, ale nic neviděla. Možná je to odvislé od verze. záložky jj, pod "záložkami" jsem to nakonec našla i na JPW. Fajn vychytávka, hned jsem to na webu předělala a doplnila! obrázky loga programů Já screenshoty dělám přes IrfanView, takže to bych zvládla, ale i tak si myslím, že by třeba MS neměl radost, kdybych mu logo Wordu jen tak vysekla z PrintScreenu...pořád je to asi chráněné copyrightem...nicméně pár log už jsem si s firmami vyjednala a na web dala (IrfanView+ Firefox, dělám na AVG), jiné mám rozjednané (MS, Lavasoft) , aspoň se ukáže, jak moc jsou firmy user-friendly ;-) PROSÍM mohli byste mi ještě poradit, jak poštelovat to Menu? Můj post: Zasláno: 12.11.2006 14:03:15 Díky |
||
cheva Profil |
#18 · Zasláno: 15. 11. 2006, 20:54:39
Velice děkuji alyikovi (?), který mi odmejloval skvělou opravu původního chybného zdrojáku plus vlastní zlepšovací návrh - asi v javascriptu, absolutně nad moje síly :-))
|
||
Bubák Profil |
#19 · Zasláno: 15. 11. 2006, 21:56:35
cheva
Velmi cením, že se to chceš naučit a ne jenom jednoduše zkopírovat. www.jakpsatweb.cz/css/css-kaskadovani.html - je tam popsána i dědičnost. |
||
Anonymní Profil * |
#20 · Zasláno: 16. 11. 2006, 09:10:04
Díky, taky to jsou stránky pro radost :-) Prostě mě to baví...
Teď si se mnou přes mejl "užije" alyik :-D |
||
Časová prodleva: 19 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0