Autor Zpráva
jindrichsimecek
Profil
Zdravím, toto budou moje první stránky. Prosím, vypadá to aspoň trošku normálně nebo to je uplná katastrofa?

Nalevo menu, atd. Zajímá mě názor na horní část a kombinaci barev. Tedy spíš grafická stránka.

http://www.home.karneval.cz/0434409901/

Děkuji,

Jindra
Neuronic
Profil
Noooo, úplně nejhorší to není, ale!
- to šedé písmo bych změnil, myslím tím barvu, je to strašně nevýrazné
- dát celou stránku na střed nebo dát backgroud-color pro celou stránku, vypadá to docela blbě kdyz máš vpravo a dole bílé místo když si to maximalizuješ
Jo a ještě tohle !!!
<div id="ramecek1" style="top: 270px; left: 20px;">
</div>
<div id="ramecek1" style="top: 270px; left: 190px;">
</div>
1) proč když už máš nějaký styl "ramecek1" tak proč mu přidáváš ještě další styly? proč to už rovnou nedáš do ramecek1. Třeba to top: 270px;.
2) id se používá pro unikátní věci, které se na stránce objeví max. jednou a ty to tu používáš hned 3x, dej místo toho class="ramecek1" a v styly.css zmen "#" na "."
jindrichsimecek
Profil
Já právě nevím, jaký je rozdíl v ID a class. Četl jsem jakpsatweb, ale nedobliklo mi to. Ale do toho ramecek1 mohu dat jen top: 270px, ne? Pozice vlevo je rozdílná. Omlouvám se za blbé otázky, ale já jsem fakt začátečník :-)

Každopádně děkuji za Váš čas,

Jindra
Neuronic
Profil
No základní rozdíl mezi id a class je v tom ze id je unikátní pro danou stránku, může se vyskytnout jenom 1x. Tzn. dá se to třeba použít pro #menu{}, to je jenom jedno třeba, nebo #leftColumn{}, #middleColumn{}, #rightColumn{} pro rozdělení stránky na 3 sloupce, ale pokud se nějaký styl opakuje vícekrát je třeba použít třídu .class, např .ramecek1 {} a ten se může používat kolikrát chceš. Já jsem spíš zastáncem relativního pozicování takže věcí jako left: 20px; nemusím řešit, ovšem musím řešit zase jiné věci :).

Jinak klidně se ptej, každý začínal :).
jindrichsimecek
Profil
Děkuji mockrát, hned je mi to jasnější. Při učení se snažím nejdřív informace někde vyčíst, ale když o tom člověk moc neví, tak někdy tápe, ikdyž má před sebou návod :-)

Ještě jednou děkuji,

Jindra
jindrichsimecek
Profil
Prosím Vás, abych stránku mohl horizontálně vycentrovat, tak musím používat relativní pozice?
Railbot
Profil
jindrichsimecek
Ne.
Stránku vycentruješ přidáním body {text-align: center} a {margin: 0 auto} do CSS. To první je pro IE, to druhé přiřadíš prvku, který má v sobě všechny ostatní (například si vytvoříš další DIV jako obal).
jindrichsimecek
Profil
Tak to jsem udělal, ale nic se nestalo :-(
Railbot
Profil
Protože...za prvé používáš zbytečně absolutní pozicování, za druhé tam užíváš 2x to samé ID (u DIVu) a za třětí jsi u jednoho DIVu zapomněl uzavřít závorku.
Neuronic
Profil
Nesmíš mít tu stránku absolutně, pak ti to půjde vycentrovat na střed, jinak na www.interval.cz jsou určitě články jak vycentrovat stránku pomoci absolutního pozicování.
jindrichsimecek
Profil
OK, napsal jste, že nemusím používat relativní pozice (takže mužu používat absolutní?). ID už jsem změnil na třídy, jak mi bylo doporučeno a závorku u DIVu už jsem zavřel. Stále to nejede doprostřed. Prosím o radu.

Děkuji všem,

Jindra
jindrichsimecek
Profil
Aha, takže nesmí být absolutně. To jsem tušil :-)
jindrichsimecek
Profil
Aha, takže nesmí být absolutně. To jsem tušil :-)
jindrichsimecek
Profil
Aha, takže nesmí být absolutně. To jsem tušil :-)
Railbot
Profil
jindrichsimecek

Tak to jsi mě špatně pochopil. Pozicování nepoužívej žádné, nepotřebuješ to. Vyhoď všechny "position: absolute" + k tomu náležící hodnoty a potom ti centrování stránky bude fungovat. Jen si poté budeš muset rozložení prvků na stránce znovu vybudovat, jednoduše pomocí například marginem a paddingem.
jindrichsimecek
Profil
Jo, taaak. OK, ale kdyz definuji jednotlive sloupce #levy, #horni a #pracovni, tak u těch mám taky vyhodit position, left a top?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.