Autor Zpráva
Str4wberry
Profil
Zhodnoťte prosím tento web - jedná se o prezentaci mé modifikace Mirandy IM. Cílem byla především rychlost a přehlednost celého webu.

index - http://wipmiranda.xf.cz/
css styl - http://wipmiranda.xf.cz/default_style.css
Mistr
Profil
Str4wberry
(1) Jak se pracuje s menu? Prohlížím si stránku v MSIE 6 SP 2. Ukáži na položku menu (napříkla Download), rozjede se mi menu o třech položkách, když chci ale na nějakou najet, menu zmizí.
(2) Trochu zlobí odkaz na Fórum. Mrkni ještě na to.
(3) Co nějaké bočnice (například barevné proužky), nezkoušel jsi? Třeba by to pak ale vypadalo blbě, nevím.
Str4wberry
Profil
1) No jo před chvílí to bylo OK.
2) Jak zlobí?
3) Zkuošel jsem, ale nelíbilo se mi to.
Mistr
Profil
Str4wberry
ad 2)
Zkus si na to klepnout. Dostaneš se na stránku http://www.miranda.cz/forum/viewtopic.php?p=35450 a tam píší Téma nebo příspěvek který požadujete nebyl nalezen.

ad 3)
OK, dal jsem to jen jako návrh.
Str4wberry
Profil
2) jo to téma bylo přesunuto, díky
Maniac
Profil *
Ten web je suchej, bez nápadu, obsahově ujde.
Hodnocení 2/10
Maniac
Profil *
Jo a tvý rozhovory s tvoji fotkou jsou docela funny, ale neber si to osobně
Pokec
Profil *
At zije IE7 ... mrknete se na to .. menu uplne rozhozeny ... no vim, ze tohle neni konstruktivni kritika, ale snazim se upozornit na to jak se to zobrazuje v IE7. :)
Str4wberry
Profil
Pokec, to už psal Mistr.
Maniac: ono šlo především o přehlednost
eviku
Profil *
pouzivam wip miranndu a nejak je nekompatibilne s ludmi co maju icq 6(ziadna miranda) pri konverzacii sa mi vobec neezobrazi moj text ale pritom sa odosle. neviete cim too je?
Str4wberry
Profil
eviku
To sem moc nepatří, obrať se na http://www.miranda.cz/forum/.
Jinak by mělo stačit stáhnout poslední test build (http://files.miranda-im.org/builds/miranda-v070a24w.zip) a rozbalit jej do složky se instalací.
Lexter
Profil
<div class="hide"><!--WZ-REKLAMA-1.0--><!--WZ-REKLAMA-1.0IZ--> : BRAVO, radši ji odkryj a dej dolů, jinak ti to zruší. Byla by to škoda.
Sid
Profil *
V Opeře mně u všech položek menu (kromě úvodu) padá tlač. "Ke stažení" pod "Úvod".
V IE6 je vršek stránky odskočenej dolů tak o 10px.
Hodně zvláštně řešený menu pomocí h1 místo seznamem. Navíc těch h1 tam máš nasekanejch opravdu dost...
Obsahově stránka je určitě zajímavá a ten Wip by za zkoušku stál.
loyza
Profil
stránky se mi líbí, po designové stránce i po obsahové stránce, také zdroják vypadá moc hezky, snad jen pár připomínek:
1) stránka je docela úzká na monitoru šířky 1280 je to úzká nudle, na širších monitorech to bude ještě horší a navíc pokud zúžím okno, tak se reklama nasune nad text
2) při vypnutých stylech je stránka stále použitelná a funkční, snad jen to menu trochu zapadne a není poznat, že je to menu
3) mně se líbí hlavička ve zdrojáku.
4) asi by sis měl přečíst něco o typografii, máš tam pár chyb jako jsou uvozovky, nebo chybné mezerování

jinak v pohodě, dávám 9/10
loyza
Profil
Sid
Zajímavé, moje opera 9.02 nic takového nedělá.
Sid
Profil *
loyza
Zajímavé, moje opera 9.02 nic takového nedělá.

No vidiš, já jedu na 8.52 a tam to lítá.
Str4wberry
Profil
Sid
Tak 8.52 už moc lidí nepoužívá, ale kouknu na to.
S <h1> máš pravdu.

loyza
Děkuji za hodnocení.

Takže ten odkaz na international verzi působí jako reklama? A myslíš, že by bylo lepší to mít pod obsahem stránky. Nebo, aby to odskočilo dolů?

ad 2) viz menu pomocí <h1>
ad 3) co se Ti nejvíc líbí na hlavičce ve zdrojáku?
ad 4) Tak to nevím, pravopysné hrubki tam asi budou, ale toto ... podívám na to. Uvozovky -- to tam mám asi někde jednoduché ...taky na to kouknu

Mimochodem je tohle jiný vzhled než na začátku.

CSS-STYL -- http://wipmiranda.xf.cz/index_style.css
INDEX je stejný
Str4wberry
Profil
Lexter
Jó, to bych mohl (měl) udělat. Díky za upozornění.
loyza
Profil
Ta stránka mi teďka nějak nejede, tak jenom co si pamatuju od minula:
Mně je celkem jedno proč to menu zapdá, vadí mi že zapadá. Jestli ho máš dělaný pomcí h1 je tvoje věc. Podle mě je kravina tvrzení, že na stránku patří jenom jedna h1
Nejvíc se mi v hlavičce líbí ty tagy link
U nás v česku bývá zvykem psát uvozovky nejprve dole a pak nahoře první uvozovky mají tvar 99 a uzavírací uvozovky mají tvar 66.Ty tam máš použity znaky pro palce místo uvozovek. Dále bývá v českých zemích podle pravidel českého pravopisu zvykem jednopísmenné předložky a spojky nedávat na konec řádku. Další podrobnosti o typografii se dají najít třeba zde: http://typografie.dero.name/
Str4wberry
Profil
loyza

A tohle jsou ale normální "uvozovky", ne? Jak bych to měl psát?
Vypadají stejně i zde na fóru. Nebo jsou zde také špatně?
Petr Tichý
Profil
Str4wberry
Ano. Je to jen náhražka. Palce. Koukni k Derovi, tam je to vysvětleno.
Str4wberry
Profil
Já vím, ale zde (JPW) jsem četl:
Na webu se používají "rovné" uvozovky a jsou tak poslední dobou akceptovány i v českých textech.
A tím jsem se řídil (řídím).
loyza
Profil
To je přece blbost ne? Odjakživa je v českých textech zvykem psát uvozovky nějakým způsobem. Je to stará věc a v typografii platí, že co je prověřené časem je dobré. Sazeči a typografové se snaží navrhnout taková pravidla, která udělají text krásnější. Je potom blbost nahrazovat z technických důvodů uvozovky znakem pro palce. Případně je také chyba používat v českých textech uvozvoky anglické.
To že někdo akceptuje chybný stav, v tomto případě chybné uvozovky, neznamená, že bysme je měli používat když nemusíme.

P.S. Na tom webu nejsou podle typografického hlediska špatně pouze uvozovky. Například také používáš spojovník místo pomlčky, chybí ti mezery, máš tam špatné mezery, apod.
Str4wberry
Profil
loyza
No a co, že používám spojovník? To se nesmí?

chybí ti mezery, máš tam špatné mezery
Pokud máš trochu času a chuť, napiš, na jakých stránkách a kde jsou největší nedostatky.
Dík
loyza
Profil
a) chyby jsou všude
b) všechno je to na tej stránce u dera
c) spojovník používej třeba tisíckrát na stránce, ale nedávej ho tam kam patří pomlčka
Jenom stručně:
V typografii se používá několik druhů mezer. Do html se bohužel z technických důvodů dostaly jen dvě, a to pevná mezera a mezera normální. Pevná mezera se zapisuje jako &nbsp; Normální mezera slouží jako oddělovač dvou slov. Pro výstupní zařízení je to pouze pokyn aby ta dvě slova nějakým způsobem rozdělila. Pevná mezera je součástí daného řetězce a výstupní zařízení mezi danými slovy pouze vytvoří prostor, obě slova zůstanou na stejném řádku.
Mezery tobě chybí mezi jednotkou a číslem, tedy pokud máme něčeho sedmdesát procent tak by to mělo být zapsáno ve zdrojovém kódu takto: 70&nbsp;%
Další věcí je, že podle pravidel českého jazyka, jak nás učili paní učitelky na základní škole, se nesmí objevit jednopísmenná spojka či předložka na konci řádku. Tedy veškerá jednopísmenná slova oddělujeme pevnou mezerou: v&nbsp;lese
Nakonec ten spojovník versus pomlčka. Spojovník je kratší a pomlčka delší. Ve většině případů použijeme pomlčku. Spojovník se použije ve spojení: bude-li; Věra Pospíšilová-Cechlová. Pomlčka se používá ve většině ostatních případů. Na klávesnici najdeme pouze spojovník, pomlčku musíme vytvářet pomocí entity. Pomlčky existují dvě: &ndash; &mdash; Jednu si vyberte a tu používejte, je vcelku jedno kterou, ale dávejte jí tam kam patří. Také pozor na mezery okolo pomlčky.
radim93
Profil
Pěkný, možná je trochu problém najít stránku s screenshoty.
Str4wberry
Profil
radim93
http://wipmiranda.xf.cz/?page=popis#vzhled
Pravda, dám to úplně nahoru.
Str4wberry
Profil
loyza

Díky moc, některé rady jsem si vzal k srdci (hlavně ty uvozovky -- vypadá to o mnoho lépe). Ale asi nejsem schopný a nechce se mi přepisovat všechny spojovníky na &m/ndash; a všechny jednopísmenné předložky a spojky doplňovat nedělitelnou mezerou.

Poznámka: i na Slunečnici.cz jsem viděl ' - ' místo '&ndash;'.

Tím bych tuto diskusi o typografii uzavřel. Ještě jednou díky za to Tvoje stručné vysvětlení -- dokonalé, více méně jsem se dozvěděl pouze to, co jsem nevěděl. Derova stránka je dobře obsáhlá, ale pro mě nepřehledná.
loyza
Profil
OK, tak tedy stručnější, ale zase na druhou stranu méně obsáhlá stránka o typografii: http://web.net-mag.cz/?action=art&num=254&coding=1
Příště také můžete zkusit použít Texy, které za vás spoustu typografických chyb ohlídá samo: http://texy.info/
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.