Autor Zpráva
Mars
Profil *
Před časem jsem zde dával tyto stránky ke kritice.

Nyní, po doplnění navigace a navigačních prvků bych se rád zeptal na vaše názory ohledně Použitelnosti ve smyslu zda jsou stránky pro běžného uživatele snadno použitelné, přehledné, zda jsou navigační prvky dobře rozmístěny.

za případné reakce děkuji

stránky zde
marvas
Profil
Nemám rád ak niekto dáva takéto weby na kritiku lebo na nich nie je čo povedať. Na takto dobre urobený web neexistuje negatívna kritika.
Aldred
Profil
Pekne, hodne pekne, prehledne zakaznika urcite prinuti si to vsechno precist,
akorat zkus vychytat jeste tech par chyb v kodu (flash napr) a jeste se mi nelibi jak na strankach reference a co umime meni title,.... pak jeste pridej klikaci logo a bude to idealni
Celkove: 9/10
Mars
Profil *
Nemám rád ak niekto dáva takéto weby na kritiku lebo na nich nie je čo povedať. )
I když z toho mám radost, nemyslím si že by jim nešlo co vytknout, každopádně díky :-)

Pekne, hodne pekne, prehledne zakaznika urcite prinuti si to vsechno precist,
To jsem rád, především o tu přehlednost (použitelnost) mi šlo především

jeste se mi nelibi jak na strankach reference a co umime neni title
není title ?
Plaváček
Profil
Mars

Mě se to celkem líbí, ale mám čtyři výhrady:

1. levé navigaci by pro odkazy slušel display:block, aby celé tlačítko bylo takříkajíc "klikací" (fuj, to je děsný výraz :)
2. umístění drobečkové navigace je nestandardni a rušivé. Vžitá konvence říká, že by se měla vyskytovat hned pod hlavičkou, kde je dobře po ruce a na očích.
3. dopiluj tiskovou verzi
4. pohraj si s typografií, třeba na této stránce http://www.mars-webdesign.cz/webove-stranky.html ti šipky u seznamů "vyčuhují" a nepůsobí to esteticky
Mars
Profil *
Plaváček

ad 1. ve všech kromě IE je tlačítko "klikací", musím dořešit
ad 2. hmm, ještě jí otestuji na pár známích jestli působí rušivě. Nebo ještě nad hlavičkou, ale pro jiné servery.
ad 3. pracuje se na ní stejně jako na doplnění některých dalších prvků použitelnosti
ad 4. musím se přiznat, že to byl záměr. Nejspíš však předělám :-)

Díky za Váš čas
Mistr
Profil
Mars
Popřemýšlel bych, zda bude čitelné menu v patičce (šedivá barva na světle šedivém pozadí), pro spoluobčany s vadami zraku by to tak být nemuselo.

Ve stránce http://www.mars-webdesign.cz/katalogy-a-vyhledavace.html si oprav název vyhledávače ze seznam na Seznam, protože se podle mě jedná o název, proto má začínat velkým písmenem.
Knopi
Profil
Mars: Celý web na mě působí příjemným a přívětivým dojmem. Moc se mi líbí texty, nevím jak se ti to povedlo, ale nějak mě sami nutí, abych si je přečetl. :o) Z hlediska použitelnosti bych také trošku vytkl umístění navigace, je to dost neobvyklé.

V kódu jsou podle mě lehké prohřešky a možná jich je víc:

<param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> - Píšeš v html, takže lomítko by tam býti nemělo. S flashy nemám skoro žádné zkušenosti, možná plkám blbosti, případně se omlouvám, ale řekl bych, že je to špatně

V kódu často používáš přímé styly. Proč je neuklidíš do css? Odděl obsah od vzhledu, bez stylů nemusíš formátovat obrázky vedle sebe, vůbec bych se tím nezaobíral.

Jinak, stránka se mi moc líbí. :o)
Aldred
Profil
jeste se mi nelibi jak na strankach reference a co umime neni title
není title ?

Ne "neni" ale "mění"....se na to podivej
Mars
Profil *
Popřemýšlel bych, zda bude čitelné menu v patičce (šedivá barva na světle šedivém pozadí), pro spoluobčany s vadami zraku by to tak být nemuselo.

... popřemýšlím

Ve stránce http://www.mars-webdesign.cz/katalogy-a-vyhledavace.html si oprav název vyhledávače ze seznam na Seznam, protože se podle mě jedná o název, proto má začínat velkým písmenem.

... opraveno, díky

Celý web na mě působí příjemným a přívětivým dojmem. Moc se mi líbí texty, nevím jak se ti to povedlo, ale nějak mě sami nutí, abych si je přečetl. :o) Z hlediska použitelnosti bych také trošku vytkl umístění navigace, je to dost neobvyklé.

... díky, navigaci myslíš celkově, nebo pouze drobečkovou ?

V kódu jsou podle mě lehké prohřešky a možná jich je víc:
<param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> - Píšeš v html, takže lomítko by tam býti nemělo. S flashy nemám skoro žádné zkušenosti, možná plkám blbosti, případně se omlouvám, ale řekl bych, že je to špatně


... opraveno, Flash ještě musím celkově doladit

Aldred
Promiň za úpravu "m" na "n", dal jsem si to do jiné souvislosti.
Jinak opraveno :-)
Knopi
Profil
Mars: Jak říkal s tou navigací Plaváček, to jsem měl na mysli. Také se přikláním k tomu, abys ji dal hned pod hlavičku.

- V IE nejde zvětšit písmo, to bys měl ještě vyladit...
Dero
Profil
Mars

Dobrá práce.

Připomínky k CSS

1) V IE nelze zvětšovat písmo, na vině je uvedení velikosti textu v pt. Použij relativní jednotky.
2) Vyjadřovat duktus písma číselnou notací (font-weight: 100) je podle mě nadbytečné. Několik prohlížečů distinguje jen mezi hodnotami normal a bold. Zde bych použil normal. Číselná notace nachází využití spíše v horní části spektra, kdy zohledňuje především fonty demi bold (600) či black (900). Hezky je to vidět třeba na Georgii.
3) V CSS dále často nevyužíváš sdružených vlastností ani tam, kde se to vyloženě nabízí (background).
4) Všiml jsem si, že v kódu hodně nuluješ výchozí odsazení (ať už vnitřní či vnější), vyloženě se nabízí využití * { margin: 0; padding: 0; }
5) Navážu na čtyřku: Potom můžeš snad psát místo padding: 0px 0px 10px 0px; tohle: padding-bottom: 10px; (dalších příkladů tam je přehršel)
6) Barvy taky můžeš psát úsporněji. Místo #663399 stačí #639
7) V IE je tlačítko levého menu přístupné jen při najetí myší na text, box totiž nemá layout. Stačí nastavit odkazu patřičné rozměry.

Připomínky k HTML

1) Zaentituj ampersand na úvodce (&on -> &amp;on).
2) V patičce otevíráš prvek <span> a uzavíráš </div>.
3) Veškeré nabídky na stránce bys měl dle pravidel sémantiky koncipovat jako seznamy (<ul> či <menu>).
4) Použití atributu style je neelegantní a neodůvodněné, když máš i externí stylopis.
5) Nadužívání prvku <div> je zcela zjevné. Lze to minimálně o dva DIVy zkrátit.
6) Nechápu umístění H1 do seznamu. Z toho se hlasové čtečky pominou.
7) Zkus vložit do kódu tu a tam <hr> k oddělení logických celků (ve stylopisu pak hr { display: none; })

Připomínky k použitelnosti

1) Ještě než začnu kritizovat, musím pochválit VYNIKAJÍCÍ kompozici obsahu.
2) Vím, že máš nalevo malou ikonku "Úvodní strana", ale přesto jsem na podstránkách několikrát marně klikl na logo v očekávání, že se dostanu na úvodku.
3) Hlavní navigaci bych čekal buď horizontální pod hlavičkou, nebo sic v levém sloupci, ale níž a blíže textu.
4) Seznamy vylézají zleva mimo hranice odstavců, typografický prohřešek.
5) Odkazy splývají svou barvou s textem

Připomínky k přístupnosti

1) Chybí textová alternativa motta "jestliže je cena..."
2) Při vypnutí obrázků se prolnou odkazy v hlavičce (úvodní strana, kontakty, mapa webu) [pozorováno ve FF 2.0]
3) Chybí odkaz na přímé přeskočení k obsahu stránky
4) Při vypnutí stylů jsou první tři obrázky na bílém pozadí a tedy neviditelné
5) Ten object na úvodce není příliš přístupný, což?

Připomínky k typografii a jazyku

1) Před tečkou, čárkou, vykřičníkem, otazníkem, dvojtečkou, středníkem a dalšími interpunkčními znaménky se mezera zpravidla nepíše.
2) WWW stránky, SEO, CSS, HTML - velkými písmeny, jde o zkratky
3) Dvojí zvýraznění tučným písmem (černé + zelené) je matoucí, nechal bych pouze jednu variantu a méně označoval
4) Telefonní číslo se rozděluje pevnými mezerami, př. 737&nbsp;000&nbsp;999
5) A další drobné typografické i jazykové prohřešky, je jich však příliš, než bych se tím dopodrobna zabýval (a popravdě - nejsou ani tak významné)

Hodnocení:

HTML: 6/10
CSS: 5/10
Použitelnost: 8/10
Přístupnost: 6/10
Typografie, jazyk: 7/10

Celkem: 6.5/10 (= dobrá, poctivá práce s několika chybami, obstojí v konkurenčním boji bez větších problémů)
Mars
Profil *
Dero

V podstatě nemám, co bych dodal. Se vším nezbývá než souhlasit.
Každopádně ti děkuji za vyčerpávající a pro mě rozhodně přínosnou kritiku … na nápravě chyb se pracuje :-)
frances
Profil *
Ke kodu uz si tu dostal mnoho rad, ja bych povykladal neco ke grafice.
Po prvnim kliknuti na odkaz jsem nebyl vubec nadsen, vsiml jsem si propracovanosti kompozice apod, ale hlavni vec pro mne(grafika), je logo, reprezentuje to celou stranku. Absolutne me logo nezaujalo, je nedomakle a odfalknute. Nevim jestli je to spatnym orezem, nebo nesmyslnym patternem ale rostlinka ma bludne rohy. Texty jdou spatne videt, je to takove nehezky barevne sladene, urcite bych pouzil vice kontrastni barvy, seda mi tam nejak nesedi a pattern bych kazdopadne zjemnil.

vse
Mars
Profil *
frances

... a já ti děkuji za názor, nicméně tyto součásti jsou pro časy příští již dokončené a měnit je nebudeme.
Nic proti, je to věc názoru, nechci tím nic dogmatizovat (hroznej výraz) ale v prvé řadě jsou to informace, které nechceme na webu zastínit grafikou.

díky za připomínku, je jistě oprávněná
Mars
Profil *
Některé z hlavních prohřešků byly, doufám že zdárně, opraveny :-)
Sid
Profil *
Asi tady bylo už všechno řečeno, ale jestli nabízíš tvorbu webdesignu, měl bys zapracovat na Php, protože ty Blueborďácký mailformy jsou strašný (v referencích). A je zatím na to vlastně jednoduchej kód. Přiznám se, že víc taky o php nevím... A v kontaktu chtít po někom, aby si dal tvoji ikonku na svůj web, no nevim, proč bych to dělal a propagoval tě. Něco jinýho by bylo, kdyby si mně vytvořil kvalitní web, tak bych na tebe poukázal v linku.
Mars
Profil *
Blueborďácký mailformy

... jsou ve starých referencích, nové weby (momentálně jsou tři rozpracované) a jejich součásti v php jsou již zpracovány námi.


A v kontaktu chtít po někom, aby si dal tvoji ikonku na svůj web, no nevim, proč bych to dělal a propagoval tě

... asi máš pravdu, ale kdyby přece jenom někdo chtěl, tak aby to měl jednodušší :-)
... je ale pravda, že by to nemuselo být zrovna v sekci kontakt


Dík a čau Side
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0