« 1 2 3 4 5 »
Autor Zpráva
Chamurappi
Profil
Vážení kolegové,

co nejuctivěji vás prosím o připomínky ke stávajícímu provedení českého validátoru. Hodnoťte vzhled, funkčnost, přehlednost, použitelnost. Klidně se vyjádřete i ke kódu, ten je dokonce validní :-)

Děkuji.

P.S.: Kdybyste si chtěli povídat o opravě detekce XHTML, tak navštivte jiné vlákno.
Petr Tichý
Profil
Přepínání text/html a application/xhtml+xml je fajn.
Podle čeho však určuje validátor MIME typ u uploadovaného souboru?
Vzled je správně odlišný.
"Datac spol. s r.o." - zalamuje se přímo za "s", což nevypadá pěkně.
V Opeře 9.10 se nezobrazuje korektně menu, nebo alespoň ne tak, jako v FF.
O některých velmi odvážných tvrzeních nebudeme mluvit.
Chybí mi tam <hr>, což by velmi výrazně zlepšilo orientaci na webu bez CSS, a odkazy typu "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah".
Před "přepínátkem" MIME není zalomen řádek a bez stylů to leze moc do prava.
Zdeněk Košťál
Profil
Zkus si trochu pohrát s tím tlačítkem "Zvalidovat", ono to spíš vypadá jako kdyby ti to udělalo omylem, protože je to vyjeté jaksi bokem.
Bez stylů by tomu pomohly hr, možná bych zvážil Dle adresy/Načtený soubor/Přímý vstup dát do nadpisu, aby to bylo zřetelnější a ještě to oddělit hr, takto je to málo zřetelné nato, že je to vlastně hlavní "sdělení" webu.

Jinak Chamurappi nechce se mi tomu věřit, ale máš pravdu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra Tichého:
Podle čeho však určuje validátor MIME typ u uploadovaného souboru?
Podle MIME typu uploadovaného souboru.

zalamuje se přímo za "s", což nevypadá pěkně
Vyřešeno.

V Opeře 9.10 se nezobrazuje korektně menu, nebo alespoň ne tak, jako v FF.
Vím, že se zobrazuje jinde, ale nevadí mi tam.

Chybí mi tam <hr>, což by velmi výrazně zlepšilo orientaci na webu bez CSS
Kdybych chtěl mít web při vypnutých stylech krásný, udělám ho v tabulkovém layoutu. Ladit kód tak, aby se v CSS-znalých prohlížečích zobrazoval s jejich výchozím stylopisem pěkně, nepovažuji za smysluplné.

odkazy typu "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah"
Nemyslím si, že jsou potřeba. V menu je konstantní nízký počet odkazů, přeskočit je ručně není problém.

Před "přepínátkem" MIME není zalomen řádek a bez stylů to leze moc do prava.
Nevadí.


Reaguji na Zdeňka Košťála:
Zkus si trochu pohrát s tím tlačítkem "Zvalidovat"
Nějaké návrhy?

možná bych zvážil Dle adresy/Načtený soubor/Přímý vstup dát do nadpisu, aby to bylo zřetelnější
Mám zneužívat element pro nadpis jen proto, aby to bylo bez stylů hezčí? Fuj.

ještě to oddělit hr, takto je to málo zřetelné
Jak se s tím popere prohlížeč neznalý CSS, je jeho věc, ze své strany jsem logickou strukturu vyznačil dostatečně.
Manq
Profil
Chamurappi
zkoušel jsem zvalidovat svojí stránku a nevím, jak oddstranit tuto chybu

Řádek 4, znak 72: znaková data nejsou povolena na tomto místě.

...nt-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Použili jste prostý text v místě, kde byl očekáván nějaký element.

Často se tato chyba vyskytuje při validování podle Strict DTD, pokud dáte
text přímo do BODY nebo do FORM. Chybu odstraníte tím, že text vložíte do
nějakého elementu, který je na daném místě povolený (u BODY třeba odstavec,
u FORMu FIELDSET).
Joker
Profil
Petr Tichý
V Opeře 9.10 se nezobrazuje korektně menu, nebo alespoň ne tak, jako v FF.
Mně se zdá, že to v Opeře 9.10 funguje stejně jako v IE6, FF tu nemám.

Jinak bych to celkově zhodnotil jako "lepší než předchozí verze" ;-)
Joker
Profil
Manq
zkoušel jsem zvalidovat svojí stránku a nevím, jak oddstranit tuto chybu
Nijak, o tom je zhruba několik posledních stránek z mimořádně plodného tématu Jaké jsou výhody XHTML oproti HTML?
:-)
tozi
Profil
Chamurappi
no neviem podla tvojej stranky,moja stranka nieje validna vid. http://validator.webylon.info/check?uri=http%3A%2F%2Fsimply.ic.cz%2F&ss=1

ale podla stranky http://validator.w3.org/ ,JE!
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fsimply.ic.cz%2F


ako je to mozne? :)
Zdeněk Košťál
Profil
Neřešte to tu, prosím. Chamurappi chtěl připomínky k webu a ne znovu vytahovat staré téma a rozputávat flame i v jiných vláknech.
Chamurappi:
Nějaké návrhy? - tlačítko hodit trochu dolů, aby střed toho tlačítka byl rovnoběžně se středem inputu, pokud chceš to tlačítko tak velké tak si myslím, že tohle asi bude nejlepší volba.
Manq
Profil
tozi
viz. téma nad tím tvým,
Keilew
Profil
Nelíbí se mi, že ten button je velkej jak vrata od stodoly a že ten obrázek v banneru je nedoostřenej.
Edited: funguje to divně. Jednou neprojdu s errorem: "Mimo dokument: nemohu najít "DTD/xhtml1-strict.dtd"", zkusím to znovu a projdu na zelenou... a když to takhle zkouším pořád dokola, tak občas projdu, občas neprojdu... zdá se, že ani validátor sám neví, jestli jsem validní nebo ne:-)
Petr Tichý
Profil
Chamurappi
„Podle čeho však určuje validátor MIME typ u uploadovaného souboru?“
Podle MIME typu uploadovaného souboru.

Dobře, dobře :d
Btw. poraď mi prosím, jak mám poslat správný XHTML souboru. Dík

„V Opeře 9.10 se nezobrazuje korektně menu, nebo alespoň ne tak, jako v FF.“
Vím, že se zobrazuje jinde, ale nevadí mi tam.

Jde to samozřejmě ovládat jednodušše, ale vypadá to, že je to rozhozené. Teď už záleží jen na tom, jestli ti jde o to, aby měla minoritní část uživatelů web správně zobrazený či nikoliv.

„Chybí mi tam <hr>, což by velmi výrazně zlepšilo orientaci na webu bez CSS“
Kdybych chtěl mít web při vypnutých stylech krásný, udělám ho v tabulkovém layoutu. Ladit kód tak, aby se v CSS-znalých prohlížečích zobrazoval s jejich výchozím stylopisem pěkně, nepovažuji za smysluplné.

Nejde o krásu, ale o přístupnost. Nejde dokonce ani o ladění kódu.

„odkazy typu "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah"“
Nemyslím si, že jsou potřeba. V menu je konstantní nízký počet odkazů, přeskočit je ručně není problém.

Zase přístupnost. Jak by Tě měli rádi lidé s hlasovou čtečkou?

Vím, většina to jsou detaily, ale... :o)
quinux
Profil
Petr Tichý
„odkazy typu "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah"“
Nemyslím si, že jsou potřeba. V menu je konstantní nízký počet odkazů, přeskočit je ručně není problém.
Zase přístupnost. Jak by Tě měli rádi lidé s hlasovou čtečkou?

Kvůli 4 odkazům dělat "přeskočit navigaci"? Souhlasím s Chamurappim, to je zbytečnost. A myslím, že ani člověk s hlasovou čtečkou naštvaný nebude. ;o)
Petr Tichý
Profil
A myslím, že ani člověk s hlasovou čtečkou naštvaný nebude. ;o)
Pokud bude muset poslouchat už po sté za den text čtyřech odkazů, které ho třeba vůbec nezajímají, tak záleží na jeho povaze jestli bude naštvaný :o) Nicméně chtělo by to názor odborníka.
quinux
Profil
Petr Tichý
A poslouchat 100x texty "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah" není na mašli? ;o)
Zdeněk Košťál
Profil
A poslouchat 100x texty "přeskočit navigaci" nebo "přeskočit na obsah" není na mašli? ;o)
Jenomže kolikrát bude chtít opravdu navigaci využít? Myslím že obvykle bude chtít zvalidovat web, takže buď odkazy na přeskočení anebo menu na konec stránky...
quinux
Profil
Zdeněk Košťál
Tak pokud se budeme bavit jen o tomhle konkrétním webu, tak kolik nevidomých uživatelů bude chtít validovat web? ;o)
Je potřeba taky zauvažovat nad cílovou skupinou a počet nevidomých v této skupině bude IMHO na nule.
Zdeněk Košťál
Profil
quinux
A já v televizi slyšel že nevidomí programátoři stále nevymřeli :-D Hmm ale zajímavá myšlenka, kolik jich může být nevidomých...
AlešD
Profil
Chamurappi:Mohl bych udělat anglickou verzi českého validátoru. Toto mi nedělej, málem jsem spadl ze židle!
l007
Profil *
Chamurappi
Myslím si, že je to fajn nápad. Když můžou mít "Amíci" svůj validátor, proč bychom nemohli my, že?
Petr Tichý
Profil
l007
Myslím si, že je to fajn nápad. Když můžou mít "Amíci" svůj validátor, proč bychom nemohli my, že?
Máš tam chybku: "Myslím si, že je to fajn nápad. Když můžou mít "Amíci" svůj validátor, proč by nemohl mít Chamurappi, že?

:o)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Manq:
zkoušel jsem zvalidovat svojí stránku a nevím, jak odstranit tuto chybu
Smaž lomítko. U popisu předcházející chyby máš vysvětlení.


Reaguji na toziho:
no neviem podla tvojej stranky, moja stranka nieje validna
To je správně. Neodpovídá odkázané DTD při zvolené syntaxi a spoléhá se na chyby prohlížečů.
Kdybys změnil MIME typ na některý z těch, které identifikují XML, tak tvůj dokument také nebude validní, jelikož nedeklaruješ kódování.

ako je to mozne? :)
Viz soupis všech opravených chyb W3C Validátoru.
Upozorňující vykřičník na úvodní stránce ti připadá málo výrazný?


Reaguji na Zdeňka Košťála:
tlačítko hodit trochu dolů, aby střed toho tlačítka byl rovnoběžně se středem inputu
To by bylo docela pracné. Ale trochu níže jsem ho posunul.


Reaguji na Keilewa:
že ten obrázek v banneru je nedoostřenej
Vyměnil jsem jej za jiný. Lepší?

funguje to divně. Jednou neprojdu s errorem, zkusím to znovu a projdu na zelenou
Chvíli po tvém upozornění (díky za něj) jsem problém našel a odstranil. Na jednom z mirrorů oficiálního validátoru běžela starší verze skriptu. Během ladění jsem nevytvářel takovou zátěž, aby se dotyčný mirror využil, takže jsem si toho nevšiml.

nemohu najít "DTD/xhtml1-strict.dtd"
Já také nemohu najít soubor „keilew.net/DTD/xhtml1-strict.dtd“. V <!doctype> deklaraci se odvoláváš relativní cestou na DTD, kterou na serveru nemáš, takže dokument samozřejmě validní není.


Reaguji na Petra Tichého:
Detekci MIME typu uploadovaného souboru jsem trochu upravil a úpravu popsal.

poraď mi prosím, jak mám poslat správný XHTML souboru
To záleží na nastavení tvého systému a prohlížeče. Zkus změnit příponu.

Teď už záleží jen na tom, jestli ti jde o to, aby měla minoritní část uživatelů web správně zobrazený či nikoliv
Oba dva stavy jsem považoval za „správně“. Ale teď už je i v Opeře uprostřed.

Nejde o krásu, ale o přístupnost.
Nerozumím. Kam přesně bych měl <hr> vrazit, abych zvýšil přístupnost?

Zase přístupnost. Jak by Tě měli rádi lidé s hlasovou čtečkou?
Vždyť mě stejně nikdo nemá rád ;-(

Pokud bude muset poslouchat už po sté za den text čtyřech odkazů, které ho třeba vůbec nezajímají, tak záleží na jeho povaze jestli bude naštvaný :o)
Nemusí. Každá hlasová čtečka umožňuje uživateli snadno přeskakovat kousky dokumentu. Chytrá čtečka se nikdy nemusí opakovat, jelikož konstantní část webu jde strojově rozpoznat.
Krom toho užívám element <menu>, takže cílové zařízení může nabídku odkazů snadno přeskakovat či se na ni vracet na přání uživatele. Škoda, že se tak (asi) žádné nechová. Zatím.
Keilew
Profil
Chamurappi
Vyměnil jsem jej za jiný. Lepší?
No tím Řípem jsi to moc nevylepšil:-) Je to takové chladné a tmavé... Vlevo od nadpisu Validátor kódu je takovej modrej flíček...

Já také nemohu najít soubor „keilew.net/DTD/xhtml1-strict.dtd“. V <!doctype> deklaraci se odvoláváš relativní cestou na DTD, kterou na serveru nemáš, takže dokument samozřejmě validní není.
OK, napravil jsem to.

12.4.2007, 11:18-11:24 (uvádím kvůli logu): tento error "Promiňte, tento dokument nemohu validovat. Nastala chyba při komunikaci se vzdáleným parserem. Omlouvám se." Tak 9x z 10-ti pokusů.

Nicméně před čtvrt hodinou to ještě šlo a ohlásilo mi to chybu ve smyslu: něco je špatně v DTD. To já ale neovlivním:-)

OT: http://wellstyled.com/html-doctype-and-browser-mode.html - proč jde při Striktní XHTML 1.0 s deklarací XML IE do quirk módu?

Tak a teď to píše ten error pořád...
Joker
Profil
Keilew
proč jde při Striktní XHTML 1.0 s deklarací XML IE do quirk módu?
Prostě chyba/vlastnost IE. IMHO nepozná, že je to XML deklarace a bere to prostě jako "nějaké znaky co nejsou doctype", takže jde do quirku (není doctype)
Keilew
Profil
Joker
Jak zjistím, ve kterém módu to běží? Zajímá mě, zda IE7 běží taky v quirku nebo ne - na té stránce to zatím není.
Chamurappi
Profil
Smím prosit o nějaké další připomínky? Přehlednost, srozumitelnost, atd.


Reaguji na Keilewa:
No tím Řípem jsi to moc nevylepšil :-) Je to takové chladné a tmavé
Čím to mám vylepšit?

Vlevo od nadpisu Validátor kódu je takovej modrej flíček
Toho jednorožce jsem zatím nijak nepojmenoval, ale Flíček je pěkné jméno.

Jak zjistím, ve kterém módu to běží? Zajímá mě, zda IE7 běží taky v quirku nebo ne
Mám hotovou proceduru, která z kódu rozpozná režim všech známých prohlížečů, ale není určena pro validátor. Zjednodušenou tabulku s režimy najdeš v mém starším článku o Exploreru 7 na Lupě.

něco je špatně v DTD. To já ale neovlivním :-)
Tu DTD sis vybral sám.

Nastala chyba při komunikaci se vzdáleným parserem. Omlouvám se.
Výpadky bývaly zpravidla dopoledne, což si vysvětluji tím, že v tu dobu Japonci ještě nespí a Američani už nespí.
Od konce dubna tahám data i z dalších tří neoficiálních mirrorů, takže problémy prakticky nejsou. Nevýhodou je, že na mirrorech běží upravená verze skriptu, takže je u dvou z nich potřeba mírná korekce rozdílů. Nicméně ve výsledku uživatel nemá šanci poznat, v které části světa je dokument validován.

Trochu mě trápí nadcházející vývoj W3C Validátoru. Původní idea „jejich upgrade = můj upgrade“ selhává, když oni místo upgradu downgradují. Ve verzi 0.8 zavedou s velkou slávou nové chyby. Bez jakékoliv úcty k čistotě procesu validace. Nechápu je. Začínám za konkrétními vadami vidět konkrétní lidi, pochybuji o jejich kompetenci a znalostech. Takže to opět vypadá, že si jeden Webyloňan vzal do hlavy, že jen on má pravdu a že W3C je banda blbců.
radim93
Profil
Moc pěkné, je hezké, že toto někdo dělá, jinak jsem si tento validátor integroval do své Opery.
Keilew
Profil
Chamurappi
Velice zvláštní logo - modrá čárka:-)
K tomu Řípu. Celé to máš hranaté a jedinej Říp má zaoblené okraje. Působí to tak trochu jak z jiného světa. Můj názor je okraje Řípu zhranatit. Dále není nijak moc poznat, že je to hora a ne mraveniště. Chtělo by to si pohrát s kontrastem a brightness (jak je to česky... světlost?), lehce doostřit a bacha - vyhodit gAMA z PNG! IE6/7 ho neumí a obrázek je tmavší a ještě nečitelnější!

Začínám za konkrétními vadami vidět konkrétní lidi, pochybuji o jejich kompetenci a znalostech.
I to je možné. Tento trend lze spatřovat i na tomto fóru, ale to OT. Ale osobně mě daleko víc trápí krutost Microsoftu k web designérům v podobě brutalit v IE7 než co si usmyslí W3C. Já beru, že mám kód validní, když jsou tagy uzavřené a v řádkovém elementu není blokový. A povětšinou mi validátor vyhodí zelené okénko. Pokud ne, tak jsem většinou zapomněl přepsat ampersand na &amp; nebo uzavřít tag hr lomítkem. K XHTML jsem přišel z XML, takže s tím nemám žádný problém... No je to beta, tak doufej, že se to zlepší:-) No ikdyž teda "Entity 'nbsp' not defined."...????
Chamurappi
Profil
Reaguji na radima93:
Díky.


Reaguji na Keilewa:
Velice zvláštní logo - modrá čárka :-)
Nechápu. Animovaný jednorožec se ti nezobrazuje?

Celé to máš hranaté a jedinej Říp má zaoblené okraje.
Inspirací mi byl oficiální CSS Validátor. Uznávám, že Říp je za těch pár století trochu okoukaný a zasloužil by vyměnit.
Potěšilo by mě, kdyby můj validátor působil příjemnějším dojmem než verze 0.8 W3C Validátoru, takže budu vděčný za každý neotřelý návrh.

bacha - vyhodit gAMA z PNG! IE6/7 ho neumí
Ano, o tom jsem četl na Lupě :-)
Rozdíl není v tomto případě znatelný.

Pokud ne, tak jsem většinou zapomněl přepsat ampersand na &amp; nebo uzavřít tag hr lomítkem
Při „text/html“ nedáváš to lomítko do <hr/> kvůli validitě, ale kvůli W3C Validátoru. Pro prohlížeče je to syntaktická chyba.

No je to beta, tak doufej, že se to zlepší :-)
Pochybuji, protože závady zavádí úmyslně. Co mi vadí nejvíc:
1) XML dokumenty bez DTD nevalidují, ale pouze ověřují správnost sestavení (well-formedness). Je-li dokument správně sestavený, řeknou, že je validní, což je nesmysl.
2) V XML dokumentech známých typů považují chybějící deklaraci jmenného prostoru za chybu. Ona deklarace je ale v DTD fixně, neuvedení atributu xmlns nikdy není prohřeškem proti validitě.
3) Ptákovina největší: atributy xmlns:*, které nejsou definované v DTD, nejsou hlášené jako chyby. Co tímhle sledují, to skutečně netuším. Zatím nevím, jak tento jejich zbytečný „bug fix“ ze své strany zazáplatovat.

ikdyž teda "Entity 'nbsp' not defined."...?
Tuto hlášku jsem tam ještě neviděl, ale u sebe plánuji zavést varování v případě, že v XML dokumentu najdu entity definované v externí DTD (jako třeba „nbsp“). Jelikož jsi k XHTML přešel od XML, pak jistě víš, že obecné entity (vyjma pěti základních) nejsou příliš spolehlivé -- XML procesor nečtoucí externí DTD by je neměl překládat.
Keilew
Profil
Chamurappi
Já mám animace všeho druhu vypnuté, takže vidím opravdu jen tu čárku... navíc v dnešní době a animované gify?;-)
No, aspoň se už chápeme. Já vidím toto. To je ten pověstný flíček, nejspíš první obrázek v aminaci.

Rozdíl není v tomto případě znatelný.
Já ho teda vidím;-) Ale je to jen detail... teda mě by to osobně dost vadilo:-) Však jsem taky kvůli tomu založil thread, ve kterém si sám i odpovídám... taková sólovka:-)

Při „text/html“
Kdyby IE nebyl IE, mohl bych používat application/xml. I když, teď mě napadá, jak by to možná šlo zařídit a nebylo k tomu potřeba PHP...

Je-li dokument správně sestavený, řeknou, že je validní, což je nesmysl.
A stane se to i když tam dáš víc elementů než jen root? Nejsem znalec, jen se ptám...
« 1 2 3 4 5 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: