Autor Zpráva
massa bob
Profil *
Ahoj,

Na http://www.jirkacech.com/photos.html je nove vytvareny index fotogalerie, tedy neco jako seznam alb. Nejsem zadny CSS expert takze jsem jen adoptoval CSS ktere je pouzite v sekci download (a ani tam jsem ho nepsal).

V prohlizecich, ve kterych jsem to zatim zkousel (Safari na Mac OS X, Firefox a MSIE) to vypada vcelku lidsky, chtel bych se tedy zeptat, (driv, nez tam pracne pridelam dalsich par desitek alb za roky 2004-2007) zda je to slusne, rozumne, kvalitni, zda to neni 'rozbite' v nekteterych prohlizecich/rozlisenich/pismech.

Vim, ze ten layout neni dokonaly, nejak mi i trochu pretykal na male obrazovce, a 'vyresil' jsem to vzdy jednim <br /> pred informaci o poctu fotek [10 pics]. Hluboce se za to stydim, je to nepatricne, zbabele a bez sematickeho vyznamu, nicmene neumim CSS a nic lepsiho mne nenapadlo.

Zaroven budu rad kdyz ohodnotite i design samotnych alb, jako je najdete napriklad tady:
www.JirkaCech.com/Photo/Sinsheim/

Uvitam kazdou pripominku, nebo navrh na vylepseni, jen chci rict, ze do toho xhtml se mi nechce nejak moc sahat, takze, pokud by to slo vyresit jen lehkou modifikaci CSS rozhodne bych byl radsi. A co se tyka te kritiky, klidne se zamerte i na obsah, na SEO (respektive pokus o nej), na pristupnost, citelnost a tak.
Vladosik
Profil
EDIT: Uz nic:-D
Vladosik
Profil
Mam Firefox 2.0.3.:
Udaj o poctu fotografii mi leze do obrazku nad nim.
Obrazek u odkazu, znazornujici ze odkaz smeruje ven bych udelal ve stejne barve jako odkaz, takhle spise mizi v okolnim textu.
Jinak to rozbite nemam, rozumne se mi to zda, ikdyz seznam galerii bych ja spise resil pres normalni <div> ci <p> a nedaval do seznamu.
Design alb je take velmi rozumny...
Vladosik
Profil
Nevim jestli jsi to nahle upravil nebo kde byla chyba, ale nyni mam udaj o poctu fotek v galerii na http://www.jirkacech.com/photos.html umisten dole pod textem, jiz ne pod fotografii...
massa bob
Profil *
nic jsem neupravoval, nemuzes tu 'chybu' znova vyvolat a udelat screenshot?

Jinak, ted jsem zkousel links test a taky to proslo vcelku v pohode. Navic, mohl bych tvrdit, ze, je-li to seznam alb, co jineho by to lepe sematicky vystihlo nez seznam neboli list a proto <li>, pravda ovsem je, ze neumim preklopit to CSS ze sekce download na <p> ci <div>.
mukis
Profil
Ta fialová je škaredá, ale když neumíš css, tak vzhled budeš jen těžko upravovat..
massa bob
Profil *
ktera fialova? myslis tu modrou? V pozadi leveho sloupce s navigaci? A rekl bych, ze existuje spousta stupnu neumeni CSS, zmenit hodnotu barvy snad umi kazdy, ne?
Vladosik
Profil
nemuzes tu 'chybu' znova vyvolat a udelat screenshot
Spravne, nemuzu, nevim proc se tomu tak stalo, ale nyni uz se to nedeje. Firefox,IE,Opera - vse v poradku. Jinak ten udaj, napr. [11 pics] byl pod nahledem fotky a jeho horni cast byla zobrazena jakoby na obrazku. Ale vypada to spise na chybu vykresleni na me strane, kdyz to bylo ojedinele...

mohl bych tvrdit, ze, je-li to seznam alb, co jineho by to lepe sematicky vystihlo nez seznam neboli list a proto <li>
Uprimne semantice zas tak nerozumim, ale myslim si ze jmeno seznam je v tomto pripade zavadejici. Do seznamu patri jine veci nez delsi texty s fotografii, jak je tomu v tvem pripade.
Treba se mylim, tak me nekdo opravte.
Vladosik
Profil
zmenit hodnotu barvy snad umi kazdy, ne?
To by jsi se divil, meli jsem tu i takove exoty jako je Kocour: http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&topic=47825&foru m=2&page=-1

:-D
massa bob
Profil *
tak jsem tam pridal jedno album a znovu to otestoval linksem, zatim bych rekl ze to je docela ok, ne?
MVK
Profil *
Firefox 2.0.0, 1024x768
Udaj o poctu fotografii mi leze do obrazku nad nim. - mně taky, screenshot pošlu, pokud budu vědět kam (tady ho vyvěšovat nebudu). Dělá to jen někdy, nevysledoval jsem závislost.
Nelíbí se mi odkazy stantardní modrou a fialová navštívených odkazů také nic moc.
Stíny pod fotkami - proti gustu ...
U galerií s více stranami bych ocenil i návrat do seznamu galerií v "šipkové" navigaci nahoře.
Celkově mne to neuráží, ale ani neohromuje. Vypadá to jako výstup z nějakého generátoru - žádná invence, všude stíny.
massa bob
Profil *
hmm. takze ta proklatost dela problem s pretecenim odstavce doleva pod fotku? Nenapada nekoho proc by to mohlo delat? proc jen nekdy? nejak mi to hlava nebere, vzdyt kod ani CSS se nemeni, vse je staticke....jak muze vznikat chyba 'jen obcas'?
Korowor
Profil *
ta stranka je odporna, vubec neumis psat web! Ani tam nemas nejaky cool flash a animace!!
MVK
Profil *
He he, Korowor je veselá kopa!

Chyba s počtem fotek je pouze při prvním načtení a dělá to narůzných verzích gecko (nový i starý FF, dokonce "prastará" Mozilla), ale studovat ten CSS tedy nebudu.
Možná nestačí zadat
padding: 0.5em 1em;
ale bude to chtít
padding: 0.5em 1em 0 0;
Jen odhad.
Vladosik
Profil
padding: 0.5em 1em;
Jestli tam je to to, je to skutecne spatne. Napis hodnoty poporade podle hodinovych rucicek: horni prava dolni leva.
U me to bylo take jen prim prvnim nacteni...
massa bob
Profil *
No, padding: 0.5em 1em; jsem opravil na padding: 0.5em 1em 0 0; a ted uz jen zbyva vyzkouset zda to vyresilo problem. Zkusite to nekdo?

P.S. Muze mi nekdo napovedet, jak je mozne, ze se stranka v gecko zobrazi jinak poprve a jinak pri dalsich nactenich? Nejak mi to hlava nebere, program je prece predvidatelny, deterministicky, chova se pokazde stejne (nemluvim o windows, ze :-) )
massa bob
Profil *
tak nakonec radeji padding: 0.5em 1em 0.5em 0.5em;
massa bob
Profil *
jeste je zajimave, kdyz se ta galerie vytiskne, je tam jine css pro tisk, a z naprosto nepochopitelnych duvodu jsou 2 z polozek seznamu <li> (dve alba) posunute doprava, priblizne o jeden odstavec. zbytek je v poradku, (u leveho okraje) Konkretne je to album Hohenzollern a posledni album Julian Alps. Vidite nejaky duvod, proc to tak je? Ja ne.
MVK
Profil *
Legrační, absolutně netuším, čím se liší kupříkladu Bratislava & Smolenice od Hohenzollern Castle - tři řádky textu a na čtvrtém číslo. U Bratislavy je číslo na správném místě, u Hohenzollernu není.

Tisk vypadá u mne dost strašně - modré rámečky u obrázků (odkazy), text na obrázky nalepený.
Odskočení je u příliš krátkých odstavců, kde se další odstavec zarovná za konec předchozího obrázku.

Odhaduji, že problém s čísly i tiskem by vyřešil větší padding pod obrázkem (padding-bottom nebo třetí pozice u zkráceného zápisu). Zabránilo by to zalamování pod.
massa bob
Profil *
padding pod obrazkem vse spis zhorsi, zato kdyz ho dam zaporny, aspon do stylu pro tisk, castecne se to zlepsi.

Problemy jsou evidentne jen v mozzile, khtml a IE to vyresi spravne. Nejvic mne stve na neuchopitelnost, jaktze to v tom firefoxu je blbe a po refreshi se to samo 'zpravi' a uz zustane spravne? nejsem schopen to znova vyvolat, ani po vypnuti firefoxu nebo i celeho PC, ted uz zbyva jen vyvetrat a umit si ruce, aby to zase bylo 'poprve' a ja videl zda tam ten bug je.
MVK
Profil *
Ano, po znovunačtení se to zobrazuje správně.
Po vymazání cache se pochopitelně opět chybka objeví, není třeba nic vypínat.
Další zajímavůstka:
Nantes & Paris a Paragliding mají v mém rozlišení čtyři řádky textu a číslo je vždy pod obrázkem - i v IE.
Nejjednodušší řešení by bylo uzavřít text do P.
massa bob
Profil *
co presne by zpusobilo uzavreni textu do P? nepodtekl by pod obrazek? Musel bych to P nejak ostylovat? Natuknete mne?
MVK
Profil *
Mám za to, že by se jako blok zařadil vedle obrázku a nepodtékal by pod.
S ostylováním to nedokážu odhadnout. Pokud by se zařadil pod obrázek, chtělo by to float.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.