Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Harold Profil |
#1 · Zasláno: 23. 6. 2007, 16:28:40
Zdravím všechny web(designery) a kodéry
Než se do mě pustíte jenom něco málo k "hodnocenému" webu 1. Design jsem nedělal já - přáním zákazníka bylo předělat pouze kód do modernějšího bez-tabulkového layoutu - i přesto, že jsem se ho snažil přemluvit... 2. Dávám k hodnocení pouze úvodní stránku na které v podstatě nic nefunguje 3. Validita a přístupnost by měly být ok... prosím tedy o hodncení kódu, přístupnosti, typo http://jirisoman.com/wintonfilm/ uvítám jakékoliv rady a připomínky vedoucí ke zlepšení a optimalizaci kódu! |
||
lopik Profil |
#2 · Zasláno: 23. 6. 2007, 17:46:47
hned co mi padlo do oci pri otvoreni kodu:
<h1 id="n_hlavicka">Vzdělávací program <br />Loterie života<span></span></h1>. na co je tam prazdny span? dalej uvodzovky netreba v kode pisat cez html znacku " dalsi prazdy span je aj v h2 3. Validita a přístupnost by měly být ok... Validator <body id="nahoru"> - to som este nikde nevidel ak sa to pouziva sry za vytknutie no neviem da sa na kode aj viac popracovat. |
||
Harold Profil |
#3 · Zasláno: 23. 6. 2007, 17:50:33
S tou validací nesouhlasím ::: http://validator.w3.org/check?uri=http://jirisoman.com/wintonfilm/
<body id="nahoru"> tam mám pro ten spodní odkaz který nás vratí nahoru :o)))) <a href="#nahoru".... prazdne spany se puzivaji pro nahradu obrazku textem - kdyz si vypnes nacitani obrazku uvidis |
||
Harold Profil |
#4 · Zasláno: 23. 6. 2007, 17:52:23
ty prazdny spany viz http://www.wellstyled.com/css-replace-text-by-image.html
|
||
Chamurappi Profil |
#5 · Zasláno: 23. 6. 2007, 18:04:42
Reaguji na Harolda:
1) Menu na původní verzi je trochu čitelnější. 2) Při zvětšení písma se části položek menu překrývají, jelikož mají nastavenou pevnou výšku. 3) Menu patří do <menu>. 4) Validní to skutečně není, jak píše lopik. Na konec prázdných HTML značek nepatří lomítka (<br /> apod.) — prohlížeče je potichu ignorují, validátor by neměl. 5) <body id="nahoru"> — vzhledem k tomu, že v <body> je úplně všechno, prohlížeč při kliknutí na odkaz #nahoru nemusí vyjet nahoru. Některé verze Opery nevyjíždí. |
||
Harold Profil |
#6 · Zasláno: 23. 6. 2007, 18:51:00
Chamurappi
ad1. menu na puvodni verzi je imagemapa - ale citelnost opravim ad2. pevnou vysku opravim ad3. menu patri do menu ale muze se davat i do ul - ve vysledku to ma stejny efekt :o))) ad4. jak nepatri lomitka? nechapu - a jak teda nahradím <body id="nahoru"> <a href="#nahoru"... ???? |
||
Chamurappi Profil |
#7 · Zasláno: 23. 6. 2007, 19:12:19
Reaguji na Harolda:
„ale muze se davat i do ul - ve vysledku to ma stejny efekt“ To by se mohlo se stejným efektem dávat i do <div>u. Element <menu> je sémanticky výstižnější. „jak nepatri lomitka? nechapu“ <link /> — tady je lomítko navíc. <link> — tady není lomítko navíc. Záleží ti na validitě? „a jak teda nahradím <body id="nahoru">“ Nějak tak, aby element, na který se odkážeš, nebyl vidět, nejsi-li najetý nahoře. |
||
Harold Profil |
#8 · Zasláno: 23. 6. 2007, 19:19:19 · Upravil/a: Harold
Chamurappi
Nějak tak, aby element, na který se odkážeš, nebyl vidět, nejsi-li najetý nahoře. - jo uz me to napadlo - hodim tam skritej prazdnej text... <link /> ? tady je lomítko navíc. <link> ? tady není lomítko navíc. Záleží ti na validitě? - jo zalezi - i kdyz je to vetsinou proti funkcnosti! ale tedka jsem se dival na Plaváčkovu stránku a má ty samé chybky - a mimo v odborne literature se uvadi ze <br> je podle stare definice a dnes je spravne <br /> To by se mohlo se stejným efektem dávat i do <div>u. Element <menu> je sémanticky výstižnější. - tak proc vetsina koderu dava ul? mimo jine i prave zmineny plavacek - ktery je povazovan za to nejlepsi co ceska web zcena ma...? |
||
Harold Profil |
#9 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:13:49
mas pravdu stim ul je to vselijaky - menu vic vystihuje ucel...
|
||
Harold Profil |
#10 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:20:28
A stim ukoncovanim /> ...... prosim ostatni aby se zapojili do debaty :o) protoze to mame teda vsichni spatne - www.whitwa.net - www.plavacek.net - www.vaclavak.net - www.dero.name - a dalsi.. cim to bude? naky novy standart?
pouzit tento validator validator |
||
Keilew Profil |
#11 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:24:09
Chamurappi
Na co s těma lomítkama narážíš? |
||
Chamurappi Profil |
#12 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:26:11
Reaguji na Harolda:
„hodim tam skritej prazdnej text“ Což takhle se odkazovat na #n_hlavicka? „tedka jsem se dival na Plaváčkovu stránku a má ty samé chybky“ To je ale ostuda, co? :-) Plaváček asi nepovažuje validitu za důležitou. „<br> je podle stare definice a dnes je spravne <br />“ Z jaké odborné literatury vycházíš? Nic se nezměnilo, pořád je správně <br>. Lze snadno prokázat, že prohlížeče lomítko ignorují jakožto syntaktickou chybu. Některé verze Firefoxu dokonce při zobrazení zdroje ukazují syntaktické chyby (a bohužel i entity) červeně. „tak proc vetsina koderu dava ul?“ To se ptej jich. Možná čtou špatnou odbornou literaturu. „mimo jine i prave zmineny plavacek“ Plaváček asi nepovažuje sémantiku za důležitou. Počkej si, až se sám vyjádří. |
||
Harold Profil |
#13 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:27:06 · Upravil/a: Harold
Chamurappi
Na co s těma lomítkama narážíš? že to máme všichni špatně! ale zas na druhou stranu má pravdu - lomítko je tam zbytečné - ovšem <br /> mám doma ve třech knížkách věnujících se html - všechny patří mezi lepší... tak co je teda špatně? |
||
Keilew Profil |
#14 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:31:21 · Upravil/a: Keilew
Chamurappi
Tahle diskuse je opět z cesty, Chamurappi. Že tě to vůbec baví. XHTML je prostá varianta XML stejně jako RailML nebo KeilewML. V XML neuzavřený element, byť EMPTY, neexistuje! |
||
Harold Profil |
#15 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:41:39
Chamurappi
a stou literaturou si to pochopil spatne - nepatrim mezi lidi co slepe ctou manualy - jenom sem ti chtel naznacit ze je to bezne... |
||
Petr Tichý Profil |
#16 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:42:22
Však to omílejme a zanášejme tím témata všude a všem. Jen do nich. Zničme všechny začátečníky, kteří toho o MIME typech moc nevědí a netuší jak to je. Hurá.
|
||
Harold Profil |
#17 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:45:36
Petr Tichý
Tak nám otom něco řekni :o))) a prosím každého kdo sem něco přidá aby takhl omrknul kód těch stránek :o))) |
||
Chamurappi Profil |
#18 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:47:43 · Upravil/a: Chamurappi
Reaguji na Keilewa:
Nevyjadřuješ se k tématu Haroldova kódu. „V XML neuzavřený tag, byť EMPTY, neexistuje!“ V HTML též neexistují neuzavřené elementy. Harold nepoužívá X[HT]ML. Reaguji na Harolda: Snažím se říct, že všechny tři tvé knížky se v tomhle mýlí, že W3C Validátor se mýlí a že pravdu mám já a mé druhé já a Explorer a Mozilla a Opera a nakonec i W3C. Jestli od validity očekáváš, že ti zaručí funkčnost v prohlížečích, měl by validátor nahlížet na dokument stejně jako by měly nahlížet prohlížeče — a to ten český validátor dělá. |
||
Harold Profil |
#19 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:51:51
Chamurappi
Jestli od validity očekáváš, že ti zaručí funkčnost v prohlížečích, měl by validátor nahlížet na dokument stejně jako by měly nahlížet prohlížeče ? a to ten český dělá. Mno právě to je takový mítus - mnohdy nevalidní stránky jsou více funkční než ty validní |
||
Lexter Profil |
#20 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:53:31
By mě jen zajímalo, odkdy validita zaručuje správně zobrazení.
|
||
Keilew Profil |
#21 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:54:33
Harold
To je taky blbost. Prostě Chamurappi zase narazil na své oblíbené téma. Návrh mi přijde nemoderně hranatý a mám problémy s kontrastem písma. |
||
Harold Profil |
#22 · Zasláno: 23. 6. 2007, 20:57:44
Keilew
kdyby jsi četl mé "posvátné" úvodní písmo - grafiku jsem nedělal já :o))) majitej ji chtěl zachovat z původních stránej - jakékoliv moje návrhy nebral v potaz a taky chyba kontrastu už padla a psal sem že ji opravim - jenže mám plno práce a nestíhám tak rychle... |
||
Keilew Profil |
#23 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:01:39
Harold
Já nevím, mě to přijde jako alibismus. Taky jsem dělal zakázku, kdy se zákazníkovi nejvíc líbilo bílý pozadí a na tom černý písmo a šmitec, a já ho dokázal uzemnit svým ambiciózním návrhem... Ale budiž. A co jsem tak čet (než jsem se ztratil v té záplavě validit), tak o kontrastu se mluvilo vrámci menu. Já k tomu přidávám i tělo. Ale je možný, že už to tu někdo napsal. číst se mi to celé nechce... |
||
Harold Profil |
#24 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:06:33 · Upravil/a: Harold
Keilew
jo máš pravdu o celém těle se nemluvilo - omlouvám se ne vážně tím zakazníkem je Matej Mináč - režisér filmu All my loved ones = všichni moji blízcí , pak třeba šťasný smolař,a zmiňovaný film o Nicholasu Wintnovi - (matej minac) pro kterého sem mimo jiné dělal letáky a podobně ale tohle měnit nechce - nedal si říct a to sem mu udělal 7 návrhů designu - ale prej ten strarý je už zaběhaný a lidé by si těžko zvykali na něco nového! - to je jeho názor a nepodařilo se mi sním hnout... :_)) |
||
Harold Profil |
#25 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:17:11
a taky trošku nechápu co je to za zvyk používat deklaraci xml <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> když je zcela zbytečná...
|
||
Keilew Profil |
#26 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:27:30
Harold
Ten poslední příspěvek je na mne? |
||
Harold Profil |
#27 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:29:14
Keilew
ano ano... |
||
Keilew Profil |
#28 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:34:05
Harold
To je prosté. Každé XML tak musí začínat. A že je to v XHTML jakoby nadbytečné? To mě netrápí, pro mne je to pořád XML. Sice špatně udělané, ale je... |
||
Harold Profil |
#29 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:34:50
Keilew
takže používat všude??? :_) |
||
Keilew Profil |
#30 · Zasláno: 23. 6. 2007, 21:35:32 · Upravil/a: Keilew
Harold
To se zeptej Chamurappiho. Já to tam dávám, protože to musím dávat do každýho XML souboru, ať už je to ono KeilewML nebo něco jinýho;-) |
||
Téma pokračuje na další straně.
|
0