« 1 2 »
Autor Zpráva
Harold
Profil
Zdravím všechny web(designery) a kodéry

Než se do mě pustíte jenom něco málo k "hodnocenému" webu

1. Design jsem nedělal já - přáním zákazníka bylo předělat pouze kód do modernějšího bez-tabulkového layoutu - i přesto, že jsem se ho snažil přemluvit...
2. Dávám k hodnocení pouze úvodní stránku na které v podstatě nic nefunguje
3. Validita a přístupnost by měly být ok...

prosím tedy o hodncení kódu, přístupnosti, typo

http://jirisoman.com/wintonfilm/

uvítám jakékoliv rady a připomínky vedoucí ke zlepšení a optimalizaci kódu!
lopik
Profil
hned co mi padlo do oci pri otvoreni kodu:

<h1 id="n_hlavicka">Vzdělávací program <br />Loterie života<span></span></h1>. na co je tam prazdny span?
dalej uvodzovky netreba v kode pisat cez html znacku &quot;
dalsi prazdy span je aj v h2

3. Validita a přístupnost by měly být ok...
Validator
<body id="nahoru"> - to som este nikde nevidel ak sa to pouziva sry za vytknutie

no neviem da sa na kode aj viac popracovat.
Harold
Profil
S tou validací nesouhlasím ::: http://validator.w3.org/check?uri=http://jirisoman.com/wintonfilm/

<body id="nahoru"> tam mám pro ten spodní odkaz který nás vratí nahoru :o)))) <a href="#nahoru"....

prazdne spany se puzivaji pro nahradu obrazku textem - kdyz si vypnes nacitani obrazku uvidis
Harold
Profil
ty prazdny spany viz http://www.wellstyled.com/css-replace-text-by-image.html
Chamurappi
Profil
Reaguji na Harolda:
1) Menu na původní verzi je trochu čitelnější.
2) Při zvětšení písma se části položek menu překrývají, jelikož mají nastavenou pevnou výšku.
3) Menu patří do <menu>.
4) Validní to skutečně není, jak píše lopik. Na konec prázdných HTML značek nepatří lomítka (<br /> apod.) — prohlížeče je potichu ignorují, validátor by neměl.
5) <body id="nahoru"> — vzhledem k tomu, že v <body> je úplně všechno, prohlížeč při kliknutí na odkaz #nahoru nemusí vyjet nahoru. Některé verze Opery nevyjíždí.
Harold
Profil
Chamurappi

ad1. menu na puvodni verzi je imagemapa - ale citelnost opravim
ad2. pevnou vysku opravim
ad3. menu patri do menu ale muze se davat i do ul - ve vysledku to ma stejny efekt :o)))
ad4. jak nepatri lomitka? nechapu -

a jak teda nahradím <body id="nahoru"> <a href="#nahoru"... ????
Chamurappi
Profil
Reaguji na Harolda:
ale muze se davat i do ul - ve vysledku to ma stejny efekt
To by se mohlo se stejným efektem dávat i do <div>u. Element <menu> je sémanticky výstižnější.

jak nepatri lomitka? nechapu
<link /> — tady je lomítko navíc.
<link> — tady není lomítko navíc.
Záleží ti na validitě?

a jak teda nahradím <body id="nahoru">
Nějak tak, aby element, na který se odkážeš, nebyl vidět, nejsi-li najetý nahoře.
Harold
Profil
Chamurappi

Nějak tak, aby element, na který se odkážeš, nebyl vidět, nejsi-li najetý nahoře.

- jo uz me to napadlo - hodim tam skritej prazdnej text...

<link /> ? tady je lomítko navíc.
<link> ? tady není lomítko navíc.
Záleží ti na validitě?


- jo zalezi - i kdyz je to vetsinou proti funkcnosti! ale tedka jsem se dival na Plaváčkovu stránku a má ty samé chybky
- a mimo v odborne literature se uvadi ze <br> je podle stare definice a dnes je spravne <br />

To by se mohlo se stejným efektem dávat i do <div>u. Element <menu> je sémanticky výstižnější.

- tak proc vetsina koderu dava ul? mimo jine i prave zmineny plavacek - ktery je povazovan za to nejlepsi co ceska web zcena ma...?
Harold
Profil
mas pravdu stim ul je to vselijaky - menu vic vystihuje ucel...
Harold
Profil
A stim ukoncovanim /> ...... prosim ostatni aby se zapojili do debaty :o) protoze to mame teda vsichni spatne - www.whitwa.net - www.plavacek.net - www.vaclavak.net - www.dero.name - a dalsi.. cim to bude? naky novy standart?

pouzit tento validator validator
Keilew
Profil
Chamurappi
Na co s těma lomítkama narážíš?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Harolda:
hodim tam skritej prazdnej text
Což takhle se odkazovat na #n_hlavicka?

tedka jsem se dival na Plaváčkovu stránku a má ty samé chybky
To je ale ostuda, co? :-)
Plaváček asi nepovažuje validitu za důležitou.

<br> je podle stare definice a dnes je spravne <br />
Z jaké odborné literatury vycházíš? Nic se nezměnilo, pořád je správně <br>. Lze snadno prokázat, že prohlížeče lomítko ignorují jakožto syntaktickou chybu. Některé verze Firefoxu dokonce při zobrazení zdroje ukazují syntaktické chyby (a bohužel i entity) červeně.

tak proc vetsina koderu dava ul?
To se ptej jich. Možná čtou špatnou odbornou literaturu.

mimo jine i prave zmineny plavacek
Plaváček asi nepovažuje sémantiku za důležitou. Počkej si, až se sám vyjádří.
Harold
Profil
Chamurappi
Na co s těma lomítkama narážíš?

že to máme všichni špatně!

ale zas na druhou stranu má pravdu - lomítko je tam zbytečné - ovšem <br /> mám doma ve třech knížkách věnujících se html - všechny patří mezi lepší...

tak co je teda špatně?
Keilew
Profil
Chamurappi
Tahle diskuse je opět z cesty, Chamurappi. Že tě to vůbec baví. XHTML je prostá varianta XML stejně jako RailML nebo KeilewML. V XML neuzavřený element, byť EMPTY, neexistuje!
Harold
Profil
Chamurappi

a stou literaturou si to pochopil spatne - nepatrim mezi lidi co slepe ctou manualy - jenom sem ti chtel naznacit ze je to bezne...
Petr Tichý
Profil
Však to omílejme a zanášejme tím témata všude a všem. Jen do nich. Zničme všechny začátečníky, kteří toho o MIME typech moc nevědí a netuší jak to je. Hurá.
Harold
Profil
Petr Tichý

Tak nám otom něco řekni :o)))

a prosím každého kdo sem něco přidá aby takhl omrknul kód těch stránek :o)))
Chamurappi
Profil
Reaguji na Keilewa:
Nevyjadřuješ se k tématu Haroldova kódu.

V XML neuzavřený tag, byť EMPTY, neexistuje!
V HTML též neexistují neuzavřené elementy. Harold nepoužívá X[HT]ML.


Reaguji na Harolda:
Snažím se říct, že všechny tři tvé knížky se v tomhle mýlí, že W3C Validátor se mýlí a že pravdu mám já a mé druhé já a Explorer a Mozilla a Opera a nakonec i W3C.
Jestli od validity očekáváš, že ti zaručí funkčnost v prohlížečích, měl by validátor nahlížet na dokument stejně jako by měly nahlížet prohlížeče — a to ten český validátor dělá.
Harold
Profil
Chamurappi

Jestli od validity očekáváš, že ti zaručí funkčnost v prohlížečích, měl by validátor nahlížet na dokument stejně jako by měly nahlížet prohlížeče ? a to ten český dělá.
Mno právě to je takový mítus - mnohdy nevalidní stránky jsou více funkční než ty validní
Lexter
Profil
By mě jen zajímalo, odkdy validita zaručuje správně zobrazení.
Keilew
Profil
Harold
To je taky blbost. Prostě Chamurappi zase narazil na své
oblíbené téma.
Návrh mi přijde nemoderně hranatý a mám problémy s kontrastem písma.
Harold
Profil
Keilew

kdyby jsi četl mé "posvátné" úvodní písmo - grafiku jsem nedělal já :o))) majitej ji chtěl zachovat z původních stránej - jakékoliv moje návrhy nebral v potaz

a taky chyba kontrastu už padla a psal sem že ji opravim - jenže mám plno práce a nestíhám tak rychle...
Keilew
Profil
Harold
Já nevím, mě to přijde jako alibismus. Taky jsem dělal zakázku, kdy se zákazníkovi nejvíc líbilo bílý pozadí a na tom černý písmo a šmitec, a já ho dokázal uzemnit svým ambiciózním návrhem... Ale budiž.
A co jsem tak čet (než jsem se ztratil v té záplavě validit), tak o kontrastu se mluvilo vrámci menu. Já k tomu přidávám i tělo. Ale je možný, že už to tu někdo napsal. číst se mi to celé nechce...
Harold
Profil
Keilew

jo máš pravdu o celém těle se nemluvilo - omlouvám se

ne vážně tím zakazníkem je Matej Mináč - režisér filmu All my loved ones = všichni moji blízcí , pak třeba šťasný smolař,a zmiňovaný film o Nicholasu Wintnovi - (matej minac) pro kterého sem mimo jiné dělal letáky a podobně ale tohle měnit nechce - nedal si říct a to sem mu udělal 7 návrhů designu - ale prej ten strarý je už zaběhaný a lidé by si těžko zvykali na něco nového! - to je jeho názor a nepodařilo se mi sním hnout... :_))
Harold
Profil
a taky trošku nechápu co je to za zvyk používat deklaraci xml <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> když je zcela zbytečná...
Keilew
Profil
Harold
Ten poslední příspěvek je na mne?
Harold
Profil
Keilew

ano ano...
Keilew
Profil
Harold
To je prosté. Každé XML tak musí začínat. A že je to v XHTML jakoby nadbytečné? To mě netrápí, pro mne je to pořád XML. Sice špatně udělané, ale je...
Harold
Profil
Keilew

takže používat všude??? :_)
Keilew
Profil
Harold
To se zeptej Chamurappiho. Já to tam dávám, protože to musím dávat do každýho XML souboru, ať už je to ono KeilewML nebo něco jinýho;-)
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: