Autor Zpráva
Corwin
Profil
Čau ve spolek :)

Požádal bych Vás, abyste zhodnotili, a napsali svůj názor na tuhle stránku: baron.xf.cz

Snažil jsem se o jednoduchý, typický vzhled pro blog. Chybí mi udělat už jen textový nápis do loga, jinak by mělo být vše hotovo. Proto Vás prosím o kritiku, a o pomoc odhalit chyby jak v kódu / sémantice, v grafice (designu), tak i v běhu systému.

Texty a informace jsou pouze výplňkové. Předem díky za reakce.

Corwin
Mistr
Profil
Corwin
(1) Chybí mi text, abych okamžitě věděl, kde jsem. Věřím, že to bude součástí onoho již Tebou avizovaného textového nápisu do loga.
(2) Zkusil bych reklamu v patičce vycentrovat.
(3) Proč máš datum v patičce článku na titulní stránce psané ve formě 6. 07. 2007?
(4) K úvaze dávám drobečkovou navigaci.
sTeeVe
Profil
Že mi vadí letter-spacing, to už je stará písnička a holt se musím smířit s tím, že to tam budeš dávat pořád :)

Ještě, že píšeš, že v logu ještě bude nadpis, už jsem chtěl napsat, že je to moc prázdné.
Nesedí mi ta zvětšená písmena u začátku článku, protože normálně to spíš je tak, že přesahují dolů a ne nahoru ( i když to by bylo asi složitější :-) )

Ale jinak asi jo, jednoduché, barvami mi to navozuje atmosféru lesa.

V kódu jsem moc chyb nenašel. Snad je tam jen na mě moc divů.
Miloš
Profil
Na první kouknutí se mi to líbí.

Drobnůstky:
— Scrollování je trhané; že by background-attachment: fixed;?
— Chválím to, že se dá text zvětšovat/zmenšovat i v exploreru, ale em pro to není vhodná jednotka – nejsou to kroky, ale skoky; nejmenší a malé je nečitelné.
— běžný hover se mi nelíbí; text jakoby „zmizel“ (pocit), protože vypadá nachlup stejně jako jeho okolí. I při hoveru by se měl aspoň trochu od okolního textu odlišovat.
— V prostém HTML mi chybí link na přeskočení navigace, jakož vhodné členění pomocí <hr>.
— Šedivý text v pravém sloupci je příliš světlý.
— Mezi <h2> a <ul> jsou velké díry.
— V Opeře je písmo o něco větší (netuším proč), takže se <h2>Poslední komentáře</h2> zalomí přes řádek.
Corwin
Profil
Mistr: díky za odpověď.

V hlavičce bude klasicky jméno webu, na úvodní informace je místo v sidebaru. Vycentrovanou reklamu jsem zkoušel, ale při zobrazení konkrétního článku se mi zdá, že je to lepší vlevo... Ad 3) no, tohle chyba celkem je, já si to uvědomuju :) jenže zatím neumím dost dobře pracovat s datem v sql - přesněji řečeno moje lenost... O drobečkové navigaci popřemýšlím, jakmile bude blog v chodu, díky.
Corwin
Profil
než napíšu odpověď, jsou tu 2 další :)

sTeeVe:
no jo, na letter-spacing máme odlišný názor, já ho dávám všude, kde mám velikost písma 0.7em... prvním písmenkům jsem zkoušel dávat float:left; aby přesahovaly dolů, ale vůbec se mi to nelíbilo (respektive bych je musel ještě zvětšit, a to se mi taky nezdálo - či je úplně jinak nastylovat)... S barvama máš pravdu, celá barevná kombinace je podle obrázku v logu. A moc divů v kódu? sidebar v divu být musí, hlavička je pouze <h1>, patička je pouze <ul> a divy v rámci vlastních článků nijak definované nemám, slouží jen k odlišnému stylování elementů uvnitř...

Miloš:
a) background fixed zpravím, dík.
b) em není vhodná jednotka? mám pocit, že IE zvětšuje písmo v jakýchkoli jednotkách o stejné skoky... nebo pt? dle mého názoru je pt absolutní jednotka, a nešla by zvětšovat v FF... (ale jen hádám, kdyžtak prosím trochu vysvětli).
c) teď tě také nechápu s běžným hoverem... u menu?
d) dobrý nápad, přidám.
e) poslední komentáře se ti zalamují? já na to také koukám v opeře, mám 9.10 a je to OK...

každopádně díky oběma za konstruktivní kritiku. =o)
Miloš
Profil
Corwin
em není vhodná jednotka? …
Ano, není; ač se to zdá zvláštní. Explorer totiž s touto jednotkou chybuje, viz již jednou uvedený odkaz.
Vhodné jednotky pro font-size tedy jsou:
— klíčové slovo (xx-small, x-small, medium, large, x-large a xx-large) (pozor ale na quirk – pak to má explorer a opera o stupeň jinak).
— procenta – zjevně nejlepší řešení.
Více viz http://www.jakpsatweb.cz/css/font-size.html

Běžným hoverem jsem měl na mysli hover v běžném textu (v menu ne), jen jsem se blbě vyjádřil.
Corwin
Profil
Miloš:
jestli myslíš odkazy v článcích (ten jeden jediný:) ) tak už tě asi chápu - zkusím tedy neměnit barvu. to písmo už jsem také pochopil, procenta budou asi lepší. dík.

//edit: nebo mít jednotku em pouze v definici písma pro body, a všude jinde procenta?
Miloš
Profil
Corwin
zkusím tedy neměnit barvu
Klidně ji měň, jenom ne na tu, kterou je okolní text; taky můžeš zkusit jako hover efekt background-color.

nebo mít jednotku em pouze v definici písma pro body, a všude jinde procenta?
Zkus na em úplně zapomenout, protože teoreticky:
1em = 100%
1.2em = 120%
0.8em = 80%
jenomže pokud tam dáš em, budou s tím v IE problémy, zatímco když to napíšeš v procentech, bude to OK.
Což samozřejmě neznamená na em zcela zanevřít; jsou situace, kdy se hodí, například pokud máš pružnou šířku a chceš, aby byl na řádku optimální počet znaků, tak právě pro width použiješ em; používám ji také u odstavců pro text-indent (v rozpětí 1–2em).
Pro velikost písma je ale tato jednotka dost nepoužitelná.
Corwin
Profil
Miloš
zatím jsem nechal pro body 0.7em, a nadpisy, smally atp definoval vše v procentech - a zdá se, že IE už to zvětšuje celkem "normálně" :) ale dík moc na rady. odkazy se při hoveru už pouze "odpodtrhnou", barvený background mám u <em>, takže to nechci plést - ale i tak je to lepší.

jinak background-attachment: fixed; je přyč a přidal jsem skrytý link na přeskočení navigace :)
Miloš
Profil
Corwin
zatím jsem nechal pro body 0.7em
No vidíš, a kdybys místo 0.7em napsal 70%, je to to samé.
Takhle to vypadá, když použiju nejmenší a malé:

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: