Autor Zpráva
niCe
Profil
Tak jdu s kůží na trh s projektem, který jsem tu nechával už hodnotit když byl v první verzi, ale teď, teď už je to skoro kompletní. Zajímalo by mě jak na vás působí design a grafika stránky, jestli je navigace snadná nebo moc obtížná, dále pak uvítám jakékoliv připomínky k obsahu webu, jestli něco postrádáte, nebo si myslíte, že je něco navíc.

Jen tak mimo lajnu, měl bych zajímavou otázku: v IE blikají nahoře odkazy registrovat a přihlásit se. Nevíte někdo co s tím? Obrázky jsou na pozadí odkazů a nechci tam montovat <img>čka. A pak ještě k tomu přihlašovacímu oknu. Když na něj kliknete před dokončením načtení stránky, tak se tlačítko zobrazí, ale po dokončení načtení už je vidět jen nastavené zelené pozadí, obrázek nikoliv. Tak kdyby měl někdo chvíli čas se mi na to podívat, byl bych vděčný :)

Předem děkuji za vaše příspěvky, vážím si jakékoliv kritiky.
niCe
Venca V
Profil
co třeba odkaz? :-)
niCe
Profil
No jo, ten se mi vytratil :) Vivamusic.org
gwh
Profil
Přibližně třetinu šířky webu ti zabírá pravý sloupec s reklamou. Není to zbytečné? Na úkor reklamy je ostatní obsah dost zhuštěný, potřeboval by víc dýchat.

Položka menu "hledání" je podle mě spíš matoucí. Nestačí ponechat jen vyhledávací pole vpravo nahoře? Podrobnější vyhledávání můžeš nabídnout až na stránce s výsledky základního vyhledávání.

Stejně tak položky "jak to funguje" a "nápověda" si vzájemně lezou do zelí. Mohl bys ponechat jen nápovědu a začlenit do ní informace ze sekce "jak to funguje", pokud tam tedy nejsou.

Přepínání jazyka: místo slova "země" bych použil "jazyk" a jeho mutace.

Obsah úvodní stránky by imho zasloužil lépe uspořádat (měl jsem problémy s orientací). Obsah by potřeboval víc místa (viz moje první připomínka) a také by nebylo špatné sjednotit vzhled souvisejících nadpisů a boxů – např. poslední články × poslední komentáře.

Jak se přihlásím s vypnutým Javascriptem. Jak změním jazyk s vypnutým Javascriptem?

Odkazy v patičce: co znamená text "nahlásit tuto stranu"?

To jsou moje skromné poznámky. :)
niCe
Profil
Děkuji za Tvůj názor, proberem podrobněji všechny body:

1. Reklama není zbytečná
2. Tento bod je zajímavý. Taky bych nad tím uvažoval takto, v původní verzi to tak i bylo. Nabízí to tak dokonce i mnoho, ne-li skoro každý, seriózní web. Jenže celé vyhledávání je pak limitující tím, že musíš zadat nejříve něco do toho pole a teprve pak až se dostaneš k možnosti podrobnějšího hledání. S tímto je to složité. Nakonec jsem si řekl, že ta jedna položka v menu navíc to nijak nepokazí, navíc při tak rozsáhlém obsahu stránek je vyhledávání jedním z klíčových prvků navigace. Uvidím co napíšou i ostatní a přehodnotím to.
3. V tomhle máš ale nejspíš pravdu. Také si to poznamenávám na černou listinu a předělám. Jenže zase je to těžké s tím, že málokdo hledá (když něco neví) v typické nápovědě, proto jsem se rozhodl takto lehkým šupem napovídat i těm méně čtivým návštěvníkům :)
4. Nejde jen o přepínání jazyka, jde o lokalizace, tedy se mění nejen jazyk, ale i obsah vztahující se k určité zemi (např. rakousko a německo). Nejde to tedy sloučit do "němčiny".
5. OK, nad tímhle bodem jsem se pozastavil. Podle mě je taky stránka moc nepřehledná (ale je to zase versus : nový návštěvník se v ní sice nevyzná, ale pravidelný návštěvník z ní vyčte mnoho věcí)
6. Úplně jednodušše. Stránky totiž jedou i bez javascriptu a přihlášení či změna jazyka v tom případě také. Vyzkoušej, jestli nevěříš :)
7. Dobrá připomínka. Já už toho na těch stránkách mám tolik, že nestačím nacházet takové podobné blbosti :) Ten odkaz primárně slouží k nahlášení nějaké chyby na stránce. Lépe ho pojmenuju.

Děkuji za Tvoji vyčerpávající kritiku, pokusím se změnit alespoň těch pár relevantních bodů k lepšímu.
Railbot
Profil
Warning: fopen() [function.fopen]: Unable to access dat/1175342616〈=en.dat in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: fopen(dat/1175342616〈=en.dat) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: filesize() [function.filesize]: Stat failed for dat/1175342616〈=en.dat (errno=2 - No such file or directory) in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 106


Interpret - Madonna

Na stránce s Jamelii je zase podivné to záhlaví, nějaké rozházené.

Gwen Stefani je ale ještě lepší.

Warning: fopen() [function.fopen]: Unable to access dat/1175342616〈=en.dat in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: fopen(dat/1175342616〈=en.dat) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: filesize() [function.filesize]: Stat failed for dat/1175342616〈=en.dat (errno=2 - No such file or directory) in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 106

Warning: fopen() [function.fopen]: Unable to access dat/1178661169〈=en.dat in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: fopen(dat/1178661169〈=en.dat) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 104

Warning: filesize() [function.filesize]: Stat failed for dat/1178661169〈=en.dat (errno=2 - No such file or directory) in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 105

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /server1/webs/vivamusic.org/web/www/genre.php on line 106
nice
Profil *
Pamatuješ si ještě kde přesně si na to kliknul? Odkaz na titulce? Díky
Railbot
Profil
niCe
V menu Interpreti -> a tam hned v Nejnovejsi interpreti
niCe
Profil
Hele Railbote dík, fakt bych na to asi jinak nepřišel, už tam toho je moc nedá se to stíhat kontrolovat. Konkrétně za tohle mohlo 1 písmenko v php, hledla jsem ho 40 minut :)

Ještě jak psal gwh výše, co navrhujete s tou titulkou? Ono se lehko řekne zpřehlednit. Co přesně to znepřehledňuje? Klidně udělám menší úpravy, ale byl bych proti sobě kdybych předělával celej layout. Takže mám vyhodit výpis posledních článků a komentářů? SWF animace se nevzdám, je to moje první eswéefko, a víte jak to s nima je, jako s první láskou :)))
gwh
Profil
S tím Javascritem se omlouvám, zkoušel jsem ho vypnout a opravdu mi to nefungovalo, nechápu. Teď ale vidím, že to funguje.
nice
Profil *
Ne fakt se neomlouvej, člověče :)) Vždyť to byla vcelku oprávněná připomínka. Děkuji za ní ;) Jestli se na to budeš dívat, řekni mi kdyžtak prosím jak s tou titulkou, nechci to celé předělávat, ale jestli by nějaká menší úprava mohla zlepšit tu přehlednost. Díky
gwh
Profil
Tak za prvé bych fakt doporučil zmenšit reklamní sloupec. Pak by se dal obsah více "provzdušnit" – větší paddingy, atd.

Sekci "říkáte si hudební fanda" bych prohodil s posledními komentáři. Sjednotily by se tak články a komentáře. (Ha, kde jsou poslední články? Včera tam ještě byly, pokud se nepletu.)

Pokud tam tedy poslední články nebudou (imho chyba, mít tam jen komentáře bez článků), tak nic neprohazuj.

Mohl bys zvýraznit záložky "nejnovější, populární, nepřehrávanější", jsou dost nevýrazné.

Otazníček u "říkáte si hudební fanda" bych strčil před nadpis, takhle vpravo imho ztrácí účel.

Poslední komentáře bych nechal, jak jsou.

U sekce "nejnovější, populární, nepřehrávanější" rozhodně zvětši rozestup mezi řádky s alby.

Zbývá zvýraznit sekci "playlist" – rámeček kolem té ikonky vpravo nahoře bych odstranil. Ikonka se mi zdá rozmazaná, nebylo by na škodu ji zostřit a ladit ji do jemného odstínu nějaké barvy.

A snad poslední nápad – modrý registrační box: přijde mi, že v něm lehce zanikají nadpisy. Zkus je obarvit černě nebo jinak zvýraznit (ne příliš). Druhý nadpis kapánek víc odsaď zhora.


Tak, to jsou mé poznatky. Můžeš si je zkusit, nevím, jak to dopadne. Třeba dobře. :)
Ludivitto
Profil
Zajímavé.

Design bych celý změnil, ale tak k tomu pokud bude ten projekt úspěšný stejně brzy dojde, takže nemá cenu to teď řešit ;)

Podle mě bys měl zapracovat na URL, ostatní jazykové verze by si určitě zasloužily jiný tvar URL než http://vivamusic.org/about.php?lang=uk, celkově i "umělce" bys dle mého měl udělat jinak (tvar http://vivamusic.org/genre.php?genre=list-eric_clapton&lang=en je určitě horší než třeba tvar http://vivamusic.org/en/artist/Eric-Clapton).

Hledání (myslím přímo stránku) - určitě bych "neduplikoval" menu, uživatele tohle často mate (celkově bych byl opatrný s nadužíváním toho kartičkového menu).

Co se týče HP:
pravděpodobně počítáš s kvantem reklamy, proto má reklamní blok takovou vizuální prioritu. Ehm. Určitě by to chtělo ten pravý reklamní blok zúžit a na druhou stranu zpřehlednit, roztáhnout bloky s artists, songy.
Dále, opět tam dole dáváš až moc prostoru jakémusi pro uživatele docela zbytečnému "Říkáte si hudební fanda?" (navíc tam máš jinou ikonku s otazníkem než na jiných částech webu - to by chtělo sjednotit).

Levé menu v Nápovědě mám rozhozené (Opera 9.21). Taky tam máš dost takových těch drobných chybiček, jako například odkaz "Získat pro svůj offline přehrávač":)

Bohužel nemám čas to ještě více zhodnotit, tak třeba ti alespoň tohle v něčem pomůže.

Hodně štěstí..
niCe
Profil
gwh
Díky za odpovědi, zapracuju na tom, protože s některými podněty se setkávám i od jiných uživatelů, takže mi nic jiného nezbyde :)
S tou reklamou, asi takhle: Grafická reklama 300px je standartní formát adsense (jiná reklama tam v současné době nebude) a nemůžu ji prostě oříznout na 250 :)
Ty poslední člaánky jsem odstranil kvůli přehlednosti (a jak někteří chtěli, nebo aspon sem to tak pochopil) i kvuli jednoduchosti hlavni stranky. Uvidim jak budou reagovat i ostatní a podle toho to tam bud vrátim, nebo to nechám v depozitáři :)
Nechápu to s tím otazníčkem u "Říkáte si hudební fanda". Myslíš jako jej dát napravo před ted nadpis? ...
U toho registračního boxu jsem to pochopil tak, žr by byla lepší čistě černá barva. Dobrá tedy, dám jí tam, přišlo mi, že tahle lehce šedá na kontrastu neubere a nebude svojí přehnanou výrazností takovým pepřem do oka :)
Díky ti moc za reakci, pokusím se to, co bude v mých silách (a po těch 4 měsících i v náladě) vylepšit, tak aby to prostě lepší bylo :)

Ludivitto
Design bych celý změnil
Možná ty, ale nehodlám potopit svojí 4-měsíční práci. Na to opravdu naturu nemám. Ale můžeš mi alespoň poslat tvé grafické návrhy, rád si je prohlédnu...
Ano, mod_rewrite je v kurzu. Zrovna tenhle týden se tím zabývám a až to nějak dokonale budu ovládat, tak to samozřejmě udělám. Z hlediska přehlednosti pro návštěvníky i vyhledávače je to rozhodně plus.
S tím hledáním to chápu, asi to opravdu mate. Rád bych to odstranil, ale přijde mi to jako potápění mojí práce na podrobnějším vyhledávání. Každý kdo bude ztrácet čas tím obyčejným obecným hledáním přes to okénko v horní časti stránky, by měl určitě rád možnost jít i rovnou na pokročilejší vyhledávání hned. Nerad bych, aby někdo, když potřebuje něco vyhledat se musel na vyhledávání dostat např. tak, že tam zadá "a" a po načtení výsledků (asi 0 položek nalezeno) se teprve mohl vrhnout na vyhledávání toho, co opravdu chce. Alespon já si to tak myslím a beru tohle za jeden z dobrých prvků stránek. Vím, že to tak nikde nejspíš není, ale taky s vyhledávacími metodami jinde větršinou spokojený nejsem. Také bych se spíše přiklonil k tomu, že tahle jedna položka menu neznepřehlednuje. Ale nejsi jediny, kdo mi tohle vytknul. Takže asi budu muset časem ustoupit. Ikdyž se mi to zdá škoda.
Ten reklamní blok ted slouží jako reklamní blok, ale připravuju tam nejrůznější tipy na poslech, přehledy ať už interpretů a hudby, a nekrůznější upozornění, která jsou takřka "vždy po ruce". Je to jako jakýkoliv "menu sloupec" na jiných webech. Tady mám ovšem menu nahoře a nechtěl jsem i přesto celý prostor využít pro celý obsah webu. Možná by to bylo lepší, ale nepřijde mi to zrovna profesionální. Tohle není blog a jde mi o provázanost obsahu a nejrůznějších přehledů a informativní dkonolast :) Ale je to věc pohledu. Beru to v potaz a uvidím co bude dál.
Ano teď na to menu nápovědy koukám také. V opeře jsem to celé testoval, ale tohle mi pravděpodobně uniklo. Navíc v mozille to je v pořádku (a já možná mylně stavím vše do IE × FF a Operu beru podobnou FF), okamžitě to jdu spravit, taková ostuda, stydím se :)) Díky za upozornění.
U toho "získat pro svůj offline přehrávač" chybu nevidím. Pokud tedy nemyslíš významovou :) V tom případě je to asi blbost, změním to ihned :)
Určitě mi pomůže jakákoliv kritika, díky za ní.

Přeji Vám pěkný den. Také bych rád uvítal další názory a podněty, na takhle rozsáhlý web jich potřebuju jako máku :)
embee
Profil
design mi nevim proc pripomina youtube
niCe
Profil
Oceňuju především hodnotné komentáře. Já bych třeba mohl říct, že youtube mi připomíná idnes.cz. Nevím odkdy je něco špatného na tom, když dva weby mají obecně podobný vzhled (to nejsou lidé s naprosto odlišným vzhledem, je to jen text s grafikou). Navíc v tomhle případě opravdu netušim, kde jsi v zal youtube. Jmenuj alespoň 3 společné znaky. Nevidím nikde ani jeden. To bych skoro i řekl, že bude existovat podobnější web, než youtube, jak sem řekl, je to jen text a grafika, ne otisky prstů
embee
Profil
niCe
nerekl jsem, ze je to spatne, rekl jsem jenom, ze mi to tak pripada... to jestli je to spatne nebo ne si vyvod sam. Asi mi to pripomnelo to logo - hlavne ta cervena barva, dale zalozkove menu. Neni to samozrejme stejne a podobnych webu se najde spousta. Jak rikam - pouze nazor, tak se hned necerti
niCe
Profil
Nečertím, já totiž přímo lehce vařím, když někdo jen tak na vedlejšák plácne, že ten můj web je podobný youtube kvůli tomu, že moje i youtube logo obsahuje červenou barvu :))

Ale víš ty co, já to beru jako ten nejlepší kompliment, srovnávat můj web s youtube. Dokonce by mi i potešilo, kdyby někdo napsal, že celkový vzhled youtube je oproti mému webu mrňous.

:) Až někdo budete chtít udělat dobrý skutek, napište to pro můj dobrý pocit

niCe
embee
Profil
niCe
youtube je mrnous :D
niCe
Profil
půjdeš do nebe :))
Ludivitto
Profil
niCe: Tvůj přístup "nechci potopit svou práci" je poněkud - blbý:) Uživatele nezajímá kolik času jsi nad tím strávil, nebo jakým způsobem jsi tvořil podrobné vyhledávání ;) Ber to jako radu do nějakého tvého budoucího projektu. Věř, že vím o čem mluvím (píšu) ;)

Ještě pár drobnůstek:

- u výběru "země" by to dle mého chtělo trošku lepší ikonky vlajek (navíc ti text Czech republic přetíká do vlajky). Když jsem u ČR, v tom seznamu by být nemusela, když má uživatel již zapnutou českou verzi. A poslední věc u jazykových mutací: když je uživatel na albu Erica Claptona a vybere si UK verzi, měl by se IMHO objevit na albu Erica Claptona v UK verzi:)

- poslední komentáře by to chtělo trošku kódersky "učesat"

- "Říkáte se hudební fanda" viz můj předchozí příspěvek
djlj
Profil
Podle čeho se určuje jazyková verze? S tímhle Firefoxem: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5 se mi otevřela stránk anglicky, v Opeře a IE pak česky.
art4web
Profil
Ludivitto

Design by si cely zmenil? Podľa mna je design tohoto webu viac ako vyhovujúci. Super grafika. Neviem čo by si tam chcel meniť??? Otvor oči. Design sa presne hodí k hudbe, videám - proste je to dobre zvladnute.

niCe
Design by som určite nemenil aj keby sa projekt rozbehol. Možno po nejakom roku ano - ked sa zmenia trendy.
Plaváček
Profil
niCe

Neměl jsem čas zkoumat tvůj projekt dopodrobna, ale přijde mi to celé jako velmi slušná práce a určitě ses nadřel. Z pohledu webdesignera a takhle narychlo bych vytkl jednu zásadní věc, která mi vadila a možná nebudu sám. Oranžové odkazy na šedém pozadí není dobrá volba (spodní část webu). Hover u všech odkazů bych udělal výraznější a především, nestyděl bych se podtrhat vše, co je odkazem. Zbytečně mě nutíš bloudit a rejdit myškou.
niCe
Profil
Ludivitto
Dobře, když na to přijde, budu tedy potápět :)
Teď nevím, kde to přetéká, ale předtím jsi zmiňoval Operu, takže to jdu opravit. Díky za postřeh :)
No s tím výběrem lokalizace a jazyka, je sice pravda, že by se měl objevit na albu Erica Claptona, ale nebudeme si nic nalhávat, kolikrát si někdo přepne jazyk? :) Maximálně jednou na začátku, pokud mu to hodí angličtinu místo češtiny. Ale není problém to udělat tak, aby to po přepnutí přešlo na stránku, kde to bylo, udělám to tak.
Na kódu pracuju a vzhledem k tomu, že jde o můj druhý html projekt a první php, je tam spoustu chyb a nesmyslností z počátku tvorby webu (cca 4 měsíce zpět), které teď upravuju a nahrazuju. Ale je to neskutečně otravné, asi každý víte o čem mluvím. Ale vzhůru do toho :)

djlj
No, nebudu se obhajovat, detekce jazyka je velmi primitivní. Dal jsem přednost před ip detekci pomocí
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE']
. Protože i pak francouz, který je v anglii, dostane francouskou verzi. Ale jak vidím, nejspíš to nefunguje ve FF. Takže možná bude lepší detekci rozšířit ještě o např. kontrolu $SERVER_ADMIN. V tomhle případě netuším, jak zaručit podání správné verze. Nevěděl bys jak na to? Zřejmě budu muset na ty ip... Děkuji za názor :)

art4web
Taky bych ho rozhodně neměnil :) Ale přijde čas, kdy bude vypadat staře, ošumtěle a to pak opravdu změna bude třeba :) Jsem rád, že jsi ocenil decentní, a doufám, že vůbec ne nudnou grafiku. Jde mi hlavně o serióznost a současně schopnost zaujmout. Díky.

Plaváček
Děkuji za pochvalu, vedle kritiky i ocenění potěší.
K těm odkazům. Je to celé těžké. Původně jsem chtěl něco extra. Proto ty zlatavé odkazy s tečkovaným podtržením. Snad to vypadá jinak (a lépe než obyčejné odkazy) a hodí se to ke grafice. Problém nastal, když už těch odkazů bylo na stránce moc. Stránka pak byla celá laděná do barev odkazů, nu a proto jsem se rozhodl, že některé odkazy, kde jsou stopro jasné, že jsou odkazy, jsem dal do normální černé s podtrženým hoverem. Vlastně tyhle odkazy ani důležité nejsou, protože většina lidí kliká na obrázek nad nimi. Takže je možné, že někdo tak bloudí, mrzí mi to, zkusím s tím něco udělat. Myslel jsi konkrétně titulní stránku nebo těch nezlatavých odkazů bylo více na jiné stránce?
Ten hover bych možná mohl zvýraznit tím, že to tečkování při ne-hoveru by mělo větší rozestupy. Myslíš, že by to tak bylo lepší? Nebo změnit barvu při hoveru? Mě osobně by to pak přišlo jak cirkus, ale nejsem grafik :)
S tou spodní částí. Myslíš tedy, že bych měl to pozadí předělat? Šlo mi o jasné grafické oddělení od zbytku stránky a zároveň jsem chtěl zanechat standartní zlatavé odkazy. Tak jsem se rozhodl pro jednoduchý modro-šedý přechod. Když bych tam totiž dal grafiku podobnou té obsahové části stránky, mě osobně by to přišlo matoucí. Vlastně tyhle "rychlo-žebříčky" patří logicky k patičce. Tak kdybys měl prosím čas, rád uvítám nějaké konkrétní návrhy na změnu této části webu. Díky za názor :)

Všem moc děkuji za názory, moc mi pomáhají při zlepšování celého webu. Ještě jednou děkuji a uvítám samozřejmě další příspěvky.

Pěkný den,
niCe :)
djlj
Profil
niCe
Já mám v accept languages ve FF nastaveno: cs, en-us, en. Nejlepší by bylo to řešit pomocí GeoIP.
niCe
Profil
Zajímalo by mi ještě jak to máš s prioritama. Máš cs na prvním místě, nebo má největší "q"? Netuším, proč by to jinak nefungovalo. Díky,
niCe
Knopi
Profil
niCe: V IE nejde zvětšit písmo. Vzhledem k jednodušímu layoutu by neměl být problém povolit zvětšit písmo i v tomto prohlížeči. :o)
niCe
Profil
Velikost písma mám totiž v px a ne v procentech. Díky za výtku, ihned to jdu napravit :)
Pěkný den, niCe

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0