Autor Zpráva
Pavel Jaroš
Profil *
Adresa stránek: http://jaros.ezin.cz/

Jedná se o blog zaměřený na programování (SAP - ABAP/4), technologie, filmy a hudbu, fotografování a další věci, které momentálně považuji za zajímavé. Blog je postaven na redakčním systému Nucleus CMS a myslím, že splňuje všechny požadavky kladené na současný moderní web. Použité technologie: PHP + MySQL, JS, XHTML, CSS.

Uvítám jakékoliv názory a připomínky.

Děkuji,
PJ
Plaváček
Profil
Pavel Jaroš

Jednoduché, přehledné, vcelku čtivé - pokud má ovšem nešťastný čtenář ostříží zrak. Nezvětšitelné mrňavé písmo mi trochu lezlo na nervy. Zkusil bych si pohrát s jeho výchozí velikostí a také s jeho barvou. Černá barva textu by mi přišla použitelnější.

Pohrál bych si také s tiskovou verzí, čas od času si dobré článečky tisknu.
Bubák
Profil
.pageswitch a {
...
cursor: hand;
}

Jistý, cca 30% prohlížeč, ti hodnotu "hand" nevezme, přidává se ještě "pointer". Nicméně, pro odkaz můžeš s klidem tuhle deklaraci vymazat.
Miloš
Profil
Bubák
přidává se ještě "pointer"
Spíš naopak – pointer je správně a naopak to, co se přidává (a dneska už možná zbytečně), je hand.

Nicméně, pro odkaz můžeš s klidem tuhle deklaraci vymazat.
Nekoukal jsem do kódu, ale pro upřesnění – u některých absolutně pozicováných prvků někdy explorer zblbne a je nutno mu to předhodit explicitně (netvrdím, že je to tenhle případ, do kódu jsem nekoukal).

Pavel Jaroš
Pokud jde o v exploreru nezvětšitelná písma, přidám se k Plaváčkovi. Opravdu je víc než vhodné to opravit.
A ještě jednu připomínku – podtrhej odkazy (zcela určitě, vždycky je to tak přehlednější) a zamysli se nad tím, zda by nebylo vhodné odlišit navštívené (a:visited).
Bubák
Profil
Miloš
přidává se ještě "pointer"
Měl jsem na mysli přidání chybějící hodnoty do stylopisu a nepřesně jsem se vyjádřil.

Nicméně, pro odkaz můžeš s klidem tuhle deklaraci vymazat.
Kód je poměrně rozsáhlý, rychlejší bylo otestování po vymazání deklarace cursor: hand;
Pro zajímavost, Opera zase blbne u JS rolloverů, náprava je stejně snadná.
Pavel Jaroš
Profil *
Bubák
Díky za tip, za mejch mladejch let se psalo hand, tak jsem to moc neřešil :)
U odkazů je to opravdu zbytečné, to je pravda, ale v IE se ručička nezobrazovala (styl byl součástí pluginu pro Nucleus NP_ShowBlogs), takže jsem místo hledání příčiny vyřešil následek.
Opravil jsem na pointer.

Plaváček
Ano, souhlasím, s těmi písmy něco udělám. Tisk je myslím řešen dostatečně pomocí pluginu NP_Print, včetně volby fontu a velikosti písma, nerozumím tedy Vaší vítce.

Miloš
Podtrhávání odkazů je standard, souhlasím, ale proč bych nemohl jít proti proudu? Berte to jako mojí invenci. Myslím, že jsou zvýrazněné více než dobře (možná je té oranžové až moc).

Co se týče kompatibility s prohlížeči, tak myslím že není problém. Jediná chybka je v komentářích, kde mi v IE obtéká text ze spodu avatara jinak než v Opeře a FF. Kdybyste náhodou věděli, jak to řešit, dejte mi vědět. Díky.
Knopi
Profil
Pavel Jaroš:
1. ale proč bych nemohl jít proti proudu? Berte to jako mojí invenci. Myslím, že jsou zvýrazněné více než dobře (možná je té oranžové až moc).

Co když, bude mít uživatel černobílý obraz?



Já bych tedy odkaz s největší pravděpodobností neobjevil, ale připouštím, že takových lidí moc nebude. Ovšem, proto je také dobré odkazy zvýrazňovat. Je to zvyk a jsou to opěrné body webu. Když je ale chceš mít nepodtrhané, tak na ně aspoň upozorňi nějakou malou grafickou šipečkou.

2. Co se týče těch komentářů, tak já rozdíl v Opeře a IE nevidím. Je to stejný, zkoušel jsem poslední dvě verze.

Dále bych se zamyslel nad sloganem webu. Slogan Jenom sympaťáci umírají mladí mi neříká vůbec o čem tvůj blok je. Je to spíše jako nějaké moto...
minsky
Profil
OT Knopi
Slogan Jenom sympaťáci umírají mladí mi neříká vůbec o čem tvůj blok je. Je to spíše jako nějaké moto...
pokud se nemylim tak je to posledni Rimmerova veta v serialu Red Dwarf :)
Plaváček
Profil
Pavel Jaroš

Tisk je myslím řešen dostatečně pomocí pluginu NP_Print, včetně volby fontu a velikosti písma, nerozumím tedy Vaší vítce.

No, a zkusil jsi (vykat si nemusíme, nepatřím ještě do šrotu) chňápnout po tiskárně v menu prohlížeče? To je totiž místo, které používá drtivá většina návštěvníků, když si hodlá stránku vytisknout.

Tiskový styl je záležitostí několika málo minut.
Pavel Jaroš
Profil *
Knopi
ad 1. černobílý obraz - dobrý pokus o vtip. Co když uživatel nebude mít zapnuté podtrhávání odkazů? Co když uživatel nebude mít monitor? :)
I s černobílím obrazem se odkazy dají odhalit, protože jsou tučné.

ad 2. Ano správně. Je to motto mé a lidí se mnou spřízněných podobným smyslem pro humor. Ostatním to asi buhužel nic neřekne, tak si aspoň přečtou mé články a sami uvidí, jestli jsou naladěni na stejnou vlnu...

minsky
Modří již vědí :)
Pavel Jaroš
Profil *
Plaváček

No, a zkusil jsi (vykat si nemusíme, nepatřím ještě do šrotu) chňápnout po tiskárně v menu prohlížeče? To je totiž místo, které používá drtivá většina návštěvníků, když si hodlá stránku vytisknout.

Na tom něco bude. Já osobně většinou nejdřív hledám odkaz tisknout, ale průměrný uživatel asi uvažuje jinak. Nejsem profi webdesignér (ani webdesignér), takže jsem si takový detail neuvědomil. Díky za další tip.
Miloš
Profil
Pavel Jaroš
Podtrhávání odkazů je standard, souhlasím, ale proč bych nemohl jít proti proudu?
I s černobílím obrazem se odkazy dají odhalit, protože jsou tučné.
Ano, ale, pokud jsou odkazy podtržené, nemusím nad nimi přemýšlet. Jakmile nejsou, vyžaduješ ode mne (jako od návštěvníka) uvažování (byť rychlé) nad tím, jestli to odkazy jsou nebo ne.
Vřele Ti doporučuji prostudovat Krugovu knihu Nenuťte uživatele přemýšlet.
Dovolím si z ní zde ocitovat dvě ukázky, kterým bych rád podtrhnul podle mne nezbytnost podtržených odkazů (a vhodnost označení navštívených):

Zvyklosti jsou přátelské
…Naučili jsme se číst noviny… Naučili jsme se například, že fráze napsaná velkým písmem bývá zpravidla titulkem
(…)
O webových zvyklostech byste měli vědět tyto dvě základní věci:
Jsou velmi užitečné…
Designéři se vždy zdráhají je používat.
(…)
Občas vyústí opakované vynalézání kola v nové, revoluční valivé zařízení. Ale většinou to znamená jen ztrátu času.
Pokud nehodláte používat existující webové zvyklosti, měli byste mít jistotu, že nové řešení je a) natolik jasné a samovysvětlijící, že nebude vyžadovat žádné přemášlení – takže je stejně dobré jako zvyklost anebo b) je jeho přidaná hodnota natolik vysoká, že se trocha přemýšlení vyplatí. Při inovacích byste si měli uvědomit hodnotu toho, co nahrazujete. Mnoho designérů totiž hodnotu zvyklostí podceňují.
Moje doporučení: Inovujte jen když víte, že máte lepší nápad (a každý, komu ho ukážete, bude nadšen), v opačném případě využijte zvyklostí.

[str. 36/37]

Rezervoár dobré vůle
Vždy jsem považoval za užitečné představit si, že při každé návštěvě webu začínáme s rezervoárem dobré vůle. Každý problém, na který na stránkách narazíme, sníží hladinu v tomto rezervoáru.
(…)
Někteří lidé mají velký rezervoár, jiní hodně malý. (…) Důležité je vědět, že nemůžete počítat s příliš velkým rezervoárem. (…) Někdy ho lze vyprázdnit jedinou chybou.

[str. 138/139]
Pavel Jaroš
Profil *
Miloš
Asi těď mluvíme každý trošku o něčem jiném, ale já bych si moc přál, aby můj blog četli uživatelé/čtenáři, kteří jsou ochotni přemýšlet a přemýšlí a ty aby chodili na mé stránky opakovaně. Ty ostatní klidně oželím.

Samozřejmě vím, že toho dosáhnu spíš než netradičními odkazy kvalitními články.

Nicméně si stejně myslím, že nepodtrhané odkazy by neměly dělat uživatelům problém, jejich zvýraznění považuji za dostatečné, navíc na celé stránce (mimo hlavičku a patičku) je jejich podoba jednotná.

A proč, že se těm podtrženým odkazům tak bráním? Zkoušel jsem to (jak underline, tak border-bottom 1px solid v jiné barvě) a nevypadá to hezky. Kompletně by to nabouralo celý vzhled stránek.

Smiř se s tím, že mě asi nepřesvědčíš, jsem narozen ve znamení berana :-)

Citovaná publikace je určitě zajímavá, především pro webdesignéra.
Každopádně díky za tip, když se mi někdy dostane do ruky, rád si ji přečtu.
Miloš
Profil
Asi tě teda nepřesvědčím škoda.
Ale s tím přemýšlením – je samozřejmě jedině dobře, když se návštěvník zamýšlí nad texty, ale proč musí (jakkoli!) přemýšlet nad formou? Jen dva malé příklady:
— odkazy jsou oranžové a tučnější, budiž, ale pak tam máš ještě tučné zelené texty aod odkazů je odlišuje jen ta barva. I pro člověka, který vidí dobře, to může znamenat jisté zdržení, ale proč se má zamýšlet nad něčím, co by mu mělo být zcela jasné? A k těm výtkám (humorným), že uživatel nemusí mít monitor – stačí barvoslepost nebo nějaká porucha barevného vidění (podle Pixyho je to 85,5 % populace, tudíž 14 a půl procenta lidí má nějakou takovou vadu, nejsou-li ouplně slepí).
— U odkazů Opera. Picasa Web Albums na první pohled vůbec nepoznám, že jde o dva odkazy – odděluje je jenom pranepatrná tečka. Zdržuje mě to při čtený a odvádí mou mysl od obsahu článků.

K nepodtrženým odkazům snad ještě toto: http://pristupnost.nawebu.cz/texty/pravidla-standardy.php?full#rule3 (a určitě stojí za přečtení celá pravidla).
Pavel Jaroš
Profil *
Samozřejmě uznávám, že máš pravdu. Barvoslepost čtenáře je pádný argument, na to jsem nepomyslel.
Asi zavedu uvnitř článku speciální typ podtrženého odkazu. Jinde to snad není potřeba.
Takže si mě přece jenom zlomil :))
Pavel Jaroš
Profil *
Miloš
Teda to bylo keců a nakonec jsem to udělal ani ne za 5 minut :)) Spokojen?
Pavel Jaroš
Profil *
Miloš
Snad to teď bude mít trochu logiku. Rozlišuji odkazy na obsahové (články, komentáře a další texty), které jsou oranžové a podtržené a ostatní odkazy (menu, různé příkazy), které jsou oranžové a tučné. Plus jiné typy odkazů v horním menu, patičce a fotogalerii. No to se nezdá, ale je to docela věda... :-)
Miloš
Profil
Dobrý kompromis.
Pavel Jaroš
Profil *
Plaváček
Nezvětšitelné mrňavé písmo mi trochu lezlo na nervy.

Tak jsem ještě udělal pár úprav ohledně velikosti písma. Dokonalý to sice zatím ještě nění, ale čitelnost je teď mnohem lepší.
Miloš
Profil
Drobnůstka ke kódu: <strike>ale pouze s omezenou funkčností</strike> bych nahradil sémantičtějším <del>ale pouze s omezenou funkčností</del>
Pavel Jaroš
Profil *
Miloš
Vím, že existuje obojí, ale spíš mi bylo povědomější <strike>, to jsem si pamatoval z doby, kdy jsem vyraběl svoje první weby.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0