Autor Zpráva
lukynko
Profil
ahoj.. volam sa lukas a zacal som sa ucit xhtml+css z knihy Komletni pruvodce - kaskadove style (ake neobvykle :D)
Cakal som ze mi to pojde lahsie. Dost dlho mi trvalo kym som urobil vobec nieco, co ide na Opere aj IE6 rovnako... takze tu je http://lukynko.awardspace.com/
Tema je zaujimava, ale neslo mi prioritne o temu..
Tak len sa chcem predstavit, ze ma tu mozno niekedy uvidite pytat sa blbe otazky...
Napriklad taketo:
1. Ide ta stranka aj na Mozilach rovnako? Spravne sa domnievam ze co ide na Opere malo by na 99% ist aj na Mozillach?
2. Kam do fora davat otazky typu.".ie/opera mi robi toto ale neviem preco."..
3. Ak by niekto nahodou nasiel aj chyby, zbytocne deklaracie, veci co by sa dali urobit efektivnejsie, tak som otvoreny pre vsetky napady :-D
Nox
Profil
obecně:
1. Není to pravda...teda skoro...% je vysoké, ale ne až tak...ale jedná se spíš o drobnější věci než zásadnosti...
třeba co se týče formulářů - Opera styluje zaškrtávají políčka, FF ne, ale to zase styluje rolovací výběr...atp.

2. Problémy s prohlížeči
Nox
Profil
Udělej si css jako externí soubor a pak ho načti v hlavičce:
<link rel="stylesheet" href="cesta_k_souboru" type="text/css" />

nadpisy se dají stylovat přímo h1{ ... }
ty class místo spanům u odkazů si mohl dát myslim přímo do nich

nepoužívej obskurní barvy jako "IndianaRed"...radši to definuj
pomocí rgb(xxx,xxx,xxx), maximálně jen bezpečné věci jako "red",
ale ty zase sou moc ostré na to, aby se nějak používaly
lukynko
Profil
ano, mate pravdu moja chyba mal som urobit zaverecne upravy
toto je len taka moja vyvojova verzia..
1. css ako externy subor som nepouzil lebo to zbytocne komplikuje tvorbu a kontrolu kodu, samozrejme pred definitivnym dokoncenim to dam do suboru zvlast
2. s tym h1 som to skusal a neviem preco to neslo v IE dobre (robilo to medzery hore a dole, ktore nesli odstranit ani nastavenim padding.. este sa s tym pohrajem ;))
3. to o tych farbach sa budem sanzit pouzivat web-safe farby a definovat ich #xxxxxx ok?
Nox
Profil
1) máš vše zvlášť na jednom místě...je to přehlednější
2) nevim, to je divný...toto by nemělo dělat nějaký problémy

3) na web-safe se vykašli, to dnes už neexistuje, ale nepojmenovávej barvy
můžeš samozřejmě i #xxxxxx, ale rgb(xxx,xxx,xxx) mě přijde praktičtější
shaggy
Profil
lukynko - dovolím si s tebou nesúhlasiť.
1. externé css štýly vôbec nekomplikujú tvorbu a kontrolu kódu, skôr naopak. Ja mám v PSPade otvorený css súbor a k tomu si vždy iba otvorím príslušný html/php súbor. Ver mi, urýchli to tvoju prácu.
2. Ak nechceš pri H tagoch (H1, H2...) mať medzery hore a dole, tak skús nastaviť margin: 0 (prípadne na tebou požadovanú hodnotu, mne to funguje rovnako v IE aj iných).
3. v súčasnosti je zbytočné hovoriť o web-safe farbách z toho dôvodu, že tak ako je rozlíšenie 800x600 mŕtve, tak sú aj web-safe farby zbytočnosťou. V súčasnosti už každý monitor zobrazí veľkú paletu farieb, dávaj si skôr pozor na dostatočný kontrast. A mne osobne príde praktickejšie zapisovanie farieb cez hex kód ako rgb, ale to je otázka vkusu.

A mám otázočku - prečo máš na stránke napísané - PNG support needed? Pokiaľ ide o priehľadné PNG, s tými má problém iba IE a aj to sa dá ošetriť. A inak png zobrazuje vo všetkých prehliadačoch.

+ nastavil by som tej stránke min-height, keď tam nie je žiadny obsah, pôsobí dosť minimalisticky (a pre mňa smiešne).
lukynko
Profil
k tej h1.. uz som zistil kde bola chyba, uz to funguje ;)
k tym blbostiam co mam v pate... to si prilis nevsimajte.. tie Opera 7+ a IE 7+ to bolo len tak aby tam nieco bolo.. vobec nemam sajnu ci to nezobrazi aj Opera 6+ alebo Mozilla... tu bola aj trochu taka moja jesitnost.. mam rad Operu a prilis nefandim Mozille... a s tym PNG.. ten format mam tiez rad a predpokladal som ze v IE uz bude podporovany... takze nie je? :D
ten minimalisticky zjav bol umyslom.. ;) ta stranka ma byt minimalisticka... ved je to moja prva webova stranka tak naco to komplikovat?
loyza
Profil
Na to že je to první stránka je to dobrý. Mám možná malou připomínku k tomu menu, osobně mám radši, když se použije seznam, takže místo:

<div id="menu">
<span class="menuhref"><a href="#" window="parent">.....</a></span>
.....
</div>

by bylo lepší použít:

<menu>
<li><a href="#" window="parent">.....</a>
.....
</menu>


btw. nepíše se ten odkaz trochu jinak? mám pocit, že to patří takhle:
<a href="#" target="_parent">.....</a>

a vzhledem k tomu, že nepoužíváš framy, tak je ten parent úplně zbytečný.
loyza
Profil
Ještě jsem si všiml jedné věci, máš tam drobnou chybku:
<h1></h1><img src="header.png"

widht="550" height="100" alt="header"/></h1>

dvakrát ukončený h1. Zkus použít validátor, takovéhle chyby snadno odhalí.
Jo a ještě k těm barvám. Ve specifikaci je definováno šestnáct barev, které fungují všude, ty ostatní mohou, ale nemusí fungovat ve všech prohlížečích.
Poslední věc: Když definuješ písmo:
font-family:"trebuchet ms";

tak je třeba definova i alternativní písma, možná tě to překvapí, ale ne každý musí tento font mít nainstalovaný na počítači. Takže je lepší použít celý seznam, aby prohlížeč věděl co použít. Nakonec takového seznamu je dobré dát obecnou rodinu, když vše selže, tak aby prohlížeč věděl o co jde. V podstatě říkáš, když teda nenajdeš ani arial ani trebuchet, tak prostě použij nějaké bezpatkové písmo. K těm rodinám existuje pěkná stránka: http://www.dgx.cz/tools/fonts/
lukynko
Profil
este poznamka k tomu externemu css
momentalne sa iba ucim takze pouzivam live renderovanie v Adobe Golive aby som okamzite videl co som napisal a zbytocne neplytval casom.. takto to mam v jednom subore a upravujem si kod a okamzite vidim vysledky. opat opakujem ze po dokonceny stranky to opat nie je problem presunut do externeho css. len ked si na to spomeniem :D
ked to uz budem mat trochu v krvi tak budem asi pouzivat nieco typu PSpad a mozno budem rovno aj pisat do zvlast css a vsetko spolu, nie ako teraz tie bloky pozicovanie, farebna pomocka, design, design:href.. :)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0