Autor Zpráva
Taltos
Profil *
Zdravím, prosím o připomínky ke stránce

http://www.moravskykarlov.cz

Stránky ještě nejsou zcela hotovy a především chybí kvalitní obrázky, které budou doplněny až po úplném dokončení chalupy.
Předem děkuji za připomínky.
oogi
Profil
Graficky dobré, jen ty texty jsou na tom pozadí špatně čitelné.
zoZo
Profil
Graficky velmi pěkné, ale když vypnu obrázky tak vidim jen text na bílém pozadí :-)))
lopik
Profil
ako nepatrim ku grafikom, ktory by mali nejake senzacne prace, ale toto sa mi nepaci. zda sa mi to suche. je to vsak subjektivny nazor. podla mna to je nic moc.
Paja
Profil
oopravdu hodně datově velké
Miloš
Profil
Ad obrovský obrázek chalupy – jestliže bude na stránkách tak málo textu jako dosud, asi to moc nevadí, ale přesto bych možná odkazy směroval rovnou doprostřed stránky(<a href=nazev_stranky.html#navesti_textu">), přinejmenším u fotogalerie jsem text s informací (že bude doplněna) musel hledat.

Menu pomocí obrázků není ideální, aspoň ale, že tam máš alty.
Jestliže by na tebe bylo Pixyho řešení v případě menu složité, rozhodně ho použij v případě klikacího nadpisu „Chalupa Moravský Karlov“).
Pokud to nepůjde udělat v menu, stojí za úvahu udělat menu dvě – jedno takhle (přes obrázky), druhé přes <menu><li> napozicovat pod hlavní velký obrázek.
Teď mě ale napadá, že ten velký obrázek patří spíš do CSS jako background-image. V takovém případě – pokud jde o to nešťastné menu – řek' bych vám nevím sám… co ho pomocí CSS schovat, vycházeje z předpokladu, že když někdo nenačítá obrázky, pak možná nenačítá ani CSS, ale to už je docela spekulace.

Ještě k tomu velkému obrázku – je moc velký (195kB) a přitom rozmazaný. Povedlo se mi ho doostřit a zmenšit na 88kB, třeba se ti to bude hodit. (Mimochodem – v obrázku byly data EXIF včetně miniatury – zcela zbytečně).
Kaeru
Profil
V Opeře je to rozhozené - Načítají se mi špatně obrázky, v IE vše v pohodě...
Keilew
Profil
S vypnutými obrázky absolutně nevím, kde jsem a proč tam jsem...
Miloš
Profil
Taltos
Tak jsem si s tím dal piplačku a kompletně jsem jednu stránku překódoval, jakož jsem i zmenšil datovou velikost grafiky.

1) Funguje to (odzkoušeno) v Opeře 9.23, FF 2.0.0.6 a IE 6.0.2900.2180
2) Ladit to pro explorer bylo utrpení samo, proto víc souborů se styly; k tomu snad jen – nemám možnost si to zkontrolovat v IE7. Pokud by v něm fungoval ten normální stylopis, pak z podmíněných komentářů vyndej tu podmínku lte IE 7 a nahraď ji lt IE 7
U exploreru mě nejvíc míchaly problémy se z-indexem – záporný odmítá a chci-li tak schovat text pod obrázek, nedaří se.
3) Datová velikost té jedné stránky se z původních (a neúnosných) 491kB smrskla na (sice pořád ještě zbytečně moc, ale přeci jen:) 193kB, tedy víc jak o polovinu. Navíc – grafiku jsem přesunul do CSS, proto by měla být kešovaná a s každou další stránkou by se neměla načítat.
4) Vypadá to skoro stejně, s drobnými změnami:
— obrázky vpravo dole už nejsou odkaz na galerii, protože ten jednak stačí z menu, druhak to, že vedl na galerii, šlo poznat leda buď ze stavového řádku, nebo po kliknutí.
— Odkazy jsem nechal podtržené (přesněji odkaz – jeden – na mapy).
— V kódu (který je sakumprásk udělaný znova) jsem doplnil u URL na mapy – & jsem zapsal správně jako &amp;
5) Podívat se na to můžeš na http://kesolim.sweb.cz/TMP/Moravsky_Karlov/
6) Stáhnout (zabalené) si to můžeš z Edisku. Užij si to ve zdraví, s klidným svědomím to použij a podle toho předělej i ostatní stránky.

Všem ostatním:
Můžete se na to někdo mrknout v IE7. Safari a Konqueroru? Jak to tam vypadá?
Taltos
Profil *
Díky všem za připomínky a dokonce předělání stránek:)
Přehnané grafiky i obrázků jsem si vědom a mě to také příliš nevyhovovalo, protože jsem zvyklý dělat spíše jednodušší stránky s lepším kódem, přehlednější a rychleji se načítající. Jenže klient chtěl stránku bohatou na grafiku (o problémech, které to může přinášet jsem mu říkal a je toho názoru, že ti co chtějí na chalupu budou mít asi obrázky zapnutý :) a myslí si že v dnešní době má každý rychlý internet...) Pravdou je, že textový obsah stránek je v tomto případě minimální a minimální i zůstane.
V každém případě určitě použiju návrh Miloše (díky moc, jen u některých obrázků jsou kraje asi příliš kostrbaté, takže to budu muset ještě nějak vyřešit - jo a prosím zkontroluj jestli ti funguje ta zabalená verze stránek, winrar mi hlásí chybný soubor nebo neznámý formát).
Miloš
Profil
Taky mi to vyhodilo nějakou chybu (nevím proč), takže ještě jednou jako zip:
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/26316/Moravsky_Karlov.zip_190.96KB .html

oprava:
Koukám, že edisk nějak blbne – ani tenhle soubor nejde stáhnout, nevím, kde je chyba.
Dal jsem to proto na adresu http://kredoschool.cz/MFP/Moravsky_Karlov.zip – odzkoušel jsem a funguje to.
Taltos
Profil
Díky, už to funguje.
Tak to večer pořádně nastuduju, jakým způsobem jsi to udělal a kdyžtak se na tebe ještě s něčím obrátím, kdybych něčemu neporozuměl.
Miloš
Profil
Taltos
už to funguje
To jsem rád.
Schválně se při večerním studiu podívej, jak to funguje 1. bez obrázků, 2) bez stylů (prosté HTML).
Honza22
Profil
V IE7 je na indexu posuvník asi o 5 mm dolu, trochu bych to zkrátil, dost to ruší...
Je to v 1280*1024...
Taltos
Profil
<b>Miloš</b>
Prosím tě, jestli bys měl pak chvilku, napiš mi na email taltos@seznam.cz tvoje ICQ, chtěl bych s tebou probrat pár věcí, co v tom kódu příliš nechápu :) Nechci přímo sem dávat svoje ICQ.

Díky
Miloš
Profil
Taltos
Ač je to s podivem, ICQ jsem si ještě nezavedl.
Ale klidně to napiš sem; myslím, že je to k věci a určitě se nějakého vysvětlení dobereš.
Taltos
Profil
Dobře.
Zajímalo by mě rozdělení toho CSS, obecná pravidla jsou mi jasná, ale toto rozdělení pro prohlížeče již příliš nechápu, včetně těch závorek na poznámky a podobně. Jedná se o tyto dva řádky:

<!--[if !lte IE 7]> --><link rel="stylesheet" href="util/screen_prohlizece.css" type="text/css"><!-- <![endif]-->
<!--[if lte IE 7]><link rel="stylesheet" href="./util/screen_MSIE.css" type="text/css" media="screen"><![endif]-->
Miloš
Profil
To jsou tzv. podmíněné komentáře
Česky se o nich dočteš například na http://www.dgx.cz/trine/item/kouzlo-s-podminenym-komentarem
Anglicky pak přímo u zdroje – http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms537512.aspx

Jde o rozšíření exploreru, protože cokoli se nachází <!-- uprostřed --> je komentář. Microsoftí prohlížeč však koukne, jestli tam není podmínka [if něco] a podle toho zobrazí nebo ne.

Proto soubor screen_prohlizece.css vidí všichni krom exploreru a naopak screen_MSIE.css vidí jen explorer.
Pravidla jsem vztáhnul na explorer včetně sedmičky, protože tu budu instalovat až za 14 dní a proto nevím, jak se k této stránce zachová. Pokud by skousnul stylopis pro normální prohlížeče (vyzkoušíš dočasným odstraněním písmena e v podmínkách [if !lte IE 7] a [if lte IE 7] — změníš na [if !lt IE 7] a [if lt IE 7]).
Taltos
Profil
Zajímavý, to si musím přečíst, ještě jsem o tom neslyšel.

Ještě mi prosím doplň trošku popis k těm pozadím, kterým máš přidaný veškterý obrázky na webu. Příliš mi není jasný, jak je možný tak přesně umístit to pozadí ještě na odkaz v řádku seznamu li :) Omlouvám se za mou neznalost, ale s podobným kódem a řešením úspory místa jsem se ještě nesetkal, ale rád bych to i pochopil a naučil se a ne jen zkopíroval jako výslednou stránku. Jedná se například o tento řádek (ale v kódu jich je hodně):

menu#navigace li.okoli {left: 40px; top: 13px;}
menu#navigace li.okoli a {background-image: url(menu/okoli.jpg);}

První řádek je mi vcelku jasný, nastavuješ přesnou pozici řádku v tom seznamu, ale jaktože se to objeví přesně na tom místě, když to menu "navigace" nemáš v indexu nijak pozicovaný? A to slovní menu (pro případ vypnutých obrázků, předpokládám - viz. níže) se poté pozadím překryje? To přece bez z-indexu nepůjde ne?

<menu id="navigace">
<li class="uvod aktivni"><a href="uvod.html"><span>úvod</span></a></li>
<li class="okoli"><a href="okolí.html"><span>okolí</span></a></li>
<li class="cenik"><a href="ceník.html"><span>ceník</span></a></li>
<li class="kontakt"><a href="kontakt.html"><span>kontakt</span></a></li>
<li class="vybaveni"><a href="vybavení.html"><span>vybavení</span></a></li>
<li class="obsazenost"><a href="obsazenost.html"><span>obsazenost</span></a></li>
<li class="fotogalerie"><a href="fotogalerie.html"><span>fotogalerie</span></a></li>
</menu>
Miloš
Profil
1) #menu {position: absolute; …
2) menu#navigace li, menu#navigace li a, menu#navigace li a span {… position: absolute;}
3) menu li.uvod {… top: 16px
4) menu#navigace li.okoli {top: 71px; left: 723px; …
ATD.
Miloš
Profil
A ještě tohle:
menu#navigace li a span {z-index: -1;}
znamená to, že text (je ve spanu) je v menu v nižší vrstvě, proto je vidět jen obrázek.
Taltos
Profil
Budu to muset vyzkoušet různě měnit a podle toho bych měl poznat, co konkrétní příkazy dělají.

Jinak jsem teď na internet nahrál aktualizovanou verzi těch původních stránek, především jsem se zaměřil na výraznou (u většiny objektů poloviční) kompresy obrázků (plus nějaké drobnosti, aby se v exploreru nezobrazil ten krátký scrollbar na indexu), aniž bych zavinil nějaké větší zhoršení kvality (podle mého oka je to tedy téměř k nepoznání), tak bych chtěl vědět, jestli je nyní ta stránka alespoň dočasně schopná slušného načtení a jestli má alespoň solidní velikost. Mě se zobrazuje docela bez problémů. S tím, že v nejbližší době stránky nahradím verzí s použitím všeho, co mi poslal Miloš.
Taltos
Profil
http://www.moravskykarlov.cz
Pro jistotu ještě jednou adresu aktualizované stránky, ale to stejné se vám zobrazí i na horním odkazu.
Miloš
Profil
Snad bych ještě doplnil jak je možný tak přesně umístit to pozadí ještě na odkaz v řádku seznamu li

Trocha teorie:

Absolutně pozicovaný prvek je vyjmut z normálního toku dokumentu (dokument se vykreslí tak, jako by tam ten pozicovaný prvek nebyl) a onen pozicovaný prvek je umístěn nad (respektive pod, viz z-index) okolí podle souřadnic top a left (resp. bottom a right).

Tyto souřadnice se vztahují k nadřazenému pozicovanému prvku.
Obvykle takový prvek není a pak se vztahují pozice k oknu prohlížeče, ale jestliže dám jakémukoli prvku třeba position: relative (aniž bych mu nastavoval pozice; a nemusí to být, jak vidíš, jen absolutně pozicovaný rodič), je jeho potomek s position: absolute pozicován „v něm“.
Dají se s tím dělat i takováto kouzla: http://wellstyled.com/css-chords-formatting.html
Taltos
Profil
Tak už jsem většinu věcí v kódu pochytil (jen se mi trochu špatně zobrazují vlajky v exploreru, ale už jsem to spravil na únosnou mezi), je mi zatím není úplně jasné, jak mám způsobit to, že při kliknutí například na "Okolí", se mi změní na ten obrázek se znakem. Jedná se o tento řádek?
menu li.aktivni a, menu li a:hover {background-position: left bottom !important;}

Obrázek na pozadí totiž nemá dost místa aby mohl být vykreslený celý a když se při najetí posune dolů a doleva, zobrazí se zatm zakryté pozadí na kterém je obrázek již jiný. To stejně předpokládám udělá i při kliknutí kód menu li.aktivni (jen to aktivni musím napsat ke správnému políčku v menu), mám pravdu?
Taltos
Profil
Miloš:
Podívej se potom prosím na aktualizovanou stránku jestli nevíš, proč mi ten textový nadpis "Chalupa Moravský Karlov" vyskakuje nad obrázek. Zkoušel jsem různě měnit z-indexy a podobně a zatím nic nepomohlo.

Díky
KGW
Profil
ještě pár postřehů
1) při změně velikost písma v IE6 se mírně rozhodí grafika
2) podrthávej jen okazy, ne texty před dvojtečkou
3) tady stačí zkratka místo rozepisování metrů čtverečních
4) ty vlajky tam moc nezapadají a ty bw verze taky nelíbí

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: