« 1 2
Autor Zpráva
Miloš
Profil
Pídit se za 100% sémantikou? To je stejná chiméra, jako snažit se být vždy a za všech okolností validní.
Jsou situace, kdy jsi okolnostmi nucen použít nesémantickou značku. Je to snad chyba?
A když ji použiješ, je tím snad celá tvá práce znehodnocena?
Zkus používat zdravý rozum.
peterko92
Profil
Snažil som sa aby boli moje kódy čo najviec semantické. http://dnvbikers.tym.sk/
skuste posudit ci to je semanticky spravne pisané. Ďakujem.
Miloš
Profil
1) moc divů
2) dekorativní grafiku dej do CSS (jako background-image)
3) Veškerý text zukus umístit do prvku, který nese nějaký sémantický význam. Div žádný nenese. Sémantický prvek můžeš divem obalit (je-li to ale nutné, což často není), ale text zkrátka patří <p>do odstavce</p>, <a href="…>odkaz</a> patří do nějakého blokového prvku (menu – li, p, h2, ul – li…). ale zase ne přímo do divu.
4) Schválně porovnej kód své stránky s kódem dosud visícího http://kesolim.sweb.cz/TMP/kobylamamalybok/ – mám tam jen 3 divy (šlo by ubrat, ale tohle se snad ještě dá).
Měsíček
Profil
Miloš : moc divů víš jak to udělat lépe? Já jsem na to nepřišel ...
Miloš
Profil
Měsíček
Už potřetí v tomto vláknu odkazuju http://kesolim.sweb.cz/TMP/kobylamamalybok/
1) Spočítej počet divů u peterko92: 9, slovy devět (a to nemluvím o desátém, který vznikl omylem – uzavírací tag bez lomítka jako <div>). Opravdu ti to nepřijde cufýl?
2) Spočítej divy u mého řešení: Pouhé 3 (a to jsem se moc nesnažil – přinejmenším by, za cenu trochu víc psaní do css, šel vyhodit div pro levý sloupec; na stranu druhou 3 divy je pořád ještě slušná bilance).
peterko92
Profil
<a href="…>odkaz</a> patří do nějakého blokového prvku (menu – li, p, h2, ul – li…). ale zase ne přímo do divu.

Ak som to dobre pochopil odkaz mozem davat do <p></p>?

ale text zkrátka patří <p>do odstavce</p>
Ale ved text mam v <p></p>
Miloš
Profil
peterko92
Ale ved text mam v <p></p>
Ne vždy:

<div id="stranka"><div>
<a href="/uvod">
<img src="/uvod-logo.jpg" alt="Logo"></a></div>
<div id="lavy"><div id="menu">

<div class="info">
<a href="http://www.libike.sk" target="_blank">
<img src="/libike.jpg" title="Shop na shupu" alt="Libike" border="0"></a>
<br>

<br>
<img src="/downhillak.gif" border="0" alt="">
<a href="http://www.mozilla.sk/firefox/" target="_blank">
<img alt="Získajte Firefox!" title="Získajte Firefox!" style="border:none; width:88px; height:30px"
src="http://www.mozilla.sk/wp-content/images/banners/fx/sk-fx-spr-88x3 1-FX2-z.png"></a>

<img src="picture/obrazok110.jpg" width="285" height="380"alt="obrazok" >


Toto vše je v nějakých divech, neboli sémanticky jako by to nebylo v ničem.
Nebo snad výše uváděné odkazy nemají žádný sémantický význam? Pominu-li obrázky, které jsou pouze dekorativní a patří tedy jako background-image do css a ne do HTML?
Miloš
Profil
Měsíček
moc divů víš jak to udělat lépe? Já jsem na to nepřišel ...
Jde to i úplně bez divů, viz http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=7&topic=65 134
Měsíček
Profil
jde, ale ne tak jednoduše ;) a už vůbec ne bezpečně aneb CO proti divům máš??
Miloš
Profil
Měsíček
Nemám nic proti divům.
Mám proti tomu, když je jich moc. Když se používají i tam, kde by být opravdu nemusely, tedy bez zbytečného přemýšlení.
Viz předpředchozí příspěvek věnovaný peterko92ovi:
…Toto vše je v nějakých divech, neboli sémanticky jako by to nebylo v ničem.
Div může obsahovat blokové prvky, to je jeho hlavní výhoda. Když je v něm však umístěný přímo text (který pak už není třeba v nějakém <p>), je to špatně a z hlediska sémantiky blábol, protože takový text pak nenese žádný sémantický význam.
Proto jem svoji verzi udělal za pomoci 3 divů (myslím že je to tak akorát) a nespotřeboval jsem jich k tomu absurdních 9.
peterko92
Profil
Miloš
Ale skus si na tom svojom webe co si spravil dat jednoriadkovy ex a uvidis co ti to spravi.
Měsíček
Profil
Teď jsem přišel k názoru, že opravdu množství divů je možno zmenšit a planou z toho i výhody takže z 9 snižuji na 5.

I když má stránka teď obsahuje jen 2 :)
Miloš
Profil
peterko92
Co je to jednořádkový ex?
peterko92
Profil
No sprav to a uvidis co sa ti stane so stránkou.
Miloš
Profil
peterko92 Ale skus si na tom svojom webe co si spravil dat jednoriadkovy ex
Miloš Co je to jednořádkový ex?
peterko92 No sprav to a uvidis co sa ti stane so stránkou.

Tak ještě jednou. Já nevím, co je to jednořádkový ex. Když mi napíšeš, co to jednořádový ex je, pokusím se udělat něco, aby se stránka nerozhodila, ale jestliže mi nenapíšeš, co to jednořádkový ex je, těžko to mohu zkusit.
peterko92
Profil
sorry mne blbne klavesnica a nevsimol som si ze som napisal ex namiesto TEXT.
Miloš
Profil
Aha. A v čem je problém? Prostě vytvořím nějaký <p>krátký odstavec</p> a dám ho tam, kam patří. A jestliže s ním budu chtít čarovat, přiřadím mu ID nebo class a je to. Nevidím problém.
Jestliže problém vidíš a nebo jestliže jsem něco přehlédl, napiš mi, kam konkrétně (na jaké místo) ten jednořádkový text mám umístit.
Manq
Profil
Miloš
Mýlím se, nebo jsi zapomněl použít http://wellstyled.com/css-2col-fluid-layout.html ?
Miloš
Profil
Manq
Nezapomněl, protože jsem ho nepoužil vědomě. Respektive četl jsem ho kdysi a něco mi v hlavě uvízlo (a ono každá tvorba je ovlivněná tím, co jsme sami už četli), ale neopisoval jsem kód; řešení tohoto dvousloupcového rozvržení mi taknějak naskakovalo samo.
Manq
Profil
Miloš
Samozřejmě jsem nemyslel zrovna tuto Pixyho stránku, kde je zobrazeno ono řešení. Myslím, že Peterkově webu by to ale slušelo, nemyslíš?
« 1 2

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: