Autor Zpráva
Louka
Profil
Dobrý den,
tak jsem se tu zaregistroval a už zase bych chtěl zhodnotit web. Po nekonečných změnách jsem konečně napsal stránky, co se mi líbí. Vím o tom, že v IE blbne menu (špatný hover, nechápu proč) a nejsou ještě dopsané některé stránky. Jinak snad ok, tak mi to okomentujte. Díky.
Měsíček
Profil
http://loucka.php5.cz
kralpet01
Profil
Díky, je to nějaký zakletý :D Nemáš zač, ale teď k hodnocení, graficky mně to celkem zaujalo, jednoduché, ale docela pěkné, i když po zhlédnutí kódu a projetí validátorem bych to hodnotil jako ve škole tak na 3-4(možná i hůř, tohle by bylo se zavřenýma očima). Celkové hodnocení (jako ve škole) by bylo 4 . Uvidím jak to zhodnotí ostatní, ale tohle je můj názor. Doufám že ti to pomůže se zlepšit. Chválím za validní CSS.
Měsíček
Profil
Odpovídám Loukovi:

1.) Text do hlavičky? To si odvykej chlapče a dej to do <body> a pomocí stylů to dej nahoru.
2.) <meta http-equiv="Expires" content="0"> máš k tomu důvod?
3.) <meta name="robots" content="index, follow"> lákej, lákej uvidíme jestli se budou roboti více snažit já bych řekl, že ne = je to zbytečné.
4.) <meta http-equiv="MSThemeCompatible" content="no"> to je co?
5.) <link rel="SHORTCUT ICON" href="favicon.png" type="image/x-icon"> ono to bere i formát png?? Tak to slyším poprvé.
6.) K čemu tohle :

<!--[if IE]>
<style type="text/css">
div#all div#obsah { position: relative; top: -4px; }
</style>
<![endif]-->

dá se to udělat mnohem jednodušeji
7.) U každého obrázku by měl být "alt" <img src="#" alt="Tohle je obrázek">
8.) Těch komentářů pro IE je tam jak na*raných a to není správně.
9.) <a href="?"> ??
10.) Ten hover ti doslova kazí stránku, spravíš to když začneš dělat pořádně styly. Proč přiřazuješ tolikati prvkům a:hover?
11.) background-color: #ffffff; není to náhodou jako defaultní tak proč to tam zbytečně dávat?
12.) To samé ...
a
{
color: blue;
text-decoration: underline;
}
13.) Další co si hraje s HTML a plácá do toho i XHTML
14.) http://validator.webylon.info/check?uri=http%3A%2F%2Floucka.php5.cz%2Findex.p hp%3Fstr%3Dwebdesign
15.) Je to jen můj návrh, ale nešla by ta patička rozšířit?
16.) Tečkované border(l)y se tam moc nehodí.

Tahle stránka se mi moc nelíbí je hodně složitě dělaná na to, že je tak jednoduchá ...
kralpet01
Profil
Měsíček
Máš pravdu je to jednoduchá stránka, kterou její autor udělal až příliš složitě.

Louka
Sice se mi stránka líbí více než Měsíčkovi, ale skoro ve všem mu musím dát za pravdu. Viz výše.
Louka
Profil
Měsíček
1) Jakej text do hlavičky? =-O
2) nemám
3) :) asi je, ale uvidíme
4) :D to nevim, poradil mi to bratr
5) ano, bere
6) kdyby to tam nebylo, bude pod hlavičkou 4px díra, mě se tam moc nelíbila
7) jo, pardon.. opravím
8) proč?
9) tj to samý jako index.php (relativní adresa)
10) nj, ale ja to nechápu proč. je to jen někde (jakoby to něco překrývalo, z-index nepomohl)
11) je
12 ) někdo může mít předefinovaný defaultní styl pro odkazy...
13) tak je nás víc, to je dobrý
14) je tak důležitý mít validní kód?
15) šla by
16) solid mě přijde moc násilné

mě se docela líbí, ale i tak díky za hodnocení.

kralpet01
Tak díky :) Budu to chtít vytáhnout tak na dvojku...
Měsíček
Profil
Reaguji na Loukiho:

1) Jakej text do hlavičky? =-O

jestli se nemýlím, tohle* nemá v hlavičce co dělat

*<head>Ahoj, nejsi ještě zařa[...] = do hlavičky se "text" nestrká přečti si dokumentaci

2) nemám

tak to dej pryč.

4) :D to nevim, poradil mi to bratr

tak se ho zeptej co to je rád bych slyšel odpověď ... aneb jsem zvědavej co si vymyslí.

12 ) někdo může mít předefinovaný defaultní styl pro odkazy...

ten kdo to tak má, tak k tomu má snad důvod ne? tak proč mu to kazíš?

14) je tak důležitý mít validní kód?

hádej můžeš jednou.

6) kdyby to tam nebylo, bude pod hlavičkou 4px díra, mě se tam moc nelíbila

blbost, aneb děláš kód špatně .. přečti si lepší hacky pro IE ;) body není to co _body atd..
Miloš
Profil
Nelekni se množství mých komentářů; celkově tvé stránky vypadají ucházejícně (jednoduchý design, nic nevkusně přeplácaného)

A) Patička nemá border, v čehož důsledku je užší, vypadá neúplně.
Buď jí taky přidej border, nebo šířku + 2px, nebo kolik má ten levý a pravý border dohromady.
B) Hlavička: i) adresa s otazníkem na konci, ii) V Opeře se při :hover nezmění ukazatel kurzoru
C) Dvojnásobný hover v menu působí divně. Nech změnu barvy na jednotlivých odkazech, ale vyhoď :hover menu jako celku.
D) Krom toho hranaté pozadí menu pod obloučky hlavičky kontrastují imho nehezky.
E) <h2>nadpisy</h2> jsou stejně daleko od předchozího i od následujícího odstavce. Velmi by stránku zpřehlednilo, kdybys buď nahoře přidal, nebo dole ubral (ev. oboje).
F) Odkaz na úvodní stránku bych očekával jako první položku v menu, ne jako poslední. Nakonec jsem ji sice našel, ale proč mám něco hledat, když to může být na svém obvyklém místě.
G) Odkaz Autor webu evokuje přítomnost textu o autorovi. Naopak kontaktní formulář bych hledal pod slovem Kontakt nebo tak nějak.
H) Formulář lze odeslat prázdný, neboli i) javascriptovou kontrolu s alertem a následnýám focusem nevyplněného řádku a ii) kontrolu i na straně PHP (pro případ vypnutého js.).
CH) Text pod formulářem: * pokud čekáte odpověď, je vhodné napsat vaši e-mailovou adresu. – Vhodnější než vaši je slovo svoji. Také mluvím o své adrese, ne o mojí adrese.
I) Na úvodní stránce: Dokončen šifrovací algorytmus. – Algoritmus se píše s i, s rytmem nemá nic společného.
J) Tamtéž (na konci odstavce): K otestování zde – nenaváděj ke klikání zde
K) Odkazy ven se otevírají v nových oknech. Jako uživatel to nemám rád – chci-li nové okno, otevřu si ho sám; nechci-li, nemá mi ho kdo co vnucovat (jediné ospravedlnění je snad u fotek z náhledů do pop-up oken). Alespoň na otevírání v nových oknech ze slušnosti upozorni.
L) Pátý řádek kódu je text, který v sekci <head> nemá co dělat: Ahoj, nejsi ještě zařazen v databázi pozdravů. Pokud chceš tento stav změnit, <a href="?str=autor">napiš mi</a>.
M) Pořád stejný <title> je taky chyba.
N) Máš-li tam externí styly, jsou inline zápisy (atribut style="") cestou do pekel. O podmíněných komentářích pak snad jen tolik, že by stačilo přilinkovat jeden stylopis pro IE a zapsat to v něm najednou. Krom toho <ul><!--[if IE]> <br><![endif]--><li>… je dost velká zhůvěřilost, protože i) <br> na tomto místě nemá co pohledávat, ii) stačí první <li> přidat class a v IE-stylu nastavit patřičný margin.
Měsíček
Profil
M) Pořád stejný <title> je taky chyba.

já to jako chybu nevidím, vidím to jen jako mínus.
Louka
Profil
Měsíček
Proč píšeš na Loukiho? Snad na Louku když už :D (to je ale blbý)

1) už sem přišel na to, proč ja tam žádnej nemam a vy jo :D opravím
2) jak chceš :)
12) Co kdyby měl někdo na barvu odkazu černou a já měl na stránkách pozadí černý he?
14) ne
6) jj, pokoukám po tom ;)

Miloš
A) ok
B) čemu vaí adrsa s otazníkem na konci?
C) mě se líbí že se menu "aktivuje" při najetí
D) to je taky pravda...
E) ok
F) já to dělám podle sebe: když chci na index, kliknu na logo. v menu mi přijde lepší mít významnější odkazy nahoře
G) jo to sem si pak tqaky všiml, ale jak jsem už napsal: některé sekce nejsou dopsané
H) nelze
I) :)
J) co tam mám asi napsat? "k otestování zde (ale neklikejte tam)"?
K) něco s tím udělám
L) žádný text tam není (je to php script -cookies, myslel jsem že se musí odeslat na začátku (jinak napíše headers already sent), viz odpověď Měsíčkovi
M) jak to mám asi uělat...
N) ok, dam tam styl navíc (co je to zhůvěřilost? :D)
Miloš
Profil
Měsíček
já to jako chybu nevidím, vidím to jen jako mínus.
Jestli minus nebo chyba, každopádně nic následováné hodného.
Mívám v tabech naklikáno vícero stránek a orientuju se právě podle title.

Louka
B) čemu vaí adrsa s otazníkem na konci?
Nevadí, ale nedává smysl. Ten otazník přeci není součástí té adresy, tak proč tam je?

C) mě se líbí že se menu "aktivuje" při najetí
Jindy užitečný efekt se ale imho nehezky tluče s hoverem jednotlivých odkazů

H) Nelze co? Provést kontrolu před odesláním nebo po odeslání?
Protože jestli myslíš, že nelze odeslat prázdný formulář, tak po kliknutí na odeslat stránka problikne a nevyskočí žádná chybová hláška, čili mám zato, že odešel.

J) Ale ne; měl jsem na mysli to slovo zde, které působí hloupě. Obzvlášť když si takovou stránku vytisknu.
Vždyť se to dá přeci přeformulovat do lidštiny, třeba takhle:
Dnes (5. 11. 2007) jsem dokončil … <a href="…">Můžete jej otestovat</a>.

K) Možností je asi víc. Záleží na tom, jak máš stránky v php poskládané.
Můžeš zkusit hledat; například http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=9&topic=59 587

N) Ad zhůvěřilost například:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/vyznam-slova-zhuverilos t
http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1347
http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/186021
Louka
Profil
Miloš
B) To je relativní adresa... (vadí to moc?)
C) no jo... tak mám to smazat?
H) Neodešle se to. Zkus to celý vyplnit a odeslat, pak se napíše Potvrzení (dělám to u všech programů - při úspěšném provedení akce se vypíše potvrzení, jinak ne)
J) No dobře.
K) mám jeden index, a v DIVu texty includuju obsah, titulek je daleko nad tím a nejde ho jen tak změnit...
N) :) Jo, máš pravdu

Doufám, že nevadí tykání, až teď jsem si to uvědomil.
Miloš
Profil
B) To je relativní adresa... (vadí to moc?)
Nevadíto proto, že ten otazník nic nedělá. Je tam ale zbytečný
Jak relativní? Kam vede? Copak je nějaký rozdíl mezi http://loucka.php5.cz/? a http://loucka.php5.cz/ – opakuji otázku:
Jaký funkční (nebo jiný) význam tam ten otazník má? Proč tam je?

C) Takhle jak to je, lépe bez toho.
Nevylučuju ale, že by dobrý grafik mohl udělat i dvojitý hover, který se netluče mezi sebou.
Já grafik nejsem, takže v tomhle ti holt neporadím.

K) Includuješ ho na základě nějaké proměnné.
Můžeš si udělat nějaký switch, ve kterém na základě hodnoty GET proměnné přiřadíš dvě hodnoty do dvou proměnných – například takto:
<?php
if (isset($_GET['a'])){
  switch ($_GET['a']){
    case "uvodni":
      $includuj = "uvodni.php";
      $title = "Úvodem slovo šiditele";
      $keywords = "Klíčová sova pálená";
      $description = "Popysk stránky";
      $dalsi_promenne = "jejich dalsi hodnoty…"
      break;
    case "historie":
      $includuj = "historie.php";
      $title = "Něco z historie";
      $keywords = "Klíčový výr bubo bubo";
      $description = "Opět nějaký popysk";
      $dalsi_promenne = "atd. atd…"
      break;
ATD.
?>

no a potom v HTML zcela jednoduše:
<title><?php echo "$title — Blog o všem nemožném"?></title>
keywords a description obdobně, stejně tak potom includuješ hodnotu proměnné $includuj


----------

H) Jestliže se to neodešle, hodilo by se o tom nějaké info. Takhle člověk může něco blbě vyplnit a nevědět o tom, že zpráva nedojde. Viz mé řešení s js.

---------

Tykání samozřejmě nevadí; na tomto fóru vyká málokdo a málokdy.
Louka
Profil
Miloš
No jo, ten switch mám, ale nenapadlo mě přiřadit více proměnných... Díky.
Měsíček
Profil
Rada zkus to celé od znova.
Louka
Profil
Měsíček
Proč myslíš že bych to měl dělat znovu? Mě se to celkem líbí. Dal jsem to sem k hodnocení, abych zjistil jaké tam mám chyby a nedostatky. Ty jste mi řekli, za což děkuju. Vezmu si z toho ponaučení a budu na tom pracovat, ale nový web kvůli pár chybám dělat nebudu. Řekni mi pls důvod, proč to dělat celé znovu, díky ;).
Bubák
Profil
<link rel="SHORTCUT ICON" href="favicon.png" type="image/x-icon">
IE7 bere pouze formát *.ico
Pokud v IE nebo Firefoxu přetáhneš ikonku z adresního řádku třeba na plochu, při formátu *.ico se u zástupce objeví ikonka webu.
Pokud bys měl soubor favicon.ico v kořenu webu, výše zmíněný meta tag bys mohl vynechat.

Měsíček
ono to bere i formát png?? Tak to slyším poprvé.
FF "bere" i animovaný gif, naštěstí nejde použít mpeg :o)

<meta http-equiv="MSThemeCompatible" content="no"> to je co?
To je věc, která "krásně" pozmění posuvníky ve windowsáckém Firefoxu.

background-color: #ffffff; není to náhodou jako defaultní

Pro IE není, výchozí barva je "Window" http://teststranek.kvalitne.cz/barvy2/
"Kdysi" byla výchozí barva #C0C0C0.
Protože neznáš nastavení uživatele, nedeklarují se žádné barvy, anebo častěji se deklarují všechny barvy.
Louka
Profil
Bubák
Díky za osvětlení problému s faviconou, meta tagem a barvami.
Měsíček
Profil
Bubák:

<meta http-equiv="MSThemeCompatible" content="no"> to je co? = Já bych řekl, že to pozmění styl na podobný WIN 2000 viz... jak psát web .. viz citace :

v systému Win XP vykresluje stránky jakoby stylem 2000 (lišty a tlačítka).

Louka:

Protože opravení těchto chyb (co jsme ti všichni řekli) by trvalo hodně dlouho, zadalší by jsi měl dělat web tak, aby jsi mu rozuměl, (viz.třeba s tím hoverem, který jen ruší). Já to myslel tak, aby jsi tu stránku udělal přesně takovou jaká je teď, ale s tím rozdílem, že by jsi se na ni pořádně zaměřil a díval se co děláš a rozuměl jí. Nemusíš měnit design.
Bubák
Profil
Měsíček
Šlo o narážku na to, že ve windowsáckém Firefoxu má MSThemeCompatible zejména na šipky na scrollbarech neblahý účinek. Koukni třeba na Interval.cz.
Louka
Profil
Měsíček
No jo, to máš pravdu. Ale je paradoxní, že jakmile jsem ten web dodělal, už mi doporučuješ ho udělat znova :D, tak jsem to nepochopil proč. Už chápu. Až budu mít čas tak to zkusím. Jinak myslím, že rozumím tomu, co dělám - myslíš, že bych byl schopen si udělat architekturu webu, design a administraci (primitivní, ale přece), kdybych nechápal, co a jak mám udělat? Nebo že jen tak ťukám do klávesnice a najednou z toho vyleze tohle :)? Ne, že by to bylo něco světobornýho, to si nemyslim, ale uznej, že musím alespoň vědět, co dělám. Když jsem dělal první web, nechápal jsem ani, že je nějaké HTML, všechno za mě dělal FP - to se dalo říct, že tomu nerozumím.

Jinak všem díky za kritiku a rady.
Měsíček
Profil
Louko tak jsem to nemyslel, samozřejmě, že víš co děláš v tom smyslu, že dokážeš sestrojit stránku, ale nerozumíš ji kompletně, víš třeba:

Víš co přesně znamená ? <meta http-equiv="Pragma" content="no-cache"> ,.. já si představuji "Chápat svoji stránku" jako rozumět všemu co v ní mám ... třeba nechápu proč děláš zvláštní soubor css pro IE a zvlášť pro ostatní prohlížeče,... k čemu? K ničemu stačí to dát do jednoho atd...
Timy
Profil
Měsíček
„11.) background-color: #ffffff; není to náhodou jako defaultní tak proč to tam zbytečně dávat?“
Můžeš si třeba změnit téma prohlížeče nebo tak něco a pak může mít výchozí barvu pozadí šedou, což může místy vypadat nehezky. Deklarováním bílé barvy pozadí se nic nezkazí.
Miloš
Profil
Měsíček
nechápu proč děláš zvláštní soubor css pro IE a zvlášť pro ostatní prohlížeče
Já to dělám podobně – jedno CSS pro všechny a pokud je potřeba poladit IE (zejména IE6 a starší), pak v podmíněném komentáři přilinkuji i ten. Přijde mi to čistší než _IE-hacky.
Měsíček
Profil
Miloš mě to příjde minimálně zbytečné, nejlépe je dělat weby již promakané jak pro IE tak pro FF samozřejmě, že to někdy nejde, ale u tohoto webu si myslím, že bych to bez IE hacků dal.
Měsíček
Profil
Timy :

Právě, že to mě vadí, když si někdo nastaví skin tak k tomu má snad důvod ne? Tak proč mu to kazit a jelikož si skin dává velmi malé procento lidí a stěží mu tam to procento na jeho stránku příjde, tak proč to tam zbytečně dávat?
Louka
Profil
Měsíček
Řekne prohlížeči, aby stránku neukládal do paměti cash, čímž dosáhnu toho, že při reloadu stránky bude vypadat tak, jak vypadá. No, ty jsi prostě borec, tak dokážeš udělat stránku zobrazující se správně v FF, IE, atd., ale já jsem začátečník a neumím to a myslím, že nejsem sám kdo to neumí.

Timy
Díky za pěkný příklad ;)

Miloš
jj, neumím sice posoudit čistotu těch metod, ale přikláním se k podmíněnému komentáři.
Timy
Profil
Měsíček
„Právě, že to mě vadí, když si někdo nastaví skin tak k tomu má snad důvod ne?“
To jistě; ale když si někdo dá nějaký jiný skin, nemyslím si, že chce, aby měl všude šedé pozadí. Pokud by někdo mermomocí chtěl šedé pozadí, může použít uživatelské styly a tam si zadat něco jako body{background:gray!Important;}. Třeba na tomhle webu je to zaoblení v hlavičce dělané pomocí obrázku, které má v růžku bílou barvu a splývá tak s celkovým pozadím stránky. Kdyby místo bílého pozadí bylo šedé pozadí, vypadalo by to příšerně, protože stránka by byla šedá a růžek bílý. To asi není očekávatelné chování.

„Tak proč mu to kazit a jelikož si skin dává velmi malé procento lidí a stěží mu tam to procento na jeho stránku příjde, tak proč to tam zbytečně dávat?“
A proč to zbytečně mazat, když už to tam je? :-) Že skin, který mění výchozí barvu pozadí z bílé na jinou barvu, používá málo lidí není důvod k tomu, abych tam bílé pozadí pro jistotu nenapsal.
Louka
Profil
Měsíček
Četl jsem knihu o přístupnosti od pana Špinara a hodně jsem se pozastavoval nad barevností. Malé procento lidí si to nastaví a ještě menší procento tam přijde, to máš pravdu, ale pokud tam přijde, moc toho neuvidí. No a já si myslím, že jeden řádek navíc je regulérní protiváha za to, že se cílová skupina návštěvníků těch stránek o to procento zvýší. Je to ale jen můj osobní názor. A jak napsal Timy, proč to teď mazat?
pallmas
Profil *
Nevím zdali to tu už bylo řečeno, nebo ti to někdo poradil... ale v každým případě bych odstranil ten červený přechod, nebo ho alespoň nahradil jinou, jemnější barvou (žlutozelená např.)... červená je tam strašně nevkusna... do kodu jsem nekoukal... hodně zdaru... hoj

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: