Autor Zpráva
yoyer
Profil
Prosil bych o zhodnocení a rady ohledně šablony na adrese http://spit.ezin.cz/Amigopolis/template.html. Prosil bych o trochu ohledu vzhledem k tomu, že je to můj čtvrtý web :)


----
Editace Mistrem: Oprava odkazu.
Miloš
Profil
Nelíbí se mi to. Podklad menu (ta záře uprostřed) je divný, text v menu je prťavý, černý podklad položek taktéž.

----
Editace Mistrem: Odmazání odkazu. Díky za upozornění. Příště, prosím, opravu odkazu vkládej do zvláštního příspěvku, ať jej pak můžeme s opravou rovnou smazat. A Tobě navíc moderátorským zásahem neznemožníme úpravu Tvého příspěvku.
vertigo4
Profil
yoyer
promin, ale hrozny.... www.moderniweb.cz
Mistr
Profil
yoyer
(1) Neklikací logo.
(2) Patička nečitelná.
(3) Nadpis stránky nevýrazný. Nebo je to začátek drobečkové navigace?
(4) Rušivý grafický nesoulad. Svislý sloupeček menu připomíná válec, ale nikde jinde v již takový motiv není.
(5) Patička je v MSIE 6 SP 2 o něco užší (vpravo) než prvky nad ní.
(6) Při prvním pohledu na menu nevídím, které jeho položce náleží stránka, kterou si právě prohlížím.
(7) Chybí titulek stránky (tag TITLE v části HEAD v HTML kódu stránky).
KGW
Profil
No, design se mi vůbec nelíbí, někdy méně je více.
yoyer
Profil
Ok, trochu jsem to upravil a prosil bych hlavně o rady JAK to vylepšit. Nejen kritiku, říkající, že to a támhleto je špatně a že by se to mělo opravit, ale hlavně JAK to opravit :) Děkuju za pochopení.
Nový odkaz: http://spit.ezin.cz/Amigopolis2/template.html
Railbot
Profil
yoyer
Já to třeba nechápu. Když víš, co je špatně, proč už se nad tím sám nezamyslíš, jak to opravit nebo si to někde nenajdeš? V případě slepé uličky nepoložíš konkrétní dotaz, na ten už ti s radostí kdokoli rád odpoví. Takhle jsi jen vyžírka tipu "paní dejte mi korunu a dejte mi jí do kapsy".
yoyer
Profil
Když víš, co je špatně, proč už se nad tím sám nezamyslíš, jak to opravit nebo si to někde nenajdeš?
Ale já se zamýšlím, ale nikdy nepřijdu na to jak to spravit. Zvlášť ve věci rozdílností prohlížečů a grafiky. Já nejsem webdesignér a ani nebudu. Jsem jen pouhopouhý programátor, který umí trochu HTML, trochu CSS a Javascriptu a nikdo mu nechce udělat stránku. ;)
Kaeru
Profil
Pokud jde o to, že Ti nikdo nechce udělat stránku, rád se toho ujmu. Pokud byl web o několika statických stránkách, tak budu levný, řádově do 500 Kč. Stránku se svými referencemi dávám teprve dohromady, ale můžeš se podívat třeba na můj posledí web. Pokud máš zájem, ozvi se mi na mail JanBrejcha@email.cz.

A teď, jak to vylepšit. Druhý návrh je mnohem lepší, barevně to sedí o něco více. Ovšem:

1. Nelíbí se mi zelená barva odkazů v menu, je málo kontrastní. Zkus zaexperimentovat, možná bude lepší modrá, možná černá, nebo nějaká jiná.
2. Text je dobré zarovnávat do bloku. Např v css: p {text-align: justify}
3. Radši bych nedával texturu na pozadí, text je hůře čitelný, navíc to nevypadá moc dobře.
4. Na odkazy v menu a v liště bych použil stejné písmo, ale rozhodně ne Comic Sans MS.
5. Text v patičce bych zvětšil, popř. ztučnil, udělal bych ji o něco vyšší, možná by bylo lepší zarovnat text na střed <p align="center">Text patičky </p>
6. Chybí mi nadpis. V html např. <h1>Nadpis</h1>
7. Je celkem vhodné používat odsazení odstavců, to se dělá přes css:

.blok {
text-align: justify;
text-indent: 30px; margin: 0px;
text-indent: 30px; margin-bottom: 0px; margin-top: 0px;
}

v proudu dokumntu pak použiješ <p class="blok">Text odstavce </p>

8. Kód jsem neprohlížel, můžeš zkusit udělat změny, které navrhuji.
Přeji hodně štěstí při tvorbě webu.
Miloš
Profil
Reaguji na Kaeru
ale yoyer nechť čte taktéž
2. Text je dobré zarovnávat do bloku. Např v css: p {text-align: justify}
Tím si speciálně u webu nejsem tak jistý. Zatímco u tištěného textu vhodným nástrojem (například InDesign a podobně) docílíš zpravidla velmi vyrovnaného toku textu, u webu máš pramalou záruku, že se ti to povede. Je teda pravda, že při šířce odstavce a velikosti písma, jakou použil yoyer se to dá ± předpokládat, ale i tak to není jisté.
Ale dělat z toho pravidlo, že Text je dobré zarovnávat do bloku, to bych se věru neodvážil.

dávat běžným odstavcům (tedy skoro všem) doomrzení pořád stejnou třídu považuji za nadbytečné.
Předpokládejme, že je hlavní tok textu obalen nějakým divem (jako je tomu na většině současných stránek), například:
<div id="hlavni_textovy_obsah">
<h2>Nadpis článku</p>
<p>Odstavec</p>
<p>Odstavec</p>
<p>Odstavec</p>
ATD.
</div>
V takovém případě se obejdeš bez zbytečného <p class="blok">, neboť všem těmto odstavcům hromadně určíš pravidla takto:
#hlavni_textovy_obsah p {pravidla;}
Ostatně kde jinde najdeš většinou odstavce než v hlavním textovém obsahu? Což je otázka, jestli není vhodnější nadefinovat pravidla pro všechny odstavce a přepsat je pouze u těch, které nejsou součástí běžného textu či se jinak vymykají.

V této souvislosti za úvahu stojí text-indent pro první odstavec po nadpisu, protože význam odstavcové zarážky spočívá v tom, že od sebe odlišuje jednotlivé odstavce (při margin-top a margin-bottom: 0 zcela nezbytně). Odstavec, který bezprostředně následuje po nadpisu, však takovou zarážku nepotřebuje, protože jej od předchozího nadpisu dokážeme odlišit bez jakýchkoli problémů. V takovém případě není na škodu dát takovým odstavcům třídu, například:
<p class="prvni">
a v CSS jim text-inden zrušit.
K tomu snad jen to, že moderní prohlížeče (dokonce včetně IE7, pokud není v quirku), znají selektor přímého sourozence, tudíž doporučuji takovýto zápis:
p {text-indent: 2em;}
h1 + p {text-indent: 0;}
(osobně pro odstavcovou zarážku volím radši jednotku em, která se zvětšuje/zmenšuje podle toho, jak si zmenšíš/zvětšíš písmo v prohlížeči; její hodnotu volím v rozpětí 1–2em.
Kaeru
Profil
Reaguji na Miloš

Máš nepochybně pravdu. Uznávám, s tím zarovnáním do bloku jsem to přehnal, já většinou na webech mám text široký kolem 400 px a vypadá to dobře. Je jasné, že se to bude lišit případ od případu.

Je vidět, že s tím máš hodně zkušeností, rád jsem se zase poučil ohledně odsazení odstavce. Díky.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0