Autor Zpráva
Saudruch
Profil
Dobrý den,
rád bych slyšel názor někoho zkušeného na můj a kamarádův web : www.as-specnaz.ic.cz .
Je to vpodstatě můj první web, o vytváření stránek se zajímam asi rok. Všechny informace jsem čerpal z jakpsatweb.

P.S.: Prosil bych o zhodnocení spíše technické stránky webu. Obsah je určen pro zasvěcenější lidi.
díky
blackjoker
Profil *
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
by se mělo dávat před title
panther
Profil
- všechny napárové tagy musí být ukončeny lomítkem (br, hr, meta..)
- <body bgcolor="#b0c4de" style="text-align: center"> - toto by mohlo být přidáno v externím css souboru. Vyvaroval bych se taky dalších inline CSS zápisům. Vše patří do exterňáku
- <div class="neviditelny"> <hr><hr></div> - zbytečný zápis, stačilo by skrýt pouze hr, navíc nevím, proč tam máš tento tag dvakrát za sebou
- hlavičku bych udělal klikatelnou
- při vypnutých obrázkách nevím, na jaké jsem se dostal stránky, místo hlavičky je tam černo. Řešil bych to asi nějakým nadpisem/jiným textem pod obrázkem
- při zvětšení písma ti menu vyleze z pozadí ven
- hlouběji jsem to nezkoumal, ale přijde mi, že máš trochu guláš v používání CSS: .bila {background-color: white} a další barvy, totéž jedna třída na zarovnání vlevo, vpravo, nadtržení, podtržení.. To jsem ještě neviděl (a že jsem toho už viděl dost :o)). Od toho se používají různé třídy a identifikátory, kterým tyto hodnoty jako jsou color, background-color, text-decoration zadáváš..
- menu by klidně mohlo být zapsáno do seznamu <ul><li>
- neměnný title stránky
- Špatně zadané přihlašvací údaje! - máš tam i gramatické chybky
- teď už jen, aby to nějak vypadalo, ale stejně bych zarovnal registrační formulář pod sebe (ve ff rozhozeno, resp. nesrovnáno pod sebe)
Saudruch
Profil
OK, díky moc..
K těm stylům: to když sem se učil CSS tak sem si tam nějaký ty třídy udělal (na zkoušku) a už se to nedostalo pryč, protože jsem si nebyl jistej jestli jsem to už někde nepoužil..a nevidím důvod proč to dávát pryč. A to přihlašování dělal kamarád a on je tak trochu prase v tomhle :)) (ještě sem to ani nekontroloval).

Jinak se pokusim co nejvíc těch chyb opravit.

edit: už chápu proč jsem tam dal ty dvě <hr><hr>, při vypnutých stylech jsou čáry někde i v textu, tak jsem potřeboval, aby se hlavička opticky oddělila od normálního textu, právě těma dvěma <hr>
Miloš
Profil
panther
všechny napárové tagy musí být ukončeny lomítkem (br, hr, meta..)
V XHTML ano, ale protože prohlížeče tuto stránku dostanou jako text/html, tak by tato lomítka zase vyházely, protože v HTML nemají co dělat.

Saudruch
Stále stejný <title> považuji za chybu.
Na stránce s registrací si zarovnej textové inputy.

Stránky jsou optimalizovány pro IE (6,7), Mozzilu a Operu. Při rozlišení 800x600 se mohou zobrazovat lišty. Zaručeně funkční rozlišení je 1024x768 a vyšší
Tak toto ve vlastním zájmu vyhoď, protože:
— Návštěvníka nezajímá, v čem to funguje. On si nic instalovat a přepínat nebude. Návštěvník pouze chce, aby mu stránky fungovaly.
— Z tvé strany je to alibismus, ve kterém za vznešená slova schováváš lenost nebo neschonost. Nevěřím tomu, že's něco optimalizoval; prostě ti to náhodou funguje.

Pokud se Vám zobrazil tento text, znamená to, že máte nefunkční nebo vyplé kaskádové styly. Nezaručuji přehlednost a srozumitelnost textu.
To je obdobné. Bez CSS sice stránky nemusí vypadat hezky, ale musí být použitelné a srozumitelné.

<hr class="neviditelny"> — máš tam i viditelné hr? Nevšiml jsem si. Imho stačí <hr>, jakož do stylopisu přidat jednoduché pravidlo hr{display:none;}

Inline styly (<div style… nebo <span style=) jsou cestou do pekel – od čeho máš styly v souboru styly.css?

Tohle:
<div id="menu">
		<div class="neviditelny">
<hr><hr>
<h1>Menu</h1><br>
</div>

<div class="menu">
<a href="?m=1"
  id="active">Úvod</a>

<a href="?m=2"
  >Aktivity</a>

ATD.
opravdu není vrchol sémantiky.
Saudruch
Profil
Viditelné hr tam mám (třeba hned v úvodu) a myslím, že časem budou ještě další.
S tou optimalizací...to je věc názoru, podle mě je pro někoho důležité vedět v čem všem mu to bude fungovat a jestli zrovna to, co se mu zobrazuje je správně nebo špatně. A myslím, že to alibismus není, já to opravdu optimalizovával (viz např. div "box") a taky mi to trvalo ze všeho nejdýl. A ta sekce "info" má být opravdu "info" a nevím jak ostatní návštěvníky, ale mě zajímá pro jaký prohlížeč je stránka optimalizována.
U toho: Nezaručuji přehlednost a srozumitelnost textu. se přiznám, že jsem to psal spíše proto, že jsem to viděl u jiných stránek a připadalo mi to "cool" :o) byl jsem prostě unešený z toho, že mám svojí vlastní stránku :) a vyhodím to, díky za upozornění.

A od čeho mám ty styly v souboru styly.css jsem už psal, a odstraňovat je nebudu, protože nevidím důvod.
Sématiku neznám a nenašel jsem nikde návod, jak zapisovat správně html dokument. Píšu to tak, jak je to pro mě přehledné.
Za ten odkaz díky, určitě si to přečtu.

Na to, jak měnit title jsem ještě nepřišel, a upřímně jsem se tím zatím nezabýval. (z php umím jenom základy)
Časem to určitě udělám.
To samé u těch inputů. Jsou tam asi 2 dny a zatím jsem na to neměl čas.

Každopádně za všechno mockrát děkuju. Sám bych na tyhle věci stěží přišel.
Miloš
Profil
Ad viditelné hr – vidíš, já ve stejné funkci používám border; ale to není tak důležité.

Ad optimalizace – já se snažím psát tak, aby mi stránky fungovaly ve všech současných prohlížečích, ve kterých to mám možnost vyzkoušet (IE 6, IE 7, FF 2.x, Opera 9.x, případně konqueror, který má se Safari stejné jádro).
Pokud jde o rozlišení – pokud nedělám nudli do 800px, pak se přes veškeré max-width se snažím, aby byla při ca. 1000px šířky optimální a při 780px použitelná – nesmím chtít po návštěvníkovi, aby si kvůli mojí stránce přepínal rozlišení.
A jako návštěvníka mě řeči i „optimalizaci“ nanejvýš rozesmějí; rozhodně pro mě nemají žádnou relevanci – buď stránky fungují, nebo nefungují. Jako návštěvníka mě nezajímá proč.

A od čeho mám ty styly v souboru styly.css jsem už psal, a odstraňovat je nebudu, protože nevidím důvod.
Ale já ti vůbec nevyvracím externí css soubor – přesně naopak: všechny styly by měly být právě tam.
Ne snad, že by tzv. inline zápisy nefungovaly, ale vnášejí do css pravidel zmatek – proto taky píšu, že je jejich používání cestou do pekel.

Jak měnit title – stačí hledat; moje řešení najdeš na http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=2&topic=65 234 (příspěvek Zasláno: 23.12.2007 21:54:48).
Saudruch
Profil
Dobře, jseš zkušenější a dám na tebe..to s tou optimalizaci odstraním.
A k těm stylům: sorry, jsem si to špatně přečetl, myslel jsem, že tím "od čeho máš styly v souboru styly.css? " myslíš tamto .bila {color: white} atd.

S tím borderem místo hr je to dobrej nápad, možná to realizuju. Alespoň bude ve všech prohlížečích stejně obarvený a široký. :) Ještě jednou děkuji.
Miloš
Profil
inline stylem myslím tohle:
<div style="position: absolute; top: 0px; left: 0px; background-image: URL('obrazky/lista.png'); width: 660px; max-width: 660px;height: 6px; max-height: 6px; background-repeat: no-repeat">

neboli zápis do HTML pomocí atributu style.
Saudruch
Profil
Jj vím co tím myslíš. Už ani nevím proč jsem to dělal, budu si na to dávát větší pozor a postupně odstraňovat ty starý zapisy.
-O-
Profil *
Mě osobně se to nelíbí ...
Mo7
Profil *
Dobré ale ještě bych změnil favicon.ico

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: