Autor Zpráva
Ondřej Strnad
Profil
Dobrý večer!
Před pár dny jsem se začal věnovat PHP. Nyní se věnuji formulářům. Toto (www.phpstr.ic.cz/zk2) je můj první.
Díky za zhodnocení, pokud se zde dá něco zhodnotit.
Gekon
Profil
Přijde mi, že tady opravdu není co hodnotit. Možná, že kdybys zveřejnil i samotný skript, tak by to bylo lepší.
Ondřej Strnad
Profil
Nějak nevím jak.
Ondřej Strnad
Profil
Možná takto:

jídlo.php


<?php
echo "Mňam, mňam, taky mám moc rád $jidlo. Podávejte mi $rod po malých lžičkách$disketova_jednotka";
?>


index.php


<form method="post" action="jidlo.php">
<b>Jaké je tvé oblíbené jídlo? (ve 4. pádě)</b><br>
<input type="text" name="jidlo"><br>
<b>V jakém rodě a čísle je toto jídlo? </b><br>
<input type="radio" name="rod" value="ho">Mužský
<input type="radio" name="rod" value="je">Mužský množné/pomnožné/hromadné číslo
<input type="radio" name="rod" value="ji">Ženský
<input type="radio" name="rod" value="je">Ženský množné/pomnožné/hromadné číslo
<input type="radio" name="rod" value="to">Střední
<input type="radio" name="rod" value="je">Střední množné/pomnožné/hromadné číslo<br>
<b>Máš na tomto PC disketovou jednotku? </b><br>
<input type="radio" name="disketova_jednotka" value=" přes disketovou jednotku. ">Ano
<input type="radio" name="disketova_jednotka" value=". ">Ne
<input type="submit" value="Zadej">
TSD
Profil
Stránka není úplně špatná, jen bych jí vytkl několik drobností.

- díky neuvedenému kódování čtu toto: Mužský
- výběr mluvnického rodu bych orientoval spíše svisle
- v češtině neexistuje mluvnická kategorie "hromadné číslo"
- teď jsem si všiml, že na stránce chybí klikací logo, to je zásadní nedostatek
- podle http://validator.webylon.info stránka není validní, chybí deklarace
- nebylo by to lepší se zeleným pozadím?
Ondřej Strnad
Profil
1. To opravím
2. Dobře, taky opravím
3. Podívejte se do Pravidel Českého pravopisu
4. Toto je pouze zkušební stránka zejména pro mé účely
5. Nerozuměl jsem
6. Toto je pouze zkušební stránka zejména pro mé účely
TSD
Profil
3. Pokud vím, tak číslo může být jednotné, množné nebo pomnožné
7. Nebral bych všechno tak smrtelně vážně :-)
Ondřej Strnad
Profil
3. Číslo hromadné - Ptactvo, lidstvo...
5. Můžete to prosím vysvětlit?
7. Jsem už holt takový :-)
vertigo4
Profil
Ondřej Strnad
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=10&topic=6 0806
TSD
Profil
Ondřej Strnad

3. je to sice OT, ale podle Ústavu pro jazyk český jsou Jména hromadná podskupinou Jmen, která mají pouze nebo převážně tvary čísla jednotného.
5. vysvětlil vertigo4
drasha
Profil
Mňam, mňam, taky mám moc rád Hranolky. Podávejte mi je po malých lžičkách přes disketovou jednotku.
Ondřej Strnad
Profil
Ale validátor, jak jsem se dočetl, neumí zpracovat PHP.
Měsíček
Profil
"Ale validátor, jak jsem se dočetl, neumí zpracovat PHP."

??? Možná by jsi si měl osvětlit co znamená PHP, Validátor, Validita, HTML a také co se nakonec vygeneruje z PHP skriptu.
Ondřej Strnad
Profil
Aha, to jsem si neuvědomil. Ale nerozumím větě "Stránka není validní, chybí deklarace". Jak mám získat deklaraci?
Měsíček
Profil
No napsal to nepřesně ..

Měl by jsi mít strukturu stránky třeba takhle:

<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html lang="cs">
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<title>Titulek</title>
</head>
<body>
<?php

tady je PHP kód.

?>

</body>
</html>

Teď si sám pletu, jestli by se mělo říkat "definovat" DOCTYPE nebo "deklarovat" DOCTYPE :o)
Ondřej Strnad
Profil
Tak už je to lepší? Je to vážně hezká stránka, ta validace.
Měsíček
Profil
Ano už je to dobré :) ještě si do hlavičky přidej tento metatag a budeš to mít i bez varování <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css">, ale není to životně důležité.
Ondřej Strnad
Profil
Děkuji všem!
Railbot
Profil
doctype není povinný, má význam jen pro validátor.
Měsíček
Profil
"doctype není povinný, má význam jen pro validátor."

... a pro režim vykreslování :)
orava
Profil
daj si do mena toto a uvidis!
<font color="FFC000" size="50">
inac treba osetrit vstupy!!! -
Měsíček
Profil
A proč by to tam měl strkat?
Nadan
Profil
Ondřej Strnad
Ještě by bylo možná dobré nějak zmenšit první písmeno, pokud ho někdo napíše velké...
orava
Profil
Měsíček
ked uz bude pokracovat aj s MySQL tak aby mu niekto nevymazal vsetky data alebo tak
treba sa to ucit od "mala"
souki
Profil
orava
cože?
Měsíček
Profil
Řekl bych, že přes obyčejný formulář těžko ;) jinak nepochopil jsem ten <font> :o)
souki
Profil
Měsíček
přes obyčejný formulář klidně.

Ale reagoval jsem také na ten font
Harwen
Profil
souki
Myslíš že ukládá do db?
kvok
Profil *
cože?
Jde tam vhodit vlastní kód. Kdyby měl třeba databázi, šlo by jediným příkazem mu smazat všechna data (viz orava). Třeba mně se povedlo "vyčarovat" tohle:
Měsíček
Profil
Ano může se tam vložit prakticky cokoliv požírá to jen "" a '' takže klidně

<img src=http://www.rpnet.sk/images/recepty/recept_13.jpg>
´
by prošlo a zobrazilo obrázek :)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0