Autor Zpráva
bojars
Profil
Pokúšam sa naučiť niečo z CSS a len teraz som dokončil túto stránku, nemám v svojom okolí známeho, ktorý by sa k tvorbe www vedel vyjadriť lepšie ako vy, tak, prosím, vyjadrite sa.

Pri tvorbe tejto stránky som využil efekt lampy, respektíve javaskript "styleswitcher". Súbory "*.css" a "*.html" som celé vytvoril ja. Je to, vlastne moja tretia stránka s využitím CSS.

Neviem si vysvetliť jedno: Prečo sa mi vo Firefoxe nedajú skrolovať okienka rolovacím kolieskom (stalo sa mi to už na druhej stránke).
Ďakujem.

:-)
habendorf
Profil
Člověče, pekný! A to ani nemluvím o tom, že jsi na ukázku použil moji absolutně nejoblíbenější knížku (četl jsem už asi 7x :o)).
Jediná malá výtka: Ty dvě patičky dole nezařezávají na pravé straně, ale to je maličkost. A ještě bych to malinko celý zúžil, aby se to na šířku vešlo na 1280.
Firefox a Mozilla zlobí s kolečkem poměrně často, taky ale nevím proč a co s tím.
bojars
Profil
2 habendorf: čítal som už zopár Tvojich pripomienok, tak viem, že keď sa Ty vyjadríš uznanlivo, tak to sedí. Naozaj som rád.
To s tou pätou je to asi preto, že som sa snažil čo najviac v stanovovaní rozmerov použiť miery, ktoré by zaručovali variabilnosť rozmeru stránky vzhľadom na aktuálne rozlíšenie návštevníka stránky. A pri tomto využití mi nejako nevychádza súrodosť vnorených blokov. Možno, keď to "rozchodím", t.j. premyslím si to, prídem na spôsom, ako to zarezávanie dosiahnuť.

Ešte raz vďaka.

P.S.: HLAVA XXII ma "prenasleduje" celý život.

:-)
Webspy
Profil
Docela pěkná práce. Jen ti poradím: pokus se těch okýnek v budoucnu vyvarovat...
bojars
Profil
2Webspy: myslíš "overflow: auto", nie je to dobrá alternatíva pre tých, ktorí používajú "iframe"?
Fred
Profil
Pěkný !!!
bojars
Profil
2Fred: vďaka !!!
kelvin
Profil
Pěkný. Akorát mám rozlišení 1024x768, vpravo pustenou mirandu (icq) a musim rolovat. To se mi v posledni dobe stalo snad jen na www.iol.cz. Ja myslel ze soucasne pouzivana fixni sirka je kolem 760.
bojars
Profil
2kelvin: Keď som "riešil" rozmery tejto stránky snažil som sa o to, aby som dosiahol variabilnosť rozmerov, t.j. v maximálnej možnej miere využívať precentá, "em", "ex"...

Mal som jeden problém:
Pri "overflow: auto", mi Firefox "nezobral" výšku textových blokov v "%", tak som musel nakoniec stanoviť pevnú výšku v pixeloch, blok sa mi uzavrel a zobrazila sa mi scrollovacia lišta na boku. Ostatné prvky stránky (myslím tým rozmery, ktoré sú stanovené pre šírku) by mali byť "gumové", t. j. mali by sa prispôsobovať aktuálnemu oknu. Je s tým aj ten problém, že pri nastavení "najväčšieho písma" sa to rozletí po výške obrazovky, ale šírka by mala byť stále rovnaká.

S tým, že môže mať niekto otvorenú pri surfovaní aj inú aplikáciu som nerátal. Ba, pravdupovediac, ja tieto aplikácie nemám ani naištalované a pri rozlíšení 800×600 by som si to nemohol dovoliť mať súčasne spustené, takže neviem, ako sa to správa. Pouvažujem nad tým, či to neskúsim.

www.iol.com: Dosť zaujímavý "prípad" designu profesionálnej tvorby stránky. Teda, aspom si myslím, že by sa nemalo stať, že by profi stránka nebola flexibilná k rozlíšeniu pripojeného compu. A to ešte vzhľadom na ten voľný priestor v obsahu stránky...
llook
Profil
Firefox "nezobral" výšku textových blokov v "%"
Zkoušel jsi předtím nastavit 100% výšku html a body?

html, body { height: 100%; }
kelvin
Profil
bojars : Nevim jestlis ten muj predesly komentar pochopil. Je celkem jedno jestli je to v procentech nebo em, proste kdyz mam rozliseni, dejme tomu 900 px na sirku, tak musim rolovat horizontalne, coz se mi zda spatne. Ten iol jsem psal jako odstrasujici pripad.

Ale ted koukam, v mozille i opere to je na sirku 1024 bez posuvniku. V IE (6 sp2) posuvnik.

Jako ne ze by to bylo nejak spatne, proste jsem si na horizontalni posuvniky odvyk a myslim, ze nejsem sam.
bojars
Profil
2Ilook: Vďaka, pozrel som tam a neurobil som to tak... asi som sa zas niečo naučil.

2kelvin:
- v tomto by som si dovolil s tebou polemizovať. Teda aspom logicky sa mi zdá, že percentami stanovujem časť celku, číselne, v mierach t.j. napríklad v pixeloch stanovujem pevný rozmer prvku na obrazovke. Ak je ten stanovený rozmer väčší ako aktuálne rozlíšenie, malo by to presahovať celok, to značí, že sa objavia tie "populárne posuvníky". Preto si myslím, že je lepšie robiť na percentá a nie na pevné miery. Lenže treba, aby súčet bol tých 100% (asi). Ak som niečo dal za túto hodnotu, považoval som to za nepodstatné.
Neviem, či si to dobre pamätám. ale rozdiel medzi normálnymi browsermi a IE je v tom, že IE odpočítava od stanoveného rozmeru blokového prvku aj zozmery "dekorácií", t.j. borderov, čím vzniká odlišnosť v zobrazení pri stanovení hodnoty na 100%.
Pri ladení na zobrazenie medzi IE 5.5. a Firefoxom sú aj takéto anomálie (proste pri takýchto číslach sa mi to vtedy zobrazovalo tak ako som chcel):

.obal{
background-color: #556B2F;
width: 91%; _width: 101%;
height: 90%; _height: 70%;
padding: 1em 1em 1em 1em;
_padding-right: 2em;
margin: 2% 1% 3% 3%;
border: 2px solid Gray;
background-image: url(images/xxiimain.gif);

.sk {
background-color: #F5F5F5;
color: Black;
width: 43%;
_width: 48%;
height: 290px;....
asi má novšia verzia IE odstránený tento "bug", ale berie ten podtržník ("_"), a preto musíš "scrolovať".

Na to horizontálne scrolovanie máme rovnaký názor.

Ten iol som aj pochopil, ako odstrašujúci prípad.

P.S.- nechytajte ma, prosím, za slovíčka, ak je tu nejaký nezmysel, viem že nemám na to, aby som tu niekoho školil na tému CSS. Nie som si v tom istý, len sa pokúšam to naučiť.

Nepoznám vo svojom okolí nikoho, kto by sa tvorbou WWW stránok zaoberal.

Vážim si preto každý Váš názor.

Ďakujem.
bojars
Profil
2Ilook: Tak skúsil som to funguje to, le ten "podtržítkový hack" som musel znovu použiť aj na tú výšku...

Ešte raz vďaka.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.