Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Mirek15 Profil * |
čau,
podívejte se prosím na stránku, která měla být prototypem (nefungují na ní odkazy, má jen index.html a rolování menu neni funkční) CSS layoutu stránek, které byly původně zapsány v systému tabulek http://sweb.cz/osobni.rust a řekněte mi upřímně, co si o ni myslíte z hlediska: -sémantičnosti kódu -přehlednosti kódu -kvalitě šablony -celkově posuďte, jak elegentní Vám moje řešení připadá (validitu nemusíte kontrolovat, je validní podle xHTML 1.1) Opravdu si neberte servítky, pokud Vás při prohlížení napadnou ošklivá, vulgární slova, klidně je sem napište....(i když se stejně zobrazí jen jako hvězdičky) Díky... |
||
Měsíček Profil |
#2 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:39:11
"(validitu nemusíte kontrolovat, je validní podle xHTML 1.1) "
Není. "-přehlednosti kódu -kvalitě šablony " Přehledný není, vše moc roztahané a je tam plno zbytečností. Co se týče ostatního tak to vypadá vcelku obstojně (až na patičku). |
||
quinux Profil |
#3 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:49:04
Mirek15
1) Kód je roztahaný a obsahuje zbytečně prázdné řádky - když kladeš důraz na hodnocení kódu, měl bys ho alespoň naformátovat 2) evidentně je tam několik zbytečných <div>ů - např. v patičce by místo divu mohlo být <p> 3) hlavní obsah máš ve zdroji pod navigací - nejdříve obsah, pak navigace Nadávat ti nebudu, zas tak hrozná práce to není ;) Graficky se mi to, ale vůbec nelíbí |
||
Mirek15 Profil * |
#4 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:50:51
Mohl bys být s tou 'nepřehledností' konkrétní?
Rád bych se to naučil dělat 'přehledně', ale už fakt nevim, co tim ty lidi myslej...když se podívam na zdrojáky různejch profíků, připadá mi to stejný... Dal bys mi pls příklad nějakýho přehlednýho kódu? jinak validator.w3.org mi napsal tohle: http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fsweb.cz%2Fosobni.rust%2 F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0 |
||
Mirek15 Profil * |
#5 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:51:50
(grafika neni moje, byla už zadaná...)
|
||
Mirek15 Profil * |
#6 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:52:44
s tou navigací dík, to jsem nevěděl...
|
||
Kalby Profil |
#7 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:55:08
v mozile se to zobrazuje nejak divne, mas kolem stranky bilou caru ale zobrazuje se jen nahore a vlevo, dole je to jako by usekle zelena ti skonci a pod ji text uz na cernem pozadi mrkni se na to, takhle to urcite neni mysleny
|
||
quinux Profil |
#8 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:57:32
Mirek15
Mohl bys být s tou 'nepřehledností' konkrétní? Rád bych se to naučil dělat 'přehledně', ale už fakt nevim, co tim ty lidi myslej...když se podívam na zdrojáky různejch profíků, připadá mi to stejný... Měsíček stejně jako já, tím myslel, že když dáváš kód k hodnocení, měl bys ho mít naformátovaný, aby se v něm dalo lépe orientovat. U mkončeného produktu, který má být nasazen a nehodnocen, je už pak jedno jak ten kód vypadá, pokud tedy nemáš zbytečné mezery jako nyní - zvyšuješ tím zbytečně datový objem. jinak validator.w3.org mi napsal tohle: Přečti si taky to varování, které ti validátor napsal. XHTML 1.1 se musí posílat s mime-typem application/xhtml+xml jinak to není podle specifikace správně. |
||
Mirek15 Profil * |
#9 · Zasláno: 16. 6. 2008, 20:59:40
quinux - ok, dík...
Kalby - právě že takhle jsem to dostal zadaný :-) |
||
Mirek15 Profil * |
#10 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:02:46
Mohl by mi dát Měsíček pár příkladů těch zbytečností...?
Učim se html a css teprve od června, takže jsem eště dost začátečník...budu rád , když mi takhle pomůžeš |
||
joe Profil |
#11 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:08:38
quinux
3) hlavní obsah máš ve zdroji pod navigací - nejdříve obsah, pak navigace Nesmysl. Mirek15 1) Udělej klikací logo, lidé jsou na to trochu zvyklí. 2) Menu uprav tak, aby když najedu na černý prostor se „zaktivovala“ nějaká položka, tedy tak, aby položky byly blokové. 3) Nastav jinou barvu okolo webu, ne vně stránky na tmavý nebo světlejší odstín. 4) Nelíbí se mi z části bílé orámování, buď udělej orámování kompletní nebo ho dej pryč, a nebo jen po stranách. 5) Zlepši patičku a znak © nedávej do odkazu, tam nech jen své jméno. 6) Nevidím aktivní položku menu, kde se právě nacházím. 7) Proč odkazy v url v jiných jazykových verzích jsou stále česky? přehlednosti kódu Kód je jen pro tebe, případně další kdo ho bude upravovat. Na způsobu zápisu kódu nezáleží, piš to tak, jak se ti to líbí. Klidně to napiš všechno na jeden řádek ;-) |
||
ShiraNai7 Profil |
#12 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:09:20 · Upravil/a: ShiraNai7
Řídil bych se spiše podle tohoto validátoru:
http://validator.webylon.info/check?uri=http%3A%2F%2Fsweb.cz%2Fosobni.rust |
||
Měsíček Profil |
#13 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:11:28
1.) XHTML bez správného MIME typu není XHTML je to jako by jsi obyčejnému obrázku s MIME typem a celkovým typem obrázku říkal, že je to hudba.
2.) Zbytečné META tagy: "<meta name="keywords" content="Brno,Žebětín,hotel,ubytování" /> <meta name="robots" content="index,follow" />" na Keywords vyhledávače již kašlou, protože v minulosti se s tím dost podvádělo, takže teď už to nemá vliv, META tag robots se používá na zakazování - ty nezakazuješ takže pryč s tím, proč? Protože "index, follow" je defaultní a vyhledávač se zarazí jen u nofollow a noindex .. jinak ti na tu tvoji hezkou vstupenku kašle :) Celá hlavička by šla udělat snad jen jedním odkazem, ale co už .. a mnoho dalších věcí, které napíší další. |
||
Miloš Profil |
#14 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:11:53
quinux
nejdříve obsah, pak navigace Imho není nutné, pokud ovšem navigaci předchází link na její přeskočení. |
||
joe Profil |
#15 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:17:09
na Keywords vyhledávače již kašlou
Jak které vyhledávače, podle mě je najednou odstraňování keywords docela předčasné. Lidé nepoužívají jen Google, Seznam... |
||
Měsíček Profil |
#16 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:18:52
"Jak které vyhledávače, podle mě je najednou odstraňování keywords docela předčasné. Lidé nepoužívají jen Google, Seznam..."
Pokud vím, tak se to vypouští už globálně .. a kdo na Keywords kašle není jen Google a Seznam. |
||
quinux Profil |
#17 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:20:46
joe
Nesmysl. Důvod? Ty bys rád slyšel (jako nevidomý) na každé straně nejdříve opakovaně obsáhlou navigaci? Miloš Imho není nutné, pokud ovšem navigaci předchází link na její přeskočení. Ano, i to je možnost, ale imho lepší řešení je nejdříve obsah a potom navigace, přičemž patřičné odkazy na přeskočení. |
||
Mirek15 Profil * |
#18 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:22:19
Díky za komentáře, hned začnu s nápravou
Řídil bych se spiše podle tohoto validátoru: http://validator.webylon.info/check?uri=http%3A%2F%2Fsweb.cz%2Fosobni.rust Mohl by se někdo podívat na ten českej validátor? Podle validator.w3.org to mam správně, ale ten čeksej mi tam našel spoustu pofidérních chyb - třeba mi pořád kritizuje, že mam v hlavičce tagy zapsaný stylem <meta .......... /> nebo <link ............... /> Je to špatně? |
||
Měsíček Profil |
#19 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:25:26 · Upravil/a: Měsíček
Ano, máš to špatně, protože pokud nepřihodíš správnej MIME typ tak odesíláš svou stránku jako HTML (je jedno, že tam máš XHTML doctype) -> no a v HTML je <meta/> zakázáno takže to bere jako chybu, jak odešleš správný mime typ tak bude vše OK.
EDIT: a ty mi Ch konečně odpověz na mou otázku v tématu "Český validátor". |
||
Chamurappi Profil |
#20 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:25:42
Reaguji na Mirka15:
V HTML je. Ty používáš HTML s deklarovanou DTD XHTML 1.1. |
||
joe Profil |
#21 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:26:16
quinux
A když to obrátíme, hledáš stránku, na kterou se dostaneš až z odkazu v menu například (ale před tím nevíš, že tam je). Budeš jako nevidomý poslouchat celý obsah aktuální stránky a počkáš, než to dojde k menu? Určitě ne, půjdeš hledat jinam. |
||
quinux Profil |
#22 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:30:34
joe
A když to obrátíme, hledáš stránku... Právě proto se tam dávají skryté odkazy na přeskakování obsahu (navigace). Navíc zastáváš se tady meta keywords (nevím přesně proč), předpokládám kvůli SEO, ale přitom tento meta je obecně spíše zatracován, ale obsah co nejvýše k začátku stránky je naopak z hlediska SEO spíše doporučován. |
||
joe Profil |
#23 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:35:17 · Upravil/a: joe
quinux
Nenapsal jsem, že se tam nedávají odkazy typu „Přeskoč navigaci“. O SEO si myslím své a určitě bych dal navigaci vždy nahoru před obsah. Navíc zastáváš se tady meta keywords Třeba proto, protože kódu to neuškodí, může ji to jen přilepšit. --- Nevím jak přesně čtečka funguje, docela by mě zajímalo co právě čte, jestli tu část, která je vidět na obrazovce nebo celou stránku vždy od začátku, to by pak byly takové odkazy zcela zbytečné. |
||
quinux Profil |
#24 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:42:10
joe
O SEO si myslím své a určitě bych dal navigaci vždy nahoru před obsah. To je samozřejmě tvoje věc. Pokud je navigace jednoduchá, tak je zbytečné ji dávat dospod, pokud je to ale navigace obsáhlejší (typicky e-shopy) doporučuje se spíše dávat ji dospod. Třeba proto, protože kódu to neuškodí, může ji to jen přilepšit. To samé platí pro obsah nahoře. Nevím jak přesně čtečka funguje, docela by mě zajímalo co právě čte, jestli tu část, která je vidět na obrazovce nebo celou stránku vždy od začátku, to by pak byly takové odkazy zcela zbytečné. Čte vždy od začátku - proč by odkazy pro přeskočení byly zbytečné, když jsou právě hned na začátku? |
||
Měsíček Profil |
#25 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:43:18
quinux,joe
stačilo :) |
||
Timy Profil |
#26 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:52:35
joe
„Nevím jak přesně čtečka funguje, docela by mě zajímalo co právě čte…“ http://www.czilla.cz/doplnky/rozsireni/fangs/ |
||
Str4wberry Profil |
#27 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:58:25
Přidám jen pár poznámek:
1. Nelíbí se mi: <span class="orange">Hotel</span>. Shodná barva s odkazy => vypadá to jako odkaz, ale není to odkaz; volil bych zvýraznění spíše např. značkou <b>, vhodně nastylovanou. 2. Patří do <address> i nadpis „Kontakt“? Osobně bych ho vykázal ven. 3. Odkazy v levém sloupku by mohly být klikací v celé své šíři. 4. V MSIE 6 je horní menu trochu užší. |
||
joe Profil |
#28 · Zasláno: 16. 6. 2008, 21:59:44
Timy
To není čtečka. Měsíček Máš pravdu ;) |
||
Timy Profil |
#29 · Zasláno: 16. 6. 2008, 22:03:31
joe
Jistě, je to emulátor čtečky. Jestli chceš opravdovou čtečku, přichystej si pár desítek tisíc. Ale jinak čtečka čte stránku od začátku, tak jak je napsána. Nicméně dovoluje určité části přeskočit. Odkaz na přeskočení menu neuškodí, ale pokud nebude, nestane se nic strašného, člověk může menu přeskočit sám (ale asi musí být v seznamu). |
||
quinux Profil |
#30 · Zasláno: 16. 6. 2008, 22:04:02
joe
To není čtečka. fangs zobrazuje text tak, jak by jej četla hlasová čtečka. Měsíček stačilo :) Nj, už :) |
||
Téma pokračuje na další straně.
|
0