Autor Zpráva
happymaster23
Profil *
Zdravím,

prosím o zhodnocení http://happymaster23.cz.

Známé chyby:
Stránka není validní - kvůli použití striktní deklarace typu dokumentu versus použití atributu
target
v odkazech. Momentálně řeším jestli oželet validitu nebo otevírání v novém okně. Další možnost je JS řešení. Druhá chyba je velikost obrázku na pozadí, která by podle http://www.websiteoptimization.com/services/analyze/ neměla přetáhnout 30k, což je podle mě v dnešní době lehce přitažené za vlasy. Připojení průměrného Čecha natáhne stránku do dvou sekund. Nicméně zajímá mě váš názor.

http://browsershots.org/http://happymaster23.cz/

Díky za kritiku!
tozi
Profil
Celé mi to príde,nedotiahnuté.Vlastne ani nieje čo hodnotiť.Grafika žiadna,farby zle vybrané.
No s tým back pozadím nevidím problém kuk tu http://furion.ic.cz/backoprava.jpg (35.16 kB)

Ty tam máš ten back v 300dpi a to sa mi zdá viac pritiahnuté za vlasy :).
happymaster23
Profil *
Úsměvné, grafika je podle tebe špatná, ale plácneš mi sem takový hnusný rozostřený obrázek ;). Netvrdím, že by se nedal ještě lehce zkomprimovat a zmenšit, ale to co si předvedl je nevkusné. ;) Počkám si na hodnocení dalších...
Matty
Profil
happymaster23
Celkem mi vadí, že se stránka při scrolování seká, což je (asi) způsobeno právě tím pozadím.
To logo mi tam nějak nezapadá.
Tady píšeš, že je nevalidní, proč tedy (vůbec) v patičce tvrdíš opak?
happymaster23
Profil *
Matty
Když je styl testoval s Lorem ipsum, tak se problém s validitou neobjevil, protože jsem nepoužíval odkazy s atributem target. Neuvědomil jsem si to a této chyby jsem si všiml až teď, když jsem si před tím než to dám sem ke kritice, validitu vyzkoušel. Momentálně, jak jsem napsal výše, uvažuji co s tím.

Ad sekání - znám X layoutů, které používají stejně jako já složité pozadí a přes něj průhledné PNG. Vyzkoušel jsem to Athlonu XP 2000+ s 256 MB RAM a integrovanou grafikou (WinXP, Firefox 3) a naprosto bez problémů. Jsem si jistý, že i to nejlevnější co se dnes dá koupit - Atom s 512MB RAM a integrovanou GMA950 s tím nebude mít absolutně žádný problém.

Ad logo - jak by si ho změnil? Možná klamu tělem, ale nejsem grafik ani náhodou, co bych možná dokázal navíc je dát na to nějaký pattern, to je tak vše ;).

Díky za kritiku.
Matty
Profil
happymaster23
jak by si ho změnil?
Vůbec mi nezapadá k tomu ostatnímu, hlavně k pozadí. Mohl bys například zkusit sladit barvu s tim klikatym na v pozadí. A možná by nemuselo být tak nalepené na okrajích.
happymaster23
Profil *
Díky, vyzkouším. Akorát mám strach, aby ta hlavička nezapadla. Jeden z problémů co jsem řešil bylo totiž i to, že to pozadí bylo pro oko silnější, než hlavička.
tozi
Profil
happymaster23
Záleží na ostrosti? Veď pozadia sú len na doladenie vzhľadu a nie na ich čítanie ;).
Odporúčam ti http://sovavsiti.cz/kontrast/ a nejaké galérie ako napr. http://webcreme.com/
happymaster23
Profil *
No jistěže záleží, protože to nejenže není ostré, ale hlavně se tam těžce projevuje komprese, tedy takové to nechutné kostičkování přes i na jednolitých plochách. Nevšiml sis? Tak doporučuji vyhodit to TNko za pár šupů co máš na stole a uvidíš, jak hrozně to vypadá ;).

Docela mě dokáže rozesmát, když tu člověk s webíkem o rybičkách dává obecné rady typu podívej se tady hňupe. Co si mi jako chtěl říct tím prvním odkazem? Že tam mám kontrast správně? A ten druhý? Že se ti líbí takový (dle mě přeplácaný) typ layoutů? Ale já jsem se neptal na to co se ti líbí, já jsem se pouze na začátku ptal na to, co by mohlo být všeobecně špatně (např. sémantika) a nebo na to co byste změnili (Tam použij jinou barvu, jinou velikost písma, tohle zvětši). Doopravdy nejsem zvědavý na takové hospodské řeči, tím můžeš ohromovat kamarády u piva, ale s kritikou to nemá nic společného...
tozi
Profil
happymaster23
Docela mě dokáže rozesmát, když tu člověk s webíkem o rybičkách
čo?

Ak neznesieš dobré rady tak sa ukľudni,prvým odkazom som ti chcel naznačiť ako som písal aj vyššie že nieje tam žiadny kontrast (zle sa čítajú texty,snáď ti nemám farby vybrať ja).Druhým odkazom som ti chcel naznačiť že si prejdi nejaké layouty a weby čo vyzerajú dobre. Ak na toto tvoje inteligencia nestačí tak už fakt neviem.Týmto sa hanbím že som klesol na tvoju úroveň a urazil ťa. Myslím že na webcreme sú aj jednoduché stránky.Ak chceš aby niekto aj čítal tvoj blog a ostal tam dlhšie tak má aj dobre vyzerať ,nie? Kompresiu som si všimol aká tam je,ale myslím že v pozadí je to šuma fuk,keďže má na stránke užívateľ čítať text.A to pozadie ani nemá nejaký význam alebo niečo podobne,skôr by som volil jednotnú farbu pozadia v tomto prípade.

A posledná vec je že ma nepoznáš,nevieš čo mám doma ani nič podobné.Takže si odpusť také priblblé poznámky malého decka.
K ďalším tvojim poznámkam ktoré napíšeš sa nevyjadrujem,asi by to nemalo význam.
vertigo4
Profil
happymaster23

1) Docela mě dokáže rozesmát, když namachrovanej debílek začně vyštěkávat na lidi, kteří věnují svůj čas, aby debílkovi poradili ohledně jeho úžasného webíku.
2) Pozadí se mi nelíbí a už vůbec ne fixní pozadí, které mne ruší ze čtení.
3) To zastaralé logo s kůl odleskem ala "Web 2.0" je opravdu k rozesmátí. Popadám se za břicho a radím ti logo (dá-li se tak vůbec nazývat) předělat.
4) Proč chceš otevírat odkazy do nových oken? Návštěvník má snad právo vybrat si sám, kam chce odkaz otevřít.
5) <div id="description">Svět se otevírá. Otevřený svět vyžaduje otevřené systémy a otevřenou mysl.</div> - doporučil bych použít alespoň odstavec <p>, text do <div>u nepatří...
6) Proč je u výpisu článků napsáno: Štítky: a pod samotnými články: Mohlo by vás zajímat: - měl by sis to ujednotit
7) Do <div id="clear"></div> vkládej "tvrdou" mezeru - &nbsp;
8) Celkově na mne web nepůsobí příjemně, spíše depresivně.
happymaster23
Profil *
Ach jo, já jsem věděl, že to sem nemá cenu dávat, ale aspoň se hodí mít tady odkaz... Za těch pár hodin co je ten odkaz tady prošlo zhruba padesát lidí, z toho jeden měl nějaké dobré připomínky, druhý řekl že je to vlastně totálně k ničemu no a ten třetí se nezapomněl zastat toho druhého, i když nějaké konkrétní připomínky měl. Zbylých 47 má názor minimálně neutrální.

tozi

Webíkem o rybičkách jsem nechtěl říct nic špatného, ale prostě na to, abys mohl házet takové všeobecné rady jaksi musíš mít nějaký mnohem viditelnější kus práce za sebou. Mám pocit, že lidé jako třeba Pixy nebo Dgx (a spousta dalších), pokud by měli čas se zahazovat v takových diskusích, by se určitě dokázali vyjadřovat mnohem jemněji a při tom by si mohl dovolit cokoliv...

Počkej, ty v tomto dokážeš najít nějakou radu: "Celé mi to príde,nedotiahnuté.Vlastne ani nieje čo hodnotiť.Grafika žiadna,farby zle vybrané. "? Asi jsem nějaký divný, ale já tam žádnou nevidím...

Co se týče kontrastu, možná bych pochopil, kdyby byl doopravdy špatný, ale nechápu CO je špatně. Protože i podle toho webového nástroje co je na Sově je #FFFFFF písmo na #262626 podkladu více než OK. Zbytek je psaný v #7F7F7F, což sice podle otrockého porovnání nesedí, ale pokud vezmeš v potaz že pozadí není čistá #262626 a navíc je touhle barvou psaný pouze doplňkový text, který se netýká obsahu, tak pořád žádnou chybu nevidím.

Nechci tvrdit, že celkový dojem z těch webů na webcreme je lepší než z mého, to zajisté ne. Problém je ale v tom, že mě se nelibí takový typ webdesignu pro webdesign, protože je v dnešní době tak tuctový a tak ohraný, jakože každý nosí rifle. Navíc pokud mám hodnotit technickou stránku, tak z toho flashe je mi tam na blití. Zvlášť ten první, který se drze nasere přes celou obrazovku je fakt unikát. Něco takového bych zavřel bez mrknutí design nedesign.

Urážky? Nevšiml jsem si...

vertigo4
1) Ale plosimtě, podle čeho? ;) Doopravdy jsem si žádné rady v toziho prvním postu nevšiml. Debílka nechávám být, existuje na to krásná dětská říkanka: "Kdo to říká tento je..."
2) Nad změnou pozadí uvažuji, co myslíš, má sem cenu dávat nějaké screenshoty?
3) Já vím, pokud dokážeš vymyslet lepší a já ho použiju, rád ti zaplatím. Sranda ovšem je, že to co máš ty na svém webdesignovém webíku se leskne ještě víc, než to moje ;). No co si mám pak myslet o takových lidech jako ty, kteří káží vodu a pijí víno, že? ;). Martin Hamrla se ti taky pěkně leskne a to logo "Ekonomie" je taky zázrak, to je poprvé co si k obyčejnému fontu přidal i předem připravený tvar z Photoshopu, že pane Webdesignér?
4) To je tvůj názor, i když budu nad tím uvažovat, protože já sám takhle odkazy nerozlišuji a pokud chci otevřít v novém panelu, přímo tak učiním...
5) Zajímavá myšlenka, s tímto tě přesměruji k Michaelu Heilemannovi, autorovi defaultního vzhledu WordPressu. Ta konstrukce hlavičky je převzatá právě odtud a pokud to tak je, určitě je pro to důvod.
7) Budu se ještě informovat, jaký tam má význam. Každopádně díky za připomínku.
8) Na to máš samozřejmě plné právo.
6) Šestku jsem si nechal schválně nakonec, protože je vidět že si asi něco i četl. Nejdřív tedy k tomu proč to tak je - tam kde text jmenuje štítky je odlišen tmavší barvou a stejně jako datum nebo kategorie se jedná o doplňkovou informaci, proto tam nemůže být "Mohlo by vás zajímat", ale musí tam být přesná definice toho co to je. Druhý případ je ovšem vložený normální barvou a velikostí přímo do těla a má za cíl nalákat čtenáře, což by strohá fráze "Štítky" příliš dobře neplnila. Abych se ale vrátil k tomu začátku - jakou tvoji modlu jsem vlastně urazil, že jsem hned namachrovaný debílek? Byl to snad iPhone 3G, tvoje malost, Microsoft a nebo třeba rADo?

Byl bych rád, kdybychom se tu všichni uklidnili a taky bych chtěl všem poděkovat, protože v posledních dvou příspěvcích byly doopravdy dobré rady. Děkuji.
srigi
Profil
Mno na mojom wide-screen monitore zostane zo stranky od druhej obrazovky iba uzky rezanec (nudle), ktory je fakt neprijemny. Odporucam poladit prave menu tak, aby pokracovalo az dole k paticke.
happymaster23
Profil *
Díky za radu,

vyzkouším.
vertigo4
Profil
happymaster23
3) Jenže problém je v tom, že zde nehodnotíme žádný z mých webů... hodnotíme tu tvůj web, tak se podle toho chovej.
Pokud neovládáš pudy a neumíš příjmout rady ostatních, tak sem příště nedávej nic k hodnocení...
S primitivy, kteří se ohání pracemi hodnotících členů, zde máme zkušenosti.
Jinak, nevím kde ses dočetl, že jsi namachrovaný debílek. Ale nejspíš na tom něco bude pravdy.
Railbot
Profil
Ach jo, já jsem věděl, že to sem nemá cenu dávat, ale aspoň se hodí mít tady odkaz
Nofollow. Pokud ti to něco říká.

Odlesk u loga bych odstranil. Jako pozadí použil nějaký jemný vzorek textury, podobné pozadí (navíc fixní) je rušivé.

Jinak je to celkem pěkné. Barvou mi to celé připomíná peklo, ale to mi nijak nevadí. Našlo by se víc prohřešků, ale jelikož se jedná o blog, tak to asi nemá cenu moc řešit. Určitě je to jedna z těch lepší prací, které se zde prezentují.
Str4wberry
Profil
Reakce na happymastera23:
Momentálně řeším jestli oželet validitu nebo otevírání v novém okně. Další možnost je JS řešení.
Další možnost je používat místo strictu transitional.

Druhá chyba je velikost obrázku na pozadí, která by podle websiteoptimization.com neměla přetáhnout 30k…
Netvrdím, že by se nedal ještě lehce zkomprimovat a zmenšit, ale to co si předvedl je nevkusné. ;) Počkám si na hodnocení dalších...
Taktéž bych byl pro zmenšení.

Dále Tě prosím, abys nepokračoval v hodnocení webů ostatních diskutujících.

1. Odkaz „informací o autorovi“ nefunguje. Taktéž v patičce.
2. Velikost některých textů v pravém sloupku mně přijde neúměrně velká k levému.
3. Na stránce archivu dole je zřejmě nechtěná tečka. Je to patrné i např. na první stránce blogu.
4. Při zvětšení písma vylézá text „Svět se otevírá. […]“ z hlavičky a text „happymaster23“ zpoza obrázku, v Opeře mi někdy navíc vykukuje část písmene „h“.
5. Možná by nadpisy jednotlivých článků mohly být výraznější.
6. Zkontroluj si to v MSIE 6.
happymaster23
Profil *
vertigo4
"To zastaralé logo s kůl odleskem ala "Web 2.0" je opravdu k rozesmátí. Popadám se za břicho a radím ti logo" když jsou něčí "rady" arogantní, vždycky se rád podívám, jestli si dotyčný může dovolit být arogantní...
Dočetl jsem se tady "1) Docela mě dokáže rozesmát, když namachrovanej debílek začně vyštěkávat na lidi, kteří věnují svůj čas, aby debílkovi poradili ohledně jeho úžasného webíku. "

Railbot
Říká, díky za upozornění ;)

Udělal jsem tři návrhy textury na pozadí:

http://srh.cz/pics/pozadi_1.png
http://srh.cz/pics/pozadi_2.png
http://srh.cz/pics/pozadi_3.png

Spíš by mě zajímalo, jestli mám použít pozadí, kde se textura ztrácí směrem od hlavičky (příklad tři) nebo jestli použít pozadí, kde textura graduje zhruba uprostřed (příklad 1 a 2) a nebo jestli použít pozadí, kde je textura nahoře a dole a prostředek se ztrácí...

Logo ještě doladím podle toho nového pozadí, díky za kritiku!
Railbot
Profil
happymaster23
Proužky nejsou zrovna vhondá textura pozadí k textu. Z bláta do louže vzhledem k současnému stavu.
happymaster23
Profil *
Str4wberry
Nejsem si úplně jistý, jak by se stránka pod transitionalem zobrazila, spíš se přikláním k řešení co navrhl vertigo4, tedy target u odkazů vůbec nepoužívat.

1. Vím, ale jsem tak shnilý, že se mi to do té doby než tu stránku udělám nechce dávat pryč :D
2. Budu o tom uvažovat, předpokládám, že myslíš především ty odkazy na kategorie, atd, které jsou velké 15px.
3. Ne, je to &bull;, která patří mezi odkazy "Další stránka", "Předchozí stránka". Teď je tam zbytečně, ale jakmile bude více článků, tak tam bude sedět. Přišlo mi zbytečné její zobrazování nějak ošetřovat.
4. Všiml jsem si toho problému, není to nijak pravidelné, stačí stránku reloadnout nebo posunout nahoru-dolů a není to tam. Ovšem je to Pixyho řešení, takže pokud to je dost dobré pro něj, pro mě je to až moc :D. Zvětšení jsem zkusil ve Firefoxu, Opeře i IE7 a problém s vylézáním toho textu jsem nezaznamenal, v čem konkrétně se to děje?
5. Mohly, nejdřív chci změnit to pozadí a potom se uvidí.
6. Kontroloval jsem a co si matně vzpomínám, některé buildy ty .png vůbec nenačtou a jiné je zneprůhlední s modrou barvou. Což je mi ale vcelku jedno, protože člověk se sedm let starým zastaralým prohlížečem je na hony vzdálený od typického návštěvníka.

Díky za rady!
Railbot
Profil
Nejsem si úplně jistý, jak by se stránka pod transitionalem zobrazila
Úplně stejně.
happymaster23
Profil *
Railbot
Máš pravdu, ty problémy jsou jenom u přechodného bez URL. S URL to vypadá dobře, ale stejně tam to striktní nechám a target nebudu používat.

Jakou texturu bys tam dal? Já si pod tím nedokážu představit nic jiného, než proužky :P.

Děkuji
Plaváček
Profil
Moc hezká diskuse :)

Mně osobně hodnocený design neuráží, viděl jsem už šílenější věci, byť lépe typograficky či graficky dotažené (viz třeba http://www.smashingmagazine.com/2008/02/20/45-more-excellent-blog-desi gns nebo http://www.smashingmagazine.com/2007/08/28/45-excellent-blog-designs/ ). Na osobním blogu platí mírně odlišná pravidla a leccos je dovoleno.

Mám ale pocit, že design určitě nepatří k nejhorším. Až na dvě maličkosti. Nevynalézavé nudné logo alá Web 2.0 a průhledná část obsahového bloku. Pokud se má jednat o blog, pak je třeba zajistit, aby čtenář nemusel moc klopýtat a aby nic ho zbytečně nerozptylovalo od čtení geniálních myšlenek. Prosvítající pozadí mě prostě rozptyluje a navíc díky fixed backgroundu se i na mém vcelku slušném počítači při rolovaní stránka občas "cukne". Druhá drobnost je fakt, že v designu blogu nenalézám žádnou myšlenku, pozadí je dle mého soudu jenom kudrlinka pro kudrlinku a její význam, nebo poslání pokud nějaký má, jsem nenašel.

Nicméně vzhledem k dílům, která tu jsou občas k vidění se myslím jedná o poměrně slušnou práci a je zhola zbytečné si tu veřejně nadávat a překlápět diskusi do osobní roviny.

happymaster23

Brouzdám se sedm let zastaralým prohlížečem dodnes. Nejsem proto typický návštěvník?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Plaváčka:
je zhola zbytečné si tu veřejně nadávat a překlápět diskusi do osobní roviny
Svatá pravda.
Mimochodem, přeji vše nejlepší k narozeninám :-)


Reaguji na happymastera23:
některé buildy ty .png vůbec nenačtou a jiné je zneprůhlední s modrou barvou
Kdes to sebral? Všechny Explorery od verze 4 (možná 3) podporují obyčejné PNG a do verze 7 nepodporují poloprůhlednost.

člověk se sedm let starým zastaralým prohlížečem je na hony vzdálený od typického návštěvníka
Člověk s takto zastaralým myšlením je na hony vzdálený od dobrého webmastera.
Místo jednolitého průhledného PNG na pozadí můžeš v šestce použít filtr Gradient.
happymaster23
Profil *
Plaváček
Ano, s logem a hlavně pozadím je něco potřeba udělat, to je pravda, na tom se tu shoduje většina a už na tom pracuji. Co říkáš (ale i ostatní co říkáte) na můj kompromisní návrh (návrh číslo 3), kde sice zachovám průhlednost tak jak je, ale pozadí je pestré pouze nad hlavičkou a pod zbytkem zůstává černá? Něco takového by totiž zapadalo do vašich rad - text není ničím rušen a přitom zůstane zachován alespoň kousíček z mého původního nápadu ;). Kdyby se v tomhle návrhu vylepšilo šrafování za nějakou jinou texturu, tak jsem doufám obsáhl všechny vaše připomínky? Souhlasíte?

Myslím, že si hlavní problém vystihl naprosto přesně - chybí tomu myšlenka. Tomu ovšem odpovídá i název, kterým je moje přezdívka. Obecně si myslím, že jsou dva druhy myšlenek, typ první je ten kdy se do designu snažím vtisknout to, o čem píšu, což je pro mě jako pro začínajícího blogera de facto nemožné. Druhý typ je, když nějak rozvedu název blogu (jako třeba ty). Jenže dovedeš si představit rozvedení nicku happymaster23? Já si myslím, že by to působilo úsměvně ;). Jiný název nejde vymyslet právě kvůli stejnému důvodu, jako nejde vymyslet jinou myšlenku.

Velice si vážím tvojí reakce a tvých rad.

Chamurappi
Máš pravdu že podporují to vím. Dokonce vím, že si místo průhlednosti přidají takovou světle modrou. Ale v tomhle případě se mi v IE6 nezobrazí nic. Nicméně jste mě přesvědčily a pro IE nižší jak 7 tam speciálně pomocí podmíněného komentáře vložím pevné barvy pozadí... Může to tak být?

Díky za tvoje rady.
happymaster23
Profil *
Chamurappi
Ještě jsem si to pro jistotu ověřil na browsershots.org a doopravdy se ty průhledné PNG nezobrazují... Doopravdy nevím čím to je, jestli jsem nějakým nedopatřením vymyslel nový hack na IE6 :D, ale prostě se nezobrazí... Právě se snažím přijít na to, čím to je...
happymaster23
Profil *
Sice minimálně do rána nechci PSPad ani Photoshop vidět ;), ale pokusil jsem se zapracovat všechny vaše rady. Pracovní verze je tady http://srh.cz/files/hm23/test.htm. Věci které se týkají kódu a nemají vliv na vzhled dám až do ostré verze.

* U loga odstraněn "web 2.0 odlesk" a zároveň vyměněn font. Asi hodinu jsem si lámal hlavu nad tím jak to graficky zpracovat, nicméně doopravdy nejsem grafik a na nic lepšího jsem nepřišel. Moje znalosti Photoshopu totiž končí u patternu a gradientu :P. Taky byla lehce předělána celá hlavička.

* Vyměněno pozadí za takové, co zachová základní myšlenku (fixed pozadí a na něm průhledné PNG), ale zároveň zohledňuje vaše časté rady, tedy že jakákoliv grafika pod textem je rušivá.

* Stránka rozšířena o 50px (na 800px), z čehož všechno spolkl sloupec s obsahem. Toto je reakce na připomínku, že se z obsahu stává nudle. K tomuto jsem navíc přidal, že místo dvou odstavců se na hlavní straně bude zobrazovat pouze jeden a místo deseti pouze pět článků.

* Písmo nadpisů článků bylo zvětšeno o 1px na 19px a zároveň jsem nastavil font-weight: lighter. Toto je reakce na radu, že by měly být nadpisy viditelnější. Taky jsem přidal padding-left: 2px.

Osobně jsem se změnami spokojen a vidím je jako posun k lepšímu. Jak to vidíte vy?

Ještě jednou všem děkuji.
vertigo4
Profil
happymaster23
1) Je to lepší, alespoň mě osobně neruší už to pozadí... jen to logo: raději bych ho nechal normálně jako text html, například v Georgii, tak tím nikoho neurazíš (sice ani nenadchneš), ale bude to příjemnější...
2) Možná bych zvětšil padding těch nadpisů.
3) Title úvodní stránky bych trochu rozvedl... přidal popisek nebo něco podobného.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0